perjantai 15. heinäkuuta 2011

Nyt ne kukkii : )

Vanha syyssyrikkä eli Buddleja avasi ensimmäiset kukkansa... nyt sitten odotellaan aurinkoisia päiviä ja perhosia. Syyssyrikkä oikein vetää perhoset kukkiinsa ! Se on tunnetusti yksi parhaimmista perhoskasveista.
Me olemme kiikuttaneet sen aina talveksi kellariin, mutta siellä Loviisassa, Villa Aaltosen puutarhassa, syyssyrikkä on talvehtinut hyvin maahan istutettuna.

Anemone eli kruunuvuokko kukkii ekalla kukalla. Tämä on kyllä niin ihana väri : )
Kukka sulkeutuu yöksi, ikäänkuin nukkumaan, hih.

Ja ah tätä Edless Summer -hortensia.... niin herkkä : ) Tästä näet sen viime kesänä sinisine kukkineen. Täyttyykin lannoittaa sitä vielä lisää.

Tämän kesän yksi ihanmmista ihanin parvekekasvi (pelakuitten lisäksi) on datura eli hulluruoho. Nyt siinä on kolme kukkaa auki, ja tuoksu on aivan huumaavan ihana, siis aamulla ja iltaisin. Tuoksu leijailee sisälle asti....

ja lisäksi sen kukat ovat niin veikeät ; )

23 kommenttia:

 1. Hulluruoho on hullun ihana :-D
  Minullakin alkaa Endless Summer juuri kukkia, mutta siinä ei ole pisaraakaan sinertävää. Ei se mitään, ei tarvitsekaan ;-)
  Mutta sininen kruunuvuokko on suloinen ♡

  VastaaPoista
 2. Syyssyrikkää en ole saanut selviämään talven ylitse maassa. Parikin kertaa olen kokeillut. Kellariin se on turvallisinta sijoittaa.

  VastaaPoista
 3. Hulluruoho on kyllä kivannäköinen ja kaunis. Jos kohdalle sattuu, pitää ostaa se.

  VastaaPoista
 4. Kauniita kukkia.. Onkos sinulla helopäivikkiä?

  VastaaPoista
 5. Olen haaveillut tuosta syysyyrikästä, mutta taidapa heittää haaveet sikseen, jos se on noin herkkä. Ei varmaan talvehdi III vyöhykkeellä. Kaunniita kuvia!

  VastaaPoista
 6. Sun hulluruohossa on lehtiäkin paljon enemmän kun mulla. Sit nuo sisäosan terälehdet näkyy puskevan ulos ja ylemmäs ko ulko-osa, ei mulla vaan. Sinun on PALJON hienompi. Se taitaa tykätä parvekkeesta enemmän kun avoimesta ulkotilasta, luulen niin tai sitten mulla on vaan huono yksilö:)

  VastaaPoista
 7. Syrikkäsi siis kukkii jo...minun syrikässä on vasta nuput, joista yksi on jo joutunut peuran/pupun napsimaksi. Nyt yritän parhaani mukaan suojella loppuja oksia, jotta saisin edes jotain mesi-iloa perhosille! Minä laitoin rohkeasti syrikän maahan ja päätin katsoa, miten se talvesta selviää. Jostain luin, että vaikka pääliosat paleltuisivat, kasvaisi uutta taas keväällä?!? Mahtaako pitää paikkansa?

  VastaaPoista
 8. Hmm.. haluaisin hulluruohon, nimikin on niin hieno

  VastaaPoista
 9. Leena K - sen kukassa on jänniä koukeroita. En ole muissa sellaisia edes nähnyt, muistaakseni ; )

  Saila - hauskasti maan ph vaikuttaa Endless Summerin kukan väriin... ja kun yleensähän sitä ei tiedä, mikä on oman maan ph .... niin sen kukan väri on aina ylläri ; )
  Ja puutarhaan kuuluu ehdottomasti tietty yllätyksellisyys !

