sunnuntai 6. maaliskuuta 2011

Näin kylvät siemenet sisällä

Siemenet kannattaa kylvää hiekkapitoiseen ja niukkaravinteiseen multaan, siis Kylvömultaan.


Osa siemenistä liotetaan haaleassa vedessä vuorokauden ennen multaan kylvöä. Esimerkiksi tuoksuherneet ja ruusupavut itävät liotuksen jälkeen nopeammin.
Siementen koot vaihtelevat. Kylväisin isot siemenet suoraan kukkaruukkuihin esim. 3 kpl/ruukku. Pienet siemenet on helpompi kylvää hajakylvönä laakeaan kylvöastiaan ja myöhemmin koulia pikkutaimet ruukkuihin.
Siemenet peitetään mullalla, kuten alla. On kuitenkin muutama valoitäjä, joiden siemeniä ei saa peittää, vaan ne jäävät näkyviin mullan pinnalle. Tällaisia ovat mm. leijonankita, begoniat, ahkeraliisa, lobeliat, apinankukka, tupakat ja petunia.

Lopuksi kylvös sumutetaan kosteaksi ja peitetään muovilla. Muovissa on hyvä olla pienet reiät. Kylvös sijoitetaan noin 20 asteiselle paikalle. Esimerkiksi petunian siemenet itävät parhaiten, jos itämislämpötila on 20-24 astetta eli kylvösastia voi olla kylpyhuoneen lattialla, missä on lattialämmitys : )


Suurin osa siemenistä itää taimiksi 5-30 vuorokaudessa. On myös niitä, joiden itämiseen menee 30-90 vuorokautta. Ja monivuotisilla kasveilla itäminen voi kestää jopa vuoden...siinä kyllä oppii pitkäjänteisyyttä, hih ; )
Kun siemenet ovat itäneet, astia siirretään viileämpään paikkaan. Yleensä paras lämpötila jatkokasvatukselle on 15-18 astetta, ainakin öisin.
Kannattaa siis aina lukea tarkasti siemenpussista ohjeet !

Osassa Korpikangas Siemen-Fröltä tilaamissani siemenpusseissa oli valmiina kivat nimilaput.
Kokemuksesta voin sanoa, että kylvöastioihin kannattaa laittaa nimilaput, jos astioita on enemmän kuin yksi ; )
Daturan taimet odottavat koulimista. Tästä näet postauksen petunian koulimisesta.
Maaliskuussa kylvettävistä näet jutun tästä. Helmikuussa kylvettävistä juttu täällä.

Lisää vinkkejä siementen kylvöistä ja kasvatuksesta:


Kuun mukaan kylvöjen ajoittamisesta  Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla. 


Terveisin Sari


17 kommenttia:

 1. Itsekkin olen innostunut siementen kylvöstä tänä keväänä. Olen tosin käyttänyt taimimultaa (ja toiminut ihan hyvin). Onkohan tuo vielä paremmin soveltuvaa?

  Pitäisi laittaa pystyyn vaikka testi, kummassa itää nopeammin samat siemenet :)

  VastaaPoista
 2. Nikke - monet siemenet itävät onneksi vähän ravinteikkaammassakin mullassa. Mutta on kasveja, jotka ovat tarkkoja mullan laadusta, siis laatutietoisia ; )
  Testaaminen on aina jännää... Testaisin heti, jos ikkunalaudalla olis vähän enemmän tilaa. Minun täytyy varata paikkoja pelakuitten pistokkaille ja koulituille taimille ja ... : )

  VastaaPoista
 3. No täältähän löytyi ohje sille hajuherneelleni, kiitos! :-) Voi että nyt sormia syyhyttää. Minulla on omasta takaa mainiota kylvömultaa, kun vanhan taloni multapenkkaperustus on hiekkapitoista eikä taatusti ainakaan lannoitettua! Mutta nyt se kasa on hangen alla jäässä... Mun on PAKKO käydä hommaamassa siis kylvömultapusseja, jotta pääsen kevätkylvöihin! Olis ollut hyvä jos olisin syksyllä tullut ajatelleeksi kaivaa multaa pari ämpärillistä kellariin varastoon, mutta en ajatellut ja talvikin tuli niin kamalan nopsaan ettei siinä mitään ehtinyt! Sadevesitynnyritkin jäätyivät, toivottavasti ne pitävät vielä vettä kun pohja on kuprulla :-S

  VastaaPoista
 4. Hei Sari,

  uskomatonta, että nyt jo kylvötyöt alkaa...
  vaan onhan se ensikuun jälkeen jo vappukin ;DDD

  VastaaPoista
 5. Kiitos tästä hyvästä peruskertauksesta esikasvatukseen. Ihanan nopeasti koittikin jo tämä kylvöaika. Taidan kaivaa varastot esiin, olen jo vähän myöhässä.

