tiistai 28. toukokuuta 2019

Puutarhakompostin keväthoito - kompostisarjan 2. osa


Tässä nyt ohjeet, mitä keväällä kannattaa tehdä puutarhakompostille. Tai miten me sen teemme, kun olemme kehittäneet kompostointia helpommaksi. Ja kuten kuvasta näkee, kompostit ovat avokomposteja eli ilman kehikkoa. Sama idea toimii myös lautakehikoissa ja muoviastioissa olevissa puutarhakomposteissa, hieman soveltaen.

Kaksi kompostia - edellytys puutarhajätteen kompostoinnille...

Puutarhasta tulevan jätteen kompostointi kannattaa aina tehdä kahdessa eri kompostissa. Toiseen kerätään jätettä keväästä syksyyn ja siinä toisessa lepää edellisenä vuotena kerätty jäte.
Jos pihalla on hitaasti maatuvia kuten tammen lehtiä, niin silloin voi olla tarpeen kolmas komposti eli kaksi lepäävää kompostia.
Näin kompostoinnissa on selvä rytmi ja hoito on selkeämpää sekä helpompaa 😊

Ylimmässä kuvassa vasemmalla on viime vuoden "lepäävä komposti" ja oikealla viime vuonna kasatut uudet puutarhajätteet. Kuva on otettu toukokuussa, ennen kompostien keväthoitoa.

Viime vuoden "lepäävä komposti" täynnä valmista multaa...


Tämä komposti oli viime vuonna se "lepäävä komposti" eli puutarhajätteet vuodelta 2017.
Nyt keväällä sen pinnalta otettiin risukate sivuun kasaksi. Maatuneimmat risut laitettiin viime vuoden "uuteen kompostiin".
Katteen alta paljastui kasa valmista kompostimultaa.

Koska kompostiin oli laitettu pieniä risuja yms, multa seulottiin kasvimaalle. Seulan päälle jääneet isot palat heitettiin viime vuoden "uuteen kompostiin" maatumaan lisää. Samoin kaikki muukin maatumaton.
Tätä hommaa tehtiin vähitellen pitkin kevättä. Ja se aloitettiin, kun kompostikasa oli sulanut ja ilmat työskentelyyn olivat sopivan lämpimät.

Koko "lepäävän kompostin" multa siis kärrättiin kottikärryillä kasvimaalle, vanhoihin perennapenkkeihin ja iso osa omaksi kasaksi kompostialueen reunalle. Multakasasta on sitten hyvä ottaa multaa, kun tekee uusia istutuksia. Multakasa tietysti peitettiin pressulla, niin siihen ei ala kasvaa rikkaruohoja eikä sade huuhdo ravinteita..
Kompostointi on siis hyvää kuntoliikuntaa, eikä tarvitse käydä kuntosalilla.

Viime vuoden "uusi komposti" käynnistettiin ja peitettiin...


Viime vuonna kasatut puutarhajätteet eli "uusi komposti" käynnistettiin nyt keväällä. Osa kääntää sen lapiolla tai talikoilla, mutta me emme sitä viitsi tehdä. On nimittäin helpompikin tapa.

Maaliskuun lopulla, kun tämä "uusi komposti" oli sulanut, hautasimme sen sisälle talvella biokompostorista otetun kompostimassan.
Ja samoin biokompostorin kevättyhjennyksen kompostimassa haudattiin tähän "uuteen kompostiin".
Tämä tapa näyttää olevan super tehokas kompostoitumisprosessin uudelleen käynnistämiseen.


(Koska viime kesä oli niin kuiva ja nyt keväälläkään ei ole satanut, kastelimme tämän kasan isolla vesimäärällä ennen sen peittämistä.)

Viime vuoden "uudesta kompostista" tuli tämän vuoden "lepäävä komposti". Peitimme kasan oksasilpulla, kuten aina. Osa on viime vuoden lepäävän kompostin katteesta ja osa on uutta. Oksat on tietysti pensaiden ja puiden leikkaamisista tulleita. Meillä on näet innokas oksien pätkijä 😄

Uudet jätteet omaan kasaan...

