keskiviikko 25. elokuuta 2010

Ne ihanat Pukin Puutarhan verenpisarat : )

Helteen loputtua nämä ihanat verenpisarat alkavat kukkia kunnolla Kuupuutarhassani !!! Tätä olen odottanut !
Nämä ovat siis niitä verenpisaroita, jotka tulivat Pukin Puutarhalta keväällä postitse. Verenpisaran tieteellinen suvun nimi on Fuchsia.
.
Tämän valkoisen ihanuuden lajikenimi on `Sofie Michiels`. Kasvutapa on puoliriippuva eli hieman rento ja kukat suloisen kerrotut.
Tämä on näistä lempparini : )
Yksi oksa on tuettu ihan pystyyn : )

Hennon vaaleanpunertava verenpisara on `Jollies Cannes´. Tämäkin on hieman kerrottu.

Nämä kasvavat siis ulkona Kuupuutarhassani puolivarjossa. Nyt kun päivät lyhenevät täytyykin seurata, saako tämä ruukku vielä tarpeeksi auringonvaloa. Ruukussa kasvaa myös valkoinen lobelia.

Kolmas verenpisara lajike on isokukkainen `Swingtime`. Sen kasvutapa on hyvin rento ja kasvaa ruukun reunalta alaspäin.
Kukat ovat todella jättisuuria ; )

Verenpisaran hoito:

Verenpisara viihtyy puolivarjossa. Sitä lannoitetaan ja kastellaan koko kesän ajan niin, että mullan pinta saa hyvin kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä.
Kuihtuneet kukat poistetaan varsineen, niin siemenkota tulee otettua samalla pois. Näin se jaksaa tehdä kukkia koko kesän.

Verenpisaran talvisäilytys:

Verenpisaran voi kokeilla talvehdittaa sisällä valoisalla ja viileällä ikkunalla. Ihannelämpötila olisi noin + 10 astetta. Sitä on hyvä muistaa kastella kohtuudella. Todennäköisesti suurin osa lehdistä varisee talven aikana, mutta se säilyy hengissä. Keväällä verenpisaralle vaihdetaan uusi multa ja versoja leikataan reippaasti, kuten pelakuutkin ; )
Aion kokeilla näiden talvehdittamista, tosin talvetuspaikka vielä puuttuu, hih ; )
Olisi tosi kiva kuulla, oletko onnistunut säilyttämään verenpisaran hengissä talven yli.

.
Suoritin blogiarvonnan eilen illalla, arvontakoneen avustuksella :
tuoksupussin voitti Elsa
varjoliljan ja lehtoakileijan siemenet voitti Unelma
kukka-asetelmakirjasen Ainosofia
Laitattehan postitusosoitteenne minulla sähköpostitse puutarhastudio(at)kolumbus.fi
.
Kiitos kaikille osallistujille !
Kommenttinne olen lukenut moneen kertaan. Ne olivat niin ihania : )
.
Kuupuutarhapäivä sujui aivan ihanasti, vaikka välillä tuli sadekuuroja ja ukkonen jyrähteli. Yläkuu kustannuksen Anne kertoi taas niin mukaansa tempaavasti kuun vaiheiden vaikutuksista puutarhaan, ja ihmiseen : )
Kuupuutarhassa leijonankidat ja valkoliljat olivat aukaiseet tuoksuvat kukkansa ja kynttilät paloivat lyhdyissä...
Ja vieraat olivat niin ihanan sydänmellisiä ja aurinkoisia : )
Niin ja sain taas pari apulaistakin hoitamaan hyvät kahvit ja tuoreet mustikkapiirakat...
Ensi kesäksi suunnittelemme taas kuupuutarhapäivää....

20 kommenttia:

 1. Minä näin kerran (Oiskohan ollut puutarhaunelmissa YLE1) jakson jossa joku rouva oli talvehdittanut monta vuotta verenpisaroita.Ne oli todella upeita ja hänellä oli niitä useita useita kappaleita.Multa saat kaksi kappaletta lisää josko löydät talvipaikan,säälittää heittää kompostiin.
  Mites meni kuupuutarhapäivä?

