tiistai 3. joulukuuta 2024

Joulukielopaikka omalle pihalle

 
Joulukielopaikka on hyvä tehdä omalle pihalle, sillä toisen maalta ei saa kaivaa sen juuria. Siis ilman maanomistajan lupaa. Samalla saat luotua kauniin ja ihanasti tuoksuvan luonnonkukkakohdan pihalle. Jotta kielot viihtyvät ja kukkivat hyvin, niin tässä ohjeet joulukielopaikan tekoon.

Joulukielot elokuussa...

Tältä meidän joulukielopaikka näytti elokuun lopulla eli kielojen lehdet olivat vielä hyvin vihreitä. Yleensä käyn katsomassa elo-syyskuun vaihteessa, mistä kohtaa tulen kaivamaan niiden juurakoita marraskuussa joulukieloiksi. Otan vain pienen osan kieloista ja joka vuosi eri kohdasta, niin joulukielopaikka pysyy hyvässä kunnossa ja kukkivana.
Kuvia joulukieloista Joulukielot onnistuu aina -postauksessa.


Valkovuokkoja joulukielopaikassa...

Kuva on toukokuun puolesta välistä, jolloin kielot ovat vasta kasvattaneet lehdet. Siellä seassa kasvaa valkovuokkoja sekä joitain sipulikukkia. Tämä meidän joulukielopaikka on osa kasviryhmää metsälehmuksen alla, jossa kasvaa luonnonkukkia ja perennoja.
Tämä on siis kerroksellinen ja monilajinen ryhmä.
Joulukielopaikka on osa puutarhaa eli pihaa. Se onkin hyvä suunnitella niin, että piha näyttää kauniilta kokonaisuudelta läpi vuoden. Sieltä voi ronskisti kaivella kieloja, koska se ei vaikuta ryhmän ulkonäköön. Jos haluat oppia lisää kerroksellisen ja monimuotoisen pihan suunnittelusta, siitä enemmän Sarin pihasuunnittelukurssilla.

Joulukielopaikka omalle pihalle...

Paras aika joulukielopaikan tekoon on kevät ja tietysti kuun mukaan hyvät istutuspäivät

Kielot viihtyvät parhaiten auringossa ja puolivarjoisalla paikalla, jossa maa on on tuoretta ja läpäisevää. Tällaisessa paikassa kielot kasvavat hyvin ja kukkivat runsaasti. 

Valitse ensin paikka, joka sopii joulukielojen kasvatukseen. Suunnittele ryhmä niin, että se pysyy kauniina, vaikka kaivat siitä juurakoita. Silloin siitä ei tule pihan rumentajaa.

Hanki jostain kielojen juurakoita. Niitä myydään myös keväisin juurakoina, kukkasipuleita myyvissä verkkokaupoissa ja ehkä myös myymälöissä. Jos kaivat niitä metsästä, niin silloin sinulla pitää olla siihen maanomistajan lupa.

Poista kohdasta mahdolliset rikkaruohot yms. ja sekoita maahan hyvää multaa tai kompostimultaa. Istuta juurakot noin 30 cm välein ja kastele hyvin. Ensimmäisenä kesänä kastellaan tarvittaessa, jotta multa ei pääse kuivumaan. Näin kielot juurtuvat ja lähtevät hyvään kasvuun.

Anna kielojen kasvaa rauhassa ainakin ensimmäinen vuosi, ennen kuin kaivat juurakoita joulukieloiksi. Jätä juurakoita reilusti maahan, jotta niitä kasvaa siinä jatkossakin.

Kielot leviävät juurakoista isommaksi alueeksi ajan kanssa. Ne eivät ole ongelmaleviäjiä, sillä niiden juurakot on helppo kaivaa pois alueen reunamilta. Tässä meidän kielopaikalla ne eivät ole levinneet, ehkäpä sen takia, että otan niistä joka marraskuu juurakoita joulukieloiksi.


Kielo on kokonaan myrkyllinen syötynä, ei siis vain marjat, mutta pienen määrän syöminen harvoin aiheuttaa oireita Myrkytystietokeskuksen mukaan. Se on siis ns. lievästi myrkyllinen.


Jouluterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. MInulla on joulukielo paikka mökkimetsässämme. Se on sen verran kaukana, että juurakot täytyy käydä kaivamassa jo lokakuussa 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä ja helpolta, jos kielot kasvavat jo luonnostaan metsässä. Niitä ei siellä tarvitse edes hoitaa mitenkään ja varmasti leviävätkin hyvin. Toki niiden hakeminen ajoissa vain pitää muistaa :)

      Poista
  2. Kävin tänään kaivamassa siskon pihasta kieloja täällä Pohjois-Savossa jäi viime tinkaan maa alkoi jäätyä. Onko liian myöhäinen aika kaivaa maasta kielon juurakot? T. Pauli

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Paras aika on marraskuun jälkipuoliskolla, jos haluaa niiden kukkivan jo jouluaattona. Ne on kyllä upeita myös uudenvuoden tai loppiaisen kukkana. Kukinnan ajoittaminen tarkasti on haasteellista ja sen oppii kokeilemalla. Oman kasvatuspaikan/huoneen lämpötila vaikuttaa paljon niiden kehittymiseen eli viileä hidastaa ja lämmin nopeuttaa. Nyt tämän vuoden kokemuksella osaat ensi vuonna hakea kielon juurakot "oikeaan aikaan", jotta ne kukkii varmasti joulunpyhinä.

      Poista
  3. Kiitos neuvoista! Mukava kokeilla miten onnistuu ja samalla oppii uutta😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kielot on tosi helppoja saada kukkimaan sisällä, kunhan ei päästä multaa kuivahtamaan. Eli todennäköisesti onnistut.

      Poista