tiistai 5. heinäkuuta 2011

Kirvat ja vihannespunkit ... kasvien ötökät

Pihalla ryhmä- ja neilikkaruusuihin oli ilmestynyt kirvoja, kuten joka kesä ; )
Ne myrkytettiin sillä luonnonmukaisella Spruzitilla. Kirvat on nyt pysyneet paljon pidempään poissa, kuin ennen käyttämällämme mäntysuopaliuoksella.

Toinen enemmänkin sisätilojen, kasvihuoneiden ja parvekkeiden tuhohyönteinen on vihannespunkki.
Vihannespunkit ovat usein lehtien alapinnalla pieninä liikkuvina pisteinä... ja ne saattavat myös tehdä kevyttä seittiä.
Alla kuva suurennettuna... tuo sininen on pyykkipoika...en muulla tavoin saanut lehden alapintaa käännettyä näkyviin, nyt kun puutarha-apulainen ei ollut paikalla, hih... ; )
Olispa jo se makro, niin saisi nämäkin ötökät kunnolla näkyviin.
Käännetty lehti oli tietysti uuden Daturan eli hulluruohon lehti. Myrkytin siis Spruzitilla huolellisesti kaikki lehtien alapinnat, jotta vihannespunkit kastuivat kunnolla. Aineesta ei ole apua, jos se ei osu kirvoihin, punkkeihin yms tuhohyönteisiin !!!!
Ja ohjeet on hyvä lukea ennen myrkytystä, sillä esimerkiksi aurinko ei saa paistaa kasveihin myrkytettäessä.
Vanhan maljaköynnöksen myrkytys onnistui keväällä hyvin. Eli tosi tehokas aine... täytyy ihan kehua. Nyt vihannespunkin vioittamat lehdet alkavat kellastua ja tippua pois. Se ei muuten haittaa mitään, sillä maljaköynnös tekee koko ajan uutta kasvua : )
Kirjoittelin tästä aiheesta nyt näin uudelleen, kun helle tuo mukanaan näitä tuhohyönteisiä. Ja niin moni joutuu turhaan heittämään pois vihannespunkin tuhomat kasvit, etenkin lasitetulta parvekkeelta.

Onneksi pelargonit eivät ole herkkiä punkeille. Sen sijaan mm. muratit, lankaköynnökset ja verbenat ovat vihannespunkkien herkkua, siis kuumilla lasitetuilla parvekkeilla ja terasseilla.

14 kommenttia:

 1. Näinpä - täällä kirvoja vastaan taistelleena voin ihastellen katsella nyt ruusun kukkia <3

  Mokomat ötökät!!!!

  VastaaPoista
 2. Ainosofia - meilläkin on aiempina vuosina kirvat ja perhostoukat verottaneet kukintaa. Mutta nyt tuon uuden aineen avulla, ryhmäruusujen kukinta on tosi komeaa, jopa helteilläkin. Saa nähdä kuinka upeasti ne kukkivat loppukesällä, joilloin yleensä kukinta on runsainta : )

  VastaaPoista
 3. Kiitos taas vinkistä, täytyy lähteä hakemaan tuota ainetta varalle. Mäntysuopa ei kauaa ole pitänyt ötököitä poissa enkä halua käyttää järeitä myrkkyjä.

  VastaaPoista
 4. Minullaki kukinta aikaan oli kirvoja ruusuissa :(. Kolmeen kertaan piti mäntysoovalla käsitellä. Kukinta kyllä kärsi hommasta. Nyt pinaatit söi joku kirppa, sellanen musta-keltanen öttiäinen

  VastaaPoista
 5. Samaa ainetta olen hankkinut, mutta vielä en ole tarvinnut, mutta sekin hetki varmasti vielä tulee, kuten joka kesä!

