maanantai 2. elokuuta 2010

Siementen keruuta kukkaniitylle

Keräilin sunnuntaina vähän siemeniä perennoista. Akileijan siemenkodat olivatkin jo auki. Niistä oli helppo karistella siemenet tähän lautaselle : ) Kun katsot kuvaa tarkasti, näet verikurjenpolven ruskeat siemenpallukat. Osa oli jo tippunut maahan ja osaan ei siemeniä tule ollenkaan. Tämä pitkä kuivuus verottaa myös siementen kehittymistä.
Lehtosinilatvastakin keräsin vähän tummia siemeniä. Nekin oli helppo karistaa kippoon. Tosin osa putosi maahan ; )
Jos haluaisi kaikki siemenet talteen, kannattaa varret katkaista ajoissa eli ennen kuin siemenkodat aukeavat. Leikkasin vasemmanpuoleisen myskimalvan oksan. Sen voisi nyt laittaa kuivumaan paperikassiin varastoon. Siemenet jatkavat varressa kehittymistä ja kun ovat kypsät, karisevat kassin pohjalle...
Siemenistä voi lisätä perennoja kukkapenkkeihin, mutta minä aion laittaa nämä siemenet meidän kukkaniitylle. Se ei ole "luonnossa", vaan kadun varrella eli siihen sopii hyvin myös puutarhakukat : )
Taidanpa laittaa osan akileijan siemenistä blogiarvonnan palkinnoksi, ensi viikolla : )

21 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta.
    Myskimalva on mahottoman kaunis kasvi. Tulevaisuudessa voin lisätä sitä sitten nuin, kun saan sen ensinnä vähän leviää penkissä ja onhan mulla nyt nuo siemenkylvöt malvasta tulollaan.

    VastaaPoista
  2. Samat toimet ovat alkaneet täälläkin. Akilleijan ja unikon siemeniä on jo tallessa, kuten myöskin pikarililjojen. Akilleija ja unikkohan itävät helposti, tuosta pikarililjasta ei ole kokemusta, mutta voihan sitä aina yrittää:)

    VastaaPoista
  3. Paljon hyvää siemen tietoutta täällä kirjoittelit.
    Tuollainen kukkaniitty kuulostaa mukavan villiltä.

    VastaaPoista
  4. Eve - ole hyvä ! Myskimalva onkin kova leviämään siemenistä, ihan itse ; ) Meillä kasvaa sen alkuja vähän joka kukkapenkissä. Niitä sitten siirrellään "parempiin" paikkoihin ; )

    pioni - me ollaan ihan annettu kirjopikarililjojen tiputtaa siemenet maahan. Ja hyvin ovat levinneet aikaa myöden. Tosin aina ei tule kunnon siemeniä, jos nyt muistan oikein. Tänä vuonna olin matkoilla, kun ne kukkivat... en siis nähnyt niiden upeaa kukintaa.

    Taru - kukkaniitty onkin villi ; ) Siellä kasvaa vähän lupiinia ja vuohenputkeakin. Mutta tuo matara ja metsäapila ovat suosikkejani. Niin ja tietysti akileijat ja kellokukat ja... ; )
    Eilen siellä heinäsirkat soitteli ihan mielettömästi vaikka suurin osa niittyä on jo niitetty.

    VastaaPoista
  5. Se on tarkkaa hommaa tuo siementen metsästys - meinaan ajoituksellisesti. Olit saanut ihanan "saaliin" akileijan siemenistä : )

    VastaaPoista
  6. Haa - siis sama harrastus muuallakin. Meilläkin siemenet tupsahtelevat visusti vanhoihin lasitölkkeihin odottelemaan uutta kylvöä

    VastaaPoista
  7. Mukava muistutus, täytyykin mennä pihalle katsomaan löytyykö jotain täältä mökiltä, kotona olenkin hiukan jo keräillyt.

    VastaaPoista
  8. Erjuska - noita akileijoja kasvaa meillä ryhmänä yhdessä kulmauksessa. Siitä oli helppo karisella niitä. En tietenkään ottanut kaikkia...
    Tarkkana tosiaan saa olla, ettei siemenet ehdi kypsyä ja varista maahan ; )

    HUVIlassa - viikon päästä tiistaina laitan arvonnan... Taidanpa vielä miettiä muutakin mukavaa palkintoa : )

    jori - meillä taas on sen verran vanha piha, siis "valmis" piha, että siemenet joutavat jo kukkaniitylle.
    Tosin erikoisemmasta siperianunikon lajikkeesta otin siemenkodat visusti talteen ; )

    tia - on tosiaan hyvä pitää silmät auki nyt : )
    Aioin käydä hakemassa tien penkalta valkoisesta rantatädykkeestä pari versoa siemenkotineen. Se on sallittua Jokamiehenoikeuksissa, mutta kasveja ei saa ottaa ilman maanomistajan lupaa. Saa nähdä tuleeko niistä sinisiä vai valkoisia tädykkeitä...

