maanantai 7. lokakuuta 2019

Syksyn kuulumisia hyötytarhasta - omavaraisuus kotipihalla

On taas Suuntana omavaraisuus -yhteispostauksen aika. Tällä kertaa aiheena on sato ja omavaraisuuden eteneminen. Meillä omavaraisuus on pientä, sillä pihamme on tavallinen omakotitalon piha ja minulla kasvukauden aikaan on töissä kiirein sesonki. Siksi etenemme omavaraisuudessa hyvin pienin askelin.

Satoa ikkunalta lokakuussa...

Keltaiset kirsikkatomaatit kasvavat nyt ikkunalaudalla. Siirsin ne parvekkeelta sisälle, kun ilmat viilenivät. Ja yllätyksekseni ne jaksavatkin kypsyttää pienet tomaatin alut. Sen sijaan ne eivät enää kuki, joten uusia raakileita ei ole tulossa.

 Jätin keväällä yhden minimunakoison taimen kasvamaan ikkunalle. Se edelleen kukkii ja tekee munakoisoja. Se on jotenkin niin hellyttävän söpö.
Minimunakoisoja kasvatettiin myös pihalla seinustalla. Niistä tuli ihan kivasti satoa ja ne tietysti syötiin sitä mukaa heti. Kuva pihalta heinäkuulta löytyy Super söpöt minimunakoisot.

Marjasatoa pakkaseen...

Mansikkamaa tuotti ekan sadon tänä kesänä. Suurin osa mansikoista syötiin ja ehkä vain reilu pari litraa päätyi pakkaseen. Viinirypäleitä tuli jonkun verran ja niistä keitettiin mehua.

Sen sijaan kaikki marja-aronian marjat pakastettiin. Ne on niin terveellisiä, että halutaan kaikkien vitamiinien pysyvän tallella 😊
Marjoja ei tullut kovinkaan suurta määrää, sillä pensaita on vain kaksi. Ja pensaat on vielä aika pieniä, kuten kuvasta näkyy.

Kasvimaalta tulee vieläkin satoa...

Mangoldit näyttävät tältä eli vielä niistä saa hyvin satoa. Hauskasti yhden puskan kävi rusakko syömässä, mutta jätti onneksi kaikki muut meille 😊
Vasta parina yönä on ollut aste tai pari pakkasta. Näköjään mangoldi kestää sen hyvin.

Biohiili pelasti juurekset...

Tuntuu ihan uskomattomalta, että punajuuret kasvoivat isoiksi. Koskaan aiemmin juurekset eivät ole onnistuneet meidän kasvimaalla.

Kesä oli tosi kuiva, ja kastelimme kasvimaata lähinnä alku- ja keskikesän ajan. Silloinkin vain kerran päivässä ja lopulta vain muutaman päivän välein. Sen jälkeen lopetettiin kastelu, koska kaivossa vesi uhkasi loppua.
Meidän pihan maalaji on pintakuivaa, runsasmultaista hiekkamoreenia. Se vaatisi alkukesällä kastelua kaksi kertaa päivässä.

Nyt kun maassa on biohiiltä, niin kasvit näyttävät saavan vettä tarpeeksi siitä. Punajuuret on todella hyvin kasvaneita. Ja nyt tänä vuonna juurikin on kasvanut eikä pelkät lehdet, kun kylvettiin siemenet oikeaan kuun vaiheen aikaan 😀

Viime vuoden kuulumisia kasvimaalta löytyy Kokemuksia biohiilestä kasvimaalla.


Näitä ei voi olla ihastelematta! Enpä olisi uskonut, että punajuuri voi kasvaa näin komeaksi meidän kasvimaalla.

Peruna ja vahapavut...

Peruna on nostettu kellariin jo aikaa sitten, ja tietysti kuun mukaan hyvänä sadonkorjuun aikana. Samoin tehtiin keväällä perunoitten istutus. Kuivuuden takia perunaa tuli vähemmän kuin yleensä, mutta onneksi laatu on hyvää. Perunamaalla ei siis ole biohiiltä maassa.