  VastaaPoista
 6. Hei Sari
  Rantavaarassa kirpat söivät Rucolani reikärucolaksi. Nyt ajattelin pistää uutta kasvamaan, millähän kannattaisi varautua kirppoihin...:) t.pipsa

  VastaaPoista
 7. Täällä myös rucolan kirppa ongelma >:|

  VastaaPoista
 8. Juuri tänään jälleen kerran pitelin Spruzit-purkkia kädessäni useamman tunnin... Myyntitaimien kunnostuksessa kun vierähtää tunti jos toinenkin. Omallekin pihalle piti purkki ostaa,niin hyvät kokemukset työpaikalla tuosta aineesta ovat. Kirvoja kuuluu olevan ainakin täällä pohjoisessa todella runsaasti ja luonnonmukaiselle tuholaisaineelle löytyy ostajia ;)

  VastaaPoista
 9. Cheri - ole hyvä : ) Spurzit on kyllä niin hyvältä vaikuttava aine, että sitä ilolla suosittelee muillekin. Etenkin kun se on luonnonmukainen torjunta-aine : )

  Eve - heti alkukesästä kannattaa seurailla ruusun latvoja, niin huomaa ajoissa kirvat. Ja ehtii tehdä jotain, ennenkuin nuput ovat pilalla. Onnenksi kaikkia ruusuja ei haittaa kirvat: )
  Kirpat taitavat olla enemmänkin kasvimaiden ongelma...

  Intianminttu - juu, kirvat ovat jokakesäisiä ötököitä. Tosin niitä ei kannata myrkyttää kuin tietyilta kasveilta. Muutenhan hommaa olisi jo ihan liikaakin ; )

  Pipsa - ymmärtääkseni kirpat ovat enemmänkin alkukesän vaiva. Auttaisi, jos kirpoille herkät kasvit suojaisi heti kylvön jälkeen harsolla.
  Jos kirppoja ilmenee, niitä voi myrkyttää tai niille voi pöllytellä tuhkaa. Tosin tuhkassa on aina kadmiumia, eikä sitä sen takia suositella kasvimaalle.
  Jotku laittaa kiinankaalin taimen "syötiksi". Siitä näkee milloin kirpat ovat tulleet ja siitä ne ensimmäiset on myös helppo torjua ; )

  Maija - taitaa tuo rucola olla kirppojen suurinta herkkua, kaalien lisäksi ; )

  Vuokko - Spruzit on kyllä mahtava torjunta-aine ! Ajattelin juuri ostaa Spruzit tiivisteen, josta voi sitten laimentaa käyttöön. Sumutinpullossa on enää vähän jäljellä... ; )
  Meilläpäin ei ole satanut pitkään aikaan, eli kirvoja alkaa kohta olla tosi paljon täälläkin ...

  VastaaPoista
 10. Tiiäkkö se mun datura ei vaan jaksa aukaista kukkaa ja mutsilla sama homma. Se alkaa aukeamaan ja sit lösähtää. Tosi harmillista kun olis kiva nähdä se edes kerran avoinna, no onneks on nuppuja josko joku jaksais loppuun asti.

  VastaaPoista
 11. Alkukesä taisteltu mäntysuopa,sooda,öljy,vesi liuoksella kirvoja vastaan. Taidan luovuttaa ja ostaa 'alan' tuotteita :) Uusin tuholainen pistää poskeensa humalaa ja krassia. Pieniä mustia lentäviä tuholaisia. Mitäköhän ovat mineltään :/

  VastaaPoista
 12. Henrietta - no voihan harmi teidän daturoiden kukkia.
  Saa nähdä aukeaako minun daturani nuput, sillä ne ovat vielä kasvuvaiheessa...
  Välillä jos kasvi on kuivunut pahasti, vaikka myymälässä, nuput menevät pilalle. Tai jos kasvissa on ötököitä. Tai jos se kärsii kuumuudesta... silloin voi siirtää kasvin hieman varjoisempaan paikkaan.
  Toivotaan, että daturanne nyt piristyisivät ja kukkisivat kunnolla : )

  Life - tuo Spruzit on todella tehokas aine, sillä se tuohoaa kirvojen munatkin... ja aine on vielä luonnonmukainen : )
  Mustat krassia syövät otukset voivat olla kirppoja. Muutamalla edellisellä kommentoijalla niitä oli keltamustaraidallisena, mutta niitä on myös mustina. Eli ei kun myrkyttämään tai tuhkaamaan ; )

  VastaaPoista
 13. Saako tätä Spruzitia jostain kaupasta (esimerkiksi Tampereella) vai onko jotain nettikaupan tavaraa?

  VastaaPoista
 14. ~Bohemette~ - olen nähnyt tuota Spruzitia monessa paikassa myynnissä... Mikäli muistan nyt oikein niin Rautiassa, K-raudassa, Prismassa, Kodin Terrassa ja isommissa puutarhamyymälöissä.
  Se on aika suosittu aine, sillä se on luonnonmukainen ja tehokas : )

  VastaaPoista