tiistai 17. elokuuta 2010

Tavallinen pallohortensia ja `Hayes Starburst`

Pallohortensia `Hayes Starburst

Kerrottukukkainen pallohortensia ( Hydrangea arborescens ’Hayes Starburst’ ) kukkii nyt parhaillaan Kuupuutarhassani. Tämä kuva on otettu vähän aikaa sitten, kun kukat vielä kehittyivät...

Alla olevan kuvan otin tänään. Sillä on jännästi nuo pienet kukat kerrottuja.

Tältä kerrottu pallohortensia näyttää kauempaa katsottuna. Kuiva ja kuuma kesä on selvästi verottanut tämänkin kasvua. Toivottavasti se on ensi vuonna jo vähän korkempi : )

Pallohortensia `Grandiflora`

Kuupuutarhasta löytyy myös tavallinen pallohortensia. Se on todella vanha ja sitä on siirretty paikasta toiseen, kunnes sai asettua tähän kohti. Sen lajikenimeä en tiedä ; )
Kukkatertut ovat aika pienikokoiset ja siksi versot pysyvät noin terhakkaasti pystyssä. Emme ole lannoittaneet, emmekä kastelleet tätä yksilöä.

Läheltä kukkaterttu näyttää tältä. Kukka on siis yksinkertainen ; )

Pallohortensian hoito:

Pallohortensiat ovat todella helppoja pensaita puolivarjoon. Täydessä auringossa kärsivät kuivuudesta, ainakin täällä etelämpänä. Viihtyvät hieman hapahkossa ja tuoreessa maassa.
Keväällä huonot verson osat leikataan pois. Tällöin versoja voi myös reippaasti lyhentää ja silti se kukkii syksyllä.
.
Arvontaan pääset tästä. Sieltä näet nyt kaikki palkinnot : )

14 kommenttia:

 1. Kauniita kumpihin pallohortensia, meillä on tuollainen yksinkertainen ;-) mökillä, kaksi isoa pensasta ja myös vanhaa lajia, en edes tiedä kuinka vanha on, äitini ja isäni istuttamia.

  VastaaPoista
 2. Hortensiat ovat kauniita ja kukinta kestää pitkään. Meillä on pihalla Mustialan hortensia, joka on aina loppukesästä tuonut kauneutta kukillaan. Kesti hyvin myös kovan viime talven.

  VastaaPoista
 3. Hortensiat ovatkin upeita loppukesän kukkijoita.
  Minulla ovat vähän kitukasvuisia, pitää varmaan etsiä parempi paikka syyshortensialle ja mustialanhortensialle. Hapahkoa maata niillä kyllä on, mutta paikka lienee liian kuiva ja aurinkoinen.

  VastaaPoista
 4. Minä tykkään pensashortensioista, sinulla on ne kukassa. Niin täälläkin, mutta ei omalla pihalla. Ihailen naapuruston vain hortensioita.

  VastaaPoista
 5. Jollakulla oli kuutamohortensia, oliko se sinulla? Ihastuin vähän, se näytti kovin kauniilta. Taidanpa laittaa hankittava-joskus-listalle...

  VastaaPoista
 6. Kauniita hortensioita! Minulla on syyshortensia jonka pari vuotta sitten joku eläin melkein kokonaan söi, mutta siitä se alkoi piristymään ja nyt siinä on jo monta kukkaa. Tosin nyt aloin miettimään että onko se edes syyshortensia kun niin samanlaisilta näyttävät nuo pallohortensiatkin.

  VastaaPoista
 7. Oi,kuinka kauniita! Itsekin olen miettinyt,että olisi ihana omassa pihassa tuollainen pallohortensia!Monessa pihassa niitä näkyykin olevan ja isokokoisena,ovat varmaan todella vanhoja!:)

  Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
 8. Upeita syyskesän kukkijoita.
  Tällähetkellä en omista yhtään, mutta toivottavasti ensikesänä :)


  Voiettä näitä on mukava käydä katsomassa ja lukemassa.

