sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Tarhakylmänkukka aikaisen kevään perenna

 
Tarhakylmänkukka on kevään ensimmäinen kukkiva perenna, sillä se aloittaa kukkimisen jo huhtikuussa. Sen kukat ovat yllättävän isot ja siksi kukinta on todella näyttävä. Meidän pihalla kukkii parhaillaan pari mätästä sitä tavallista lilaa tarhakylmänkukkaa, joka näkyi viime postauksessa. 

Tämä postaus onkin lukijan toive 😊


Tarhakylmänkukka herää aikaisin keväällä...

Heti kun lumet sulavat alkaa tarhakylmänkukka heräämään kasvuun. Sen nuput ja lehtien alut ovat karvaisia ja niin ihanan silkinpehmeitä. Jännästi kukan keltaiset heteet jo pilkistävät nupusta. Se on siis valmis kukkimaan todella aikaisin keväällä.


Tavallisin lila tarhakylmänkukka...

Tässä tavallisessa tarhakylmänkukan keskustassa on paljon keltaisia heteitä ja niissä joskus näkyy pörriäisiä. Ne eivät kuitenkaan näytä olevan hyviä pörriäiskasveja, ainakaan meidän pihalla.

Meidän pihalla kasvaa siis näitä tavallisia lilakukkaisia tarhakylmänkukkia. Tämä on jo aika vanha mätäs ja siksi niin runsaskukkainen. Nuoret taimet ovat siis pieniä ja niihin tulee vain kukka tai pari. Vanhemmiten kukkien määrä lisääntyy. Kuvassa tarhakylmänkukan takana kasvaa tuivio.

Kukista muodostuu siemenhaivenpallot...

Kun kukat lakastuvat, niistä muodostuu siemenhaivenpallot. Kukkien varret kasvavat samalla vähän vielä pituutta.
Tarhakylmänkukkaa voi lisätä siemenistä, kunhan muistaa sen, että siemenet vaativat kylmäkäsittelyn itääkseen. Siitä lisää Siementen kylmäkäsittely -postauksessa.
Tulikin mieleeni, että siementen kylvöä voisi kokeilla syksyllä. Kunhan muistaisin kerätä siemenet talteen ajoissa 😊 

Erikoisemmat tarhakylmänkukan lajikkeet...

Tarhakylmänkukasta on myynnissä lajikkeita, tuon tavallisen lilakukkaisen lisäksi. Sitä lilaa on myös kerrottukukkaisena, mutta meidän pihalla se ei talvehtinut.
Tämän postauksen ensimmäisen kuvan ja alla olevan kuvan tarhakylmänkukat ovat kummatkin lajikkeita. Lisäksi on myös valkokukkaista ja eri lilansävyisiä lajikkeita. Todennäköisesti tarhakylmänkukan se tavallinen lila perusmuoto on talvenkestävin.

Tarhakylmänkukka hoito-ohjeet...

Tarhakylmänkukka (Pulsatilla vulgaris) viihtyy parhaiten aurinkoisella ja lämpimällä paikalla. Maan tulee olla hyvin läpäisevää ja paikan mielellään loiva rinne. Tarhakylmänkukka ei kestä talvimärkyyttä eli liian märkää maata talvikautena.
Maa voi olla hiekkapitoista kalkittua multaa, mutta ei turvepitoista. Mullan paksuus on hyvä olla noin 30 cm.

Tarhakylmänkukan hoito on helppoa. Sitä ei tarvitse yleensä lannoittaa eikä kastella. Toki ensimmäisenä kesänä tulee huolehtia, ettei multa kuivu liikaa.

Meillä viime kesä oli lähes sateeton ja emme kastelleet kertaakaan tarhakylmänkukkia. Se ei niitä haitannut. Ne ovat viihtyneet hyvin paikassaan ilman talvisuojausta ja lannoitusta. Emme ole myöskään kalkinneet, koska meidän pihan maa ei ole hapanta.

Tarhakylmänkukkaa ei kannata jakaa, ellei ole pakko. Sillä se vaatii kasvurauhan kukkiakseen runsaasti.


Olisi kiva kuulla, onko teillä kellään kokemuksia tästä tarhakylmänkukasta?



Puutarhaterveisin Sari


22 kommenttia:

  1. Aina keväällä odotan tätä kukkaa 💕💕. Harmi että on tosi hidas leviämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama täällä.. heti kun sen kohta paljastuu lumen alta, tulee seurattua sen kasvuun lähtöä vähän väliä. Se on tosiaan hidas ja vaatii siksi ehdottoman kasvurauhan. Sekä puutarhurilta malttia :)

      Poista
  2. Ihanat kylmänkukat! Aina ne eivät menesty, mutta olen yrittänyt istuttaa erilaisille paikoille ja jotkut ovat sitten asettuneet viihtymään. Etenkin tämä on sellainen kasvi, jonka kanssa ei kannata luovuttaa, jos ensimmäinen yritys ei onnistu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarhakylmänkukalle kun keksii pihaltaan mieluisan paikan, niin se kukkii kiitollisena vuodesta toiseen. Se paikan valinta onkin monelle juuri se haasteellisin juttu. Ja tosiaan, jos heti ei onnistu, niin kannattaa aina yrittää uudelleen. Kylmänkukat on niin upeita kevätkukkijoita :)

      Poista
  3. Hyvin kukkii ja viihtyy, jopa seinänviäres lähes lumettomana. Muutama siämentaimiki o noussu, ku jätin muutaman kukkavarren leikkaamata. Ensimmääset isooksi kasvanehet puskat menin tappamahan, siirtämällä ne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että sinäkin olet saanut ne viihtymään hyvin :) Aika jännää, että viihtyvät lähes lumettomalla paikalla, sillä lumi on paras talvisuoja perennoille. Todennäköisesti tärkeitä niille onkin se läpäisevä maa ja sellaistahan usein seinänvierustat ovat.
      Tuo kannustaa nyt kokeilemaan siemenkylvöä, jos kerran sinulla ne ovat lähteneet noin itsestään jo kylväytymään. Sillä saisi niistä uusia taimia, koska vanhan kasvin jakamisessa emokasvikin aina kärsii. Ne vaatii todella selvästi kasvurauhan.

      Poista
  4. Tarhakylmänkukat ovat kauniita ja joka kevät niiden karvaiset versot toivottuja. Minulla kasvaa ja kukkii lilakukkainen. Nyt sen läheisyydessä myös valkoinen. Istutin punaisen toisaalle puutarhassa, vaan sepä ei kotiutunut. Lilakukkaisen asuinpaikka on hiekkapitoisessa rinteessä, johon talvisin kertyy lunta niin taivaalta kuin kolattunakin. Hyvin viihtyy. Aioin jo esittää sinulle kysymyksen, voiko kylmänkukkaa jakaa, mutta sainkin vastauksen juttusi lopussa. Lilan pehko on kasvanut isoksi, joten ajattelin sen ehkä kaipaavan jakamista. Hyvä tietää, ettei kasvi pidä jakamisesta. Hankin siis mieluummin uusia taimia ja annan vanhan jatkaa eloaan. Kiitos tiedosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos se lila tarhakylmänkukka jaksaa kukkia isona pehkonakin, en sitä jakaisi. Sillä nämä kasvurauhaa vaativat ottavat kyllä helposti nokkiinsa jakamisesta. Ja iso runsaskukkainen on aina näyttävämpi, mitä muutama pieni mätäs. Siinä kun menee aikansa, ennen kuin pienet kasvavat isommiksi :)
      Meillä taas tarhakylmänkukkien päälle tulee katolta lumet. Se ei niitä näytä haittaavan, kun kasvavat hieman kaltevassa kohdassa.
      Hiekkapitoinen rinne onkin niille hyvä kasvupaikka :)

      Poista
  5. Hienot tarhakylmänkukat. Minä olen jakanut ja hyvällä menestyksellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Sinulla on kyllä ollut hyvä tuuri, sillä ne usein ottavat nokkiinsa jakamisesta. Tosin eivät kuole, mutta kestää kauan, että ovat taas näyttävän näköisiä.
      Sen sijaan ne perennat, mitkä vaativat jakamista, ovat jakamisen jälkeisenä vuonna entistä runsaskukkaisempia. Näin ei kylmänkukat käyttäydy, vaan päinvastoin, koska ovat kasvurauhaa vaativia perennoja.

