Olenko hortonomi vai puutarhuri?
Olen kumpaakin eli olen ensin valmistunut puutarhuriksi ja sen jälkeen hortonomiksi. Koulutukseni on siis hyvin laaja, ja olen erittäin ylpeä siitä 😁
Tulenko neuvomaan pihalle?
Kyllä, teen neuvontakäyntejä kotipihoille, ihan tavalliseen puutarhanhoitoon tai kasvivalintaan liittyen sekä puutarha-fengshuihin. Neuvontakäyntejä tilataan myös itse-tehdyn pihasuunnitelman tarkentamiseen ja "tarkistamiseen". Tätä palvelua käyttävät etenkin pihasuunnittelukurssejani käyneet. Teen näitä siis yritykseni Puutarha Studion kautta.Entä teenkö lainkaan tavallisia pihasuunnitelmia, vai ainoastaan fengshui-pihasuunnitelmia?
Tavallisia ja etenkin luonnonläheisiä tai ns, luonnonmukaisia kaupunkipihoja suunnittelen toki edelleen. Luonnonläheisessä ja fengshui pihassa on jonkin verran samoja teemoja.Jos haluaa fengshuita vanhaan pihaan, onko se edes mahdollista?
Ilman muuta se on täysin mahdollista, samoin kuin parvekkeelle ja isolle sekä pienelle pihalle. Vaikka pihalla olisi kaikki toiminnot, kulkureitit, kasviryhmät yms asettuneet paikoilleen, niin fengshuilla saa vielä parannettua pihaa ja sen viihtyisyyttä. Ja ne muutokset vanhalla pihalla ovat yleensä tosi pieniä, mutta sitäkin merkityksellisempiä viihtyisyyteen.Tienaanko blogilla rahaa?
Tässä Sarin puutarhat -blogissa on sivupalkissa muutama mainosbanneri, jotka ovat maksullisia. Eli niistä saan könttäsumman. Se ei ole paljoa, mutta antaa minulle mahdollisuuden kattaa blogin tuomia kuluja. Kaikki linkit mitä laitan yritysten sivuille ovat tavallisia linkkejä eli niistä en saa mitään korvausta. Tätä blogia en pidä sen takia, että ansaitsisin sillä rahaa. Vaan ihan muista syistä. Siihen palaan myöhemmin uudelleen. Blogini täyttää tänä vuonna 10 vuotta, huh!Miksi blogissa ei ole asiakkaitteni pihoista kuvia?
Yksi syy on se, että iso osa asiakkaistani on fengshui asiakkaita ja joskus piha on hyvin henkilökohtainen. Joten siksi tein aikoinaan päätöksen, että en laita heidän pihoistaan tänne kuvia. Muutama poikkeus taitaa kyllä olla vuosien takaa. Jännän henkilökohtaisuuden ymmärtää esimerkiksi baguan käytön takia.Voisinko näyttää meidän pihaa kokonaisuudessaan, tai sen pohjakarttaa?
Tässäkin tein päätöksen jo blogin alkuvaiheessa eli en voi kuvata koko pihaa, koska naapurusto näkyisi liikaa. Osa tuskin välittäisi lainkaan siitä, mutta... 😉 Aika lailla pihaa on ollut näkyvissä melkein joka kohdasta ja kulmasta. Tosin niin, ettei naapuripihat näy.Pohjakarttaa pihasta ei ole, siis ajan tasalla olevaa. Sellaisen voisi kyllä tehdä, jos ehtisi tässä.
Pihakuulumisia...
Daalian mukulat säilyivät hyvin...
Osa daalioista on nyt istutettu pihalle maahan ja osa odottelee seuraavaa kasvavan kuun jaksoa. Meillä pihan alaosa on vielä niille aivan liian kylmä, joten pääsevät maahan vasta toukokuun puolessa välissä.
Tässä on yksi vanhan daalian juurakko, joka säilyi hyvin kosteassa kellarissa. Itse asiassa yksikään juurakko ei mädäntynyt kun ne taas säilytetiin puhtaassa perusturpeessa eli lannoittamattomassa ja kalkitsemattomassa turpeessa. Tämän "Turkulaisen daalian" juurakot on hauskan palleroiset.Viime vuonnahan juurakot muuten nostettiin lumisesta maasta... Daalian juurakot vihdoinkin kellariin.
Ryhmäruusuista osa talvehti ja osa ei...
Ne ryhmäruusut, jotka haudattiin talvisuojaturpeeseen, ovat vihertäväversoisia. Ja osa niistä, joilla ei turvetta ollut peittona, näyttää nyt ruskeaversoisilta. Voi kyllä olla, että tekevät uudet versot mullan sisältä. Aika näyttää kuinka kävi.
Ruusut suojattiin vasta tammikuussa. Olipa kyllä jännä syksy ja talvi. Ryhmäruusut suojattu talvisuojatupeella, ja muita pihakuulumisia.
Ruostekukat ja syyssyrikät hyvässä kasvussa pihalla...
Siis nämä ovat totuttelemassa ulkoilmaan, eivät vielä lopullisilla paikoillaan.
Viime vuonna ruostekukat kukkivat ennätyksellisen komeasti. Mietin tässä, että pitäisiköhän näille vaihtaa jo uutta multaa. Tai jopa jakaa nämä kahteen ruukkuun, hmmmm...
Syyssyrikkä oli aloittanut näin hurjan kasvun viileässä kellarinomaisessa tilassa. Nyt se on autokatoksessa ja odottelee siellä ainakin pari viikkoa. Tämän ajattelin leikata vasta maahan istuttamisen jälkeen. Se on helpompi tehdä silloin. Nyt se on jouduttu vähän sitomaan, jotta auto mahtuu katokseen 😉
Vieläkin krookukset kukkivat, etenkin vähän varjoisemmilla paikoilla. Matalampi krookus on se lempparini eli sieberinsahrami (Crocus sieberi `Tricolor`)
Ihanaa viikonloppua!
Terkuin Sari
vau minkä kokoinen tuo syyssyrikkä on!
VastaaPoistaSe on niin korkea syksyisin, että sitä on aina pakko lyhentää, jotta mahtuu kellariin 😀
Poista