  VastaaPoista
 2. Henrietta - kiitos, kun muistutit tuosta kuupuutarhapäivästä. Unohdin ihan laittaa siitä... Päivä sujui siis niin ihanasti : )
  Etsin talvetuspaikkaa, mutta tuo lämpötila on kyllä aika haastava järjestää ; )
  Kaupungit säilyttävät ne komeat rungolliset verenpisarat kasvihuoneessa. Niitä aina ihastelen kesäisin istutuksissa ...

  VastaaPoista
 3. Vauuu,,, tulin katselemaan postauksiasi niin täällähän oli iloinen yllätys. Kiitos <3

  Voi teitä onnellisia kun saatte nauttia kukista ja kesäisestä maisemasta vielä.
  Meillä alkoi syksy kertaheitolla ja syystyöt tässä alkaa ihan pian.

  Kukkasia peittelin ensin, mutta kun päivälläkin on jo niin kylmää niin olen jo luovuttanut.
  Sataa ja sataa... voi kurjuus...

  Laitan sulle sähkäriä :)

  VastaaPoista
 4. Ihkuja! Nuo on kyllä kauniita. JOskus maailman aikaan en vielä pitänyt verenpisaroista, niissä tuntui olevan "liikaa", jotain; väriä, hörhelöä, jotain. Nykyään tykkään, mutta nämä valkoiset ja vaaleat ja raikkaat on kyllä omaa luokkaansa. Niin sitä kehittyy viisaammaksi vain ;-)

  VastaaPoista
 5. Tosi kauniita nuo verenpisarat, etenkin valkoisena!

  Ja onpa iloinen yllätys, laitan Sinulle sähköpostia ihan justkohtapian.

  Terkuin,
  Elsa

  VastaaPoista
 6. Verenpisarasi ovat aivan ihania! Itse sain toissa keväänä pistokkaita eräistä kauniista pisaroista ja sain ne menemään yli talvesta hyvin. Taloni on pääasiassa uunilämmitteinen, joten patterit ikkunalaudan alla ovat lähes kiinni. Verenpisarani viihtyvät hyvin etelä-länsi-ikkunalla.

  VastaaPoista
 7. Ovatpa ne upeita. Varsinkin tuo valkoinen väri ihastuttaa, en ole niitä muualla nähnyt kuin sinun kuvissasi.

  Olin ihan unohtanut, että lapsuudessa puhuttiin fuksioista eikä verenpisaroista, palautui mieleen kun kerroit tieteellisen nimen.

  VastaaPoista
 8. SIIS aivan I H A N A T nuo sinun valkoiset verenpisarat...voi, ei tahtoo tuollaiset ensi kevään.Mikä se onkaan se paikka mistä olet tämän ostanut...
  Nyt en saa silmiäni irti niistä.
  ahh...mitä kaunottaria.
  Ensi vuonna on pakko päästä sun Kuupuutarhapäivään...
  -Tuija-

  VastaaPoista
 9. Heipsan, olen uusi lukija blokissa ja intouduin nyt kommentoimaan kun itsellänikin on verenpisaroita. Olen talvettanut niitä vaihtelevalla menestyksellä autotallissa jossa on n. +10 astetta talvella, siellä on vain 2 pientä ikkunaa joten valon saanti on heikko. Kaikki lehdet verenpisaroista yleensä putoavat, olen kastellut niitä vain satunnaisesti, n. joka toinen viikko (joskus harvemmin) ja ne ovat aika isoissa ruukuissa. Toisinaan olen onnistunut säilyttämään niitä muutamia vuosia.

  VastaaPoista
 10. Ainosofia - : ) Tämä bloggaus on avannut silmäni näkemään, miten erilaisia kaikki vuodenajat ovat eri puolilla Suomea. Se on tosi mielenkiintoista, täällä päin ikänsä asuneelle ; )

  Saila - juu, sitä viisastuu kaiken ikää ; ) Minulla on ollut ennen jotain yleistä punertavaa verenpisaraa ja kyllästyin niihin totaalisesti... kunnes näin nämä valkeat ja se oli ihastusta ensi silmäyksellä, hih ; )

  Elsa - ja minä laitan sinulle tulemaan postia, kunhan tässä ehdin : )
  Tuo valkoinen on niin ihana, että aion ehdottomasti koettaa sen säilytystä talven yli...

