perjantai 24. maaliskuuta 2023

Näkösuojaa kasveilla - pihasuunnittelu

Näkösuojaa saa kasveilla luotua ehkä helpoiten. Lisäksi kasviaita on aina ekologisempi, mitä puu- tai metalliaita. Näkösuojaa voidaan tarvita myös muuallekin pihalla, eikä vain tontin rajoille. Mitä pienempi piha, sen huolellisemmin näkösuojat tulee suunnitella. Mutta mihin näkösuojaa sitten usein kaivataan ja miksi?


Näkösuojaa pihalle muotoon leikatulla pensasaidalla...

Ehkä eniten kaivataan näkösuojakasvillisuutta rajoille. Niillä saadaan luotua yksityisyyttä omalle pihalle ja ne myös usein vaimentavat kadun ääniä.

Perinteisesti katua vasten olevat aidat ovat olleet muotoon leikattuja pensasaitoja, kuten kuvan orapihlaja-aita. Mutta onko tämä hyvä valinta, niin sitä on hyvä miettiä, jos on aikeissa tehdä pihalle uudet pensasaidat.

Muotoon leikattu havuaita antaa suojaa talvellakin...

Nykyään suositaan uusilla pihoilla tuija-aitoja, koska ne antavat näkösuojaa myös talvella. Tässä on hienosti muotoon leikattu tuija-aita. Havuaidat on hyvin hoidettuna tiheitä ja peittäviä. Mutta ne vaativat säännöllistä hoitoa ja leikkaamiseenkin on syytä perehtyä.

Näkösuojaa saa myös vapaasti kasvavilla pensasaidoilla...

Jos pihalla on tilaa, tällaiset vapaasti kasvavat pensasaidat ovat tosi komeita ja vaativat vähemmän hoitoa. Mutta jos tilaa on vähän, näistä tulee usein pihan murheenkryynejä. Eli kasvivalinta on syytä tehdä huolella ja selvittää kasvin ominaisuudet etukäteen.
Kuvassa on nopeakasvuinen lännenheisiangervo. Näin isona se antaa myös melu- ja pölysuojaa.

Miten sijoittaa ja sommitella näkösuojakasvit...

Kun näkösuojaa halutaan muualle kuin rajalle, mietitään ensin paras paikka näkösuojakasveille. Paikan valintaan vaikuttaa juuri se "miksi halutaan näkösuojaa". Lisäksi on myös hyvä huomioida mm. pihan toiminnot.
Kun paikka näkösuojakasveille on valittu, lähdetään valitsemaan kasveja ja sommittelemaan niitä valittuun kohtaan, pihasuunnittelun avulla.

Välillä tarvitaan puita tuomaan näkösuojaa...

Joskus tarvitaan korkeampaa näkösuojaa ja silloin usein päädytään puihin. Etenkin puiden valinnassa on hyvä selvittää niiden koko, jotta ne eivät aiheuta ongelmia rakennuksille tai epäsopua naapurin kanssa. 
Puut on erittäin tärkeitä pihoilla ja niitä kannattaakin suosia. Mutta ne on syytä valita paikkaan sopiviksi, niin myöhemmin niistä ei tule ongelmapuita.

Kaupungin ja kunnan määräykset...

Monelle tulee yllätyksenä, että nykyään kaupunki ja kunta voi määrätä rajakasvien korkeuden. Tai rajalle ei saa laittaa lainkaan minkäänlaista aitaa. Nämäkin asiat on syytä tarkistaa ennen, kuin lähtee tekemään raja-aitoja.

Sarin pihasuunnittelukurssi verkossa...

Ensi viikolla on Sarin pihasuunnittelukurssilla live-tapaamisen aiheena näkösuoja-asiat sekä puut ja pensaat. Taas tuttuun tapaan, opiskelijat pääsevät kysymään heidän omista pihasuunnitelmistaan.

Jos haluat tulla mukaan, niin voit aloittaa kurssin vaikka heti. Sitä edetään omaan tahtiin ja nämä live-tapaamiset tukevat ja sparraavat suunnittelun etenemistä. Niitä on tulossa vielä lisää kevään aikana. 
Lisätietoja kurssista näet Sarin pihasuunnittelukurssi.

Kurssi on yritykseni Puutarha Studion ja se on www.sarinpuutarhakurssit.fi -kurssialustalla.


Puutarhaterveisin Sari


6 kommenttia:

  1. Minulla on kymmeniä vuosia vanha orapihlaja-aita. Nyt se on harva alaosistaan. Pitääkö se vaihtaa kokonaan vai saako sen vielä tuuheaksi, tiedätkö? Se oli ennen niin kaunis ja peittävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Orapihlaja on pitkäikäinen ja harvoin sitä tarvitsee vaihtaa. Se kannattaa leikata alas eli noin 10 cm tapeille. Kesällä se kasvattaa uusia versoja, joita leikataan normaalisti. Siten aidasta saadaan taas tiivis, peittävä ja kaunis, mikäli sen kasvupaikka on nykyäänkin sille sopiva.

      Poista
  2. Mökkipihan perälle olen suunnitellut lavaviljelyaluetta, jota reunustamaan meinasin laittaa viinimarjapensaita. Paikka on aurinkoinen, mutta pohjois-luoteistuuli pääsevät voimaanrumaan 35km järven selältä. Olisiko marjapensaiden pohjoispuolelle laitettava joku aita/aidanne? Vielä esim tuija-aita voimat pensaita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä huomio! Jos sieltä suunnalta tulee voimakkaasti, niin kannattaa laittaa jotain tuulensuojaa marjapensaille. Se varmistaa sadon.
      Tuija-aita on ok, kunhan muistaa suojata tuijat kevätauringolta helmikuun puolessa välissä ja paikka on muuten niille hyvä. Oli tuulensuojakasvi mikä tahansa, niin sitä ei kannata laittaa liian lähelle marjapensaita.

      Poista
    2. Kiitos. Kuinka paljon etäisyyttä esim timanttituija-aitaan?

      Poista
    3. Ole hyvä. Ehkäpä 3 metriä on hyvä väli marjapensaista timanttituijaan.

      Poista