sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Rungollisille pelargoneille leikkaus ja mullan vaihto


Leikkasin ja vaihdoin "mullan" näille rungollisille pelargoneille nyt tällä viikolla, kun oli kasvava kuu. Yleensähän sopiva aika on maalis-huhtikuu, hieman riippuen missä päin Suomea on ja milloin saa pelakuut vietyä ulos. Muut pelargonit onkin meillä vielä valoisassa kellarissa, ja niistä pari kuvaa postauksen lopussa.

Nämä rungolliset pelargonit on kylvetty reilu vuosi sitten siemenistä. Ne ovat olleet kesän parvekkeella saviruukuissa, joissa on multana 100% sammalta. Syksyllä pelargonit on siirretty valoisalle ikkunalle, normaaliin huoneenlämpöön.

Pelargoneille mullan tai sammalkasvualustan vaihto...

Sammal on niin kevyttä, että juuripaakku ei lähtenyt tavallisella tavalla ruukusta. Onneksi on voiveitsi, jonka avulla sai juuripaakun "veistettyä" ruukun pinnasta irti. Sen jälkeen juuripaakku lähtikin hyvin pois ruukusta.
Sammalkasvualusta (Biolan Kasvusammal) ei näyttänyt muuttuneen yhtään vuoden aikana. Se oli hyvin saman näköistä kuin Kasvusammalsäkissä oleva uusi sammalkasvualusta. Pelargonin juuretkin näyttivät tosi hyviltä, joten poistin kasvualustaa vain juuripaakun päältä. Sitten istutin pelakuun takaisin samaan ruukkuun ja uutta kasvusammalta meni tosi vähän.

Nyt vaihdon kasvualustan vain kahdelle rungolliselle pelargonille. Lopuille neljälle en vaihda lainkaan, koska se ei näytä tarpeelliselta. Ja samalla pääsee testaamaan, kuinka pitkään pelakuut kasvavat hyvin samassa kasvusammaleessa 😉

Rungollisten pelargonien leikkaus...

Istutuksen jälkeen leikkasin nämä kaksi rungollista pelargonia hieman pienemmiksi. Samalla ne sai muodoltaan tasapainoisemmiksi. Alla kuva ennen leikkaamista.


Tältä se näytti leikkaamisen jälkeen. Nyt huomasin, että siitä pitää lyhentää vielä tuo korkein verso.
Leikkasin näitä nyt tosi varovasti, jotta eivät ala kasvattaa lehtiä ja uusia versoja rungon alaosasta. Haluan näiden pysyvän tällaisina hauskoina pikkupuina. 
Loput rungolliset pelargonit leikkaan myös, mutta niiden kanssa testaan kuun vaiheita. Eli kokeilen, miten eri päivät vaikuttavat kasvuintoon.

Lisää postauksia näistä rungollisista pelargoneista täällä blogissa:

Mitä kuuluu pelargoneille kellarissa...

Meidän valoisassa "kellarissa" on pienet ikkunat, mutta ei lämmitystä. Eli lämpötila on pakkasilla lähellä nollaa ja nyt tänä talvena paljon lämpimämpää.
Ikkunoiden lähellä olevat pelargonit ovat hyvässä lehdessä ja sivummalla olevat ovat aika lehdettömiä.  Eli kaikki ovat elossa ja voivat hyvin.
Kuvassa näkyvä australianvillipelargoni on säilyttänyt lehdet tosi hyvin ja se on täydessä kasvussa. Se saa olla "kellarissa" ainakin huhtikuun lopulle asti.

Tämä kesällä vahvan kirjavalehtinen pelargoni voi myös hyvin. Yleensä se on täällä kellarissa melkein kuollut. Sen sijaan viileän asuinhuoneen etelä ikkunalla se on talvehtinut kaikkein parhaiten. Tämä on siis aika vanha ja haastava talvisäilytettävä.

Olen kirjoittanut aiemmin vinkkejä pelargonien talvisäilytyksestä eli miten me sen teemme.


Oikein mukavaa alkavaa viikkoa!

