lauantai 28. elokuuta 2010

Pihan syyshoito -kurssit eli mm. kukkien talvisäilytys

Syyshoito kurssit ovat alkamassa eri opistoissa.... ja pihalla syystyöt ; )
Espoon kaupungin työväenopistossa alkaa parin viikon päästä Kotipihan syyshoito -kurssi, jossa opetan ajankohtaisia syyspuuhia, kuten talvisuojauksia ja kompostointia.
Myös Nurmijärvellä Kansalaisopisto Jukolassa on vastaava Valmistele puutarhasi talveen -kurssi.
.
Nyt on luvattu kylmiä öitä eli täytyy kaivaa kasvimaaharsot taas esiin....
Minulla on tämä ihana kerrottu vaalea petunia lasitetulla parvekkeella. Siellä on aina noin 5 astetta lämpimämpää kuin ulkona eli tämä kukkii vielä pitkään : )
Ja kun se paleltuu tai menee muuten kylmästä rumaksi, laitan sen kompostiin, kuten ahkeraliisat...


Alla kuva pinkistä gladioluksesta, jollaisia kaikkien ostamieni gladiolusten kuului olla. Nämä muutamat kukkivat vasta nyt, kun ne väärän väriset lilat ovat jo lakastuneet.
Näitä en suojaisi yöpakkaselta, vaan ottaisin ennen sitä kukat maljakkoon : )
Daalian versot paleltuvat herkästi pakkasella. Eli nämä kyllä suojaan, jos on luvassa vain yhdeksi yöksi pakkasta. Muuten annan niiden paleltua. Juurakko ei siitä kärsi. Päinvastoin on hyväksi, että versot ensin paleltuvat ennen kuin juurakko kaivetaan kellariin talvisäilöön.

Rakkaat vaaleat verenpisararat suojaan huolellisesti, jos säätiedotus on luvannut lämpötilan laskevan lähelle nollaa. Eli peitän ne kasvimaaharsolla. Tai siirrän ruukut yöksi autokatokseen tai kuistille.... Ja kun ilmat pysyvästi kylmenevät liikaa, otan nämä sisälle ikkunalle talveksi.

Maljaköynnöstä aion myös yrittää talvettaa eli sekin pääsee sisälle, ennen kuin kuin yöt todella kylmenevät. Joudun varmaan vähän leikkaamaan tätä pienemmäksi.
Minisyklaamit ja krysanteemit kestävätkin hyvin pari astetta pakkasta. Siksi ovat niin loistavia syyskukkia.
.
Kiitos tunnustuksista !!!
Laitan tänne ne, kun ehdin. Nyt vähän työt haittaavat bloggaamista, hih ; )

14 kommenttia:

 1. Kiitos myös täältä, jälleen tärkeää ajankohtaista asiaa.

  VastaaPoista
 2. Hei Sari,

  siellä perässä tullaan...

  Täällä blogeissa on nähtävissä nämä Suomen kasvuvyöhykkeet selvästi.

  Esim. Oulun korkeudelle eroa on joka vuosi n. 2 viikkoa - sekä keväästä, että syksystä.
  Eli teillä on siellä kuukausi enemmän kesää kuin meillä täällä.

  Mutta näillä mennään ja eihän me voida kaikki asua siellä etelässä :)

  terkuin +10 astetta ;)

  VastaaPoista
 3. Ihania kuveja:) Samoin suojaan kasvut yksittäisiltä pakkasöiltä, mutta kun niitä alkaa tulla solkenaan saavat kesäkukat ja kasvimaakin jo vaipua syksyyn. Monta kertaa on meillä syyskuun alussa yksikaksi pakkasyötä ja sen jälkeen taas lämmintä lokakuulle saakka.

  VastaaPoista
 4. Aivan ihania kuvia jälleen! Etenkin gladiolukset ovat mieleeni :)

  VastaaPoista
 5. Odotan innolla tuota puutarhan syyspuuhien kurssia. Viime vuonna syksy ja talvi vain jyräsivät päälle ja puuhat jäi tekemättä mutta nyt on aika opetella hoitamaan omaa pihaansa. :)

  Toivottavasti keväälle on luvassa vastaava kurssi kevättöiden osalta ja onnistuisin sillekin pääsemään. Sitten olisivat puutarhan alkeet hallussa. :)

  VastaaPoista
 6. Aivan ihastuttavia kuvia ja hyviä vinkkejä. Kiitos niistä

  VastaaPoista
 7. Kiitos vinkeistä. Kuivan kesän jälkeen kaikki on jotenkin "rupsahtanut" tuolla meidän pihalla. Nyt pitäisi aloittaa syyspuuhat :)

  Ei olisi pitkä matka kursseille, vaan olenpa niin laiska autoilemaan... ehkä käyn kuitenkin tutustumassa kurssien sisältöön.

