keskiviikko 13. heinäkuuta 2011

Tappajaetanat hyökkää ; )

Tässä kuva kadulta otettuna. Kuvassa näkyy, miten espanjansiru- eli tappajanetana jättää limajäljen jälkeensä.


Eilen oli sen verran kostea ja sadekuuroinen päivä, että lähdin tappajaetanien metsästykseen. Sillä halusin nähdä, syövätkö ne oikeasti luonnonmukaista Etanaraetta, joka on rautafosfaattia.
Ripottelin siis rakeita maahan ja heti tappajaetanat alkoivat syödä niitä. Kuvassa yksi juuri popsii raetta. Sen pää on sopivasti kallellaan kameraa kohti 😊 


Eli ensin keräsimme pieneltä alueelta kymmenisen isoa tappajaetanaa, ja kumosimme ne maahan, johon ripottelin rakeet. Tilanne oli siis hieman lavastettu 😉
Rakeiden syönnin jälkeen etanat kuulemma hakeutuvat koloihinsa kuolemaan. Sitä en jaksanut odotella. Otin vain kuvat ja hävitimme varmuuden vuoksi etanat.

Espanjansiruetana voi syödä todella paljon, joten sen käynnin kyllä huomaa kasveista!
Kasvimailla ja kurpitsapenkeissä ne voivat tehdä suurta tuhoa. Sen sijaan vähemmän haittaa on, jos ne syövät raparperin lehteä. Näissä espanjansiruetanoissa on se harmillinen puoli, ettei niillä ole luontaista vihollista, joka söisi niitä.

Olin antanut aiemmin kesällä Etanaraetta kokeiluun pihalle, jossa on tappajaetanoita. Pihan hoitaja kertoi, että rakeiden levityksen jälkeen viljelykaistaleelle ei ole enää ilmestynyt tappajaetanoita ja taimet ovat saanet olla rauhassa. Eli näyttäisi tehoavan tosi hyvin 😊

Tappajaetanat, kuten muutkin etanat, liikkuvat illalla ja aamulla. Niitä on helppo silloin kerätä ja hävittää. Ellei sitten käytä Etanaraetta jolloin ei tarvitse tehdä muuta kuin levittää rakeet maahan, ohjeen mukaan. Rakeista ei muuten ole haittaa muille kuin etanoille.

Tappajaetanat ovat onneksi yleensä aika pienen alueen ongelma, tosin ne liikkuvat pihalta toiselle. Siksi on hyvä tarkistaa ostetut ja saadut taimet, ettei mukana tule etanoita. Mullassa saattaa myös olla etanoiden munia eli rykelmä pehmeitä vaaleita helmiä.

PS. Kannattaa lukea myös anonyymin kommentti kokemuksistaan Ruotsissa

16 kommenttia:

  1. hyi hyi miten inhottavan näköisiä! Noita ne siis oli mullaki kerran kun netin kautta tilasin yhdestä paikasta taimia..sieltä mukana ne tuli. Mut sai kyllä tappotuomion saman tien! Muuten ne ei täällä näin pohjosessa onneks pysty selviämään talven yli, toistaseksi ainakaan. Toivotaan ettei koskaan niistä tule meillä asti riesaa!

    VastaaPoista
  2. Isoja ovat, ei tuollaisia. Eikö siiletkään syö näitä, kun luulis niille etana paisti kelpaavan.

    VastaaPoista
  3. Ainosofia - sanos muuta ; ) Ne on kyllä niin iljettävän limaisiakin, ettei niihin kykene koskemaan... vaan piti tikulla avittaa ne purkkiin.

    Puutarhuri - toivotaan, etteivät nämä leviä ihan joka paikkaan. Nyt kun on ollut nän kuivaa, niin ovat pysyneet piilossa. Ehkäpä kuivuus myös vähentää niiden lisääntymistä, tovotaan niin ; )

    Kesän taikaa - ymmärtääkseni siilit eivät syö näitä etanoita, vaikka niille kelpaakin muut etanat. Myös harakat ja rastaat jättävät nämä syömättä. En kyllä tiedä miksi... niistähän luulisi saavan jo ison herkkupalan ; )

    VastaaPoista
  4. Yöks. Minä en ole onneksi tavannut niitä täällä...

    VastaaPoista
  5. hyi olkoon :(. toivottavasti hävisivät!

    VastaaPoista
  6. Kiitos Sari tietopaketista, vaikka hiukan niljakkaasta sellaisesta :)

    Lienee vain ajan kysymys, kun nuo etanat löytävät tiensä meidänkin nurkille. Sitten kyllä tarvitaan syöttejä ja kylmiä hermoja, etenkin siihen koskemisvaiheeseen. Yäks.

    VastaaPoista
  7. Wau, mitkä kuvat rontista olet saanut! Aika iljettävältä otus tuntuu, toivottavasti tuollaisia ei löydy täältä keskisestä Suomesta.

