maanantai 2. huhtikuuta 2018

Omenapuiden leikkaus ja muut ajankohtaiset puuhat kuukalenterin mukaan


Tänään piti kirjoittaa ihan toisesta aiheesta, päädyin kuitenkin tähän omenapuiden leikkausajankohtaan. Moni on nimittäin kysellyt nyt pääsiäisen aikaan, milloin kannattaa leikata puita ja pensaita. Samalla laitan tähän muitakin huhtikuussa tehtävien puuhien ajankohtia, kuun vaiheita hyödyntäen.

Omenapuiden leikkaus...

Paras ajankohta leikata vanhoja tai voimakkaasti kasvavia omenapuita on tällä viikolla to-pe 5.-6.4.2018. Voimakkaasti kasvaviin kuuluu esimerkiksi Kaneli-lajikkeet.
Lisää aiheesta viime vuoden postauksessa Omenapuiden ja pensaiden hyvä leikkausaika
Nyt voi tehdä myös pensaiden hoitoleikkauksia, kuten harvennusleikkauksia.

Siementen kylvöt, taimien kouliminen ja istutus...

Seuraava hyvä ajankohta kylvää kukkien, vihannesten ja yrttien siemeniä on 17.-29.4.2018. Vasta silloin kannattaa myös jatkaa istutuspuuhia ja pistokkaiden ottoa. Jos on ihan pakko tehdä se aiemmin, niin mielellään tällä viikolla ja viimeistään perjantaina.
Nämä petunian taimet koulin jo pieniin ruukkuihin. Postaus koulimisesta Huhtikuun siemenkylvöt ja koulinta

Perunoiden idättäminen ja istuttaminen...

Tällä viikolla ja etenkin 7.-9.4 on hyvä ajankohta laittaa siemenperunat kasvamaan ituja valoisalle ja viileälle paikalle. Siis jos on  2-3 viikon kuluttua niille kasvatuspaikka kasvihuoneessa tai lasitetulla terassilla. Ulos niitä tuskin voi istuttaa vielä silloin 😉

Kasvien kastelupäivät...

Kuten tiedätte, muistuttelen Puutarha Studion facebooksivulla kastelupäivistä, kuten tänään. Eli nyt, huomenna tai keskiviikkona kannattaa kastella sisäkukat.
Taimia joutuu kastelemaan useammin, joten nämä Kastelupäivät eivät niille riitä. Ei kuitenkaan kannata kastella Älä kastele -päivinä, jos vain mahdollista. Kastelupäivät löytyvät tuosta sivupalkista ja välilehdeltä Kastelupäivät.

Kevät tulee ja pihan siistiminen...

Vaikka juuri nyt pyryttää taas lunta, niin kohta se sulaa pois ja silloin iskee palava into siistiä pihaa. Kannattaa kuitenkin tehdä se maltilla, sillä vielä on tulossa kylmiä öitä. Kasviroskat suojaavat uusia herkkiä versojen alkuja. Samoin nurmikkoakaan ei kannata haravoida liian aikaisin. On parempi odottaa, että maan pinta on kuivahtanut ja nurmikko jostain kohti jo vihertää.
Lumen alta paljastui jätti sormustinkukka. Viime kesä ja pitkä syksy kasvatti näitä sormustinkukan lehtiä ihan uskomattoman pitkiksi. Otin kuvan toissapäivänä, nyt lumi peittää lehdet kokonaan 😊

Lisää kuun vaiheista Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla 
Kevätterkuin Sari

20 kommenttia:

 1. toivottavasti lumet sulavat, jotta päästään puutarhahommiin pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Onneksi vanha sanonta pitää edelleen paikkaansa eli "uusi lumi on vanhan surma". Ja ensi viikolle on luvattu lämmintä ja vesisadetta, joten kohta ne nurmikot vihertää ;)

   Poista
 2. Juu ei tarvitse vielä haaveilla perunan idätyksestä, lunta tulee taivaan täydeltä. Omena- ja päärynäpuut leikkasin tällä viikolla, toivottavasti ei ollut ihan huono ajankohta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa ihan jo mielenkiinnosta seurata niitä leikattuja puita, kasvattavatko aiempaa enemmän vesiversoja kesän mittaan. Jos niitä leikkaisi vasta nyt, niin todennäköisesti vesiversojen kasvu olisi paljon hillitympää. Ja jotkut väittävät, että kukinta olisi myös runsaampaa.
   Pihalle ei tosiaan vielä pitkään aikaan pääse istuttelemaan perunaa, ellei sitten kevät tee ylläriä ;)

