maanantai 29. kesäkuuta 2020

Amppelisoilikki - uusi ihastukseni

Olen jo muutamana keväänä huomannut myynnissä erikoista amppelisoilikkia. Päähänpistona ostin sen isona amppelina juhannuskukaksi, jotta parvekkeelle tuli enemmän väriä . Se onkin niin huikean upea, että siitä tuli uusi ihastukseni! Kukkien väri on tosi kaunis ja kasvutapa kevyt, vaikka onkin rehevän leveäkasvuinen. Saas nähdä, saanko sen myös talvehtimaan sisäkukkana... tiedossa siis uutta jännättävää.

Amppelisoilikki tavallisen soilikin sukulainen...

Tavallisella soilikilla on isommat kukat ja pitkät lehdet ruusukemaisesti.  Siitä lisää Vanhan ajan soilikki -postauksessa. Kukan muoto siis vaan paljastaa, että nämä ovat sukulaisia 😊
Amppelisoilikki on kotoisin Etelä-Afrikasta ja sitä on vain tätä sinertävä kukkaista eli on vähän jalostettu kasvi.


Amppelisoilikin hoito-ohjeet...

Amppelisoilikki eli pikkusoilikki (Streptocarpus saxorum) viihtyy auringossa ja puolivarjossa. Multaa kastellaan heti, kun pintamulta on kevyesti kuivahtanut. Se ei pidä siitä, että multa on jatkuvasti märkää. Sitä tietysti lannoitetaan säännöllisesti ja lakastuneet kukkavarret kannattaa poistaa.
Se on todennäköisesti kauneimmillaan sateilta ja tuulelta suojattuna. Hyviä paikkoja on kuistit, katetut terassit, parveke ja suojaisat seinustat. Se ei myöskään kestä pakkasta eli kannattaa ajoissa ottaa sisälle.

Iso amppeliruukku on helppo kastella...

Tällä oli jo valmiina iso amppeliruukku eli sitä ei enää tarvitse vaihtaa isompaan. Varmistin sen vielä Ruotin Puutarhalta, josta tämä ostin. Nimittäin jos amppelikukalla on liian pieni ruukku, juuret täyttävät multatilan heti. Käytännössä multa kuivuu tosi nopeasti ja kasvi alkaa kärsiä. Eli tätä ongelmaa ei tällä tule olemaan.
Tästä kuvasta hahmottaa ehkä paremmin kasvin koon, sillä oikeassa alakulmassa on pelargonin kukkia.

Edit - Testaan tälle amppelisoilikille uudenlaista fermentoitua lannoitetta. Siitä lisää Uudenlainen fermentoitu lannoite Solabiol Kasviravinne -postauksessa. Olen lannoittanut sitä miedosti läpi talven ja se talvehti hyvin.

Vanha mehiruusuke kukkii...

Lisää kuulumisia parvekkeelta eli muutama kasvi yllätti. Tämä vanha mehiruusuke oli talven parvekkeella. Ja on edelleen hengissä. Se ei siis kestä kunnon pakkasta, vaan on enemmänkin sisäkasvi. Viime talvi oli niin leuto, että selvisi hengissä.
Nyt se sitten kukkii ja niin herkän kauniilla kukilla. Taidanpa siis edelleen säilyttää tämän.

Mehiruusuke oli parvekeistutuksessa 2017, josta otin ne omiin ruukkuihin sisälle silloin syksyllä. Siitä onkin postaus Trendikkäät mehiruusukkeet sisälle. Kesät ne on olleet aina parvekkeella.

Orjanlaakeri toinen yllättäjä...

Viime jouluna ekaa kertaa minulla oli Ilex eli orjanlaakeri joulukukkana. Sen lehtiä ja oksia näkee paljon englantilaisissa joulukoristeluissa ja korteissa. Meillä Suomessa se ei ole yleinen joulukukkana.
Joulun jälkeen olen pitänyt sitä parvekkeella ja aika ajoin meinannut heittää sen kompostiin.
Nyt se alkoikin yllättäen kasvattaa uusia lehtiä ja kukkia. Joten eihän tätä raaski nyt heittää pois, ainakaan vielä 😊


Pihalla alkaa istutustalkoot...

Ihanasti nyt alkoi sataa. Sitä on kyllä odotettu, sillä meillä on aika monta kasvia istutettavana. Siirrettiin istutuspuuhat suosiolla hellejakson jälkeen, jotta kasvit lähtevät parempaan kasvuun.
Seuraava blogijuttu onkin istutuspuuhista, ellei jotain yllättävää tule ennen sitä 😊

Ihanaa viikkoa!