    VastaaPoista
  8. Pakko puuttua tappajaetanakeskusteluun, kun meillä täällä Länsi-Ruotsin saaristossa on noista jo monen vuoden kokemus - ja syövät todella kaiken vihreän, jos saavat lisääntyä rauhassa. Yksi etana tuottaa kesän aikana 400 uutta etanaa, nehän ovat jopa yksineuvoisia.
    Ei niitä kannata kerätä tai ostaa kalliita myrkkypalleroitakaan. Sehän on sitäpaitsi ELÄINRÄÄKKÄYSTÄ. Parasta iskeä ne vaan lapiolla keskeltä poikki, niin ei niiden tarvitse kitua, ja kuivuttuaan kelpaavat lintujen ruuaksi. Monen vuoden ajan meillä käytiin puutarha aamuin illoin läpi lapion kanssa, joka kerralla puolitettiin noin 100 etanaa, siis 200 etanaa päivässä! Siten saatiin pitää suurin osa puutarhan kasveista itse.
    Pari vuotta sitten näitä oli niin paljon, ettei monilla pikkuteillä voinut kävellä, kun ei saanut jalansijaa etanoilta. Asfaltti muuttui vaarallisen liukkaaksi kun autot liiskasivat tuhansia etanoita. Mutta viime talvi aiheutti ihmeen; oli reiluja pakkasia mutta ei paksua lumikerrosta kuten Suomessa; etanat paleletuivat, ja nyt niitä voi tappa vain noin 200 viikossa entisten 1400 viikkosaaliiden sijaan. Edelleen ne listitaan lyömällä kahtia lapiolla.
    Punaiset liljakukot sen sijaan eivät kuolleet pakkasessakaan, joten niitä on pakko nyppiä käsin aina kun niitä vaan tapaa. Luumupuita ja omenapuita kiusaavat elukat sen sijaan kuolivat talvella.
    Terveisin ja tsemppia! Aurora Borelais.

    VastaaPoista
  9. Mari - on ne niin isoja pötkylöitä, että ekaa kertaa kuin näin, luulin koirankakaksi ; )
    Toivottavasti eivät sinne vähän pohjoisempaan tulekaan : )

    Multasormi - keräämämme etanat kyllä kuolivat. Mutta kun lähdin pihalta, kadulla oli niitä monta.. osa autojen liiskaamana : /

    Geranium - onneksi niihin ei tarvitse koskea. Tuossa alempana Anomyymi antoi tosi hyvän vinkin, niiden tappamiseen. Tosin moni varmaan haluaa kerätä kuolleet pois nurmikolta... ymmärrettävästi ; )

    Joana - minulla kävi kyllä hyvä tuuri, kun se yksi etana söi pää vinossa ! Valokin sattui silloin olemaan juuri sopiva : )
    Teillä on onneksi kovemmat pakkaset, ja juuri kova pakkanen tuhoaa noita tappajaetanien yhdyskuntia.

    Anonyymi Aurora Borelais - kiitos kommentistasi, oli niin kiva kuulla kokemuksiasi sieltä Ruotsista. Teillä näitä etanoita kuulemma on hurjat määrät, verrattuna tänne Suomeen.
    Se on totta, että tuo Etanasyötti tappaa etanat hitaasti. Mutta moni haluaa käyttää sitä juuri kasvimaalla, sillä pari etanaa voi tehdä yön aikana harmittavan suuret tuhot : /
    Olipa jännää, että liljakukot kestivät pakkaset. Niidenhän sanotaan kuolevan pakkastalvina. Ehkä ne ovat jo tottuneet talviimme ; )
    Toivotaan kunnon pakkasia, vähällä lumella !
    Mukavaa kesän jatkoa sinulle !

    VastaaPoista
  10. Anonyymi - kiitos : ) Kävi kyllä hyvä tuuri noiden kuvaamisessa.

    VastaaPoista
  11. Olen todennut, että tämä saksalainen sirote toimii myös lehtokoteloihin

    VastaaPoista
  12. Anonyymi - totta, olen kuullut ihan samaa : ) Joillakin alueilla on ongelmana lehtokotilot ja joillakin espanjansiruetanat...

    VastaaPoista
  13. Huh,hui...en kyllä noita halua puutarhaani, onneksi ei ole näkynyt. Kotiloita kylläkin on ollut ihan omiksi tarpeiksi, mutta nuo rakeet on niitä vähentänyt aika paljon, nauhusten lehdetkin ovat suhteellisen ehyet.

    VastaaPoista
  14. Seija - olen kuullut paljon noiden rakeiden tehokkuudesta, että oli ihan pakko kokeiluttaa ne tutun pihalla : )
    Tosin tänä kesänä ei taida olla kovin paljon etanoita, kun on näin kuivaa ja vähäsateista, onneksi : )

    VastaaPoista