perjantai 12. toukokuuta 2017

Sammal pois nurmikosta eli testissä Sammalsyöppö

Blogiyhteistyö: Biolan
Tänään aloitin sammalen poisto -testauksen naapurin nurmikolla. Aika jännästi meillä rajanaapuruksilla on ihan erilainen nurmikko. Kummatkin pihat ovat jo tosi vanhoja, ja kumpikin hoitaa nurmikkoa aika rennosti. Heillä vaan on nurmikossa paikoitellen paljon sammalta, ja meillä ei.

Kuten kuvasta näkyy sammal on vallannut nurmikon. Osa alueesta on auringossa ja nurmikon pinnassa on kaltevuuttakin tarpeeksi. Eli nurmikon pitäisi kasvaa tässä hyvin.
Jotta sammal saadaan pois ja nurmikko pääsisi kasvamaan, testaamme nyt uutta Biolan Nurmikon Sammalsyöppöä tähän naapurimme sammalongelmaan.

Nurmikon Sammalsyöppö on lannoite:

Aine on orgaanis-mineraalinen lannoite. Sen ideana on tehdä maa sammaleen kasvulle epäsuotuisaksi. Eli esim. siinä oleva kalium-ravinne tuhoaa sammalen kellertäväksi ja ehkäisee sammalen takaisin kasvua. Lannoitteen ravinteet riittää nurmiheinillä koko kesäksi. Ja nurmikkoheinäthän rakastavat ravinteita!
Lisäksi orgaaniset ravinteet ruokkivat maan pieneliöitä, ja Sammalsyöpössä on myös lisättynä maan hyötymikrobeja. Ne yhdessä auttavat maata voimaan paremmin ja kuollut sammal kuulemma myös maatuu nopeammin. Eli kellastunutta sammalta ei tarvitse haravoida pois.

Nurmikon Sammalsyöppö on pientä raetta ja yksi säkki riittää 100 m2.  Nyt aloitimme testauksen noin 50m2 alueella.
Tuote on tämän kevään uutuus Biolanilla, joten mielenkiintoista kokeilla, onko se tosiaan noin tehokas ja häviääkö kuollut sammal itsestään. Vähän epäilyttää, mutta kohtahan se nähdään. Laitan tänne blogiiin testistä kuulumisia pitkin kevättä ja kesää.

Hyvä huomioida Sammalsyöpön käytössä:

Rakeet voi levittää keväällä tai kesällä, kun maan lämpötila on yli +10 astetta. Kohta johon levitimme aineen, on aurinkoisella ja suojaisella paikalla eli maa lienee jo riittävän lämmin, ainakin lähipäivinä 😊
Maata kannattaa myös kalkita,  jos sitä ei ole tehty vuosiin. Tämä siksi, että nurmikkoheinät viihtyisivät paremmin. Huom, sammal ei ole merkki happamasta maasta, vaikka usein tätä väitettä kuuleekin!
Jos maa on kuivaa, sitä kannattaa kastella sammalsyöpön levityksen jälkeen. Me luotamme siihen, että viikonloppuna tulee pieni sadekuuro.
Kuulemma aine ei värjää betonikiveyksiä... se muuten jäi testaamatta.
Sammalsyöppö on myös turvallista käyttää, sillä se ei ole myrkyllistä lapsille, lemmikeille eikä kasveille. Levitinkin sen ihan paljain käsin.

Edit - "HUOM. Käytä suojakäsineitä ja -vaatetusta. Vältä ihokontaktia käsiteltyyn alueeseen, kunnes rakeet ovat liuenneet. Säilytä tuote kuivassa paikassa lasten ja kotieläinten ulottumattomissa." Lukee nykyään Biolanin sivuilla.
Eli kannattaa käyttää käsineitä, vaikka itse silloin viisi vuotta sitten levitin tämän paljain käsin.



Meidän nurmikko:

Meillä on kukkiva nurmikko, jo heti keväästä alkaen. Ja muutenkin ihan erinäköinen.


Tästä meidän kukkivasta nurmikosta lisää myöhemmin. Se on niin pitkä juttu, että vaatii ihan oman postauksen.

Sammaleinen sorapenkka:

Sammal on tosi kaunista ja helppohoitoista. Etenkin jos se on sopivassa paikassa ja siitä pitää.

En ole vielä ehtinyt kitkeä sammalen seasta rikkaruohoja, ja talven jäljiltä siinä näyttää olevan roskaakin. Tämä on niin kaunis kohta, että sitä tulee kuvattua pitkin kesää. Siis kun se on ensin siivottu 😊

Hyvää viikonloppua!

Kevätterkuin Sari

Ps. Huomenna lauantaina on Helsingissä Versooo-puutarhatapahtuma. Ja ensi viikolla sitten onkin tosi paljon puutarhatapahtumia. Näet niitä ja linkkejä tapahtumiin Puutarhamessut ja -tapahtumat 2017 -listalta.