  Palaga - uunilämmitteinen talo onkin ihanne monelle kasville. Niin ja lattialämmitteinen tuntuu myös olevan tosi hyvä : )
  Toivon niin, että löydän hyvän talvetuspaikan ... olisi sääli heittää noita ihanuuksia pois.

  Sussi - jossain päin vieläkin niitä kutsutaan fuksioiksi. Se on ihan kaunis nimi noille kaunottarille ; )
  Valkoista fuksiaa en minäkään ole muualla nähnyt, kuin tuolla Pukin Puutarhalla.

  Tuija - tervetuloa ensi kesänä Kuupuutarhaani : )
  Tilasin nuo verenpisarat Pukin Puutarhalta. He myyvät niitä pikkutaimina myös monilla kevään puutarhamessuilla. Ja tietysti niitä voi käydä ostamassa suoraan heidän puutarhaltaan tai tilata netin kautta, kuten minä tein : ) Tuossa tekstissä on heidän nimestään linkki nettisivuille, eli voit klikata nimeä Pukin Puutarhat...

  Ainotar - kiva kun kommentoit : ) Minäkin olen saanut muutaman verenpisarat säilymään huoneen ikkunalla, jossa on n. 16 astetta lämmintä. Ja ne roskasivat tosi paljon, kun melkein kaikki lehdet tippuivat ; )
  Olisikohan niin, että nuoret verenpisarat säilyvät helpommin kuin vanhat. Tällöin niistä kannattaa ottaa pistokastaimet, jotka talvettaa.... Tätä olisi kiva kokeilla, jos löytyisi se talvetuspaikka ; )

  VastaaPoista
 11. Ensimmäiseksi olen iloinen arpajaisvoitosta. :)))

  Sain kesällä lahjaksi tuollaisen kauniin suuren valkoisen verenpisaran, se on vielä ulkona kukkimassa. Yritän talvettaa sen, saa nähdä onnistunko.

  Ajattelin täällä teidän kuupuutarhapäiväänne. En päässyt mukaan, ehkä ensi vuonna sitten.

  VastaaPoista
 12. Upeita kuvia! Saako kysyä millaista kameraa / objektiivia käytät kuvaamiseen? Kuvat tuntuvat niin eläviltä ja hienoilta!

  Valkoinen on kyllä muutenkin upea väri puutarhassa. Jotenkin se tuntuu jäävän ostoksilla ollessaan muiden värien jalkoihin, mutta kyllä se puutarhassa palkitsee.

  PS. Olen muuten avanut blogiini muille mahdollisuuden esitellä oma puutarhansa. Samalla bloggaajat saavat linkin takaisin omaan blogiinsa, joten se tuo esittelijälle myös uusia lukijoita :)

  Olisi todella ihanaa jos sinäkin haluaisit esitellä puutarhasi! Linkki on: http://www.puutarhablogi.com/puutarhaesittely/

  VastaaPoista
 13. Onnitteluja voittajille! :)

  Minä sain amppeli verenpisaran talvehditettua äitini pimeässä kellarissa, ajattelepa!
  Oikeastaan unohdin sen sinne, kun alúksi olin unohtanut sen mökille ja pakkaset pääsivät sitä jo kurittamaan.

  Myöhään keväällä sen hain äidin kellarista ja katkoin oksistoa. Yllätyksekseni varsia hiukan rapsutellessa vihreätä tuli esiin. Eipä muuta kuin kukka päivänvaloon, lämpöön ja lannoituksia. Parhaillaan juuri nyt se kukkii amppelissa kuistilla. Ei toki niin rehevänä kuin se oli ostettaessa.