Tänä keväänä tulleet uudet kitkemisjätteet ja muut kasvijätteet on kasattu omaan kasaan. Yleensä sitä tehdään ensin näiden kahden ison kasan väliin. Kun viime vuoden "lepäävä komposti" oli saatu tyhjennettyä, uusi kasvijätekasa siirrettiin sen paikalle talikolla.
Eli tänä vuonna vierekkäin tulee olemaan kaksi kompostikasaa, oikealla lepäävä komposti(kuvssa) ja alueen vasemmalla puolella vuorostaan uusi komposti, johon kerätään puutarhajäte keväästä syksyyn.
Tässä kuva tämän vuoden 2019 "lepäävästä kompostista", joka siis nyt käynnistettiin ja peitettiin. Edessä pressun alla on valmista multaa odottamassa käyttöä. Kuvan vasemmalle puolelle olemme alkaneet jo kerätä uutta puutarhajätettä kasaksi.

Osasinko kertoa tämän riittävän selkeästi?
Kerron sitten kesällä, mitä hoitotoimia kannattaa tehdä silloin. Eli sarja jatkuu.

Vai onko teillä puutarhakompostin hoidon kanssa jotain tiettyä ongelmaa tai jotain muuta, mistä haluaisitte postauksen tai vinkkejä?

Alla linkit vanhempiin postauksiin puutarhajätteen kompostoinnista:

Biokompostorin eli keittiöjätekompostorin postaukset...

Meillä on käytössä keittiöjätteille 20 vuotta vanha (ostettu 22.7.1999, kuitti oli vielä tallella 😃)    Biolanin Pikakompostori, johon laitamme kaiken keittiöstä tulevan biojätteen. Ja siitä tyhjennetty massa viedään aina puutarhakompostiin.
Kompostorin hoitoonkin on tullut hyvä rytmi ja se toimii myös talvella jäätymättä. Alla postauksia siihen liittyen:

Kuun vaiheet kompostin hoidossa...

Kuten kaikessa puutarhanhoidossa myös kompostien hoito tehdään kuun vaiheiden mukaan. Ja nyt tämä #kituviikko on siihen erittäin hyvää aikaa, kuten muukin vähenevän kuun aika. 

Puutarhaterveisin Sari




9 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kiva kuulla, että oli hyödyllisiä ohjeita jutussa. Kompostointi on periaatteessa tosi helppoa ja yksinkertaista. Ja kompostointi tapaa voi aina muokata itselle sopivaksi, kun ymmärtää ne perusjutut.

      Poista
  2. Entä jos ei ole biokompostoria, sittenkö ainut vaihtoehto on kääntäminen? Vai kävisikö kompostiheräte?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se täytyisi ihan kokeilla. Kompostiherätteitäkin on erilaisia ja todennäköisesti paljon riippuu niiden koostumuksesta sekä annostelusta.
      Varminta on kääntää, jos vähänkään näyttää siltä, ettei kompostissa tapahdu lämpenemistä ja mullaksi muuttumista.
      Jatkan tätä sarjaa kesällä, johon tulee kesän tärkeät hoitotoimet.

      Poista
    2. Kiitos! Tätä on kyllä mielenkiintoista seurata ��

      Poista
  3. Kiitokset hyvistä ohjeista! Tarkistaisin vielä mikä tuon risukatteen perimmäinen tarkoitus on? Käykö siihen hake samalla lailla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Risukatteen tilalla monet käyttävät pressua tai jotain muuta mitä kotoa löytyy. Eli katteen tehtävänä on pitää kasa kosteampana, estää sateita huuhtomasta kasasta ravinteita ja estää rikkaruohoja kasvamasta kasan pintaan.

      Poista
  4. Miks ihmeessä meidän kompostit on oikeita rikkaruohopöheikköjä. Niin päällä kun reunoissakin rehottaa. Olisi kiva kun saisi kuvan laitettua :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmmm ehkä kompostienne hoito tai kasaaminen kaipaa pientä viilausta ;)
      Homma on tosi helppoa, kun tekee sen alusta asti "oikein". Kovin rikkaruohottuneen kompostin kunnostus vaatii jo vähän enemmän aikaa. Lisäsin tähän blogijuttuun linkit muihin kompostiaiheisiin postauksiin, myös kesähoitoon.
      Voit laittaa kuvan Puutarha Studion Facebook sivulle :)

      Poista