keskiviikko 18. tammikuuta 2023

Mitä kuuluu amarylliksille tammikuussa

Mitä kuuluu vanhoille ja tämän joulun amarylliksille näin tammikuussa, siitä tässä postauksessa. Nimittäin tiedän monen pähkäilevän nyt, mitä kukkineille amarylliksille pitäisi tehdä. Ja kannattaako niitä edes säilyttää. Itse säilytän kaikki amarylliksen sipulit, sillä ne on helppoja saada kukkimaan uudelleen, kuten kuvista näkyy.


Upea Bogota kasvattaa kukkavartta...

Amaryllis `Bogota` alkoi heti kasvattaa kukkavartta ensimmäisen kastelun jälkeen. Olin siirtänyt sen lepoon syyskuun lopulla ja nyt tammikuun alussa aloitin kastelun. En vaihtanut edes multaa sille, koska se on istutettu kasvusammaleeseen. Se on joululta 2020, mistä kuvia Veikeä amaryllis `Bogota` . Viime vuonna se kukki kahdella kukkavanalla, joten saa nähdä kasvattaako se nytkin toisen.

Keväinen amaryllis `Luna` viime vuodelta...

Vihreänvalkoinen amaryllis `Luna`  lähti hitaammin kasvuun. Sipulista pilkistävät alut ovat vielä  vaaleita, koska viime päivät ovat olleet tosi hämäriä. Korkeampi on nuppuvarren kärki.

Jännästi nämä vanhat amarylliksen sipulit ikään kuin laajenevat kasvuun lähtiessään. Tälläkin ruskean ja kuivan sipulin kuoren välistä pilkistää vaaleaa sipulia. Ruskeaa kuorta ei siis poisteta, sillä se suojaa sipulia.
`Luna` oli lepotilassa lokakuun alkupuolelta tammikuun alkuun.  

Edelleen lepotilassa oleva amaryllis...

Tämä vanha amarylliksen sipuli ei ole lähtenyt kasvuun, vaikka aloitin sen kastelun jo joulukuun alussa. Sen sipuli on edelleen kova ja napakka, mutta täysin lepotilassa.
Taisi käydä vanhanaikaisesti tämän kanssa eli olin todennäköisesti merkannut sen nimisäleeseen väärän kuukauden kaikessa kiireessä. Sille ei siis ehtinytkään tulle tarpeeksi pitkää lepojaksoa, vielä.

Näillä jokaisella amarylliksellä on ruukussa pieni valkoinen nimisäle, johon kirjoitan ylös nämä päivämäärät. Niitä ei kyllä muuten muistaisi.
Tästä Lunasta viisastuneen aion tänä vuonna merkata kaikki hoitotoimet ylös Hyvän kuun aikaan -kuukalenteriin. Sieltä on sitten kätevä tarkistaa.
Eli tämän kanssa nyt odotellaan, milloin se suostuu heräämään levosta 😊

Kukkiville amarylliksille merilevävettä...

Joulun yksi amaryllis teki kaksi kukkavartta lisää, mitkä kohta kukkivat. Näitä kukkavartta kasvattavia ja kukkivia amarylliksiä kastelen merilevävedellä, kuun mukaan. Samoin niitä levosta heränneitä vanhoja sipuleita. Tavallista lannoitetta ei kannata antaa niille.


Kukkien lakastuttua lannoitetta...

Kun kaikki kukat ovat lakastuneet, amaryllistä lannoitetaan. Jos haluaa amarylliksen kukkivan uudelleen, sitä täytyy lannoittaa! 

Annoin jo tälle kukkineelle, joka nyt kasvattaa komeita lehtiä, luomulannoitetta varastolannoituksena. Eli laitoin luomulannoitteen ruukun kyljen ja mullan väliin, yhteen kohtaan. Se on kätevää, koska seuraavat viikot voi kastella pelkällä vedellä.


Amarylliksen hoito-ohjeet ja uudelleen kukittaminen...

Amaryllikset eivät ole siis kertakäyttökukkia, vaan monivuotisia sisäkukkia. Ne kannattaa säilyttää. Nyt niitä kastellaan ja lannoitetaan noin heinäkuun lopulle asti. Sen jälkeen sipuli alkaa siirtyä lepotilaan. Tärkeää uudelleen kukkimiseen on riittävän pitkä lepojakso, sekä se lannoittaminen.

Tarkemmat ohjeet löydät Amarylliksen säilyttäminen ja hoito -postauksesta.


Amarylliksen hoito kuun mukaan...

Näiden amaryllisten, kuten pelargonien, kaikki hoitotoimet ajoitan kuun mukaan. Eli kastelen niitä Kastelupäivinä ja siirrän lepoon, vaihdan mullan, istutan, lannoitan jne. aina kuun mukaan hyvänä päivänä. Selvästikin amaryllikset voivat paremmin.
Jos kiinnostaa, niin kuun mukaan ajoittamisesta löydät enemmän tietoa yritykseni Puutarha Studion verkkokurssilta Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.


Puutarhaterveisin Sari


4 kommenttia:

  1. Kiitos näistä ohjeista! Olen aiemmin yrittänyt säilyttää amarylliksiä kellarissa ja ulkonakin, mutta se ei ole onnistunut. Lannoitin niitä kyllä. En ehkä tarpeeksi. Osaatko sanoa, mikä meni vikaan? Haluaisin oppia säilyttämään ne oikein ja kukkimaan uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kellari saattaa olla liian kylmä amarylliksen sipulien säilytykseen. Sipulit voi olla kesän ulkona, kunhan muistaa säännöllisesti lannoittaa ja kastella niitä. Elo-syyskuun vaihteessa ne siirretään sisälle lepoon, jolloin niitä ei kastella lainkaan.
      Tärkeintä uudelleen kukittamisessa on siis lannoitus keväällä ja kesällä sekä riittävän pitkä lepojakso, jolloin multa on kuivana.
      Toivotaan, että saat amarylliksesi nyt kasvattamaan komeat lehdet ja kukkimaan ensi talvena :)

      Poista
  2. Sain jouluna amaryliksen joka oli kukassa. Joulun jälkeen kukat on lakastunu mutta oon antanut tuon kasvin vaan olla ja nyt se on tehnyt uuden nupun, joka pian varmaan aukeaa! Miten tästä eteenpäin tuota kannattaa hoitaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpas upea kukkija! Kun kukat lakastuvat, voit aloittaa sen lannoittamisen, jotta se jaksaisi kasvattaa lehtiä ja sipulia. Jatkoon ohjeet näet blogijutusta: https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2010/01/amarylliksen-sailyttaminen-ja-hoito.html

      Poista