sunnuntai 22. elokuuta 2010

Joulukaktuksen ja amarylliksen hoito syksyllä

En voinut vastustaa kiusausta enempää, vaan käväisin torilla ostamassa minisyklaamit Kuupuutarhaan. Etteivät vaan loppuisi ... ; )


Joulukaktus syksyllä

Joulukaktus näyttää nyt tältä. Se on ollut kesän parvekkeella ja saa olla edelleen, kunnes yöpakkaset saapuvat. Sitä lannoitetaan ja kastellaan niin kauan kun se kasvattaa uusia lehtiä. Nupullista joulukaktusta vain kastellaan. Siis mullan pinta saa kevyesti kuivahtaa kastelujen välillä...
Tästä näet sen jouluna ja sieltä löytyvät myös hoito-ohjeet.

Amaryllis syksyllä

Amaryllikseltä on jo muutama lehti kuivunut. Näin elokuussa lannoitus on lopetettu ja kastelua vähennetään pikku hiljaa. Lokakuussa kastelu lopetetaan kokonaan. Tämänkin otan sisälle ennen yöpakkasia.
Juttu amarylliksen hoidosta ja säilytyksestä löytyy tästä.
Ja juttua uuden sipulin istutuksesta ja sen hoidosta löytyy tästä.Saa nähdä alkaako tämä kukkia talvilevon jälkeen.... : )

16 kommenttia:

 1. Olipa ajankohtaista;-) Ostin noita ihania minisyklaameja lisää! Kaikki lehtikaktukset ovat ulkona ja kauneimmat niistä, joissa kukka on tähdenmallinen, toinen valkoinen ja toinen pinkki, ovat kukkineet ulkona täysillä eli eivät kuki siis taaskaan marras-joulukuulla...

  Ja amaryllikseni, kolme valkoista näyttävät juuri kuten sinunkin, joten nyt lähden katsomaan sitten, mitä niille NYT pitää tehdä. Kiitos!

  VastaaPoista
 2. Minisyklaamit on ihania syyskukkia. Minä ostin vaaleanpunaiset tulilatvat ja yhden valkoisen krysanteemin, vielä terassille mahtuis jotain...

  Mullakin amaryllikset alkaa pikkuhiljaa ruskistua, vielä siis pientä kastelua.

  VastaaPoista
 3. Kauniita minisyklaameja! Joulukaktus pitäisi hankkia itselle...

  VastaaPoista
 4. Minulla myös amaryllikset terassilla saman kokoisina kuin sinun kuvassasi. Kiitos jatko-ohjeista, toimin niiden mukaan.

  VastaaPoista
 5. Leena Lumi - jospa nuo kaktuksesi ovatkin kesäkaktuksia, hih ; )
  Tuo minun joulukaktus on yrittänyt tehdä pari nuppua, mutta ne tippuvat ennen kuin aukeavat...
  Saa nähdä milloin sisällä päättää kukkia : )

  pioni - minulla on parvekkeella vielä kaikki kesäkukat... ja ulkonakin näyttää ihan kesältä : )
  Tulilatvaa olen ajatellut kokeilla ulos ruukkuun, sitten syksymmällä. Kestää kuulemma pientä pakkastakin.

  Mari - nuo minisyklaamit veivät sydämeni jo viime syksynä. Ja pakkohan niitä oli ostaa, kun torimyyjälle niitä on ollut jo jonkin aikaa...
  Joulukaktus sopisikin ihanasti vanhaan taloon : )

  arleena - noita ohjeita on monenlaisia, riippuen vähän mistä päin maailmaa kyseiset amarylliksen sipulit ovat kotoisin. Jännä kokeilla näitä yleisohjeita, saako siten amaryllikset uudelleen kukkimaan.

  VastaaPoista
 6. Kiitos hyvistä hoito-ohjeista.

  Minulla on terassilla kaksi vanhaa amarylllistä joiden toivon taas kukkivan ensi joulunakin. Jotenkin sitä vaan aina unohtaa miten niiden kanssa pitikään menetellä - vaan nytpä muistan kun tulostan ohjeesi.

  T. Erjuska : )

  VastaaPoista
 7. Ai niin, pitääpä nostaa ryllikset sateesta sisään.
  Nuo syklaamit vaan on niiiin ihania, varsinkin valkoiset, tuoksuvat... aahhh.. pitää mennä tosin kontalleen niitä nuuskuttamaan jos ne on maassa ;-)

  VastaaPoista
 8. Kylläpäs oli taas ihania kukkia tässä postauksessa. Amaryllis on yksi ehdottomia lemppareitani :)

  VastaaPoista
 9. Voisiko, pitäisikö, saako mullan vaihtaa amaryllikseen ja kaktukseen sisäänoton yhteydessä? En muista, vaihoinko keväällä, luultavasti en.

