Amaryllis helppo kukittaa uudelleen...
Amaryllis eli ritarinkukka on pitkäikäinen joulukukka ja se on helppo saada kukkimaan uudelleen. Joten ei kannata heittää pois kukkinutta amaryllista, vaan hoitaa sitä huonekasvin tapaan kukinnan jälkeen.
Sen sipuli vaatii syksyllä lähes kolmen kuukauden lepojakson, jotta se kykenee kukkimaan uudelleen.
Tarkemmat ohjeet löydät Upea kerrottu `Cherry Nymph` amaryllis -postauksesta.
Joulu- ja marraskuunkaktus pitkäikäiset joulukukat...
Joulun aikaan myydään vielä marraskuun- tai joulukaktuksia. Ne näyttävät hyvin samanlaisilta ja niiden kukkien väritys vaihtelee.
Ne ovat erittäin pitkäikäisiä huonekasveja, joten niitäkin hoidetaan huonekasvien tapaan. Ne kukkvat joka vuosi uudelleen, joko viileän jakson tai tietyn valonmäärän jälkeen.
Siitä löydät ohjeet Trendikkään värinen talvikaktus -postauksesta.
Jouluruusut pitkäikäisiä sisällä ja ulkona...
Suurin osa jouluruusuista on pitkäikäisiä ulos istutettuna, kunhan valitsee niille sopivan paikan pihalta. Ne viihtyvät puolivarjossa ja läpäisevässä multamaassa.
Jouluruusun voi myös saada monivuotiseksi ruukussa, jolloin se kukkii uudelleen joulun aikaan.
Lisää hoito-ohjeita näet Jouluruusun säilytys ja hoito -postauksesta.
Joulutähti vaatii hyvät olosuhteet...
Joulutähdet on pitkäikäisiä, jos huoneessa on niille hyvät olosuhteet. Ne viihtyy loistavasti huoneenlämmössä ja hyvin valoisalla paikalla. Nyt pimeimpään aikaan jopa eteläikkunalla.
Sen sijaan joulutähdet on herkkiä vedolle eli ne eivät kestä sitä! Niitä ei kannata laittaa ikkunalle, jos ikkunasta vetää. Ja jos tuulettaa talvella, niin joulutähdet on syytä siirtää toiseen huoneeseen.
Joulutähden uudelleen kukittaminen eli ylälehtien värittyminen vaatii lyhyen valoisan ajan. Siitä ja joulutähden hoidosta on enemmän Raikkaan pinkki joulutähti -postauksessa.
Ludisia ja muut orkideat pitkäikäisiä...
Orkideat ja etenkin orkideoista jouluna kukkiva ludisia on monelle ainoa joulukukka. Tavalliset perhosorkideat on helppoja saada kukkimaan uudelleen joka vuosi. Ne ovat huonekasveina pitkäikäisiä.
Kuvan ludisia on myös pitkäikäinen orkidea, joka kukkii luonnostaan aina joulun aikaan.
Ludisiasta lisää Viime joulun ludisia kukkii uudelleen -postauksessa.
Hyasintti kukkii uudelleen pihalla...
Joulun hyasintit kannattaa istuttaa keväällä pihalle. Joskus niistä saattaa tulla kukkavarsi jo samana kesänä. Jatkossa ne kukkivat keväisin, kun paikka on niille hyvä.
Siitä lisää Säilytä hyasintit kevätkukaksi -postauksessa.
Hoitotoimet ajoitan kuun mukaan...
Itse hoidan ja istutan kaikki kasvit kuun mukaan hyvinä päivinä. Eri hoitotoimille on tietysti eri päivät. Kuun liikkeet on yksi luonnonrytmi, joka vaikuttaa moneen asiaan. Kuun mukaan ajoittaminen onkin osa luonnonmukaista puutarhanhoitoa.
Ajoitan esimerkiksi amaryllisten uudelleen kukittamisen kaikki hoitotoimet tarkasti kuun mukaan. Siitä on enemmän Huonekasvien hoito kuun mukaan -verkkokurssilla, joka on yritykseni Puutarha Studion.
Olisi kiva kuulla, mitä joulukukkia sinä olet säästänyt ja ehkä uudelleen kukittanut?
Säästin viime joululta todella kauniin kerrotun punaisen ritarinkukan. Nyt se parhaillaan kasvattaa jo kahta kukkavartta, kiitos ohjeittesi. Hyvää joulunaikaa sinulle!
VastaaPoistaOnpa kiva kuulla, että onnistuit ohjeella kukittamaan sen uudelleen jopa kahdella kukkavanalla. Kauniit ja erikoisemmat amaryllikset kannattaakin aina säilyttää, sillä niitä ei useinkaan löydä ruukkukukkana sitten seuraavana vuonna.
PoistaKiitos ja oikein hyvää joulunaikaa sinullekin!
Useamman vuoden vanha Ludisia aloittaa kukintansa samoin kausi- Marras- Joulukaktukset puna-valko-persikanvärinen kukkii 2 kertaa vuodessa, useamman vuoden ollut ritarinkukka kerkesi kukkia ennen joulua. Hyvää joulunodotusta!
VastaaPoistaVau, sinullapa on monta joulukukkaa kukitettavana. Niillä on selvästikin hyvät olosuhteet, ja taitava hoitaja :) Ritarinkukkien kukinnan ajoittamisen jouluksi oppii ihan kantapään kautta eli käytännössä kokeilemalla.
PoistaKiitos ja hyvää joulunodotusta sinullekin!