  VastaaPoista
 8. Unelma - olepas hyvä : )

  Sussi - ole hyvä : ) Jossain päin Suomea on jo yöpakkasia... toivottavati täällä meillä ei vielä vähään aikaan.

  Ainosofia - ja täällä etelämmässä me kaihoten katsomme Etelä-Ruotsin oloja, aikaisempaa kevättä ja myöhäisempaa syksyä. Eli ei mitään uutta, hih ; )

  Inkivääri - niin se meilläkin on : )
  Ja harmittaa jos sen yhden pakkasyön takia paleltuisi daaliat. Etenkin, kun naapurin hyvin suojatut kukkivat vielä kuukauden pakkasyön jälkeenkin ; )

  Terhi - gladiolukset ovatkin upeita kukkia. Ja niitä on niin montaa eri väriä ja kokoakin : )

  Pnjb - yleensä on sekä syyshoitokurssi että keväthoitokurssi. Kuten sanoit, niistä saa hyvät tiedot, niin osaa sitten hoitaa pihaa taitavasti : )

  jori - ole hyvä : ) Kuvaaminen on niin kivaa, että on oikein valinnan vaikeus, mitkä kuvat laittaa tänne.

  Jossu - meillä on vielä ihan vihreää, tosin muutama perenna on vähän jo saanut keltaista sävyä lehtiinsä. Eli meillä nuo syyspuuhat eivät ala vielä vähään aikaan. Tai tietty syysleimujen jakaminen kylläkin ; )

  VastaaPoista
 9. Kiitos hyvistä vinkeistä! Koska otat muuten pelargonit sisälle ja runkoruusut talvisäilöön?

  VastaaPoista
 10. Kauniita kukkia, taas alkaa olla ilma viileää, aivan kuin olisi säänhaltija kääntänyt liikaakin kylmän puolelle. Minulla on melkein kaikki sisäkukat ulkona ja kohta niitä täytyy alkaa siirtelemään sisään, pelargonioista suurimman osan siirrän mökille, on kertynyt aika monta ruukkua ;-)

  VastaaPoista
 11. Tarttisin varmasti jotakin oppia, kun keksisin vain aikaa johonkin kurssiin. Viime talvena palellutin osan pelakuista kuistilla...!

  VastaaPoista
 12. Oi että sulla on tuo yliupea kerrottu petunia.Minä kuolasin ja taistelin kesällä itseni kanssa ostanko sen vai en.Espoossa pyysivät siitä 25 euroa ja annoin olla,mutta se oli oikeesti niin kaunis että sieluun sattui.

  VastaaPoista
 13. Olivieno - ole hyvä : ) Runkoruusu kestää pientä pakkasta. Se on hyvä ottaa kellariin vasta myöhemmin syksyllä, kun on ollut jo tosi kylmää.
  Pelakuut otan sisälle, kun on luvassa yöpakkasia. Ja kun pakkasta on monena yöna, en vie niitä enää päiväksikään ulos, vaan siirrän ne talvisäilytyspaikalle...

  tia - nopeasti ja paljon tuo lämpötila muuttui. Tuli kerralla syksyn viileys... Sisäkukat paleltuvatkin herkästi. Niiden kanssa saa olla nyt tarkkkana.
  Voin hyvin kuvitella pelakuumeresi siellä mökillä ; )

  HUVIlassa - voi pelakuu raukkoja... Onneksi niitä saa ostettua uusia : )
  Puutarhakurssien anti on tietysti loistava ja ajankohtainen puutarhatieto ; )
  Sekä ne upeat keskustelut ja kommentit, mitä kurssilaisten kanssa käydään. Moni kokee helpotusta, kun huomaa, että muillakin on sama tilanne : )

  Henrietta - olen kylvänyt ihan itse työn petunian siemestä ! Maksoi pari euroa ; )
  Pussista tuli vain yksi tuollainen, muut olivat muun värisiä kerrottuja. Ne muut "vääränväriset" on pihalla ja tämän jätin parvekkeelle. Siis pussin kuvan mukaan kaikkien olisi kuulunut olla vaaleita....
  Minustakin tämä on niiiiiin sykähdyttävän ihana : )

  VastaaPoista