Vahapapuja tuli paljon, kuten aina. Se on ollut varma kasvi meidän kasvimaalla, jo ennen biohiilen lisäystä. Tänä vuonna sitä tuli noin 30 litraa ja sato on nyt pakkasessa. 

Komposteissa muhii multa...

Yksi tärkeä omavaraisuus meidän pihalla on multatehdas eli kompostit. Nyt tämän vuoden kompostikasa on jo korkea, vaikka suurin osa perennojen varisista on vielä leikkaamatta ja puiden lehdet haravoimatta. Tietää siis paljon multaa vuonna 2021 😊

Edelliset Suuntana omavaraisuus -postaukseni alla... 

syyskuu - Satoa ja kierrätystä - omavaraisuus kotipihalla
elokuu - Sään vaikutus hyötytarhaan - omavaraisuus kotipihalla
heinäkuu - Hyötytarhan kuulumiset - omavaraisuus kotipihalla
kesäkuu - Vanhat vadelmapensaat ja muut marjat - omavaraisuus kotipihalla
toukokuu - Maanparannus - omavaraisuus kotipihalla
huhtikuu - Hyötytarhan suunnittelu - omavaraisuus kotipihalla
maaliskuu - Minä SariW - omavaraisuus kotipihalla
helmikuu - Suunnittelua - omavaraisuus kotipihalla

#suuntanaomavaraisuus -sarjan yhteispostaukseen osallistuivat myös seuraavat blogit...


Ihanaa lokakuuta!

Terkuin Sari

16 kommenttia:

  1. Itse kauhistuin eräs aamu kun pakkanen oli käynyt puutarhaa puraisemassa oikein kovasti ja mangoldini olivat vielä maassa. Vaan suotta hätäilin. Pikkupakkanen ei näyttänyt vaikuttavan mikä oli onni sillä muuten olisi mennyt meillä liki koko sato kun en ollut aiemmin joutanut keräilemään varastoon niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mangoldi on kyllä käsittämättömän sitkeä ja kylmää kestävä kasvi. Vähän kuin lehtikaalit, mutta ei niin kova ja kuivalehtinen ;)
      Olipa hyvä, ettei tullut kovaa yöpakkasta, niin ehdit keräilemään satoa. Joskushan syys-lokakuussa on jo kunnon hallaöitä.

      Poista
  2. Kiitos ideasta! Jospa laitankin ensi vuodeksi biohiiltä myös perunamaalleni!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Samaa olen itsekin vähän tässä jo miettinyt. Toisaalta meidän perunamaa on puolivarjossa, joten maa ei yleensä kuivu niin paljon kuin kasvimaa. Viime kesä oli kyllä poikkeuksellisen kuiva.

      Poista
  3. Voi miten kauniita munakoisoja ja punajuuria! Biohiilestä on tosiaan hyvä muistutella, josko nyt saisin syksyn mittaan ensi vuoden kasvatuslaatikot tehdyksi, niihin voisi laittaa sitten biohiiltäkin mukaan. Aroniaa voisi käydä vielä keräämässä, omia pensaita ei ole mutta tässä lähellä kasvaa sitä kuitenkin. Sitäkin marjaa pitäisi syödä nykyistä enemmän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, biohiilestä on niin iso etu kuivana kesänä ja laatikkoviljelyissä, että siitä kannattaa muistutella. Ei olisi kyllä saatu satoa tänä kesänä, ellei maassa olisi ollut biohiiltä.
      Muistathan ladata biohiilen, ennen kuin laitat sen kasvulaatikkoihin. Se voi helposti unohtua ;)
      Aronia on aika uusi pensaslaji, joten sen käyttö on vielä opettelua... siis herukkapensaisiin verrattuna. Monet eivät edes miellä aroniaa hyötykasviksi.

