Kotimaisia luonnonkasveja pölyttäjille...
Kimalaiset, perhoset ja muut pölyttäjät kaipaavat kukkivia kasveja, joissa on niille ruokaa. Kaikki kukkivat kasvit kun eivät kelpaa niille. Kotimaiset luonnonkukat ovat parhaita, sillä ne talvehtivat hyvin ja ovat sopeutuneet säihimme. Suomen Niittysiemen on viljellyt jo 20 vuotta kotimaisia luonnonkukkien siemeniä, ja niitä on saatavana puutarhamyymälöistä ja heidän nettikaupasta. Viljelyssä on kuulemma noin 350 eri lajia, uskomatonta!Myös kuntta eli kangasmetsän pohjakasvillisuus on tärkeä monelle hyönteiselle ja perhoselle. Siksi onkin loistavaa, että sitä on saatavana pihoille. Keskustelin kuntan nostosta Piiraisen Kuntan osastolla ja he kertoivat, että kuntaa nostetaan vain niistä metsistä, mistä tullaan kaatamaan kaikki puusto koneellisesti. Tällöin metsän pohja menee joka tapauksessa rikki. Ja kuulemma metsän pinta-alasta otetaan kunttaa vain 10-30 %. Eli kuntan käyttö pihoilla on ekoteko.
Puukiven hiilijalanjälki pienempi kuin tavallisen betonikiven...
Huomasin Puukiven osastolta mielenkiintoisen asian, nimittäin Puukiven hiilijalanjälki on nyt tutkittu ja se on jopa 30% pienempi mitä tavallisen betonikiven. Vau!Destacleanin Puukivi on betonikivi, jossa on kuvassa näkyvää puulastua sekoitettu betonimassaan. Eli se on kuin tavallinen betonikivi, mutta kevyempi ja ekologisempi.
Kotimaiset puiset pihakalusteet...
Meillä puu on uusiutuva materiaali ja varmasti ekologisempi kuin muovisekoitteiset polyrottingit tai ulkomainen puu. Kuljetukseenkin menee vähemmän energiaa ja kalusteet tehdään käsityönä. Siinä monta asiaa, miksi valitsen ne nyt tähän Maan päivän -postaukseen. Kuva on Kärkipuun osastolta.Luonnon tarkkailu ja luonnon rytmien mukaan puutarhailu...
YK:n Kansainvälisen Äiti Maan päivän julistuksessa on mm. "muistaisimme elää arjessamme harmoniassa luonnon kanssa". Siitä on kyse, kun tehdään puutarhatöitä kuun vaiheiden mukaan. Tästä kirjoittelinkin viimeksi postauksessa Pihan hoitoa kuun vaiheiden mukaan.Supermessuilla oli Yläkuu kustannus myymässä Wanhan ajan Kuukalenteria ja muita kuuhun liittyviä kirjoja.
Muista maan pieneliöt ja pohjavedet...
Maan päivä muistuttaa meitä kotipuutarhureita siitä, että mitä laitamme maahan, se vaikuttaa maan pieneliöihin ja se voi mennä pohjavesiin.Siksi käytän nykyään pihalla vain luomuhyväksyttyjä lannoitteita ja multaa. Se valinta on helppo tehdä, koska niissä pusseissa ja pakkauksissa lukee aina selkeästi sana luomu.
Missään nimessä en käytä kastelukiteitä tai multaa, jossa on kastelukiteitä, koska niistä tulee kuulemma lopulta mikromuovia pohjaveteen ja vesistöihin.
Tämä kuva ei nyt ole messuilta, vaan joltain aiemmalta vuodelta. Multapussissa näkyy kaksi tärkeää ja hyvin ajankohtaista sanaa... biohiili ja mykorritsa. Biohiili on loistava korvaamaan ne kastelukiteet ja muutenkin parantaa maata. Siitä keväämmällä lisää. Mykorritsat ovat huippu tärkeitä kasveille, mutta niitä ei ole kuin muutamassa pussimullassa ja irtomullasta ne voivat puuttua lähes kokonaan.
Palaan vielä matoihin... niitä maan matosia ja muita pieneliöitä vähentää ja heikentää keinolannoitteet, raju maanmuokkaus ja maatuvan kasviaineksen puute. Eli pihaa ei nyt keväällä kannata siivota liian puhtaaksi lehdistä, pienenä vinkkinä 😉
Mukavaa alkavaa viikkoa!
Terkuin Sari
Madot pitää huomioida ja jätää niille ruokaa. Oma konsti on jättää osa syksyn lehdistä istutusalueille ja ripotella multaa lehtien päälle. Sinne maatuvat matosten avulla kesän mittaan.
VastaaPoistaTuo onkin hyvä konsti peittää lehdet mullalla. Silloin lehdet eivät ehkä houkuta niin paljon etanoita istutusalueille. Ja piha näyttää myös siistimmältä. Kiitos vinkistä :)
PoistaKivoja poimintoja! Olipas ihania nuo puutarhaponikirjat. Tekisi mieli ostaa ihan itselleni. :)
VastaaPoistaKiitos :)
PoistaPuutarhaponikirjojen kuvat oli tosi kauniita, ja teksti hurjan hauska. Minulla on viime vuodelta heidän yksi mato, siis taskumato, se on ihan tavallisen näköinen. Nämä tämän kevään madot olivat iloisen kirjavia ja iloittelevia, aivan kuten ne puutarhaponikirjat ;)