lauantai 7. elokuuta 2010

Puutarhan neuvontakäynti eli konsultointi

Moni tuskailee ja pähkäilee ja taas hermostuu... kun ei millään saa puutarhaa kauniiksi tai ei keksi ratkaisua johonkin kohtaan. No, mikä auttaisi... ; )
Tietysi ammattilaisen tekemä neuvotakäynti eli konsultointi paikan päällä, ongelmakohdan luona. Aina kun ammattilainen näkee kohdan ja sen ympäristön, on helpompi ja varmempi löytää ongelmaan ratkaisu.
.
Neuvontakäynti voi liittyä pihan suunnitteluun, ideointiin ja toimintojen sijoitteluun. Esimerkiksi jos alla olevalle nurmkolle haluttaisiin pieni koko kesän kukkiva ja helppohoitoinen kasviryhmä, joka vielä sopii muuhun miljööseen, apu löytyy neuvontakäynistä tai ihan jo pihasuunnitelman teettämisestä.
Kuvan nurmikko on muuten siirtonurmikkotyyppinen, jota kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti.

Välillä vanhaan pihaan halutaan pieniä muutoksia, kuten avaruutta lisää, oleskelualue isommaksi jne. Tähänkin neuvontakäynti sopii, jos muutettavia kohtia on vähän. Sen sijaan laajemmille muutoksille melkein aina tarvitaan paperille piirrettyä puutarhasuunnitelmaa.
Kuvassa on perinteinen kukkiva nurmikko, jota ei kastella. Meilläpäin kuivuus sen kun jatkuu, eli tuota nurmikkoa ei ole leikattu viikkoihin.

Teen neuvontakäynteja eli konsultointeja myös Kuuupuutarhan luomiseksi. Usein puutarhan omistajat ovat jo aloittaneet sen tekemistä ja kaipaavat ammattilaisen näkemystä sekä apua mm. kasvivalintaan.

Neuvontakäynti on myös puutarhafengshui -konsultaatio. Siinä saatetaan katsoa koko puutarha fengshuin näkökulmasta eli miten saisi sen enemmän harmonisemmaksi. Tai kun valitaan suihkulähteelle paikkaa, voidaan se katsoa fengshui oppien mukaan. Puutarhafengshui -konsultaatio kestää yleensä noin 3 tuntia. Ja annan asiakkaille vähän ohjeita, miten valmistautua siihen ; )

Edit - Fengshui puutarhasta löytyy lisätietoa tästä klik.

Tietysti neuvontakäyntejä puutarhaan tehdään ihan kasvien hoitoonkin liittyvissä asioissa. Oli se sitten lempeää puutarhan hoitoa tai tavallista ; )
Eri puutarhasuunnittelijat ja puutarhurit hinnoittelevat vähän eri tavalla nämä neuvontakäynnit. Osalla se on tuntiveloitteista. Onkin hyvä varmistaa, mikä on minimi hinta ja sisältääkö se 23% alv:n ja matkakulut.
Joka tapauksessa puutarhan neuvontakäynti säästää rahaa, sillä välttyy mm. vääriltä kasvihankinnoilta ja materiaalikustannuksilta sekä turhalta työltä. Ja se pähkäilykin jää vähemmälle.... ; )

9 kommenttia:

 1. Hei Sari :)

  Niin - on varmasti edullisempaa satsata ammattilaisen apuun kuin tehdä tosiaan niitä vääriä hankintoja senkin rahan edestä.

  Nimimerkki "kokemusta asiasta löytyy" ;)

  ps. liityin facebookissakin fanittajiisi :)

  VastaaPoista
 2. Hannele - sekin on hyvä vaihtoehto ; ) Ainakin harkinta ja pieni tiedon haku vaikka kirjoista varmistaa onnistuneet valinnat...

  Ainosofia - tuossa kävelylenkillä katselin taas paria pihaa... ja ajattelin laittaa tämän postauksen. Nyt kun meillä on kuivaa, on joidenkin pensaat kuolleet. He varmasti taas ostavat uudet pensaat siihen, eri lajia tosin. Ja taas nekin tulevat kuolemaan... Tässäkin pensaat saisi pysymään hengissä, jos heillä olisi enemmän tietoa... Ohi kun kulkee, tulee niin surku kasveja, ja asukkaita : )
  Onpa kiva saada sinut fanittajaksi : )

  VastaaPoista
 3. Olen myös katsellut täällä lähistöllä olevia puutarhoja, joissa kaikki on kuivunut ja kuollut pystyyn, kun kasvit on laitettu aivan väärään paikkaan. Tai istuksia, joista heti näkee, että kaikki päättyy huonosti...

  Niin paljon viisaampaa ja helpompaa olisi ottaa ammattilainen apuun suunnittelemaan.

  VastaaPoista
 4. Sussi - niinhän se on kaikilla aloilla : ) Toisaalta välillä on kiva vain kokeilla itse ....
  Varmasti isot kasvikuolemat harmittavat. Ja vielä, jos niin käy uudelleen...

  VastaaPoista
 5. Kiva postaus puutarhansuunnittelusta.

  Monta kertaa sitä on itsekin meinannut suunnittelijan pyytää takapihaa kohentamaan, mutta toistaiseksi on jäänyt suunnitelmaksi sekin :)

  VastaaPoista
 6. Tuo on varmasti totta eli jos on epävarma jonkin pihaan liittyvän suhteen niin konsulttikäynti varmasti säästää kukkaroa ja turhaa työtäkin.

  VastaaPoista
 7. Nia - kiitos : ) Aika moni pohtii ja miettii... mitä tekisi jonkin puutarhan "vaikean kohdan" kanssa. Se on yllättävän yleistä. Ja jos kohtaa ei saa ratkaistuksi, piha saattaa jäädä vähemmälle käytölle... ja vain yhden pienen kohdan takia ; )

  Nina - näin se on monella alalla. Esimerkiksi sisustuksen kanssa on ihan samalla tavalla. Olen sen itse huomannut, kun ystäväni on sisustussuunnittelija ja hänen vinkeillään olen saanut valittua sopivan värin pariin hankalaan kohtaan...

  VastaaPoista
 8. Puuutarhan konsultointia pitäisi tarjota enemmän! Varsinkin kevään tullen on aina vaikea löytää tämänkaltaisia palveluja.

  VastaaPoista