maanantai 18. heinäkuuta 2011

Laventelit ruusujen kanssa

Laventelit kukkivat nyt ruusupenkin laidassa tuoksuen niin ihanasti....
... ja on siellä myös vähän kruunuvuokkojakin, jotka laitoin ihan kokeeksi : )


Laventelit kuulemma torjuvat kirvoja, ja niin näyttäisi olevan. Tosin ihan ilman myrkytystä emme ole selvinneet, sillä laventelit ovat vain ruusuryhmän reunassa.
Nämä laventelit olen kylvänyt ehkä kymmenen vuotta sitten, tai voi siitä olla jo enemmänkin aikaa ; )
Viime syksynä kaikki laventelit siirrettiin jaloruusupenkin takareunalle. Näin ne eivät estä ruusujen talvisuojausta. Ne selvisivät hyvin siirrosta ja ekasta talvesta.
Näyttävät viihtyvät uudessa paikassaan todella hyvin : )
Ruusut ovat eri lajikkeita, ja kaikki sopivat niin kivasti laventelin sinisen värin kanssa yhteen : )


Laventelin hoito-ohjeet:

Tähkälaventeli (Lavandula angustifolia) viihtyy auringossa ja läpäisevässä maassa. Laventelia lannoitetaan kohtuudella ja kalkitaan. Keväällä kuolleet verson osat leikataan pois ja muutenkin kasvustoa voi leikata kauniin muotoiseksi. Eli se on puuvartinen pensas.

Maan läpäisevyys on todella tärkeää, jos haluaa niiden talvehtivan. Komeimmat laventelit olen nähnyt Espoossa, aurinkoisessa loivassa rinteessä. Paikka on sateettomana kesänä tosi kuiva, mutta laventelit ovat sen kestäneet jo 25 vuotta : )

Mitenkäs teidän laventelit ovat kestäneet talvet ?
Olisi kiva kuulla : )

17 kommenttia:

 1. Mä lykkäsin jonkun laventelin maahan kaksi vuotta sitten jonka olin ostanut puutarhaliikkeestä. Mitään tietoa ei ollut taas asiasta mutta kokeilla pitää ja hengissä se on:) En lähtis vertaileen ehkä ranskan laventelipuskiin mutta kyllä siinä sinistä näkyy:)

  VastaaPoista
 2. Mulla on alkukeväästä kylvettynä laventelia tuolla kasvihuoneessa ruukku ja sitten maassa. Maassa olevat ei kai aio kukkiakkaan, kituvat menemään, kasvihuoneessa on nuppuja. Voikohan laventelia vaan kylvää syksyllä maahan ja odottaa että keväällä lähtis itämään?
  Talvikokemuksia ei täällä siis ole, mutta aion laittaa tuosta ruukusta syksyllä maahan.

  VastaaPoista
 3. Olen aina unelmoinut laventelista, mutta selviääkö 4-5 vyöhykkeen tasalla? Ja saako sitä muualta kuin nettikaupoista?

  VastaaPoista
 4. voi kun sais edes siemenet itämään tai taimet selviämään... :D aurinkoinen paikka ja läpäisevä maa olisi tarjolla, mutta sun ei niin ei.

  VastaaPoista
 5. Ruusut ovat kukkien kuningattaria - ainakin minulle. Kauniita.
  Laventelia minulla oli monta vuotta, mutta se ränsistyi ja poistin sen kokonaan kukkapenkistä. Vähän harmittaa kuitenkin.

  VastaaPoista
 6. Ihana yhdistelmä! Minulla on vasta yksi viime vuonna istutettu 'Munstead'-tähkälaventeli. Se on vielä pieni mutta alkaa kukkia kai vain yhdellä pikkuisella kukkavarrella. Toivottavasti tulevina vuosina enemmän!
  Äitini puutarhasta Etelä-Ranskassa on sellaisia kokemuksia, että laventeli ei ole kovin pitkäikäinen kasvi, se elää ehkä kymmenisen vuotta maksimissaan (ainakin siellä).

  VastaaPoista
 7. Laventeli(kin) olisi ihana! Tosiaan, selviääköhän se miten V-vyöhykkeellä? Kauniita ruusuja...

  VastaaPoista
 8. Laventelia minulla ei enää ole.
  Kauniita ruusuja siellä teillä.

  VastaaPoista
 9. Henrietta - juu, en minäkään vertailisi ranskalaisiin laventelipeltoihin : )
  Onneksi jo yhden taimen kukista tulee ihana laventelin tuoksu... se riittä : )

  Multasormi - ulkona kasvu on aina hitaampaa, kuin kasvihuoneessa. Siksi ammattiviljelijät käyttävät kasvihuoneita ; )
  Toisaalta ulkona kasvavista taimista tulee vankempia.
  Syyskylvöä täytyisi ihan kokeilla, tosin en ole koskaan kuullut sitä käytettävän laventelille.

