maanantai 15. lokakuuta 2018

Luomu kukkasipulit ja kuukalenterin mukaan istuttaminen

Löysin tällaisia luomuviljeltyjä sipulikukkia. Vau! Ihan mahtavaa, että kukkiakin alkaa olla luomuviljelyssä ja nämä on tietysti Hollannista, kuten muutkin kukkasipulit. Pakkauksen Organic-merkki osoittaa näiden olevan valvotusta luomutuotannosta.

Miksi luomu sipulikukat on ekovalinta?

Tietenkin siksi, että niitä ostamalla tukee niiden viljelijää ja luomuviljelyä. Eli nämä on kasvatettu luomulannoitteilla ja muutenkin luomusäännösten mukaan. Silloin maa ei saastu, vaan sen pieneliötoiminta voi hyvin. Usein myös viljelytapa ehkäisee tuhohyönteisiä ja tauteja, joten torjunta-aineita ei tarvita. Tietysti luomuviljely ei myöskään vioita kukissa käyviä pölyttäjiä. Siis koko lähialueen luonto hyötyy luomuviljelystä. Mielenkiintoista nähdä, lisääntyykö kukkien luomuviljely... peukut pystyyn, että näin käy!
Tietenkin nämä ovat suomalaisille ekovalinta vain, jos sipulit ovat meillä monivuotisia. Kivasti kuvan tulppaanit kuuluvat Darwin-hybrideihin, mitkä ovat niitä kestävimpiä tulppaaneja. Samoin valkonarsissit ovat vanhan ajan narsisseja meillä, joten niistäkin saa pitkäikäisiä kevätkukkia.

Matalat idänsinililjat ja tummahelmililjat ovat myös erittäin kestäviä ja leviävät isommiksi mättäiksi. Nämä luomu kukkasipulit ovat siis Nelson Gardenin valikoimaa.

Sipulikukkien istutus kuukalenterin mukaan...

Kukkasipulit istutetaan kasvavalla kuulla eli nyt. Sopivat päivät voi katsoa vielä tarkemminkin, mutta tuo kasvava kuu on tärkeintä ajankohdan valinnassa.
Blogin Kastelupäivät sivulla päivitän näitä ajankohtia kuun mukaan katsottuna.

Herkästi kuivuvat, kuten lumikellot ja talventähdet, istutetaan heti, kun ne saapuvat myymälöihin. Mutta muilla ei ole kiire. Esimerkiksi tulppaanit voi istuttaa vaikka maan pinta on jo jäässä, tosin silloin tarvitaan rautakankea apuna 😊

Ajattelinkin vielä käväistä ostamassa vähän lisää sipuleita.

Terkuin Sari

10 kommenttia:

 1. On kyllä kiva, että kukkasipuleitakin alkaa löytymään luomuviljeltyinä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on :) Ja ensi vuonna niitä voi olla jo enemmänkin... toivotaan niin.

   Poista
 2. Kiva kuulla, että sipuleitakin saa luomuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännä nähdä, tuleeko pian myös muita kukkakasveja luomuna. Olen bongannut ekologisesti viljeltyjä viherkaseja, joten siihen suuntaan ollaan jo menossa, ainakin osittain ;)

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Minäkin ihan yllätyin, kun huomasin nämä. Sipuleita oli vähän pakkauksessa, mutta sen toki ymmärtää... luomu kun ei ole tehoviljelyä ;)

   Poista
 4. Minä istutin omani viikonloppuna. Pitänee katsoa tarttuuko aleista vuelä jotain mukaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ajattelin minäkin :) Tosin nyt jo ostin lisää krookuksia tuohon ruukkuun, että en vaan jää ilman.

   Poista
 5. En tiennytkään, että kukkasipuleitakin saa luomuna. Mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä mahtava löytö. Ja toivottavasti luomu kukkatuotteiden määrä ja valikoima kasvavaa, mielellään nopeasti :)

   Poista