    VastaaPoista
  9. Osuipa tämä postaus hyvään aikaan, olen katsellut puutarhassa olevia akileijan siemenkotia, nyt otankin ne talteen.

    VastaaPoista
  10. Mielenkiintoista, kiva kun osuin tänne blogiisi, kiinnostava :)

    VastaaPoista
  11. Mukava kun muistutit, otan akileijoista siemenet. Nimittäin katkoin jo kukkineet pois ja nyt on alkanut pienimuotoinen uusi kukinta.

    VastaaPoista
  12. Kiva postaus ja nyt hyvin ajankohtainenkin.
    Mitä kannattaisi tehdä varjoliljan siemenille, pitäisikö laittaa jo syksyllä maahan? vaativatko ne kylmäkäsittelyn? Ostin kesällä yhden valkoisen varjoliljan ja nyt siinä ovat valmistumassa ensimmäiset siemenet. Olisin iloinen, jos onnistuisin kasvattamaan valkoisia liljoja lisää.

    VastaaPoista
  13. Sussi - ota ihmeessä. Ovat tosi helppoja kylvettäviä... ja muutenkin ihania kukkia : )

    seijastiina - kiitos ! Tervetuloa uudelleen : )

    arleena - taidat tosiaan saada uudet siemenkodat niistä. Minä vielä mietin, ottaisinko varjoliljoista siemenet, vai antaisinko niiden tippua maahan...

    Unelma - kiitos : ) Valkoisista varjoliljan siemenistä todennäköisesti tulee myös punertavia jälkeläisiä, etenkin jos lähialueella kasvaa punertavia varjoliljoja. Sen näkee sitten tulevaisuudessa ; )
    En tiedä vaatiiko kylmäkäsittelyä, mutta yhden perennakirjan mukaan sen voisi kylvää keväälläkin. Me olemme kylväneet ne syksyllä ja näyttäisivät hyvin lähteneen kasvuun : )

    VastaaPoista
  14. Unelma - vastasin äsken sinulle ihan hassusti !!! Varjolilja voi itää tosi hitaasti, kuten kaikki liljat. Usein se vaatii kylmän ja lämpimän kauden eli talven ja kesän !!! Sen voi kylvää siis syksyllä tai keväällä, ja se itää sitten joskus tulevaisuudessa... ; )

    VastaaPoista
  15. Krassissa näkyisi olevan paksut pulleat siemenkassit.. odottelenko että ne hieman vielä kypsyvät, ovat siis ihan vihreitä vielä?

    VastaaPoista
  16. Elisa - en ole itse koskaan kerännyt krassin siemeniä. Odottelisin ehkä niiden kellastumista, ja tietysti kaikken pullukoimmat kannattaa kerätä : )

    VastaaPoista
  17. Ai se arvonta onkin vasta tulossa. Minä kun jo kuumeisesti hain, että missä kummassa. Innokas osallistuja siis jo jonossa! :D

    Tuollainen kukkaniitty on niin ihana. Minun niittyni pistivät vesimyyrät uuteen uskoon, mutta eiköhän se siitä sitten taas, kun heittelee sinne vaan sitkeästi uusia siemeniä. Aina joku lähtee kasvamaan.

    VastaaPoista
  18. Anskukka - juu, laitan arvonnan tänne blogiini vasta ensi viikon tiistaina.... ; )
    Onneksi siemenet säilyvät itämiskykyisinä maassa vuosia. Toivotaan, että myllerrys on nostanut lähemmäs mullan pintaa siemeniä, jotka sitten lähtevät kasvuun : )

    VastaaPoista
  19. Mietin itsekin, että viittiskö noita kerätä, vaan eikös se ollut niin että melkein kaikkea pitää kokeilla. Vaan se tyhmä eilinen myrsky sai mun runkoruusun jotenkin kummaksi. Varsi on mutkalla, ei ole poikki kylläkään. Kyllä harmittaa!

    VastaaPoista
  20. Elisa - juu näinhän se oli ; )
    Oijoi, miten runkoruususi on saanut kyytiä : / Rungolliset pikkupuut, kuten vaikka runkoherukka, tuetaan. Eli tukikepillä varmistetaan, että painava lehdistö ja tuuli ei taivuta runkoa. Voisit kokeilla saako rungon suoristettua tukikepillä kauniisti...

    VastaaPoista