  Minullakin on huonekuusi ollut muutaman vuoden. Se taitaa olla rakkain huonekasvini, kun se on niin erilainen ja kasvaa ihan silmissä. Sinulla näyttää olevan paljon isompi ja tuuheampi, varmaankin jo vanhempi yksilö, veikkaisin. Onkohan eri lajikkeita kenties olemassa...

  VastaaPoista
 6. Aika mennä hurahtaa nopeaan, itse katselen pelakuitani ja mietin että mitenkä raskin niitä leikata niin isot vihreät lehdet niissä.

  VastaaPoista
 7. Kirjoitin pitkän litanian ja se hävisi jonnekin. :(

  Kiitos näistä ohjeista.

  VastaaPoista
 8. Vositko neuvoa,kun minulla on 2 laventeli kylvöstä, toinen huoneenlämmössä ja toinen jääkaapissa(pussin ohje; jääkaapissa, 2-3vk, kunnes itänyt), molemmat ovat turveruukuissa ja peitetty kelmulla, sisällä olevaa olen tuuletellu, mutta molemmissa kylvöksissä näkyy valkoista nukkaa, hometta, ruukkujen ja mullan pinnalla, tämä ei varmaan ole hyväksi kasveille, miten sen vois poistaa/välttää?

  VastaaPoista
 9. Unelman sanat ovat minullekin tuttuja, tosin nyt ei ole käynyt niin vähään aikaan..täytyy nakuttaa:)

  Muistan erään vuoden kun nakkelin paljooon siemeniä suoraan maahan ja yksikään ei lähtenyt, hih linnut pitivät siitä huolen,
  elikä on hyvä esikasvattaa ensin sisällä..mutta siitäkin huolimatta useat siemenet olen suoraan laittanut ulkona ruukkuun vähän myöhemmin ja kyllä ne siitä sitten lähtevät kasvuun, toki on mielenkiintoisaa seurata kun venyvät melkein silmissä..ja oi tavatonta kuinka se vaan on niin ihmeellistä, että pienen pienestä siemenestä kasvaa kaunotar.


  Mukavaa sunnuntain jatkoa sinulle Sari!

  VastaaPoista
 10. Kiitos hyvistä vinkeistä:))
  Ed.post. huonekuusta ihailin, pitääkö sitä jotenkin suihkuttaa, että se selviää kuivasta huoneilmasta?

  Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  ^_^Piitis

  VastaaPoista
 11. Saila - toivotaan, että sadevesitynnyrit kestää... Talvi tuli kyllä niin yllättäin ja äkkiä, että monet asiat jäivät tekemättä. Ensi syksynä varmasti muistaa tehdä hommat riittävän ajoissa ; )
  Minulla onkin vielä ostamatta ne hajuherneen siemenet....

  Ainosofia - vappu on siis ihan jo ovella, hih ; )
  Pitkän kasvatusajan kasvit kylvetään nyt... osa kylvettiin jo tammikuussa ; ) Tosin näin aikaisille kylvöille jatkokasvatuspaikka olisi hyvä olla viileä ja valoisa. Muuten taimista tulee honteloita.

  Runotalon Sari - luulen, että huonekuusemme on samaa lajiketta. Minulla on tuossa useampi runko kasvamassa ja siksi se on niin tuuhea. Minustakin se on kyllä ihana, juuri sen erikoisen kasvutavan vuoksi. Ja on aika hienoa kasvattaa havupuuta sisällä ; )

  tia - samaa minäkin täällä pähkäilen : ) Osa pelakuista on kasvattanut pitkät versot ja ne on pakko lyhentää. Osa taas kasvaa kauniin tiiviisti ja tuuheasti. Leikkaan ne varmaan loppuviikosta...

