maanantai 2. joulukuuta 2024

Joulukuusen kaatoaika 2024 kuun mukaan

 
Joulukuusen kaatoaika on tänä vuonna 2024 aikaisin, kun ajankohta katsotaan kuun  mukaan. Itse noudatan näitä kuun mukaan hyviä päiviä, koska ne tuntuvat toimivan niin hyvin. Eli jos kaadat kuusen täysin huonoon aikaan kuun mukaan, kuusi tulee karistamaan neulaset lattialle hyvin herkästi. Sen takia moni valitsee joulukuusen kaatopäivän tarkasti kuun mukaan. Silloin kuusessa pysyy neulaset tosi pitkään, jopa keväälle asti.


Joulukuusen kaatoaika 2024...

Hyvä aika kaataa joulukuusi kuun mukaan on 2.-12.12.2024. Kuusen voi säilyttää ulkona viileässä ja ottaa sen sisälle lähempänä joulua, jos sitä ei halua aikaisemmin sisälle. Se nimittäin säilyy hyvin ulkona.


Tarkemmat ohjeet joulukuusen käsittelyyn ja jatkohoitoon löydät Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilta. 

Kuun mukaan ajoittaminen on vanhaa perinnetietoa ympäri maailmaa ja on yksi luonnon rytmeistä. Se kuuluu osana luonnonmukaiseen puutarhanhoitoon.


Jouluterveisin Sari 



sunnuntai 1. joulukuuta 2024

DIY joulukukka lahjaksi - omavaraisuus kotipihalla

 
Itse kasvatettu joulukukka on kiva antaa lahjaksi ja onhan sellainen aivan ihana saada. Vaikka kukka ei olisikaan niin täydellisen hieno, kuin ammattiviljelyjöiden kasvattamat, niin siinä on itse tekemisen arvoa. Osa joulukukista vaatii pitkän kasvatusajan, mutta vieläkin voi ehtiä joidenkin kanssa.

Tämä kirjoitus kuuluu Suuntana omavaraisuus -yhteispostausten sarjaan, josta lisää jutun lopulla.

Joulukielot - omavaraisen joulukukka...

Jos omavaraisuus on isona tavoitteena, niin silloin joulukielot on aivan loistava joulukukka. Kieloja voi kaivaa omalta tontilta tai jos niitä ei siellä kasva, voi tehdä joulukielopaikan pihalle keväällä. Siitä kerron lisää ylihuomenna.

Tavalliset luonnonkielot sopii mainiosti joulukieloiksi, ei siis tarvita jalostettuja kieloja. Kielojen juurakot kaivetaan omalta tontilta marraskuussa. Joulukielojen kasvatusohjeita on erilaisia, joissa kaikissa tärkeää on se, että multa ei saa päästä missään vaiheessa kuivahtamaan. Löydät yhden ohjeen Joulun salainen kukkaresepti -postauksesta.

Jos mietit, miltä joulukielojen juurakot näyttävät ja miten ne istutetaan, niin Joulukielot istutettu ja joulukalenteri -postauksesta näet kuvia niistä.


Helppo ja varma amaryllis lahjaksi...

Jos haluat kasvattaa itse joulukukkia, niin helpoin ja varmin on amaryllis. Sen sipuli istutetaan ruukkuun ohjeen mukaan ja jäädään odottamaan kukkavartta.

Amarylliksen eli ritarinkukan sipuleita on myynnissä syksyisin kukkasipuleita myyvissä verkkokaupoissa ja myymälöissä. Etenkin verkkokaupoista olen löytänyt erikoisempia lajikkeita, mitä ei löydy valmiina ruukkukukkana joulun aikaan. 

Amarylliksen sipuli istutetaan ruukkuun 1-2 kuukautta ennen joulua. Katso tarkemmat ohjeet Ensimmäinen amaryllis istutettu -postauksesta.
Jos löydät sellaisen amarylliksen sipulin, josta kasvaa jo kukkavarsi, se todennäköisesti ehtii hyvin vielä joulukukaksi.


Jouluhyasintin pitkä kasvatusaika...

Voit kasvattaa joulukukaksi myös hyasintteja, kunhan olet ajoissa siinä. Jouluhyasinttien sipulit on myynnissä syksyisin ja ne istutetaan ruukkuihin jo syyskuun puolella. Ruukut säilytetään pitkään kellarissa tai jääkaapissa. Näet tarkemmat ohjeet Jouluhyasintin sipulit istutettu -postauksesta.


DIY joulukukka lahjaksi...

Toki voit myös ostaa valmiit jouluhyasintit tai amaryllikset kukkivina ja koristella ne omalla tyylilläsi. Sellainenkin on niin ihana joululahjana. Materiaaleiksi voi valita luonnonmateriaaleja tai jo kerran käytettyjä kauniita papereita, nauhoja ja rusetteja. Tai voi tehdä kukista jouluasetelman vaikka koriin tai jotain aivan muuta.

Mielikuvitus on vain rajana 😊


#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Kasvuvyöhyke 1

Krutbacken https://www.krutbacken.fi/katsaus-vuoteen-2024-suuntana-omavaraisuus-joulukuu-2024/