14 kommenttia:

  1. Hyvä aihe! Juuri tällä viikolla keskusteltiin miten saisi helpoiten sammaleisennurmkon paremmaksi. Aine ainakin kuulostaa tehokkaalta. Täytyypä seurata tätä blogiasi ahkerammin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammal tuntuu olevan nyt monella ongelma nurmikossa. Se tietysti lisääntyy aina sateisina kesinä.
      Sammalsyöpön teho kuulostaa melkein uskomattomalta, ja etenkin se, että kellastunut sammal häviäisi itsekseen ilman pois haravointia.
      Laitan tänne tosiaan kuulumisia heti, kun sammaleessa näkyy jotain muutosta. Toivottavasti pian :)

      Poista
  2. Mullakin vastaavaa tuotetta, en vain ole vielä päättänyt, mihin ekaksi kokeilisin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin mietittiin sitä pitkään yhdessä naapurin kanssa. Lopuksi valittiin pihan takakulma. Jos "nurmikko" menee ihan keltaiseksi, siis se sammal, niin kohta ei näy sisälle ;)

      Poista
  3. Me ostimme syksyllä talon jossa oli täysin laittamaton (hoitamaton) piha. Siinä oli sammalta paljon. Syksyllä kylvvin syyslannotetta ja nyt keväällä paljon kalkkia. Kylvimme myös sammaleen poisto ainetta, mutta teimme sen varmaan liian aikaisin ja kylmään maahan. Nyt nurmikko on kärsinyt muutenkin kun olemme myllänneet pihaa niin paljon. Vielä en tiedä miten nurmikko alkaa kasvamaan. Meillä on kuusiaita ja sen lähistöllä on kaunista sammalta, samoin talon pohjoisessa päädyssä, siihen emme koskeneet, siinä sammal saa kasvaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammal on kyllä minustakin tosi kaunista ja helppoa. Mutta sammaleinen nurmikko ei kestä runsasta käyttöä, vaan multa alkaa paistaa läpi.
      Nyt kun lämpimät kelit tulevat, niin nurmikkonne sammalen poiston onnistuminen alkaa paljastua. Ja jos nurmikkoa on jostain kohti paljon tallattu, sitä kohtaa kannattaa ilmastaa esim. painelemalla talikolla nurmikkoon reikiä.
      Pidetään siis peukkuja, että saatte hyvän ja mieleisen nurmikon!

      Poista
  4. Terve, mihin perustuu tämä ettei sammal kohdukaan maan happamuudesta? Hämmentävää kun aina väitetty muuta... :O

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sammallajeja on satoja ja osa on hyvin sopeutuvia erilaisiin ympäristöihin. Esimerkkinä meidän pihalla on yhdessä nurmikon reunassa sammalta, ja meidän pihan pH on 6-7 eli ei lainkaan hapan, vaan päinvastoin. Sammal tulee nurmikkoon usein muista syistä eli itse nurmiheinä ei voi hyvin.
      On paljon väärää ja vanhaa tietoa, joten kannattaa aina tarkistaa tiedon lähde... kalkkisäkkien myyjä tulee varmaan aina väittämään, että sammal on merkki maan happamuudesta ;)

      Poista
  5. Vastaukset
    1. Sammalsyöpön levityksen jälkeen tuli pitkä sateeton jakso, ja kohtaa emme voineet kastella. Sinne ei kasteluletku ylettynyt. Joten aika hitaasti aine näytti vaikuttavan.
      Nyt kun kävin viime sunnuntaina katsomassa aluetta, niin siinä oli yllättävän vähän sammalta, siis se oli selvästi vähentynyt. Loppukesä ja syksy meillä oli sadekuuroja vähän väliä ja nyt meidänkin nurmikossa on sammalta. Eli teen uuden testin nyt omalle pihalle, lähelle vesikaivoa ;)

      Poista
  6. Kerrot Biolanin sammalsyöpön olevan vaaratonta ja levittäneesikin sitä paljainkäsin...

    Kuitenkin Biolanin sivuilla lukee
    "HUOM. Käytä suojakäsineitä ja -vaatetusta. Vältä ihokontaktia käsiteltyyn alueeseen, kunnes rakeet ovat liuenneet. Säilytä tuote kuivassa paikassa lasten ja kotieläinten ulottumattomissa."

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista! Lisäsin heti tuon varoituksen tekstiin.
      Silloin viisi vuotta sitten sitä ei ollut eli voi olla, että tuotteen koostumusta on muutettu. Näinhän se on usein, että ohjeet kannattaa aina lukea tuotteen pakkauksesta tai valmistajan nettisivuilta, koska jatkuvasti kehitetään ja muutetaan tuotteiden koostumusta, oli tuote mikä tahansa.

      Poista
  7. tämä oli pelkkä mainos

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on tosiaan blogikirjoitus, jossa esitellään tuote, jonka testaaminen aloitetaan. Testin tuloksista kirjoitetaan myöhemmässä blogikirjoituksessa.

      Poista