  ISO kiitos <3

  VastaaPoista
 9. En taida ymmärtää mikä on kuupuutarha, mutta se kuulostaa tosi taianomaiselta ja kauniilta...
  Ihania kuvia!

  VastaaPoista
 10. tia - vanhat ovat kestäviä, kun ovat vieläkin hengissä ; ) Meilläkin tuo on yli 25 vuotta vanha, mutta se voi olla jopa 40 vuotta vanha... On ne vaan niin ihania : )

  Sussi - mustilanhortensia onkin komea pensas. Siitä voi kasvaa jopa aikaa myöden pikkupuu. Sehän on myös tosi talvenkestävä, kun taas tuon pallohortensian oksien kärjet välillä paleltuu. Tosin se ei haittaa mitään : )

  Risusydän - kannattaa varmaan vaihtaa niiden paikkaa. Meillä pallohortensia jäi aikaa myöden ihan varjoon ja siksi se ei kukkinut. Nyt puolivarjossa kukkii ihan kivasti. Maa siinä kohdin on kosteudeltaan hyvän tuore...

  arleena - minunkin täytyy ihailla muiden pihoilla noita isompikasvuisia kuutamo- ja mustilanhortensioita. Eihän kaikkea tarvitsekaan olla omalla pihalla... ; )

  Saila - minäkin muistan jollain olleen komea kuutamohortensia. Se ei siis ole minulla.
  Sen kukka on kaunis. Minä hankkisin sen heti, jos sille olisi riittävän iso puolivarjon paikka. Siis minulla "hankittava ehkä joskus" -listalle ; )

  Susanne - syyshortensia kaipaa joka vuotista leikkausta, jotta kukkii isoin kukkatertuin.
  Erotat pensaat siitä, että syyshortensian kukkaterttu on kartionmallinen ja pallohortensian pyöreän lautasmainen, ei siis pallo. Ja syyshortensian kukat hieman punertuvat ilmojen kylmetessä.

  sarppa - pallohortensia on varma kukkija. Ja minusta aivan hurmaava valkokukkainen syyskesän kukkiva pensas. Huippu ihana Kuupuutarhaan : )

  Ainosofia - ole hyvä ja ISO kiitos sinullekin ihanista kommenteistasi : )
  Oletko nähnyt teilläpäin isoja hortensioita ? Kirjallisuuden mukaan 5-vyöhykkeellä, hyvällä paikalla, menestyisivät kuutamo- ja mustilanhortensia, muut eivät ehkä niinkään.

  HUVIlassa - se onkin taianomainen ja kaunis alue : ) Kuupuutarha on ikäänkuin valkoisten kukkien puutarha. Tosin siihen liittyy myös muuta kuten tuoksut...

  VastaaPoista
 11. Pallohortensia ei meillä menestynyt:(
  Onneksi on kestävämpiäkin, jotka kukkivat täälläkin eli mustilanhortensia ja kuutamohortensia. Takuuvarmoja ja aika ihania nekin.

  VastaaPoista
 12. Kauniita!
  Mää aina sekotan lumipalloheiden ja hortensian kasvuolot. Vaikka mää luen ja painan mieleeni, millasesa paikasa ne viihtyy, unohan ku kirja/lehti menee kiinni =(. Kumpikin on haavelistalla...

  VastaaPoista
 13. pioni - mustilan- ja kuutamohortensiat ovat upeita loppukesän kukkivia pensaita nekin : ) Meilläpäin ne kasvavat aika isoiksi. Vaativat muuten paljon vähemmän leikkaamistakin kuin pallo- tai syyshortensiat....

  Eve - täytyy tunnustaa, että minulle käy samanlainen unohdus parin harvinaisemman kasvin nimen suhteen ; )
  Meilläpäin lumipalloheisi saa hyvin herkästi ötököitä ja siksi se pitääkin laittaa puolivarjoon ja kosteahkoon paikkaan. Vähän niin kuin hortensiatkin : )

  VastaaPoista