      Poista
  4. Ihanat kuvat. Keltaiset tomaatit ja minimunakoisot ovat niin nätit ja söpöt! Aronian syysväri on huippukaunis. Valitettavasti pensas on peurojen herkku, ja ne riipivät lehdetkin siitä. Laitoin sille suojaverkon vasta liian myöhään, niin ruska kuin marjatkin oli jo menetetty. Täytyy olla nopeampi ensi vuonna.
    Mahtavan hienot punajuuret!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Saila :) Noita punajuuria ihastelen itsekin vielä, niin uskomattoman hyvältä ne näyttävät.
      Mahtavaa, kun kerroit noista aronioista ja peuroista. Meidän pihalla on aiemmin ollut metsäkauriita, muttei nyt reiluun vuoteen. Täytyykin seurata, jos ne tulevat takaisin, niin aroniat pitää heti käydä suojaamassa verkolla.
      Puutarhanhoito on kyllä kantapään kautta oppimista koko ajan. Toivottavasti ehdit ensi vuonna suojata aroniat ennen peuroja. Ruskan värit on tosi upeat!

      Poista
  5. Miten käytät aroniat sieltä pakkasesta? Minulla tuli sitä ihan mieletön sato, josta osasta keitin mehua. Se karvas jälkimaku ei oikein sovi meikäläisen suuhun. Pensaissa olisi vielä reilusti marjoja vaan niinköhän jäävätkin sinne...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aronian makuun täytyy tosiaan vähän totutella. Ja marjat kannattaa kerätä vasta täysin kypsinä, silloin niiden maku on parhaimmillaan.
      Marjoja syödään ihan kuin mustikoita eli joko sinällään, hunajan kanssa tai puuroon sekoitettuna. Niitä ei kypsennetä, jota vitamiinit säilyvät :)

      Poista
  6. Kiva nähdä, että monella muullakin on ollut aroniaa. Olen jotenkin alkanut lähivuosina mieltymään siihen hyvin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se tosiaan vaatii totuttelua, etenkin jos on tykästynyt makeisiin marjoihin kuten mansikkaan ;) Ja mikä ihaninta, aronian kasvattaminen on niin helppoa ja satoa tulee takuuvarmasti joka vuosi!

      Poista
  7. Voi kuinka sööttejä minimunakoisoja! Marja-aroniaa olisin saanut käydä keräämässä äitini pihalta, mutta se sitten jäi, kun en oikein keksinyt miten sen käyttäisin. Ihan uusi tuttavuus minulle. Olisiko sulla vinkkejä? Meidän pitäisi laittaa vähän pensaita näkösuojaksi tontin rajalle, ja aronia voisi olla pohtimisen arvoinen vaihtoehto...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikös olekin supersöpöjä. Melkein niin suloisia, ettei meinaa raaskia syödä niitä ;)
      Aroniat ovat monikäyttöisiä ja hyvä näkösuoja-aitana, kunhan muistaa leikata sitä.
      Osa tekee aronianmarjoista mehua esim. omenan kanssa. Ystäväni taasen tekee aroniamehusta hyytelöä ja kuulemma on järkyn hyvää. Oleellista on todennäköisesti se, että kerää marjat kypsinä. Rohkeasti vain kokeilemaan vaikka pienellä satsilla :)

      Poista
  8. Tuo biohiili ja kokemuksesi siitä ovat todella kiinnostavia. Ensi vuonna alan ehkä työstää sitä kukkapenkkiä, jonka teko tältä vuodelta jäi, ja otan varmasti opiksi kertomastasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Biohiili on suorastaan ihmeellinen kasvien auttaja kuivassa maassa. Niin käsittämättömän hyvin kasvit näyttävät kasvavan, ja vuodesta toiseen :)
      Biohiili vaan täytyy muistaa ladata ohjeen mukaan, jotta toimii heti kasvein hyödyksi. Tsemppiä kukkapenkin työstöön!

      Poista