Terveisin Sari

10 kommenttia:

  1. Terhakat pelakuut sinulla. Omani ovat aika raaskun näköisiä kellarissa mutta sentään elossa. Täällä odotellaan kevään tuloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelakuu on sellainen, että se pitää lehdet vain, jos se saa valoa. Ne raaskun näköisetkin on hyviä :) Ja pelargonit yleensä leikataan keväällä jolloin lehdistöstä lähtee iso osa pois. Eli pääasia, että on hengissä :)

      Poista
  2. Onpa hyvän näköiset pelakuut! Koska olen laiska, tyydyin laittamaan sammalmultaa vain ruukkujen pinnalle silloin, kun multapinta oli jostain syystä painunut. Toivottavasti se kelpaa ;-) Voi olla, että kesän korvalla, kun ruukutushommia voi tehdä ulkona, vaihdan osan isompiin ruukkuihin. Ne on surkean pienissä osa, mutta kun muuten eivät mahdu talveksi sisään. Toisaalta pelargonit kestävät niin hyvin kuivumista, että voivat ollakin pienissä ruukuissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, pelakuut kestävät paremmin kuivuutta kuin liikamärkyyttä. Näyttävät pärjäävän pitkään kasvusammaleessa. Ihan samaa aion tehdä minäkin eli lisään uutta sammalta muutamaan ruukkuun. Yhdellä pelakuulla ruukku on liian pieni, ja sitä saisi sen takia kastella kolmekin kertaa viikossa. Sille on siis pakko etsiä isompi ruukku.
      Mullanvaihto pihalla on tosi paljon kätevämpää ja pääsee vähemmällä siivoamisellakin.

      Poista
  3. Onpa komeat pelakuut, etenkin tuo rungollinen. Mulla talvehtii yläkerran kattoikkunan alla tänä vuonna vain kaksi pelakuuta ja hyvältä molemmat näyttävät.
    Multia en ole vielä vaihtanut enkä leikannut kumpaakaan, mutta viikonloppuna viimeistään on sen vuoro. Mukavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rungollinen pelakuu on ollut ihan valoisan huoneen ikkunalla, melkein ikkunassa kiinni. Se selittää sen hyvän kasvun ja vihreyden.
      Jos haluat vaihtaa mullat perinnetiedon mukaan eli kuun mukaan ajoittamalla, niin kannattaa odottaa maaliskuun lopulle. Hyvä mullanvaihdon aika alkaa vasta 25.3.2020.
      Mukavaa viikkoa sinullekin!

      Poista
  4. En muista koskaan, miten päin pitää tehdä. Ensin mullan vaihto vai leikkaus - parin viikon väli toiseen toimenpiteeseen. Vai onko tämä vanhentunutta tietoa? Joka tapauksessa, teen ne aina samaan aikaan ja joka kerta mietin, miten OLISI PITÄNYT tehdä? Hyvin ne kuitenkin kasvavat ja kukkivat ja pistokkaat juurtuvat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä kasvit ovat tosi joustavia :) Kumpi ensin vai samaan aikaan, niin se riippuu paljon pelargonin sen hetkisestä voinnista sekä siirretäänkö se kellarista valoon yms. Jokaisella voi myös olla omia tapoja. Eli pääasia, että pelargonit viihtyvät :)

      Poista
  5. Minulla on komeat pelargonia ja tuon ne ulkoa kuistille. Huomasin, että ruukkujen reunalla on jotakin kasvustoa, valkeaa nukkaa. Otanko pistokkaita, itse kasvit näyttävät hyvinvoivilta vai onko roskis parempi vaihtoehto. Näitä komeita on 10 kpl

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onko ne saviruukuissa? Niihin tulee välillä valkeaa nukkaa pintaan. Se ei ole vaarallista ja sen voi yrittää pestä pois, jos se häiritsee.
      Mutta jos se valkoinen nukka ei ole yhtenäistä vaan pieninä pisteinä, niin tarkista, ettei ne pisteet ole villakilpikirvoja. Niitä pitäisi kyllä olla enemmän kasvissa kuin ruukussa.
      Pelargonissa on aika vähän ötököitä ja tauteja. Siksi ne onkin niin kivoja :)

      Poista