perjantai 27. heinäkuuta 2018

Mitä kuuluu siemenistä kylvetyille värinokkosille

Värinokkosen eli isokirjopeipin kylväminen siemenistä on super helppoa ja jo toisena vuotena kylvin näitä keväällä. Muutenkin värinokkoset ovat helppoja ja vaatimattomia kasveja niin piharuukuissa kuin sisäkasvinakin. Näille tein Oikea istutusaika kuun mukaan -testin, josko istutusajankohta vaikuttaisi lehtien väritykseen. Tässä nyt tuloksia.

Oikea istutusaika kuun mukaan -testin tuloksia...

Värinokkosten taimet olivat istutushetkellä hyvin erikokoisia, joten versojen pituuteen ei kannatta kiinnittää huomiota. 
Istutin nämä taimet eri päivinä toukokuussa ja kesäkuun alussa. Alla olevasta kuvasta voisi päätellä, että lehtipäivinä istutetut saivat eniten punertavuutta lehtiinsä. Samoin hedelmäpäivinä istutetut värittyivät myös hyvin. Ja jotenkin ne olivat myös isompia. Tämä voi olla sattumaakin.

Terhakkaimmat ja värittyneimmät värinokkoset olivat kummatkin istutettu kasvavan kuun rapu-päivänä. Toinen toukokuussa ja toinen kesäkuussa. Aika mielenkiintoista!

Tämä täytyy muistaa nyt tulevissa istutuksissa. Siis niiden kasvien kanssa, joiden lehdistöllä on suurin koristearvo. Eli nyt kun siirretään ja istutetaan pihalla kuunliljoja ja keijunkukkia, aioin tehdä sen rapu-päivinä.

Multien erot näkyivät hyvin...

Istutin nämä taimet kolmeen multaan (Biolanin Kasvusammal, biohiiltä sisältävä testimulta sekä Pirkka Kukkamulta). Värinokkoset ovat olleet kuumalla parvekkeella varjossa. Kuten kuvasta näkyy sammalkasvualusta oli kuvaushetkellä tosi kuivan oloinen, mutta kasvi oli terhakka. Eli vakuutuin taas siitä, miten tärkeää on käyttää laadukasta multaa. Halpa kukkamulta kuivui nopeasti ja kasvi kärsi heti. Siinä myös muutama taimi kitui. Kaikki rehevät kasvit olivat joko sammal- tai biohiilipitoisessa kasvualustassa. Tämä kuuma kesä tuo nyt hyvin esiin multien erot käytännössä.

Viherkasvina....

Komeimmat näistä värinokkosista taidan ottaa sisälle viherkasveiksi. Ja ottaa niistä elokuussa pistokkaat juurtumaan, niin ovat kauniita läpi talven. Muut istutan isoihin ruukkuihin pihalle tai parvekkeelle loppukesän iloksi.


Värinokkosen eli isokirjopeipin hoito-ohje...

Värinokkonen (Solenostemon scutellarioides) on viralliselta suomenkieliseltä nimeltään isokirjopeippi.
Se viihtyy valoisassa paikassa jopa auringossa, kunhan multa ei pääse kuivumaan. Värinokkonen rakastaa trooppisena kasvina lämpöä, joten huoneenlämpö sopii sille hyvin. Sitä kastellaan ja lannoitetaan säännöllisesti. 
Jos värinokkosen alaosa menee rumasti lehdettömäksi, sen voi uusia leikkaamalla latvat pistokkaiksi. Ne juurtuvat nopeasti vaikka vesilasissa. Ja on hyvä pitää mielessä, että värinokkonen viihtyy aika pienessä ruukussa, täytyy vain muistaa kastella usein.

Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssi...



Verkkokurssin tiedoilla opit ajoittamisen taidon puutarhassa, siis perinnetiedon eli kuun mukaisesti. Sen suosio kasvaa koko ajan, sillä hyödyt näkyvät käytännössä.
Kun tilaat nyt Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssin (45 euroa) saat kaupanpäälle Yläkuu kustannuksen Kuu ja sää Päiväkirjan kuponki koodilla: päiväkirja ,niin kauan kuin päiväkirjoja riittää.
Kurssin tiedot löytyvät Kuun vaiheet ja puutarhanhoito.

Mukavaa viikonloppua!

Terkuin Sari

4 kommenttia:

  1. Olen tullut samaan tulokseen kuin sinä biohiilen eduista. Olen käyttänyt sitä jopa perennapenkin perustamisessa. Nyt tämä kuiva kesä on osoittanut sen toimivuuden. Siemenkasvatetut taimet on biohiilimulta-penkissä suuremmat vaikka olosuhteet muutoin samat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että sinullakin on samoja kokemuksia siitä!
      Tämä kesä kyllä osoittaa biohiilen edut. Oli se sitten valmiissa pussimullassa tai itse lisättynä maahan. Yhtä toimivaa kaikki :)
      Minulla pitäisi olla huomenna aikaa kuvata pihaa enemmän ja laitan sitten tänne blogiin jutun, miten kasvit voivat nyt biohiilikohdissa. Ollaan nimittäin yhtä penkkiä hieman ihmetelty.

      Poista
  2. Hienoja taimia kasvoi kaikista. Kiva oli kuitenkin kuulla eroista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa kuvasta ei paljastu se, että kaikki eivät olleet hienoja ;) Illalla tulikin mieleeni, että pitää kokeeksi ryhmitellä kasvit vähän toisella tavalla, jos niissä vaikka näkyisi jokin muukin ero. Laitan kuvan sitten tähän, jos se eroavuus erottuu kuvasta.

      Poista