  VastaaPoista
 10. Minä ihastelin myös juuri noita valkoisia syklaameja jo viime viikolla, kun sain vanhan kukkalaatikon kunnostettua taas käyttökelpoiseksi. Kiireessä en niitä ehtinyt vielä hankkia mutta voi olla, että tällä viikolla sellaiset on pakko vielä hakea pation koristukseksi. :)

  VastaaPoista
 11. Syklaamit ovat ihania! Täytyy hankkia niitä itsekin.

  Viime vuotista amaryllistä yritän myös saada kukkimaan tänä vuonna uudelleen, saa nähdä...

  VastaaPoista
 12. Minunkin lehtikaktukset ovat viihtyneet mukavasti parvekkeella. Yksi jatkoi kukintaansakin vielä heinäkuulle asti...

  VastaaPoista
 13. Komioita ovat syklaamit.

  Tuo joulukaktus tuo mieleeni mummoni, jolla oli sellainen aina kesät ulkona ja voi miten se kukki komeasti sitten talvella.

  VastaaPoista
 14. Kiitos taas hyvistä vinkeistä! Näitä on mukava lukea :)

  P.S. Blogissani on sinulle jotain :)

  VastaaPoista
 15. Minisykaalmit ovat kyllä viehättäviä ja jossakin kaupassa niitä silmiini osui, mutta jätin vielä ostamatta ja nyt vähän harmittaa. Toisaalta kesäkukkani ovat vielä suhteellisen hyvässä kunnossa, joten annan niiden vielä rehottaa.

  Kiitos jälleen hyvistä vinkeistä! :)

  VastaaPoista
 16. Erjuska - ole hyvä : ) Minun täytyy ihan tunnustaa, että katson itse täältä blogistani noita hoito-ohjeita. En minäkään muista niitä kaikkia erikoisohjeita ulkoa ; )

  Saila - täytyy tosiaa vähän nöyrtyä ja konttailla minisyklaamia nuuskiessa ; ) Tähän aikaan ruukuissa kesäkukat ovat meilkeimpä komeimmillaan... onneksi kukkapenkissä on tilaa aina parille minisyklaamille : )

  Terhi - amaryllikset ovat komeita kukkijoita ja helppoja, kun ostaa ne nupullisina. Parin vuoden ajan lempparini on ollut valkea kerrottukukkainen amaryllis.

  Sirkka - mullanvaihtoa ei suositella nyt syksyllä !!!!! Amaryllis on todella herkkäjuurinen ja sen uudelleen istutus tehdään talvilevon päätyttyä, kun sipulista työntyy lehden alut.
  Joulukaktus ei vaadi isoa ruukkua ja sen mullanvaihto tehdään myös talvilevon jälkeen eli keväällä kun se lähtee kasvattamaan uusia lehtiä : )

  Pnjb - nyt kun helle on ohi, niin nuo minisyklaamien kukatkin kestävät tosi pitkään. Ja ne kasvattavat koko ajan lisää nuppuja. Ihana kasvi : )

  Sussi - minusta on kiva kokeilla tätä amarylliksen uudelleen kukittamista. Saa tosiaan nähdä miten onnistumme. Palataan asiaan talvella, eikö vain : )

  RANTAPUIKKO - parveke näyttää olevankin hyvä kesäsäilytyspaikka noille joulukaktuksille : ) Ja yleensä yöpakkasetkaan eivät yllätä siellä niin herkästi kuin maan tasolla...
  Onpa kaktuksesi kukkinut pitkään !

  Ainosofia - ennen tuota joulukaktusta taisi olla joka kodissa. Sitä kun on niin helppo lisätä lehtipistokkaista ja se viihtyy huoneessa, missä illalla on pimeää... niin kuin mummolan tyhjässä lastenkamarissa ; )

  Niina - kiitos oikein paljon ! Tunnustus täällä bloigstaniassa lämmittää niin mieltä : ) Laitan vähän myöhemmin nuo tunnustukset tänne blogiini, nyt on hieman kiirusaika...

  Nina - ole hyvä : ) Minulla on onneksi tuo Kuupuutarha, johon sopii vielä noita minisyklaameja perennojen sekaan. Meilläkin kesäkukat ovat nyt upeimmillaan...

  VastaaPoista