  VastaaPoista
 14. Unelma - lähetän ne siemenet sinulle kohta, kun tässä ehdin... ; )
  Jännitin vähän ennakkoon, miten kuupuutarhapäivänä kukat kukkivat, etenkin kun sadekuurot olivat aika rankkoja. Onneksi kasvit kestivät hyvin sateen, jopa nuo verenpisarat : )
  Toivotaan, että saat verenpisarasi talvetettua. Se on varmasti upean näköinen nyt : )

  Puutarhablogisti - oi, minulla on jo vuosia vanha canonin digijärkkäri ja olen ostanut siihen kyllä yhden lisäobjektiivin,... mutta en tietenkään muista noita merkkejä yms. Rakastan kuvaamista, mutta en ymmärrä siitä mitään, enkä noista kameroistakaan, hih ; )
  Rakastan myös tuota Kuupuutarhaani, ja joka vuosi yhä enemmän. Valkoiset kukat jäävät ostohetkellä helposti värikkäiden kumppaniensa varjoon. Se on totta...
  Käynpä tutustumassa blogiisi : )

  Nina - uskomatonta !!!! Tuo kyllä kannustaa talvettamaan verenpisarat vähän huonommissakin oloissa ! Ihanaa, kun kerroit : )
  Luulen, että vanhasta kannattaa ottaa pistokkaat ja kasvattaa niistä uudet taimet. Ne ehkä talvehtivat sitten taas paremmin. Siis luulen näin, en ole kokeillut. Hitsi, olisinpa älynyt aiemmin ottaa pistokkaat juurtumaan ; )

  VastaaPoista
 15. Onnea voittajille!!!

  Kauniita kuvia verenpisaroista!

  Jos joskus vielä saan jonkinlaisen pläntin maata, perustan heti kuupuutarhan. Vaikka en oikeastaan vielä tiedä siitä mitään.

  Mukavaa viikonloppua sinulle!!

  VastaaPoista
 16. Hei Sari! Kiitos vielä mukavasta ja uusia ajatuksia herättävästä päivästä! Sain paljon uusia ideoita, mitä yritän toteuttaa puutarhassani = ) Ja näin todella paljon kauniita kukkia! Kiitos! terv. Seija

  VastaaPoista
 17. Kylläpäs onkin kaunis kerrottu kukkainen verenpisara! <3

  Onnittelut voittajille!:)

  VastaaPoista
 18. Ulla-Kristiina - kyllä kuupuutarha on niin ihana, että se kannattaa perustaa, vaikkei siitä mitään tietäisikään ; ) Onhan se kaunis ja tuoksuva, siis vallan mahtava puutarha....
  Oikein mukavaa viikonloppua sinullekin !

  Anonyymi Seija - voi ihanaa kun jätit kommentin : ) Kiitos !
  Kun on paljon eri kasveja, niin aina on osa kukassa, näihan se on.
  Kuupuutarhapäivän hengen luovat vieraat, hyvin pitkälle : ) Siis kiitos myös sinulle !

  sarppa - minustakin tuo on niin upea. Vähän sääli, että tämä kesä oli niin kuuma.... olisivat muuten jo aiemmin kukkineet komeasti : ) Mutta parempi myöhään, kuin ei ollenkaan ; )

  VastaaPoista
 19. Viime talvena talvetin eka kertaa verenpisaraa ja kasvaa nyt tuolla pihalla. Mulla se oli eka valoisalla kuistilla ja lähes kaikkien lentien tiputtua hylkäsin sen yläkerraan viileään huoneeseen ja jäi tosi huonolle hoidolle, joskus muistin kastella. ;) Keväällä silti vaihdoin mullan, ajattelin kokeilla virkkuisko! Tosi pian se alkoi lehtiä kasvattaan. Nyt mulla on toinenkin verenpisara talvetettavaksi, toivottavasti nyt tulee huolehdittua vähän paremmin! :)

  VastaaPoista
 20. sanna - olet onnistunut talvettamaan verenpisaran, vau !
  Minäkin sain joitakin vuosia juuri vanhan talon vinttihuoneessa. Kunnes se vain kuoli. Tosin syynä saattoi olla liian innokas kastelija... eli sitä kannattaa kastella tosi vähän, kun on viileää ja hämärää.

  VastaaPoista