  Katilo - mekin olemme pelanneet varman päälle eli kiikuttaneet syrikän kellariin. Tosin sen selviämiseen maassa talven yli, vaikuttaa pihan kohdan maan kosteus ja pienilmasto : )

  arleena - hulluruoho on veikeä ; ) Siitä on kyllä hyvä pitää mielessä, että se on syötynä erittäin myrkyllinen.... ei siis pienten lasten käsien ulottuville.

  Anonyymi - helopäivikki on minulle ihan uusi kasvi, en ole koskaan tavannut sitä myymälöissä. Eli minulla ei ole sitä : )

  raita - kiitos : ) Sen voi tietysti ostaa kesäkukaksi, etenkin jos myymälästä löytää kukkivan yksilön. Näin sellaisia keväällä. Se on kooltaan tietysti pienempi, kuin tälläinen vanhempi, mutta kukkii hyvin koko kesän : )

  Henrietta - meidän hulluruohot saattavat olla eri lajiketta, siksi tuo kukan erilaisuus. Kävin katsomassa blogissasi daturaasi, niin minusta näytti, että terälehtien hauskoja kiemuroitakin oli kukissasi vähemmän. Eli taitavat olla eri lajiketta : )
  Daturasi kukkka tuoksuu kuitenkin, eikö vain ? Eilen tuoksua en huomannut, kun oli niin viileä ilta.
  Parvekkeen etu on se, ettei sade hakkaa kukkia, eikä tuuli kaada kasvia ; )

  Intianmintu - näin minäkin olen kuullut, että syrikkä käyttäytyisi perennamaisesti maahan istutettuna. Eli juurakosta kasvaa uudet versot, jotka kukkivat samana kesänä. Mutta jos juuretkin paleltuvat, kuolee koko kasvi.
  Minä istutin nyt toisen syrikän maahan, ja ehkä jätän sen siihen talveksi, tai sitten vien kellariin. Saa nähdä otanko riskin ; )

  Cheri - nimi on kyllä hulluruoholla hyvin kuvaava... sillä sitä kun syö, voi tulla hulluksi ; )
  On siis myrkyllinen syötynä...

  Hannelen paratiisi - olen samaa mieltä... ja etenkin kun kukat ovat täynnä perhosia : )

  VastaaPoista
 10. Sinulla kukkii nyt paljon sini/lilasävyisiä kukkia, minäkin tykkään niistä!

  Miksiköhän hulluruoho-nimi, tekeekö tuoksu ihan "hulluksi"?

  VastaaPoista
 11. Voi menenkin heti katsomaan omia syyssyriköitä, en usko, että vielä kukkivat. Ne selvisivät kuitenkin kovasta talvesta ihan ulkosalla.
  Kruunuvuokko on tosi kaunis!

  VastaaPoista
 12. ihanaisia kukkia<3.kannanpa korteni syrikkäkeskusteluun eli viime syksynä jätin koemielessä kaksi syrikkää talveksi ulos selviytymään.Suojasin molemmat reilulla keolla talvensuojaturvetta ja luntahan oli hurjasti lisäsuojana.Toinen ei herännyt keväällä henkiin,mutta se oli alunperinkin huonommassa paikassa kuin toinen,joka alkoi versoa hienosti ja on nyt jo nupuilla,yhtä aikaa uusien tänä keväänä istutettujen kanssa.Ja tämä siis täällä V-vyöhykkeellä.Syrikät on niin ihania,varsinkin tuoksu<3
  Ihania kukkaispäiviä sinulle:)

  VastaaPoista
 13. pioni - joteinkin sininen ja lila viehättää minua aina vain enemmän : )
  Hulluruoho on myrkyllinen kasvi syötynä.... sanotaan, että jos sitä syö, se voi aiheuttaa unenkaltaisia näkyjä, rauhattomuutta ja sekavuutta. Nimi on siis hyvin kuvaava ; )

