torstai 11. heinäkuuta 2019

Jännän värinen samettikukka Chameleon

Tämä samettikukka Chameleon on tosi jännä, ja oikea kameleontti. Sen kukat vaihtavat väriä punertavasta keltaoranssiin. Nämä on ne samettikukat, jotka istutin kasvusäkin reunaan, jotta rusakot eivät huomaisi säkissä kasvavia salaatteja ja persiljaa. Taimet esikasvatin siemenistä.

Samettikukka Chameleon siemenpussi…

Viralliselta nimeltään tämä on ryhmäsamettikukka `Chameleon ` (Tagetes patula `Chameleon`). Ryhmäsamettikukat ovat aina matalakasvuisia yksivuotisia kesäkukkia. Alla kuva sen isohkosta siemenpussista.
Siemenpussissa lukee, että lajike on runsaskukkainen ja kasvutavaltaan tiivis. Sitä se on, kuten kuvista hyvin näkyy. Tästä taisi nyt tulla suosikkini, vaikka en yleensä niin välitä samettikukista 😊

Blogipostaus kasvusäkkien istuttamisesta Hyötytarha sokkelin viereen - hyödynnä koko piha.

Samettikukan kasvatus siemenestä tosi helppoa...

Kesäkuun alkupuolella, kun sääennuste ei enää luvannut yöpakkasia, samettikukan taimet istutettiin kasvusäkin reunaan. Niissä oli silloin vasta ensimmäiset nuput näkyvissä. Ovat siis rehevöityneet tosi hyvin kuukaudessa 😊


Taimien siemenistä olin kylvänyt osan maaliskuussa ja osan huhtikuussa, kasvavan kuun aikaan, muovirasiaan. Niistä sitten koulin taimet pieniin ruukkuihin, jotta niillä olisi enemmän kasvutilaa. Koko ajan ne olivat asuinhuoneen hyvin valoisalla ikkunalla ilman kasvivaloa.
Ryhmäsamettikukka on niin helppo ja nopea kasvattaa siemenestä, että sen voi kylvää huhtikuussa tai jopa vasta toukokuussa.

Ryhmäsamettikukan hoito...

Kuten kaikki samettikukat, niin eniten ne kukkivat täydessä auringossa. Lakastuneet kukat voi leikata pois, niin uusille nupuille tulee enemmän tilaa. Niitä lannoitetaan ja kastellaan pitkin kesää, kuten kaikkia kesäkukkia. 
Ne eivät kestä lainkaan pakkasta keväällä eikä syksyllä. Siis ovat täysin kesäkukkia 😃


Kukkaterkuin Sari

14 kommenttia:

 1. Samettikukka on monen puutarhan pelastus, niin sievä ja kestävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä niin helppo, varma ja kestävä, että voin hyvin kuvitella sen pelastaneen monen puutarhan. Ja puutarhurin, sillä se kasvaa nopeasti siemenestä kukkivaksi, lämpimässä :)

   Poista
 2. Onpa kaunis väri,ostoslistalle ensi kesäksi :).Kahtena kesänä olen kylvänyt vanilla creamia ,kaunis ja varma kukkija sekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukat on kyllä ihanan varmoja ja niin helppoja kylvää, täällä etelässä jopa suoraan maahan.
   Minä jo innoissani hommasin itselleni uuden siemenpussin tätä, etten vaan jää ilman ;)

   Poista
 3. Samettikukkaset ovat tosiaan luottokasveja, isoja tai pieniä, aina joku onnistuu ja kukoistaa pitkälle syksyyn. Kivan värinen Chameleon! Vanilla on oma suosikkini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukkia on nykyään niin monenlaisia ja näitä uusia värejäkin on tullut kivasti.
   Samettikukka on siitäkin kiva, että sitä harvoin vaivaa ötökät. Tosin pienet etanat pitävät siitä. Ja meillä yksi iso siruetana ehti syödä muutaman samettikukat tapille. Sitkeänä kasvina siitä tapista kasvoi uudet lehdet ja kukat :)

   Poista
 4. Mahtavan näköisiä! Itse kylvin vahingossa minimaalisen pieniä kääpiökukkaisia samettikukkia ja nyt haikailen viime kesäisten kunnon pensasmaisten kukkien perään. Ehkä ensi vuonna sitten näitä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samettikukissa lajeja ja lajikkeita on tosi paljon. Osa on isokukallisia korkeita isosamettikukkia. Sitten on näitä pensastavia ryhmäsamettikukkia, joiden kukkien väri vaihtelee ja kukat voivat olla kerrottuja, yksinkertaisia tai puolikerrottuja. Nämä ovat ehkä niitä perinteisimpiä ja suosituimpia.
   Sitten on vielä kääpiösamettikukka. Sillä on pienet kukat ja se kasvaa rehevästi. On niitä kyllä vielä muitakin samettikukkia :)

   Poista
 5. En löytänyt kommenteista oletko poiminut kukinnan jälkeen siemeniä talteen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole poiminut tämän samettikukan siemeniä talteen. Pelaan varman päälle, eli hankin jo tätä toisen siemenpussin valmiiksi ensi kevään kylvöihin.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Ihanaa, kun niissä on näitä erikoisempia värejä... niistä pidän itse :)

   Poista