maanantai 25. heinäkuuta 2011

Hävityspäivät


Kasvien parhaat hävityspäivät ovat
keskiviikosta perjantaihin 27. - 29.7.2011,
etenkin iltapäivällä ja illalla.

Rikkaruohojen ja vesakon hätityspäivät

Tällöin kannattaa raivata vesakko sekä hävittää poistettavat pensaat, perennat ja rikkaruohot. Parasta olisi tietysti kaivaa ne juurineen pois. Samoin kaadettavat poppelit ja haavat kannattaa kaataa hävityspäivänä.
Tämä ajankohta on hyvä hyödyntää kasveilla, joita on vaikea hävittää niiden sinnikkäiden juuristojen ja juuriversojen kasvun takia : )

Jättitatar on yksi esimerkki juuriversoista leviävistä perennoista.... tämän hävittäminen vaatii monen vuoden sinnikkään verson alkujen katkomisen tai myrkyttämisen.

Pajuangervo on hyvä esimerkki juuriversoilla leviävistä pensaista.
Mikäli pujot ovat näin komeassa kasvussa, ne kannattaa repiä juurineen nyt rikkaruohojen hävityspäivänä....
... samoin nokkonen. Tosin kaikkia nokkosia ei kannata hävittää, sillä se on perhosille tärkeä ravintokasvi !!! Ja ihmisille superterveellinen ruokakasvi !!!
On myös olemassa yksivuotisia rikkaruohoja, jotka lähtevät juurineen kevyellä nykäisyllä, milloin vain. Yksivuotisia rikkaruohoja ei kannata myrkyttää.
Nämä voisi kitkeä vaikka tänään ; )
Kasvien hävityspäivät ovat vanhaa perinnetietoa, mikä perustuu kuun vaiheisiin.

14 kommenttia:

  1. Meillä on tuota jättitatarta navetan ympärillä ja suurin osa hävisi siitä viime talven aikana! Toisaalta ollaan tykätty, kun peittää navettaa (anoppi sen aikoinaan siihen istuttanut) eikä pääse oikein leviämään, kun on tie heti jarruttamassa. Mutta isäntä "syytti" jopa minua, että olen ruiskuttanut sen jollain. No, enpä ollut :-)

    VastaaPoista
  2. Meidän riesa on ohdake. Sitä pitäs kiskoa ja kiskoa ja vielä kerran kiskoa irti :(. On sitä kyllä kesän aikana kiskottukki, Onneksi suurin osa on sllasessa hiekkasora-maassa niin lähtee hyvin irti.

    VastaaPoista
  3. Meillä on pihassa jättitatarta ja pajuangervoa. Aikaisempi asukas on istuttanut ne. Olen yrittänyt rajata niiden leviämistä.

    Pahin riesa on elämänlanka jota on melkein kaikkialla.Täytyisi varmaan viedä koko pihan mullat pois ja tehdä kaiken uusiksi. Sekään ei taida autaa, sillä naapurilla on sama riesa.

    VastaaPoista
  4. Pami - minusta jättitatar on kaunis ja vähän eksoottisen näköinen. Ja todellakin peittää hyvin : )
    Joskus se vain on istutettu liian pieneen pihaan... ja silloin ei auta muu kuin hävittää se kokonaan.
    Olisikos teidän jättitatarta veroittaneet myyrät, kenties ?

    Multasormi - ohdake onkin välillä tosi paha rikkaruoho, kun sen lehdet vielä kaiken lisäksi pistelevät. Sitä kannattaa kiskoa mahdollisimman usein ja pari vuotta sitkeästi, niin se lopulta häviää : )
    Jos yhtään lohduttaa, niin jättitatarta ei saa niin helpolla hävitettyä ; )

    Hanne - näitä voimakkaasti juuriversoja tekeviä kasveja on todella vaikea rajoittaa. Maahan pitäisi upottaa pystyyn ainakin metrin levyistä juurimattoa.
    Nurmikolle leviävät voi ruohonleikkurilla leikata nurin... mutta kukkapenkistä täytyy vain repiä : /
    Jos vaihtaisi mullat, niin se pitäisi tehdä aika syvältä eli siksi moni valitsee myrkytykset tai sinnikkään repimisen ja kaivamisen : )
    Elämänlanka tosiaankin kuuluu myös näihin voimakkaasti juuriversoja tekeviin kasveihin.

    VastaaPoista
  5. Meillä olisi liikaa levinnyt kirsikkapuu kaatolistalla. Toivottavasti ehditään tällä viikolla

    VastaaPoista
  6. Nokkonen on suosikkikasvejani, mutta nyt se hävitetään tyystin marjapensaiden alta, samoin ikiviholliseni vuohenputki. Kitkeminen on myös hyvää liikuntaa. Ja keväällä siirtämäni jättitatarin loput hävitetään myös vanhalta kasvupaikalta.

