sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Turkinmyrkkylilja ja murattisyklaami syyskukaksi

Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen-Frö
Tänään istutin turkinmyrkkyliljan sipulit ja murattisyklaamin mukulan ruukkuihin. Olen miettinyt usein, mikä ihme vimma saa minut joka syyskesä kasvattamaan näitä syyskukaksi. Syynä taitaa olla se, että tähän aikaan ei ole mitään kylvöksiä tai taimikasvatusta. Kasvun seuraaminen kun on niin mielenkiintoista ja ihanaa vastapainoa työlle. Lisäksi nämä vielä ehtivät ihanasti kukkaan tänä syksynä, sillä ne ovat luonnostaan  syyskukkijoita.

Murattisyklaamin jättikokoinen mukula...

Koskaan aiemmin, en ole kasvattanut murattisyklaamia (Cyclamen hederifolium) näin isosta mukulasta. Olin varannut sille pienehkön saviruukun tuttuun tapaan. Vähän yllätyin, kun avasin paketin ja mukula oli noin iso. Onneksi kaapista löytyi vanha koriruukku, johon se mahtui. Nämä tulivat nimittäin perjantaina postitse ja halusin istuttaa ne mahdollisimman nopeasti multaan.

Murattisyklaami viihtyy läpäisevässä maassa, joten istutin sen mukulan kaktusmultaan. Mukulan kuuluu jäädä näkyviin, sillä syklaamit eivät pidä siitä, että mukulan päälipintaa kastellaan. Mukula istutetaan tietysti niin, että nuppuja sekä versoja kasvava puoli on ylöspäin. Alempana olevassa kuvassa on nuoli osoittamassa pieniä nuppujen alkuja.



Turkinmyrkkyliljat metalliruukkuun...

Myrkkyliljoista suosikkini on tämä turkinmyrkkylilja (Colchicum cilicicum `Purpureum`) ehkä siksi, että sen kukat avautuvat todella kauniisti. Alla kuva edellisiltä vuosilta. Ja yhdestä sipulista tulee aina monta kukkaa. Toki kerrottukukkainen tarhamyrkkylilja `Waterlily` on myös näyttävä, kuva siitä Aika istuttaa jouluhyasintit ja syysmyrkkyliljat -postauksessa. Tavallisestakin alastonimmestä eli syysmyrkkyliljasta löytyy kuva Alastonimpi -postauksessa.

Tällä kertaa kokeeksi istutin näiden sipulit sammalkasvualustaan eli 100% sammaleeseen. Vähän jännään, miten onnistuu. Tähän asti nämä ovat olleet todella varmoja kasvatettavia, joten enköhän saa ne nytkin taas kukkaan.


Alla olevassa kuvassa istutus on vielä kesken, eli sipulit peitetään lähes kokonaan. Näin kun ne ovat ruukussa, sipulien yläosa voi aina jäädä hieman näkyviin. Kun ne istutetaan ulos maahan, niin ne istutetaan aina syvemmälle lajin mukaan.
Myrkkyliljoja ei saa syödä, sillä ne ovat syötynä erittäin myrkyllisiä.

Murattisyklaamin ja myrkkyliljan ruukut viileään ja varjoon...

Vein kummankin ruukun parvekkeelle varjoon. Kun niihin tulee nuppuja näkyviin, niin todennäköisesti otan ruukut sisälle ikkunalle, johon ei paista aurinko. Se nopeuttaa niiden kukinnan alkamista. Ja kun kukat alkavat avautua, siirrän ne takaisin parvekkeen viileyteen, jossa kukinta kestää todella pitkään.

Kukkimisen jälkeen ruukut pääsevät kellariin odottamaan kevättä ja maahan istuttamista. Eli ovat ekologisia syyskukkia, koska jatkavat elämäänsä pihakasvina.

Syksyllä kukkivat sipulikasvit istutetaan nyt...

Eli kaikki nämä syksyllä kukkivat sipulikukat kuten murattisyklaami, myrkkyliljat ja syyskrookukset istutetaan aina heti, kun ne tulevat myyntiin syyskesällä. Mitä aikaisemmin ne saa istutettua, sen aikaisemmin niiden kukinta alkaa.

Minulla on joskus ollut myös syksyllä kukkivia syyskrookuksia ruukussa. Niiden väri oli kyllä sykähdyttävän ihana. Siitä postaus Syyskrookukset kukkivat.


Sain sipulit Korpikangas Siemen-Fröltä, kiitos siitä heille 😊

Leppoisaa sunnuntaita!

Terkuin Sari

4 kommenttia:

  1. Minun pihallani jo keväällä kukki alastonimpi. Sitä oikein ihmettelin, että onko nyt sää jo niin sekaisin, että kasvit ei erota syksyä ja kevättä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidänkin pihalla alastonimpi kukki aikaisin keväällä. Nyt mielenkiinnolla seuraan kukkiiko se tänä syksyllä. Tosin vielä ei ole sen aika.
      Aika jänniä ja yllättäviä nämä kasvit :)

      Poista
  2. Murattisyklaami tuli meille ihan ”puskista” keväällä 2016, en tuntenut koko kasvia. Ihmettelin merkillistä kiekon mallista mukulaa ja istutin sen ruukkuun ja unohdin terassin nurkkaan. Syksyllä istutin mukulan uudelleen, uskoen sen olleen mullassa väärinpäin! Sitten ilmestyivät ihanat kukat ja kukintaa kesti sisällä melkein koko talven ja keväällä kukkien lakastuttua ilmestyivät lehdet, vein syklaamin ulos varjoisaan kukkapenkkiin. Lehdet olivat tosi kauniit tumman vihreät ja taas syksyllä ne lakastuivat ja sisällä viime talven syklaami kukki kauniisti. Nyt ollaan tilanteessa, lehdet alkavat hiljalleen lakastua ja kasvi on turvallisesti siirretty terassin suojiin, kukkiiko syksyn ja talven? sen aika näyttää.
    Onnea sinun murattisyklaamille, ihastuttavan merkillinen kasvi! 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana tarina murattisyklaamisi historiasta :) Todella hyvin olet saanut sen viihtymään niin pihalla kuin sisällä.
      Tällä minunkin syklaamilla mukula on jännän kiekonmallinen, kun ennen olen nähnyt pienempiä ja vähän toisen mallisia. Sain oikein tutkia tarkkaan, että huomasin pienen pienet nupun alut.
      Toivotaan, että syklaamimme aloittelevat jo syksyllä kukintaa ja saamme nauttia siitä pitkään. Ja myös ensi vuonna :)

      Poista