tiistai 8. maaliskuuta 2011

Suomenkieliset puutarhalehdet

Nyt keväällä odottaa ihan malttamattomasti puutarhalehtien ilmestymistä ; )

Kotipuutarha -lehti on pitkäaikainen suosikkini. Sitä julkaisee Puutarhaliitto eli sen tekijöinä on aina ollut puutarha-alan ammattilaiset. Lehti täyttää uskomattomat 70 vuotta tänä vuonna !
Se mikä tässä puutarhalehdessä on myös kivaa , on tilaajien huomioiminen. Eli nytkin viime numeron mukana tuli heidän uusi Suomalaiset Perinneperennat -opas.

Myös Oma Piha -lehti huomioi tilaajat : ) Syksyllä saa sipuleita ja keväällä perennanjuuria postimaksun hinnalla. Viime syksynä heillä oli tällaisena lukijalahjana kääpiötulppaaneja. Tämänkin puutarhalehden tekijöistä löytyy puutarha-alan vankkoja ammattilaisia.

Viherpiha on myös suosittu puutarhalehti ja sitä julkaisee iso lehtitalo, A-lehdet. Ilahduttavasti heidänkin toimittajat ovat puutarhureita : )
Se että tekijöissä on puutarha-alan ammattilaisia, minimoi asiavirheet. Tosin välillä huvittaa toimittajien sanavalinnat, kuten "siemenet istutetaan" tai "nurmikko istutetaan". Yleensähän siemen kylvetään ja siemenistä kasvatettava nurmikko myös siis kylvetään ; )

Viherikkuna -lehti ilmestyy nykyään Talomestari -lehden erikoisnumerona, kolme kertaa vuodessa. Se on näistä puutarhalehdistä varmaan tuntemattomin...
Jokaisella näillä lehdellä on omanlainen tyylinsä. Tosin tyyli ei aina erotu, kun kaikki kirjoittavat samasta aiheesta, siis puutarhasta ; )

Ulkomaisia puutarhalehtiä löytyy toisesta jutusta, klik. Sen kommenteissa näkyy lukijoitten lempparilehtiä : )
Oikein hyvää Naistenpäivää ja Laskiaistiistaita kaikille !

21 kommenttia:

 1. Paljon on lehtiä meidänkin maassa aiheeseen liittyen!
  Itselleni tulee tuo Viherpiha, mutta taidanpa kuikata tuota Kotipuutarhaa hieman... :)

  VastaaPoista
 2. Kiito samoin!
  Tuo viherikkuna on tosiaan oudompi, muut kolahtaa postilaatikkoon =).

  VastaaPoista
 3. Pitääpä katsoa tuo Kotipuutarha kaupassa, varsinkin tuo perinneperenna opas alkoi kiinnostamaan:).

  VastaaPoista
 4. Mukavaa naistenpäivää sinulle myös

  VastaaPoista
 5. Ruusa - se on kivaa, että lehtiä on useampi. Jokaiselle löytyy siten mieluisin : )

  Eve - kiitos : ) Minullekin tulee nuo kolme. Viherikkunaa ostan joskus irtonumerona...

  Kirsi - perinneperennoista ei olekaan ollut opaslehtistä, tämä tuli siis ihan tarpeeseen : ) Perinneperennoista on muuten myös hyviä kirjoja...

  arleena - kiitos : )

  VastaaPoista
 6. Hei,

  haluaisin liputtaa täällä pikkulehtien puolesta: Hyötykasviyhdistyksen (www.hyotykasviyhdistys.fi) vuosittain ilmestyvä siemenluettelo sekä lehtensä "Pähkylä" ovat todella mainioita ja informatiivisiä, ihmisläheisiä! Myös maatias- lajikkeita vaaliva maatiainen (http://www.maatiainen.fi/)julkaisee lehteä.

  Iloista päivää! :)

  VastaaPoista
 7. Kotipuutarhan viimeisin numero on kahlattu läpi useampaan kertaan, Viherpihasta tilasin juuri viiden numeron tarjouksen, siitä sai jonkun kirjan kaupan päälle ja jotain siemeniäkin. Hyvää naistenpäivän iltaa sinulle!

  VastaaPoista
 8. Naistenpäiväterveiset ♥Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ♥

  VastaaPoista
 9. Ihania lehtiä, ja vaikka olenkin yhdessä töissä, ovat minusta nuo kaikki hyviä - koluan ne kannesta kanteen! Sanavalinnoista tuli mieleen, kun kaupunkilainen serkkuni oli pienenä kesällä maatilalla ja puhui heinän istutuksesta. Kyllä he kuuntelivat tyttöä silmät ymmyrkäisinä :-D

  VastaaPoista
 10. Viherpiha tulee minulle ja ostin kirjastosta monta viime- ja toissavuoden numeroa tuota kotipuutarha-lehteä, 10 cnt kappale :)
  Hyvää naistenpäivää!

  VastaaPoista
 11. Hyvää naistenpäiväiltaa ja laskiasitiitsti-iltaa! Viherpiha ja Hyötykasviyhdistyksen Pähkylä tulevat kotiin tilattuina. Kotipuutarhakin on tullut joskus. Nykyään enemmän käytännön työtä pihassa.

  VastaaPoista
 12. Puutarhalehdet luetaan täälläkin osoitteessa tarkkaan ja sen jälkeen kierrätän ne kavereilleni. Viimeiseksi mainitsemasi lehti on minulle tuntematon.
  Kolmen kotimaisen lisäksi minulle tulee Allers Trädgård, jossa on söpöjä puutarhoja ja rentoja juttuja.

  VastaaPoista
 13. Kotipuutarha on tullut minulle jo useamman vuoden, ruotsalaisia puutarhalehtiä ostan joskus irtonumeroina.

  Viherpiha tuli minulle myös, mutta lopetin sen tilaamisen, kun alkoivat käsittelemään lehden kuvia nykyisellä "värinpoisto"-tyylillä.

  VastaaPoista
 14. Mulle tulee Kotipuutarha ja Viherpiha. Ostelen irtonumeroita kun sattuu kohdalle, nyt viikonloppuna olimme Ruotsinpuolella rajalla ja ostin muutaman puutarhalehden.
  Yritin kurkistella pihoille, mutta vielä oli liikaa lunta sielläkin!
  Mukavaa aurinkoista maaliskuuta!

  VastaaPoista
 15. Anonyymi - totta, noihin yhdistyksiin jäseneksi liittymällä saa hienot ja tietopuoliset lehdet. Ja heidän myymänsä siemenet ovat spesiaaleja : )
  Aurinkoista viikon jatkoa sinullekin !

  Intianminttu - kiitos : ) Kestotilaajana välillä vähän ärsyttää noiden isojen lehtitalojen tapa huomioida vaan uudet tilaajat. Sillä taloudellisesti lehdelle tärkeimpiä ovat juuri kestotilaajat, näin olen kuullut ; )

  Ainosofia - kiitos samoin : )

  Saila - hih, voin hyvin kuvitella tilanteen ; )
  Minullekin tulee nuo kolme ensimmäistä lehteä ja kyllä ne tulee lukaistua läpi. Ja säilytettyäkin joitakin vuosia : )

  Mari - kiitos samoin : ) Saitpa hyvällä hinnalla lehdet ! Puutarhalehdet ovat siitä kivoja, etteivät ne vanhene kovin nopeasti.

  Sirkka - kiitos samoin : ) Täytyy kyllä myöntää, että kiireisimpänä aikana lehtien luku jää vain selailuun. Sitten talvella niitä tulee luettua uudelleen ajan kanssa, paljon tarkemmin ; )

  Hanne - kiitos : )

  Nettimartta - lehtien kierrätys ystävien, tai sukulaisten, kesken onkin todella hyvä idea. Puutarhalehtiä en raaski kierrättää, haluan niiden olevan käden ulottuvilla, hih ; )

  Sussi - täytyi ihan katsella tuota Viherpiha -lehteä tarkemmin... Välillä olen kyllä kiinnittänyt huomiota sen kuvien sävyjen epäaitouteen...
  Minullakin on muutama suosikki vieraskielisissä puutarhalehdissä, mutta siitä enemmän myöhemmin ; )

  Eeviregina - nyt on tainnut tulla niin paljon lunta tänä talvena, ettei se ihan heti sulakkaan pois ; )
  Täytyykin käydä katsomassa, onko seinustalta jo lumi vähän sulanut ja lumikellon alkuja näkyvissä. Siis nyt kun aurinko on paistanut monta päivää lämpimästi..... ; )

  VastaaPoista
 16. Ihania lehtiä ovat.
  Hyvä on kierrättää myös kirpputoreilla. Sitä voi viedä joitakin jo perinpohjaisesti koluttuja lehtiä kirppikselle ja toisaalta ostaa sieltä itselle. Kirppikseltä saa hankittua todella edullisesti.
  Kannatan kierrättämistä!

  VastaaPoista
 17. Herkullisia lehtiä olet tänne laittanut, täytyypä käydä kirjastossa kurkkaamassa mitä sinne on tullut.

  VastaaPoista
 18. Kaikkia olen tilannut. Viherpiha oli alkuun hyvä, mutta sitten kun oma kiinnostukseni ja osaamiseni lisääntyi, ehdottamasti paras on Kotipuutarha -lehti. Kotipuutarha on kehittynyt parhaiten! Paljon asiaa selkeässä muodossa. Vähemmän "muotioikkuja", jotka tunnetusti eivät onnistu. Parhaat asiantuntijat. PS. Sulla on hyvät sivut.

  VastaaPoista
 19. ViherPiha tuli minulle kauan ja sainhan sinne pitkän artikkelin kirjoittaa omastakin puutarhastani.

  Nyt olen suuntautunut kirjoihin ja ensimmäisen tämän kevään uutuuspuutarhakirjan ovatkin tehneet ViherPihan toimittajat! Yritän saada vielä tälle viikolle ja ensi viikolla ovatkin sitten vuorossa jo yrtit, joka on nykyään minun himojuttuni;-)

  VastaaPoista
 20. Irene - hyvä idea! Kierrättäminen, eri tavoilla, on aina mahtava juttu : ) Siis minäkin kannatan kierrättämistä, vaikka kirpparilla käynkin harvoin. Välillä olen antanut vanhoja lehtiä yhden "laitoksen" lukusaliin....

  tia - monessa kirjastossa on ainakin nuo kaksi ylintä lehteä. Ja niiden vanhoja numeroita saa lainata : )

  kartsu65 - kiitos : ) Minulla on vähän sellainen tuntuma, että kasviharrastajat ja pitkään puutarhaa harrastaneet tykkäävät juuri Kotipuutarha-lehdestä. Ja ehkä muutamasta muustakin puutarhalehdestä ; )

  Leena Lumi - jee, niitä olenkin odottanut. Laitan ne sitten taas tuohon sivupalkkiin...
  Yrttien tuoksu leijailee jo nenään ; )

  VastaaPoista