  Unelma - ole hyvä : ) Minullekin on käynyt välillä niin ja harmittaa... Nyt kopion pitkän vastauksen varmuudeksi, ennen kuin julkaisen kommentin. Esimerkiksi tämän...

  Maija - minulla ei ole sitä nukkaa tullut kylvömultaan, mutta tavalliseen multaan kylläkin. Olen vain raapinut sen pois mullan pinnalta varovasti. Tosin kylvöksen pintaa jos raapii, voi siemenet ja taimen alut lähteä mukana. Onpa hankala juttu : /
  Kylvöastiat kannattaa aina pestä todella hyvin ja käyttää hyvää hiekkapitoista kylvömultaa...

  Sirkka - taimen kasvua siemenestä isoksi kasviksi on tosi jännittävää seurata. Se onkin yksi syy kylvöpuuhiini ; )
  Minä aion taas tänäkin keväänä kylvää perennat ulos astioihin, ihan jo tilan puutteen vuoksi. Ja astiat on helppo suojata fasaaneilta ja pienemmiltäkin linnuilta.... Ne kun heti huomaavat hyvät siemenpaikat ; )
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle Sirkka !

  Piitis - huonekuusta kannattaa sumutella. Tuota omaani sumuttelen joka päivä vähän. Se näyttää pitävän siitä : )
  Joulun jälkeen pidin sitä liian lähellä patteria ja siitä kuivui ihan alimmat oksat. Onneksi älysin siirtää sen toiseen paikkaan : )
  Ihanaa alkavaa viikkoa sinullekin !

  VastaaPoista
 12. niinpä niin,kylvöaika on jo käsillä:)mä ajattelin aloittaa puuvartisten kylvämisestä,ne kun vaativat muutaman viikon kylmäkäsittelyn.Oli tarkoitus ne syksyllä kylvää,mutta talvi yllätti puutarhurin;).Olit jossain blogissa kommentoinut upeita magnoliakuvia,ainakin Kauppilalla oli viime keväänäkin monenmoisia magnolioita myynnissä,kokeile ihmeessä,kun asut siellä etelässä!mä aion myös pienellä riskillä kokeilla ainakin tähtimagnoliaa,sen pitäis menestyä nelosvyöhykkeellä suotuisissa olosuhteissa,joten aion täällä viitosvyöhykkeellä laittaa sille vaikka pilkkihaalarit talveksi:)Aurinkoa maaliskuuhusi!

  VastaaPoista
 13. Hyvät ohjeet. Kiitos:) Nyt on varmasti tehtävä itsekin kylvöksiä.

  VastaaPoista
 14. Joo, vaikka kuinka ajattelee että muistaa kylvöksensä, niin jossain vaiheessa ei enää olekaan varma missä mitäkin on:)
  Tilasin oikein sellaisia merkkausluiskia siementen kanssa samassa paketissa:)

  VastaaPoista
 15. Tiina - hih, kannattaa juu pukea kasvit lämpimästi ; )
  Minua vähän harmittaa tuo Kauppila, kun niiden nettisivut ei ikinä toimi. Tai sitten en vain löydä toimivia ; )
  Minulla on jo paikka magnolialle, joten heti kun myymälät aukeavat, lähden ostoskierrokselle...
  Ihanaa viikon jatkoa sinullekin !

  Sussi - kylväminen on niiiiin jännää, ja etenkin niiden taimien kasvun seuraaminen : )

  pioni - oi, sinä tilasit niitä... minä ajattelin myös tilata niitä Korpikankaalta , mutta unohdin... no ensi kerralla ; )
  Kohta kun otan pelakuista pistokkaita, niin nekin täytyy merkata... niille nimilappuliuskoille olisi todellakin käyttöä : )

  VastaaPoista
 16. Kerrankin valintani meni nappiin, etsin kaupasta taimimultaa vain kaktus/kylvömultaa tarjolla, nappasin sen. Muutamia lajeja yritän kasvattaa,
  vaikken mikään innokas taimikasvattaja ole, tilanpuutetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvömulta käy hyvin kylvöihin ja nuorille taimille. Se kuivuu nopeasti eli kun taimet on isompia, niin ne kannattaa istuttaa multaan, missä ei ole niin paljon hiekkaa.
   Taimikasvatuksessa on oma viehätyksensä, vaikka kasvattaisi vain vähän :)

   Poista