    VastaaPoista
  7. Kiitos tiedosta, minulla on nyt vähän kiirepäivät kun lauantaina tulevat remonttireiskat laudoittamaan taloni. Sitä ennen on paljon valmisteltavaa... Heh, mm. juhannusruusun raivaaminen liian läheltä seinää, hei! Sepäs sattui :-D

    VastaaPoista
  8. Kiitos tiedosta, hävityspäivät oli mulle ihan uutta tietoa ! Aloitin hävityspäivät nyt jo vähän etuajassa tänään - ja laatuja riitti, tuota mainittua ohdaketta ja nokkosta, hiirenvirnaa ym. muuta kivaa. Mutta ei hätää, niitä riittää varsinaisiksi päiviksikin.

    Meillä päin on joku idiot saanut jättitattaren leviämään lähimetsikköön, iik. Onneks sitä on vielä vain pari vartta, on vielä hävitettävissä, mutta palsamin kanssa on lähitienoo onkin jo helisemässä.

    VastaaPoista
  9. Pujoa en itse henno hävittää kaikkea vaikka se onkin monen allergisen kiusa. Punatulkut syövät se siemeniä meillä aina syksyisin. Samoin nokkosta perhosten toukkien vuoksi, niin kuin totesit:)

    Jättitatar on meillä yhden naapurin ongelmana. Huono vain, että hän ei selvästi uskonut, kun sanoin, että sen hävittäminen on pitkäaikainen työ. Moni aina toivoo pikaista "heti heti" -ratkaisua, vaikka sellaista ei ole.

    VastaaPoista
  10. Tämäpä olikin kiinnostavaa tietoa, että rikkakasvien hävityspäivät.
    Meidän ihana luumupuu on mahdoton tekemään juuriversoja. Nyt se luumu on keksinyt mennä kukkapenkkeihin, kun sieltä löytyy useammin vettä näin kuumana ja kuivana kesänä.

    VastaaPoista
  11. Toivottavasti tehoaa peltokortteeseen, revin sitä koko päivän kasvimaalta. Onneksi sitä ei muualla ole, mutta tuolla sitäkin enemmän :( On kyllä minun mielestäni ihan kaikkein vaikein hävitettävä rikka. Tai ainakin meidän pihassa vaikein.

    VastaaPoista
  12. arleena - nuo kirsikat ja kriikunat ovatkin välillä kovia leviämään juuriversoista ; )

    Cheri - todellakin kaikki kitkeminen ja kaivaminen on erittäin hyvää hyötyliikuntaa : )

    Saila - loistava ajoitus ! Sinulla onkin siellä sitten tiedossa taas paljon näkyvää muutosta : )

    betty - jättipalsamin kanssa onkin hyvä olla tarkkana, vaikka se on yksivuotinen. Se kun tekee paljon itävää siementä, niin kitkemistä tehdään jo keväästä lähtien koko kesän.

    Sussi - ne "heti heti" -ratkaisut eivät useinkaan toimi puutarhassa. Ja sekös raivostuttaa..., ja kehittää kärsivällisyyttä ; )

    Unelma - luumupuun versot onkin hyvä katkoa nyt, niin se ei tee niin herkästi uusia tilalle : ) Ennen näitä heinäkuun hävityspäiviä käytettiin laitumien yms. vesakon raivaamiseen. Myös uimapaikan rantakaislikon leikkuu tehtiin tähän aikaan.

    Minna - korte on todellakin hankala rikkaruoho, kun sen juuret menevät todella syvälle. Toisaalta sitä kerätään kompostiin, koska se sisältää piitä. Eli komposti on siten ravinteikkaampaa : )

    VastaaPoista
  13. Koskakohan ois seuraava hyvä hetki hävitykselle? Eksyin blogiisi vasta tänään ja hävitettävää riittäisi ;) Meillä osa tontista on vielä "odottamassa" ja täynnä haavan juuriversoja, pujoa sekä erinäisiä yksivuotisia sitkeitä rikkakasveja, jotka tarvis nyt loppukesästä nyppiä ja tehdä kukkapenkkiä, kivikkoa ja nurmikkoa tilalle... Oon myös tuomassa mummilasta ruusuja (juhannusruusua ja jotain toista). Mummi sanoi että elokuun puolivälin jälkeen voi istuttaa, pitääkö paikkansa ja onko siinä elokuun loppupuolella jotkut ajankohdat parempia kuin toiset? Tää kuun vaiheiden mukaan puutarhanhoito on tosi kiehtovaa mutta kestää hetken että pääsee kunnolla jyvälle :)

    Henna

    VastaaPoista
  14. Anonyymi Henna - kuun vaiheet puutarhan hoidossa ovat minustakin tosi mielenkiintoisia hyödyntää : )
    Kasveja siirrettäessä otetaan huomioon kuun vaiheiden lisäksi oikea kuukausi. Kirjoitin siitä viimevuonna eli http://sarinpuutarhat.blogspot.com/2010/08/kasvien-siirtoaika-lahestyy.html
    Yksivuotiset rikkaruohot ovat helppoja vain nyhtää. Sen sijaan haavan versot kasvavat aina takaisin... ja sen minimoimiseksi käytetään hyödyksi näitä tiettyjä kuun vaiheita. Seuraava ajankohta on 26.-28.8.2011.
    Rikkaruohojen kitkemiseen löytyy muitakin päiviä. Laitan niitä välillä tuohon sivupalkin "kuukalenteriin", ja nyt tässä kuussa etenkin : )

    VastaaPoista