Jättiverbenat, pelargonit ja verenpisarat kellarissa...
Talvisäilytettävät kesäkukat on suurimmaksi osaksi kellarissa talvehtimassa. Oikeammin se on kellarimainen tila, jossa ei ole lämmitystä ja vain kovilla pakkasilla lämpötila uhkaa laskea nollaan. Siellä on myös pari pientä ikkunaa.
Ensimmäisessä kuvassa on toinen niistä pihan isoista pelargoniruukuista. Kuvia niistä kukkivina näet kesäkuulta Kukittava lannoite - lisälannoituksen aika -postauksessa. Pelargoneilta on leikattu versot hieman lyhyemmiksi, jotta ne oli helpompi siirtää kellariin. Niitä ei kastella ja ne saavat lakastuttaa lehtiään ihan rauhassa. Tosin osa lehdistä kyllä pysyy vihreinä talven yli.
Alla on kuva jättiverbenoista nyt joulukuussa eli nekin ovat vielä aika vihreitä. Ne kaivettiin ylös maasta ja istutetiin muovipurkkeihin lokakuun puolenvälin tietämillä. Kesän aikana ne olivat kasvaneet ennätyksellisen korkeiksi. Kuvia niistä lokakuulta näet Jättiverbenat ja daaliat kellariin -postauksesta. Kuvien oton jälkeen leikkasin niiden varret lyhyiksi, jotta ne mahtuvat paremmin kellariin.
Verenpisarat on myös kellarissa terassikärhöjen ja sinisateen kanssa. Siellä on siis aika ahdasta, kun talvetettavia kasveja alkaa olla jo niin paljon.Siellä ei ole kasvivaloja, koska koen sen ihan turhaksi energian tuhlaamiseksi näille kasveille. Ne pärjäävät hyvin ikkunoista tulevalla pienellä valolla, jolloin niitä ei tarvitse edes kastella. Näiden kuvien oton ajaksi oli kattovalot päällä, muuten siellä on hämärää päivisinkin.
Jos tulee vähänluminen talvi ja kovat pakkaset, niin silloin viemme tilaan lämpöpatterin, joka pitää siellä lämpötilan plussan puolella.
Kellari on siis hyvin ekologinen säilytystapa 😊
Daalian juurakot pääsi kellariin talvisäilöön...
Daalian juurakot nostimme lokakuun puolessa välissä ylös maasta ja veimme ne kuivahtamaan samaan tilaan näiden kesäkukkien kanssa. Juurakot aseteltiin ilmavasti ison muovin päälle, kuten joka syksy.
Nyt joulukuussa juurakot pääsi varsinaiseen kellariin talvisäilöön. Karistimme juurakoista isommat mullat pois ja pakkasimme ne muovilaatikoihin ilmavasti.
Juurakot peitimme sillä samalla turpeella, jota olemme käyttäneet jo vuosia. Se pysyy tosi hyvänä, kun se saa kesällä kuivahtaa. Turve on ihan välttämätön näiden daalian juurakoiden talvetuksessa, sillä turve tasaa kosteutta ja estää juurakoiden mätänemisen sekä liian kuivumisen. Siitä lisää Daalian istutus ja talvisäilytystesti -postauksessa, jonka tein kosteassa kellarissa sekä koneellisessa kylmiössä talvetettaville daalioille.
Lämmin joulukuu - kellarissa kaikki hyvin...
Joulukuu on ollut niin lämmin, että vielä ei kellariin ole tarvinnut viedä lämpöpatteria. Toki seuraamme pitkää sääennustetta jatkuvasti, jotta osaamme ennakoida. Kellarissa on tietysti lämpömittarit, joita seuraamme säännöllisesti kovemmilla pakkasilla.
Kellarissa on siis kaikki hyvin ja kasveille ei tarvitse tehdä mitään vielä pitkään aikaan😊
Puutarhaterveisin Sari
Ps. Kaikki kasvien hoitotoimet ja juurakoiden ylös kaivu sekä siirtelyt teen tietysti tarkasti kuun mukaan hyvinä päivinä.
Puutarhatöiden ajoittaminen kuun mukaan, on osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa, sillä kuun liikkeet on yksi luonnon rytmeistä. Hyvistä päivistä lisää Kastelupäivät ja kuu -sivulla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti