torstai 4. marraskuuta 2021

Aika antaa merileväuutetta sisäkasveille

Merileväuutetta annan sisäkasveille jo seuraavana kastelupäivänä. Eli näin marraskuussa vähennetään tai lopetetaan lannoitteiden antaminen kasveille. Itse olen huomannut, että pelkkä vesi ei pidä tiettyjä kasveja kauniina talviajan yli. Sen sijaan merileväuutteen lisääminen kasteluveteen saa ne voimaan paljon paremmin. On siis taas aika siirtyä merilevän käyttöön.

Merilevä pitää pelargonien lehdet vihreinä talvella...

Pelargonit, jotka säilytän sisällä asuinhuoneen ikkunalla, kastelen talviajan merileväuutevedellä. Siten pelargoneilla säilyy lehdet vihreinä pimeän talven yli. Nyt kun nämä leikatut rungolliset pelargonit kukkivat vielä ja niissä on nuppujakin tulossa, niin taidan antaa niille huomenna lannoitetta ja siirtyä merilevään vasta ensi viikolla.

Sen sijaan tälle isolle limenvihreälle värinokkoselle ja muillekin sisäkasveille vaihdan lannoitteen merileväuutteeseen nyt huomenna, kun on Kastelupäivät 5.-6.11.2021, kuun mukaan.
Merileväuutevesi kannattaa käyttää kokonaan kastelukerralla. Jos sitä jää kastelukannuun seisomaan, se voi alkaa haista, kuten kaikki luonnonlannoitteet. Siksi sitä kannattaa laimentaa vain sopiva määrä kerralla.

Kaktuksille merileväuutetta myös kesällä...

Tämä kaktus, kuten kaikki anopinkielet, on saanut merileväuutetta jo kuukauden ajan. Näitä lannoitan vain kesällä miedolla lannoitteella. Tiedän monia, jotka antavat merileväuutetta kaktuksilleen läpi vuoden ja eivät käytä varsinaista lannoitetta niille lainkaan. Sitä voisin itsekin kokeilla ensi kesänä.

Merileväuutetta lehtilannoitteena...

Huomasin taas, että orkidean lehdet on tosi pölyisiä, joten taidanpa pyyhkiä niiden lehdet merileväuutevedellä. Merileväuutetta käytetään myös lehtilannoitteena eli sitä sumutetaan kasvin lehdille, ohjeen mukaan annosteltuna. 
Itse en halua sumutella, vaan pyyhin mieluummin lehdet merileväuutevedellä. 


Merileväuute on luomua...

Merileväuute on tehty merilevästä ja se on enemmänkin kasvien hoitoaine, kuin lannoite. Merilevä ei sisällä typpeä tai muita pääravinteita kuin hyvin vähän ja siksi se ei ole varsinainen lannoite. Sen sijaan siinä on kasveille tärkeitä hivenravinteita ja muita aineita, mitkä lisäävät kasvin vastustuskykyä tauteja ja tuholaisia vastaan. Se parantaa myös kasvin vedenottokykyä sekä juuriston ja lehdistön kasvua.

Merileväuute on vanha kasvien talviajan "lannoite", joka sopii myös syötäville kasveille, sillä se on luomuhyväksytty.

Puutarhaterveisin Sari



6 kommenttia:

  1. Hyvä muistutus! Olen vuosikausia antanut merilevää kasveille aina talvella. Mutta muistan aloittaa vasta joulukuussa, kun kasveihin tulee keltaisi lehtiä. Otankin nyt jo pullon esille, kastelukannun viereen. Kiitos muistutuksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kannattaa tosiaan aloittaa merileväuutteella kastelu jo näin viimeistään marraskuussa, niin kasvit pitää paremmin lehtensä vihreinä. Siksi kastelen talvetettavia pelargoneja merilevävedellä, niin pysyvät kauniina ikkunalaudalla.

      Poista
  2. Kiitos muistutuksesta! Mietinkin merileväuutetta tässä yhtenä päivänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Kun tulee näitä hämäriä päiviä syksyllä, niin on aika ottaa merileväuute käyttöön. Sen vinkkaa usein jo "puutarhurin vaisto" ;)

      Poista
  3. Kiitos näistä ohjeista, kauppakassista löytyi tänään pullo tuota ainetta. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Itse just huomasin, että pitääpä laittaa kauppalistalle uusi pullo. Sillä sitten pärjääkin hyvin talven yli.

      Poista