sunnuntai 15. elokuuta 2010

Kasvien siirtoaika lähestyy

Ihmeellisesti kivikkokasvien sekaan on ilmestynyt pähkinäpensaan taimi. Varmaan oravat olleet asialla ; )
Tämähän täytyy siirtää tästä pois, sillä pähkinäpensaasta kasvaa 4 metriä korkea ja 3 metriä leveä pensas !!!

Puuvartisten siirtoaika

Pensaiden, köynnösten ja puiden siirtoaika on syksyllä, kun niiden lehdet saavat syysväriä tai ovat tippuneet jo pois. Tietysti ne voi siirtää myös aikaisin keväällä, kun silmut eivät ole vielä puhjenneet lehdiksi.

Yhdessä perennapenkissä kasvit ovat levinneet aikaa myöden isoiksi ja kuvassa keskellä oleva pensashanhikki on jäänyt vähän ahtaalle. Se on nyt myös liian varjossakin. Eli se siirretään lokakuussa tuosta muualle ja tilalle laitetaan jotain matalampaa.
Se matalampi on vielä mietinnässä ; )

Mehitähden pieniä "ruusuke alkuja" voisi nyt ottaa ja laittaa uuteen kivikkokasvien alueeseen. Mutta vielä taitaa olla liian kuuma ja kuiva sää. Eli odotellaan säiden viilenemistä...ja sateita.

Perennojen siirtoaika


Perennojen eli kukkapenkkikasvien hyvä siirtoaika on täällä etelässä elo-syyskuun vaihteessa ja keväällä. Nämä kuvan syysleimut aiomme jakaa vielä tänä syksynä, sillä selvästi kaipaavat jo jakamista. Laitan siitä oman postauksen : )

Pikkuhiljaa alan siis listaamaan loppukesän ja syksyn puutarhatöitä : )
.
Vihdoin ja viimein verenpisarat alkavat kukkia kunnolla. Nekään eivät näytä pitävän superhelle kesästä. Kuvan ihana valkea verenpisara on Pukin Puutarhalta, jotka tilasin postitse.

9 kommenttia:

 1. Tulipas taas hyvää tietoa,olen näköjään siirrellyt kamojani yleensä heiman liian aikaisin (elokuussa)Nyt on ruukussa odottelemassa perennoja maahan laittoa varten ja ajattelin laittaa maahan huomenna kun luvattiin vaan 22 astetta mutta pitäisköhän mun odotella vielä vähän aikaan.Olen lähössä lomalle ja pelkään ettei naapuri muista kastella.
  Mulla verenpisarat alkoi toisen kukintansa,luulin jo että ne oli menetetty mutta ziljoona uutta kukkaa pukkaa.
  Kiitos taas tietopläjäyksestä ja hyvää viikkoa.

  VastaaPoista
 2. Henrietta - ole hyvä : ) Meillä ainakin on niin kuumaa ja maa aika kuivaa, että siirtelyt tehdään vähän myöhemmin. Varjossa kyllä ollaan siirrelty jo nyt...
  Istuta ihmeessä kasvit maahan. Jos ne tulee täyteen aurinkoon, voi laittaa vaikka kottikärryt varjostukseksi ; )
  Mukavaa viikkoa sinullekin !

  VastaaPoista
 3. Jään odottamaan syysleimupostaustasi. Pitäisikö ne syysleimut kokonaan hävittää, joissa on paljon hometta tai härmääkö se on?

  VastaaPoista
 4. Siirtopuuhia olisi täälläkin, jatkuvaa sisäistä muuttoa puutarhassa.
  Lapiot esiin : ) Tulee samalla oivaa hyötyliikuntaa kuin vahingossa.

  VastaaPoista
 5. Sielläkin on ollut puutarhuri-orava asialla:)

  Tärkeää asiaa kasvien siirrosta.

  VastaaPoista
 6. Unelma - laitan sen syysleimupostauksen ehkä syyskuun alussa.
  Olen kuullut, että ihan härmäinenkin (se on siis härmää) syysleimu on toipunut, kun se on siirretty parempaan paikkaan. Ja mullan sekaan on laitettu paljon kompostimultaa. Niin ja sen syyleimun juurien seasta on karistettu vanhaa multaa pois...

  Taru - lapionti ja taimien nosto on tosiaan hyvää kuntoilua. Etenkin kun lapioitavaa on paljon, tai usein ; ) Ja itse asiassa se on ihan kivaa....

  Sussi - meillä nuo puutarhurikurret ovat aika vikkeliä. Näen niitä harvoin...taitavat olla työn touhussa ; )

  VastaaPoista
 7. Minä iskin perennat maahan eilen ja voi oli kivaa.Raadoin 4 tuntia eikä ollut edes hiki.Tämä oli oikeestaan eka kerta tälle kesälle kun jaksoin raataa ja niin nautin.Huomaan että tälläiset 20 asteen tuulinen keli on minun makuuni eikä kolmekymmentä.Täällä satanut yön vettä ja vielä jatkuun mikä tosi hyvä niille siirtoperennoille,mikä zäkä:)

  VastaaPoista
 8. Minullakin on suunnitelmissa muutamien perennojen siirtäminen, mutta vielä en ole ottanut niitä pois maasta. Joka syksy kun on tehnyt näitä siirtotöitä luulee, että nyt ne on hyvin, mutta vain seuraavaan syksyyn. Minullakin on noita mehikukkia. Sain 12 vuotta sitten muutaman mykyrän toiselta mökkiläiseltä ja siitä olen saanut sitä melkein joka kiven väliin.

  VastaaPoista
 9. Henrietta - no sinullepa sattui tosi mahtava istutuskeli, kun vielä taivaalta tuli kastelut päälle ; )
  Helteissä oli kyllä yksi hyvä puoli. Rikkaruohot eivät kasvaneet kuin kastelluissa kohdissa : )

  Seija - kasvien siirtely ja jakaminen taitaa kuulua vakiona pihan hoitoon ; )
  Nuo erilaiset mehitähdet ovat ihanan helppoja. Ja niiden lisäys käy ihan itsestään...

  VastaaPoista