  Tuire - minäkin tykkään noista kruunuvuokoista. Ovathan ne talvellakin tosi suloisia, tosin silloin kaupasta ostettuna : )
  Mahtavaa, sait syyssyrikät talvetettua !
  Todennäköisesti näin ruukussa kasvavat alkavat kukinnan hieman aikaisemmin, mutta kummatkin jatkavat kukintaa aina lumen tuloon asti: )

  Tiina - tosi kiva kun kerroit näistä syyssyrikkä kokemuksistasi. Niin moni, minä mukaan luettuna, vähän empii sen talvetusta maassa. Taidanpa jättää uuden syrikän ihan kokeeksi talveksi maahan. Siinä missä se nyt on, ei maan talvimärkyyskään ole ongelmana.
  Niiden tuoksun olenkin ihan unohtanut... kiitos muistutuksesta : )

  VastaaPoista
 14. Oi kuinka ihania kukkia sinulla taas täällä.
  Minulla ne pelastetut pelakuut kukkivat koko ajan niin en ole päässyt niitä leikkaamaan, aikamoisia jättiläisiä ovat. Onneksi on mökin saunan terassilla niille paikka ;-)

  VastaaPoista
 15. Olipa kiva lukea kokemuksia syrikän talvehdittamisesta. En taida uskaltaa kuitenkaan maahan talveksi laittaa.

  Englannissa käydessäni muuten toiset pitivät syrikkää rikkaruohon kaltaisena riesana, kun kasvaa siellä niin hyvin ja yleisesti. Vähän järkytti, kun meillä on varjeltu harvinaisuus.

  VastaaPoista
 16. Ihastelemassa näitä sinun ihanuuksiasi <3

  VastaaPoista
 17. tia - hih, minunkin muutama leikkaamaton pelakuu on aika leveä ; )
  Minunhan piti ottaa niistä myöhemmin keväällä pistokkaita, joten jätin ne leikkaamatta.... ja pistokkaiden otto on vieläkin tekemättä ; )
  Ensi keväänä leikkaa kyllä kaikki kunnolla !

  Sussi - samoin taitaa olla muratinkin kanssa. Meillä se on aika harvinainen monivuotisena puutarhassa, mutta tuolla etelämpänä Euroopassa ...
  Jos maassa on läpäisevyyttä ja paikka ei ole erityisen kylmä, syyssyrikkä voi hyvinkin talvehtia. Tosin sille kannattaa laittaa talvisuojaus. Itse aion nyt kokeilla toisen syrikän talvetusta maassa : )

  Ainosofia - kiva kun jätin käynnistäsi pienen kommentin : ) Nyt puutarhassa on niin paljon kaiken laista kaunista.. ah : )

  VastaaPoista
 18. En ymmärrä yhtikäs mitään puutarhakasveista, mutta osaan sentään, onneksi, nauttia muiden aikaansaannoksista. Sinun blogissasi vain nyt on niin kertakaikkisen upeita kuvia kukista ja pensaista, että käyn aina kuikuikulemassa täällä ja nautin muiden osaavasta jäljestä...:)

  VastaaPoista
 19. Pitsit sekaisin - kiitos ja ihanaa, että käyt kuikuilemassa : )
  Blogimaailma on siitä kiva, että näkee hyvin erilaisia pihoja ja lähestymistapoja puutarhaharrastukseen.

  VastaaPoista
 20. Hieno datura!

  Minunkin itse kasvattamani valkoinen tuoksuhulluruoho pääsi kukinnan alkuun :) Eilen laitoin kuvan siitä blogiini.

  Kahta muuta vielä odottelen...

  VastaaPoista
 21. nirppu - ai kuinka upeaa, että sait tuoksuhulluruohosi onnistumaan siemenestä ! Ja vielä kukkivat jo...
  Pistäydynpäs katsomassa : )

  VastaaPoista