keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Violetti koristekate, vau !

Välillä pihalla on sellainen kohta, että se kaipaa jotain pientä.... se on kaunis, mutta jotain pientä lisää kohta selvästikin tarvitsee...

Meillä tällainen paikka oli altaan vieressä. Se näkyy sisälle, sisääntuloon ja oleskelualueelle. Kohta oli vehreä ja kauniskin... mutta nyt se on todella kaunis ja kiehtovan näköinen : )
Laitoimme siis violettia koristekatetta pienelle alueelle korostamaan lehdistön ja kukkien väriä. Koristekate on "rouhittua" lastumaista kierrätyspuuainesta ja kuulemma nuo värit ovat turvallisia ja niitä käytetään lastenleikkipaikoillakin.

Alla kuva ennen katetta.
Koska en ollut ihan varma, sopiiko violetti koristekate tähän, niin laitoimme sanomalehtiä katteen alle. Näin se olisi helppo poistaa ja multa ei sekoittuisi katteeseen.
Jos katetta laittaa riittävästi ja mullasta on poistettu rikkaruohot juurineen huolella, sanomalehti on täysin turha koriste- ja kuorikatteen alla !

Kohdasta tuli todella kiehtova, ja värisävy muuttuu valon ja ilman kosteuden mukaan. Kuten kasvienkin värit ; )
Eli violetti koristekate saa jäädä tähän... laitan kohdasta lisää kuvia vähän myöhemmin : )
Kirsikanpunainen kate olisi myös upea.... toisessa paikassa : )
Nämä kummatkin värilliset katteet ovat Siisti Pihan omia. Ja tilasin tuon violetin katteen jo viime syksynä sepelisäkin mukana.. eli hiljaa hyvä tulee, hih ; )
Edit: Sain sitä kirsikanpunaista katetta, jee! Juttu siitä löytyy tästä.

Koriste- ja kuorikate:

Koriste- ja kuorikatetta laitetaan talvenkestäville pensaille yleensä 7 cm paksunen kerros. Puille ja köynnöksille suositellaan ohuempaa kerrosta. Perennoille eli kukkapenkkikasveille karkeaa katetta ei suositella, mutta me laitoimme sitä myös kuunliljojen maan pinnalle, ohuelti. Kuunliljat ovat kasvaneen tuossa jo pari kesää ja ovat muutenkin vahvoja kasveja, eli kestänevät koristekatteen : )

Erilaiset maatuvat katteet, kuten koristekate, lisäävät maan pieneliötoimintaa, estävät uusien rikkaruohojen ilmestymistä ja pitävät maan kosteampana eli vähentävät kastelun tarvetta. Katteita kannattaa siis käyttää !14 kommenttia:

 1. Wau, katetta suosikkivärissäni!

  Olen huomannut, että katetta kannanttaa laitta riittävä kerros. Muutama naapuri on levitellyt katetta liian vähän ja alta paistaa useassa kohdassa katekangas.

  VastaaPoista
 2. Onpa aikasta hienon näköistä :),mukava kun noita värejä tulee, saa pikantteja yksityiskohtiapuutarhaan

  VastaaPoista
 3. Onpa hauska tuo violetti kate. meillä on mustaa kadun puolen pionien ja rodojen alla.

  VastaaPoista
 4. Aika rouhea väriläiskä tuo violetti kate!

  VastaaPoista
 5. Tosi hyvän näkönen. Tulee lehdet kivasti esille.

  VastaaPoista
 6. Kivan näköistä, tosiaan! Onko tuo muuten kohopenkki? Jos on, niin oletko jotenkin erityisesti rajannut sitä nurmialueesta?

  Olen laittanut kuorikatetta perennoille, onko se siis ei-suositeltava ajatus, vai koskeeko suositus vain ns. koristekatteita?

  VastaaPoista
 7. No vau, aika hauskan näköistä katetta!

  VastaaPoista
 8. Ihanan väristä!

  Mulla on tuossa uusimmassa penkissä kuorikatetta myös perennoilla, pysyy rikkaruohot paremmin kurissa ennenkuin kasvit tuuheutuvat.

  VastaaPoista
 9. Sussi - minäkin olen huomannut saman. Epäilen myös, että katekankaan käyttö katteen alla, estää maan pieneliötoimintaa saamasta uutta ravintoa maatuvasta katteesta. Siksi en suosittele kasvialueille katekangasta katteen alle ; )

  ansa - väreissä on tosi paljon valikoimaa... on eri ruskean sävyjä, mustaa ja tietty näitä sähäkämpiäkin värejä : )

  Unelma - musta kate näyttää kaukaalta ihan mullalta ; ) Tiedän, että moni valitsee sen juuri siksi, koska he pitävät kuorikatetta rumana.

  Susanna - tässä vielä katselen ja tutkailen, laajentaisiko violettia aluetta vai laittaisiko taas rodon alle männynneulaskatteen...

  Multasormi - violetti väri korostaa niin kivasti keltakirjavia lehtiä : )

  Geranium - multa on kohollaan vain muutaman sentin. Koristekate mullan päällä tekee siitä "kohopenkin" ; )
  Nurmikon reuna on kantattu, kuten kaikki kukkapenkin reunat. Rakastan näet kanttaamista ; )
  Kuorikatettakaan ei suositella perennoille. Arat perennat voivat kärsiä siitä sykysllä, talvella tai keväällä. Kuunlilja on niin vahva, että sille uskalsin laittaa ohuen kerroksen.

  Mari - violetti koristekate ei ole liian räikeää, vaan tulee esiin juuri sopivasti. Se kirsikanpunainen kate on myös tosi herkullisen värinen : )

  Millan - pihalla kohta on todella sykähdyttävän näköinen, siis upea. Kamera ei sitä vaikutelmaa ihan tavoittanut...

  pioni - perennoilla karkeitten katteitten käytön kanssa on pieni riski talvivaurioihin. Etenkin mitä pohjoisemmassa piha on. Onneksi vahvat perennat näyttät ongelmitta kestävän ohuen katekerroksen : )

  VastaaPoista
 10. Hei Sari,
  no en olis heti uskonut, että on noin hyvännäköinen tuonvärinen kate.

  Mutta tuo on kertakaikkisen upea!!!

  VastaaPoista
 11. Ainosofia - ihastuin heti tuohon väriin ja näin sieluni silmin sen sopvian juuri tähän kohtaan.
  Mutta siitä huolimatta vähän "suomalaisittain" epäröin... ja laitoin nuo sanomalehdet katteen alle, jos kate ei sopisikaan ; )
  Eli rohkeasti vaan toteuttamaan hullujakin ideoita, hih ; )

  VastaaPoista
 12. oho, yllättävän hyvän näköinen tuo violetti! ajatuksena vähän epäilyttävä, mutta oikeastaan siitä tulee mieleen, että jokin kukka on varistanut terälehtiään... ei ollenkaan luonnoton sävy, ja sopii upeasti vihreän kanssa.

  (niin, ja ukkossade vei pionit ennen kuin ehdin sinne niiden kotiin, joten lajike on edelleen mysteeri.)

  VastaaPoista
 13. sylvï - kohta puoliin saan kirsikanpunaista katetta ja pääsen laittamaan sitä yhteen toiseen kohtaan... jännä nähdä, miltä se näyttää ; )
  Laitan tietysti kuvia siitäkin tänne...
  Onneksi ensi kesänä sitten voi jatkaa pionin nimen selvitystä : )

  VastaaPoista