   Poista
 3. Kasviroskiahan ei kannata ainakaan kukkapenkeistä haravoida ollenkaan pois. Parempi antaa niiden olla tai tarvittaessa silputa kasvien lomaan :) Siis sitten kun eivät tarvitse enää suojaa pakkasta vastaan. Perunaa joutuu myös odottamaan kauan, mutta ajattelin laittaa ensimmäisen tässä jossain kohtaa ämpäreihin kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasviroskat on vähän kaksipiippuinen juttu, jos pihalla on lehtokotiloita tai siruetanoita. Niillä pihoilla yleensä perennojen varret yms siivotaan syksyllä pois. Ja myös ihan pääoven läheltä siistisin kukkapenkit tip top kuntoon, vaikka ekologisuus onkin lähellä sydäntäni. Olen näet fengshui-konsultti ;)
   Ämpäriperunoita voi jo vähitellen alkaa kasvattaa, siis jos on se kasvihuone tai laistettu terassi/parveke. Sen verran lämmintä on luvattu keskiviikon jälkeen.

   Poista
 4. Ihanat kevätpuuhat odottavat! Vielä on pihallamme valtavat lumikinokset ja lumilabyrintit, mutta ihmeesti on aurinko sulatellut nyt pääsiäisenä lunta poiskin!

  Se on huhtikuu ja kevättä ilmassa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä moni nyt kärsimättömästi odottelee lumien sulamista.
   Ensi viikolla lumet saavat kyytiä, joten eiköhän niihin kevätpuuhiin päästä lähiviikkoina... vai olenkohan liian optimisti ;)

   Poista
 5. Vastaukset
  1. Periaatteessa nyt voi leikata myös ruusupensaita, tosin riippuu vähän siitä, miksi haluat niitä leikata. Meillä on vielä niin paljon lunta, että pensaiden leikkaaminen ei ole ajankohtaista. Tosin jos lumet sulavat nyt nopeasti tällä viikolla niin siihenkin puuhaan pääsee kivasti.

   Poista
 6. Harjussa opiskellaan perjantaina puiden ja pensaiden leikkausta. Täydellien ajoitus siis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onpa täydellinen ajoitus! Voisi melkein kuvitella, että siellä joku käyttää kuun vaiheita puutarhanhoidossa, kun noin hyvä päivä on valittu ;)

   Poista
 7. Meillä mies leikkasi omenapuut jo maaliskuun puolella ja katsotaan tuleeko noita vesiversoja sitten miten paljon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin mielenkiintoista seurata, etenkin jos tiedät tarkalleen millainen päivä oli kuukalenterin mukaan. Olisi kiva kuulla, miten kävi.

   Poista
 8. Täältä on aina hyvä käydä katsomassa 'oikeat ajat', siemenkylvöjä teen maltillisesti ja pelakuut leikkasin viime viikolla...taisi osua aika nappiin, ehkä. Meillä on lunta niin paljon, että omenapuiden lähestyminen on haasteellista ja lisää lunta tulee koko ajan. Taidankin ensi lauantaina tulla tutustumaan parvekkeehesi messuilla Turussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime viikko oli tosiaan hyvä pelakuitten leikkaamiseen :)
   Lunta tuli yllättävän paljon tänne eteläänkin, nyt vaan odotellaan auringon sulattavan sitä vähemmälle. Jännä nähdä miten nopeasti se alkaa sulaa.
   Laitan torstaina blogijutun siitä fengshui parvekkeesta, kun ollaan sisustettu se. Kannattaa käydä lukaisemassa ;)

   Poista
 9. Meilläkin pitäisi omenapuita vähän siistiä. Lunta on vielä paljon, on jännä katsoa mitä lumen alta paljastuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan jännä nähdä, mitä lumen alta paljastuu. Meille on tälle viikolle luvattu ihanan lämpimiä päiviä, joten lumet sulaa nyt vauhdilla :)

   Poista
 10. Onko vielä liian myöhäinen ajankohta omenapuiden leikkuulle, ja onko heti täyden kuun jälkeen paras aika vaiko laskevan kuun viimeiset päivät ennen uutta kuuta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paras aika omenapuun leikkaamiseen on täydenkuun jälkeinen viikko, ja mielellään hedelmäpäivä. Täällä etelässä leikkausaika alkaa olla ohi, silmut ovat sen verran pulleat. Pohjoisempana voi hyvinkin vielä olla puut lepotilassa.

   Poista