  Hannele - punanen ruusu ja sininen laventeli ovat kaunis pari : )

  Samaya - laventelia on yleisesti myynnissä keväisin puutarhamyymälöissä kesäkukkien tai yrttien luona. Kannattaa kokeilla, miten se menestyy siellä. Sen sanotaan menestyvän eteläisessä Suomessa, mitä se sitten tarkoittaakin ; )
  Tärkeintä on hyvä paikka eli mm. läpäisevä maa. Ei se täälläkään talvehdi sille huonossa paikassa : )

  sylvi - onhan maa multavaa, ei liian hiekkaista. Aluksi sitä pitää kastella tarvittaessa, kuten kaikkia taimia. Juurruttuaan maahan se viihtyy vähemmällä hoidolla : )
  Laventeli voi itää tosi kauan... vaatii siis malttia ; )

  arleena - kyllä meilläkin nuo vanhat laventelit ovat keväisin aika roiskon näköisiä, mutta kun niitä vähän leikkaa... ; )
  Minustakin ruusut ovat niin ihania. Tuohon ryhmään aion ostaa pari ruusuntainta lisäää, ja ne saisivat olla tuoksuvia : )

  Saila - ensi vuonna laventelisi kukkii jo paljon paremmin : )
  Vähän epäilyttää tuo ikä... vai olisiko niin, että ne muuttuvat rumiksi/vähätuottoisiksi vanhuuttaan. Ja siksi ne poistetaan siellä Etelä-Ranskassa. Espoossa olevassa pihassa laventelit ovat isot ja komeat kesällä. Niissä ei ole mitään heikkenemisen merkkejä... Hmm täytyypä tarkkailla näitä laventeleja ; )

  Mari - sitä täytyisi ihan kokeilla, menestyykö siellä. Ainakin teillä on paljon lunta... lumi kun on kasvien paras pakkassuoja.
  Kirjallisuudessa mainitaan usein, että laventeli menestyisi eteläisessä Suomessa. Mutta monet tällaiset arat kasvit talvehtivat ihan Keski-Suomessakin, kunhan paikka on kasville ihanteellinen : )

  Unelma - jaloruusut ovat kauniita, ja teettävät kivasti puuhaa pihalla ; )
  Aika harvalla lajikkeella on tuoksua. Täytyisikin käydä ruusupuistossa nuuhkimassa eri lajikkeita : )

  VastaaPoista
 10. Mun laventelit kestivät muutaman talven kohopenkissä, mutta sitten katosivat. Luulen kyllä että syynä oli maan happamoituminen ja kasvupaikan varjostuminen.
  Ensi kesälle suunnittelen "ruusutarhaa" ja voisinpa kokeilla siellä laventelia uudestaan.

  VastaaPoista
 11. Kauniisti kukkivat ja ihanasti värit käyvät yhteen! Ostin kesäkuussa yhden laventelin taimen ja istutin sen ruukkuun ulos (V-vyöhyke) ja eipä se ole juurikaan muuttunut kuukaudessa. Mutta yksin ei oikein ole minkään näköinen. Taidan istuttaa sen talveksi penkkiin ja ihmetellä sitä ensi keväänä uudestaan ;)

  VastaaPoista
 12. pioni - jos ne menestyivät parikin vuotta teillä 5-vyöhykkeellä, niin se antaakin paljon toivoa muille laventelin talvehtimisesta Keski-Suomessa. Teillä on etuna se paksu lumikerros, mikä meillä taas väillä puuttuu : )
  Kohopenkki vielä varmistaa maan läpäisevyyden ja on muutenkin lämpimämpi, etenkin suojaisessa kohdassa.
  Ihania suunnitelmia sinulla : )

  Elisa - juu, taimet ovat välillä hidaskasvuisia ; ) Otin keväällä kokeeksi laventelista pistokkaan ja se on kasvanut vain pari senttiä !!!
  Onneksi laventelin juurruttua, ne kasvavat vähän reippaamminin. Ja mitä vanhempi yksilö, sen isompi ja sen enemmän kukkia : )
  Taimi kannattaa istuttaa ajoissa maahan, että ehtii vähän juurtua, ennen talven tuloa.

  VastaaPoista
 13. Täytyykin kokeilla laventelia. Se on kaunis, mutta olen aina arastellut sen talvenkestävyyden kanssa. Kiva kuulla, että sen selviytyminen talvesta on mahdollista.

  VastaaPoista
 14. Sussi - minustakin on niin ihanaa, kun lukijat, niin vanhat tutut kuin uudetkin, kertovat täällä kokemukistaan laventelin talvehtimisesta : )
  Ja meitähän on ympäri Suomea !
  Minäkin taidan lisätä sitä pistokkaista enemmän...

  VastaaPoista
 15. Laventelini selvisi talvesta, ensimmäinen kerta kun näin tapahtuu. III-vyöhyke. Tykkään tuoksusta ja olisi kiva saada se viihtymään. Pistokkaat! Hyvä kun muistutit, täytyy singahtaa pihalle.

  Sulla on hyvä ja tarkka värisilmä.

  VastaaPoista
 16. Nettimartta - kiitos : ) Tuossa aiemmin kommentoineilla oli säilynyt jopa V-vyöhykkeellä. Olleellista on oikea paikanvalinta ! Meidän piha on II-vyöhykettä ja laventelit ovat säilyneet tosi hyvin... eli III:lla luulisi myös talvetuksen onnistuvan : )
  Laventeli juurtuu tosi helposti pistokkaista, kunhan pitää mullan sopivan kosteana ; )

  VastaaPoista