sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

Kukkapenkkien siistimistä

Kukkapenkkien kanttauksen lisäksi lempipuuhiani puutarhassa on kuihtuneiden kukkien leikkaus. Siis kukkapenkkien siistiminen : )
Pioneista olen leikannut kuihtuneet kukat pois jo aikoja sitten. Näin sen lehdistö on todella kaunis koko kesän.
Punainen kukka on muuten syysleimun, ei pionin ; )

Myös harmaalehtisestä neilikasta leikkaan aina kuihtuneet kukat varsineen pois. Koko kivikko näyttää siten siistimmältä. Kuvan ylälaidassa pilkottavalta hopeahärkiltä on myös leikattu kukkavarret jo aikoja sitten.
Alla kuvat ennen ja jälkeen, eikös olekin iso ero : )


Kuihtuneita kukkia ei siis ole pakko leikata. Ne saa leikata jos haluaa, ehtii, viitsii, ... hih ; )
Joiltakin leikataan /katkotaan vain kukat, ja joiltakin leikataan kuihtuneet kukat varsineen, kuten tältä neilikalta.

Mehitähden kukan lakastuttua myös mehiruusuke, josta se kasvaa, lakastuu. Eli tämän voi nyhtää kokonaan pois. Kuvan mehitähdet kasvavat kivien välissä pystysuorassa "seinämässä".

On myös kukkia, jotka leviävät siemenistä hurjasti. Niiden kuihtuneet kukat leikataan pois heti, jotta ne eivät leviäisi siementaimista joka paikkaan. Tai sitten niiden annetaan levitä ihan vapaasti ; )

Leikkaamatta jätän myöhään syksyllä kukkivat komeamaksaruohot... ja ehkä muitakin : )

9 kommenttia:

 1. Me aloitimme tämän homan eilen. Tulee ryhtiä puutarhaan.

  Kaivoin myös isojen perennojen alle melkein hautautuneet hosta halcyonit esiin ja tein näille pienille, lumoaville kunliljoille oman penkin omenapuun ympärille.

  VastaaPoista
 2. Hyvät vinkit. Siistiminen jää nyt vähiin, kun painin Kasvulan maalaustöissä.

  VastaaPoista
 3. Olen samaa mieltä, leikkailen kuihtuneita aina kun silmiin osuvat. Myöhemmin kukkivat näyttävät kauniimmilta siistissa kukkapenkissä. Siemeniä otan talteen joiltakin kasveilta, niitä voi aina antaa ystäville tai lisätä kasveja uusille alueille. Tykkään blogistasi, aina jotain hyödyllisiä neuvoja ja kuukalenteri on tosi tarpeellinen. Neuvo: nauti puutarhastasi on lempparini.

  VastaaPoista
 4. Hei, taas tuli hyvää infoa, kiitos. Pionien kuihtuneet kukat on rumannäköisiä, mutta koska en tiennyt saako niitä poistaa, otin vain eniten esillä olevat. Heti huomenna lähtee loputkin! Mutta sanohan Sari, mikä on vikana kun aiemmin mahtavasti kukkinut kurjenmiekkani ei tänä kesänä tehnyt kuin muutaman kukan.. se pitäisi varmasti ainakin jakaa, sillä on jo halkaisijaltaan puolitoista metrinen. terveisin annukka

  VastaaPoista
 5. Samaa täällä mökillä on harrastettu vaikka pienessä mittakaavassa. Meillä pionissa on kukkien jäljiltä siemenkodat, ne otin talteen, voi kuulema istuttaa.
  Kaikki pelakuut ovat nyt ulkoruokinnassa ;-)kotona ja mökillä, aikamoisia jättiläisiä.

  VastaaPoista
 6. samaa puuhaa olen viime aikoina tehnyt:)

  VastaaPoista
 7. Leena Lumi - ne `Halcyon`kuunliljat ovatkin tosi suloisia, ja niin kaunislehtisiä : )
  Kyllä kuunliljat ovat upeita !

  Nettimartta - näinhän se on puutarhassa, asioilla on aina tärkeysjärjestyksensä. Ja leikattavat kukat eivät karkaa kukkapenkistä minnekkään ; )

  Cheri - kiitos sanoistasi : )
  Joitakin perennoja minäkin lisäilen oman pihan siemenistä, kuten akileijoja.
  Puutarhasta nauttiminen on huippu tärkeää. Monelta se vaan jää huomaamatta ; )

  Anonyymi Annukka - ole hyvä : ) Kurjenmiekat kukkivat parhaite auringossa. Saksan- ja tarhakurjenmiekat eivät kuki, jos niiden paksut maanpinnalla kasvavat juurakot on peitetty mullalla. Jos mitään syytä kukkimattomuuteen ei keksi, aina voi kokeilla jakamista : )

  tia - pionin siemenet kannattaakin kylvää maahan. Tosin ne itävät vähän hitaasti ; )
  Ihan nauratti nuo pelargonisi... Minun pari leikkaamatonta pelakuutani ovat kasvaneet hullun mallisiksi. Saa nähdä kehtaanko laittaa niistä kuvia tänne, hih ; )

  Sussi - tätä pientä puuhaa riittää keväästä syksyyn. Onneksi niin, sillä pidän siitä hommasta : )

  VastaaPoista
 8. Ajatella, että joku voi tykätä tuosta kukkapenkkien siivoamisesta :)
  Kiitos muuten tuosta aikasemmasta hävityspäivävinkistä. Tulipa testattua viimeisenä hävityspäivänä. Jännittävä seurata lopputulosta ensikesänä muuna aikana kitkettyihin.
  Osaisitko Sinä kertoa, tehoaako ahkera niittäminen lopulta Maitohorsmaan. Kaikkea kun ei pysty juurineen irti tempomaan?

  VastaaPoista
 9. Hyvä Mieli - tänään taas sain tehdä tätä lempi hommaani... siistin suopayrtin ja koreakärsämön ; )
  Kerrothan sitten, näkyykö eri aikoina kitkemissäsi eroja : )
  Kyllä maitohorsmaakin tehoaa ahkera niitto. Niitettäessä kannattaa katkoa versot niin alhaalta kuin vaan pystyy. Ja niittäminen on hyvä aloittaa jo keväällä, ja jatkaa koko kesän... niin lopulta kasvit eivät jaksa enää kasvaa.

  VastaaPoista