perjantai 20. huhtikuuta 2018

Pihan hoitoa kuun vaiheiden mukaan

Pihan hoito on helpompaa ja säästää aikaa, kun tekee sen kuun vaiheiden mukaan. Olen tehnyt niin jo monta vuotta. Esimerkiksi nyt kun lumet sulivat, niin ilokseni huomasin, että rikkaruohoja on aika vähän perennapenkeissä. Eli selvästikin alkaa näkyä ne #kitkemispäivän vaikutukset. Ja nyt kun on kasvava kuu, eikä pihalla mitään tekemistä, niin voi hyvillä mielin keskittyä ihastelemaan kevään etenemistä ja pörriäisiä.

Pensaiden leikkaamisaika alkaa olla ohi...

Leikkasin muutama päivä sitten koivuangervon matalaksi, ja leikkauspinnoista vuoti nestettä. Eli kasveissa on jo nestevirtaukset niin voimakkaat, että isoja leikkauksia ei enää kannata tehdä. Leikkasin siis pensaan nyt kasvavan kuun alkupäivinä, koska halusin sen tuuheutuvan. Saas nähdä, kuinka sille käy.

Kitkeminen ja siistiminen odottaa maan kuivahtamista...

Meidän pihan maa tuntuu olevan vielä turhan märkää haravoimiseen ja penkkien siistimiseen. Jos nimittäin talloo kovin märkää maata, se tiivistyy ja siitä eivät kasvien juuret pidä. Joten odottelemme suosiolla maan kuivahtamista.
Kitkemiseen kasvava kuu on huono, joten senkin takia odottelemme parempaa aikaa 😁

Mansikkamaa näyttää tältä eli uusiksi taitaa mennä. Siellä on niin monta kituvaa mansikkamätästä, että kertoo uusimisen tarpeesta. Uudet taimet päästän istuttamaan ehkä jo seuraavana kasvavan kuun aikana. Nyt vain pitäisi päättä hyvä mansikkalajike.

Tämä aika on kuin tehty kevään kasvun ihmettelemiseen...

Pihalla ei oikein ole mitään tehtävää nyt, paitsi kiveyksen harjausta, joten saa keskittyä kokonaan kevään etenemisen ihmettelyyn. Ja kukkaloiston ihailuun.

Viime kesänä istutetussa pionissa on näin komeat alut. Sille taisi osua loistava kasvupaikka. 

Toissa joulun jouluruusut ovat avanneet lisää kukkia. Taidanpa istuttaa niiden seuraksi vielä yhden tämän joulun jouluruusun.

 Yllätykseksi jouluruusujen joukossa kukki tällainen vihertävä ja pienempikukkainen jouluruusu. Olin ihan unohtanut sen. Kukat on aika jännät ja niin viehkot... näinköhän kuvasta oikein, että niissä on muurahaisia.

 Virvaliljat kukkivat ekaa kertaa näin kauniisti. Aiempina keväinä lumisateet tai jokin muu on vioittanut niiden terälehtiä. Ovatpa kauniita.

Tämä kevätkaihonkukka on taas ensimmäisten joukossa kukkimassa. Sekin avasi kukkansa kuin varkain. Tällaiset varmat ja sitkeät kasvit on sitten kivoja, kun kestävät kaikenlaiset talvet ja kesät. Ja kukkivat takuuvarmasti 😊

Kuun vaiheet ja fengshui-piha...

Kummatkin ovat hyvin vanhoja menetelmiä ja liittyvät perinnetietoon, joten on melkein itsestään selvää, että fengshuissa pihaa hoidetaan kuun vaiheiden mukaan.Aiheesta on verkkokurssi, josta näet lisätietoa Kuun vaiheet ja puutarhanhoito. Kurssi on yritykseni Puutarha Studion.

Nautinnollista viikonloppua!
Terkuin Sari

14 kommenttia:

 1. Ihana, kauan odotettu kevät on täällä. Meillä oli pari päivää aurinkoista ja kiva oli pihaa jo haravoida! Nyt sataa vettä, mutta hyvää sekin luonnolle tekee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kevät on tosiaan niin ihana vuodenaika!
   Meilläkin oli nyt yöllä satanut vettä, mikä on kyllä hyvä, kun teillä on vielä niin paljon hiekkapölyä. Sade puhdisti kivasti ilmaa, ja sen huomasi heti, kun astui ovesta pihalle.

   Poista
 2. Hei, kiitos, kiitos, kiitos����☀️��������että olet suunnittelemassa verkkokurssia kuunvaiheista❣Osaatko yhtään sanoa, milloin? T.Maija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa kuulla, että kurssi on odotettu :)
   Tarkkaa aikaa sen avautumiseen en valitettavasti osaa vielä sanoa. Ensi viikolla tietää sen jo paremmin.

   Poista
 3. Kevätkaihonkukkaa olen himoinnut pihaani ja taas tänä keväänä ajattelin, että tuota pitää hankkia. Pari päivää sitten pihakierroksella ollessani sitten huomasin, että olenkin sen hommannut syksyn alemyynneistä. Khih. Voi tätä min muistia :D Ihania kukkijoita <3
  Kivaa viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkaihonkukka on kyllä yksi upeimmista sinikukallisista kevätkukista. Varma kukkija ja niin upean sinisävyinen. Ja leviää pitkillä versoillaan isommaksi alueeksi.
   Tuo on ihan normaalia puutarhaihmisille, eihän sitä millään voi kaikkea muistaa. Etenkin kun niitä hankintoja tulee tehtyä vähän väliä ;)
   Kiitos, ja mukavaa viikonloppua sinullekin!

   Poista
 4. Kevätkaihonkukan sinisyys on huikea. Pionissa on komeat alut, todellakin taitaa tykätä paikastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen samaa mieltä! Kun kevätkaihonkukka kukkii runsaimmillaan ja on isona alueena, näky on mykistävä!
   Ihan kokeilemalla paljastui tuo hyvä paikka pioneille. Siihen viereen tulee iso kasa lunta katolta, mutta näköjään se ei haittaa. Eli aina kannattaa kokeilla ;)

   Poista
 5. Kaikkia kivaa pihalta jo löytyyki. Mulla jäi virvalilija jostaki syystä, yhyren kevään kukkijaksi. Kevääne kaihonkukkapilivi on kyllä hiano. Mulla ei kuki viälä, ku just vasta lähti lumet päältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo virvaliljat, myös toisessa paikassa, on sellaisessa kohtaa, missä maa on läpäisevää. Eikä vesi jää seisomaan maan pinnalle koskaan, ei edes talven vesisateissa.
   Meilläkin vasta muutamassa kohtaa on kevätkaihonkukassa kukat avoinna. Ei mene kauaa, niin saadaan ihailla kevätkaihonkukkapilveä, jee :)

   Poista
 6. Nuo virvaliljat ovat superihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on ihania, ja kukat hauskasti vähän hapsullisen näköiset :)

   Poista
 7. Ihanaa tämä kevään edistymisen ihmettely. Onpa kevätkaihonkukka aikainen kukkia. Yksi kasvi lisää "hankintalistalle". Eiköhän koivuangervosi tuosta selviä. Itsekin leikkasin viime vuonna heisiangervon liian myöhään, mutta ei se näyttänyt vahinkoa aiheuttavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätkaihonkukka on aurinkoisella paikalla yllättävän aikainen kukkija. Ja niin helppo. Paikan valinnassa kannattaa vain muistaa se, että kasvi tekee pitkiä versoja eli vaatii tilaa.
   Mielenkiinnolla seuraan koivuangervoa, kuinka sille käy. Todennäköisesti kasvaa hyvin :)

   Poista