Terkuin Sari

14 kommenttia:

  1. Onpa ihanan reheväkasvuinen soilikki!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä ihan huikea! Kun siirsin sen kuumimpina päivinä sisälle varjoon, niin hyvä kun oviaukosta mahtui ;)

      Poista
  2. Eipä olekaan ihan tavanomainen amppeli tuo kauniin sininen soilikki.Mehiruusukin tosi kaunis ja kukatkin vielä hyvin erikoiset.Laakerikaan ei niitä tavanomaisempia kukkijoita taida tähän aikaa vuodesta olla,joten erikoiset kasvit esittelyssä,mielenkiintoisia!
    Joskus kasvit ja kukat yllättävät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Amppelisoilikki on tosiaan harvinaisempi kesäkukka. Keväällä sitä ei aina edes huomaa muiden värikkäiden joukosta. Itsekin sen vasta ostin ihan juhannuksen alla.
      Tänne on kiva laittaa näitä erikoisempia ja ylläreitä, sillä blogi toimii samalla päiväkirjana itselle :)
      Monesti nämä erilaiset yllätykset ovat niitä puutarhaharrastuksen suurimpia iloja.

      Poista
  3. Kevään kukkinutta tavallista soilikkia ihailleena voisin tältä istumalta ottaa tuollaisen amppelisoilikin. Aivan ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä amppelisoilikki tuntuu olevan myös helpompi, ainakin näin parin viikon kokemuksella :) Se näyttäisi tekevän nuppuja hanakammin.
      Ja onhan se huikean kaunis!

      Poista
    2. Sain pistokkaita amppelisoilikista.Kannattaisko niitä latvoa ja saada haaroittumaan vai annanko vain kasvaa?

      Poista
    3. Hmmm... oma amppelisoilikkini näyttää haaroittuvan innokkaasti ihan itsestään. Jos näyttää siltä, ettei taimet lähde kasvattamaan versoja lehtihangoista, niin kannattaa latvoa.
      Ehkä tiedätkin jo, mutta mikäli pistokkaat on vasta laitettu juurtumaan, niin niistä tulee poistaa kaikki kukat. Juurtuu siten paremmin.

      Poista
  4. Vielä haluaisin kysyä,että mikä ero on mahonialla ja laakeripensaalla?Vai ovatko yksi ja sama kasvi?
    Laakerinlehteä käytetään keittomausteena ainakin ja joitain terveyshyötyjäkin siitä saa.Ikivihreä on mahoniakin ja samantapainen lehti,kukka taitaa olla erilainen ja marjat erivärisiä kuin laakerilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa ne on kolme eri kasvia, vaikka äkkiseltään katsottuna voivat muistuttaa toisiaan.
      Minulla on siis orjanlaakeri (Ilex), joka kasvaa läntisessä Euroopassa ja jota käytetään joulukoristeena mm. Englannissa. Meillä se paleltuu ulkona talvella.

      Laakeripuu (Laurus nobilis), jonka lehtiä käytetään mausteena, on Välimeren alueen kasvi. Sitäkin myydään nykyään meillä rungollisena pikkupuuna ruukkuistutuksiin. Ei kestä meidän talvea yhtään.

      Mahonia (Mahonia aquifolium) on sen sijaan ikivihreä pensas, joka menestyy puolivarjossa hyvällä paikalla vyöhykkeillä I-IV. Sillä on keltaiset kukat keväällä ja tummat marjat syksyllä. Lehden kärjet ovat hieman piikikkäät.
      Vaikka nämä kolme muistuttavat hieman toisiaan ulkonäöltään, niin ne eivät ole yhtään sukua keskenään. Eivät kuulu edes samaan heimoon :)

      Poista
  5. Kiitoksia paljon vastauksestasi,selvensi paljon!Orjanlaakeria ei siis kannata kuivattaa mausteeksi.
    Aurinkoista heinäkuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Missään tapauksessa orjanlaakeria ei kannata käyttää mausteena, sillä se on syötynä lievästi myrkyllinen.
      Aurinkoista ja mukavaa heinäkuuta sinullekin!

      Poista
  6. Minulla on ollut amppelisoilikki jo kolme vuotta eli hyvin talvehtii viileässä ikkunalla. Jostain syystä en ole saanut kukkimaan kuin yhden kukkavanan nyt keväällä.tällä hetkellä ei yhtään kukkaa. Sitä voi lisätä myös pistokkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosi kiva kuulla, että olet saanut sen talvehtimaan viileällä ikkunalla. Eli ehkäpä minäkin onnistun siinä :)
      Onpa outoa, ettei kuki nyt. Olet varmasti lannoittanut sitä normaalisti. Voisikohan paikan olosuhteilla olla osuutta kukkimattomuuteen. Siitä sanotaan, ettei se kestäisi kuumuutta tai kylmyyttä. Silloin se lakkaa tekemästä nuppuja. Jostain luin, että yli 25 astetta voi olla jo liikaa. Samoin liian pimeä paikka estää kukinnan.
      Toivotaan, että amppelisoilikkisi toipuu ja aloittaa taas runsaan kukinnan!

      Poista