      Poista
  6. Meillä näitä kasvaa hyvin kuivassa paikassa ja näyttävät siinä viihtyvän. Olen keräillyt ryhmään montaa eri väriä, ja olisi ihanaa jos vaikka risteytyisivät ihan itsekseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne selvästikin rakastavat kuivaa paikka, jossa ei syksylläkään jää vettä maan pinnalle. Kuulostaa aivan ihanalta! Ovatko ne tehneet jo siementaimia?
      Nyt kyllä meni tarhakylmänkukat taas hankintalistalle, siis ne muun väriset :)

      Poista
  7. Ihana kukka tuo tarhakylmänkukka. Varsinkin tuosta kirkkaan punaisesta väristä tykkään kovasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä tarhakylmänkukat ovat tosiaan upeita ensimmäisiä kukkijoita huhtikuussa. Nyt niiden kukinta alkaa olla jo ohi täällä etelässä, aurinkoisella paikalla.
      Punakukkainen tarhakylmänkukka on todella näyttävä, vaikkakin ei niin kestävä kuin vaaleanlilakukkainen

      Poista
  8. Tänään ostin tuon perinteisen tavallisen lilan kylmänkukan…. Kerran olen aikaisemmin yrittänyt kasvattaa, mutta ei onnistunut🤔

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti löydät sille hyvän kuivahkon kasvupaikan, missä se viihtyy. Pidetään siis peukkuja, että sait siitä nyt pitkäikäisen kevätkukkijan :)

      Poista
  9. Hei. Mulla on kolme kylmänkukkaa, kaikki eri värisiä. Nyt ovat kukkineen ja mietin missä kohtaa ne haituvat voi kerätä.jos haluaa niistä kasvattaa uusia. Ostin kylmänkukat itse kasvattaneelta puutarhaharrastajalta ja hän kyllä antoi ohjee, mutta en enää muista. Oliko niin että haituvat irtoaa helposti, kun ne ovat "valmiit".

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä kasvien siemenet ovat valmiita, kun ne irtoavat eli putoavat maahan. Meidän tarhakylmänkukkien siemenhaivenpallukoista lähti jo osa siemeniä irti ja osa oli vielä tiukasti kiinni. Ne irralliset otimme talteen, jotta sade ei vain pudota niitä maahan. Tosin ei sateita ole ollut, mutta pelattiin varman päälle :)

      Poista
  10. Minulla on nyt pieniä tarhakylmänkukan taimia ikkunalaudalla, kun yllätyksekseni itivät ilman kylmäkäsittelyä. Kuinka saan taimet menemään talven yli, vai uskallanko istuttaa jo maahan tänä syksynä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vau, onpa hienoa! Jos niitä on monta, niin istuttaisin ne pihalle eri kohtiin elokuun vikalla viikolla. Silloin on jo kasvava kuu eli hyvä istutusaika.
      Paikan valinta on nyt se tärkein juju. Eli läpäisevä maa ja mielellään hieman kalteva kohta, niin vesi ei jää seisomaan maan pinnalle talvellakaan. Kerrothan keväällä, miten onnistui ja lähtikö kaikki kasvuun :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksestasi, niille on paikka valmiina, epävarmaa oli, selviäisikö pieni taimi jo. Eipähän niitä siementaimia, jotka itävät itsekseen penkissä, kukaan talteen kaiva...istutan ensi viikolla ja toivon parasta.

      Poista
    3. Se kun on ulkokasvi, niin se viihtyy parhaiten ulkona maahan istutettuna. Mitä aikaisemmin ne saa maahan, sen paremmin ne ehtivät vielä juurtua. Siten ne kestävät parhaiten talven yli. Niille voisi laittaa hieman syyslannoitetta, jossa ei ole typpeä(N), lisäämään talvenkestävyyttä ja juurtumista.
      Jos taimia ei nyt istuttaisi ulos, ne kannattaisi säilyttää kellarissa.

      Poista