sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Daalian juurakot odottavat istutusta vielä kuukauden verran


Daalian juurakot odottelevat kellarissa istutusta ainakin vielä kuukauden verran. Nyt ne näyttävät tältä.

Koska daalian juurakoita on tooooodella paljon, ei tulisi edes mieleenkään istuttaa niitä ruukkuihin esikasvatukseen. Alla näet osan daaliapenkistä... ymmärrät varmaan  ; )
Yleensä olemme päässeet istuttamaan daalian juurakot suoraan maahan toukokuun alussa. Multa on sen jälkeen peitetty kasvimaaharsolla.
Daalian versot paleltuvat helposti, joten harso suojaa maan pinnalle kasvaneita versoja yöpakkasilta.
Jos haluaa esikasvattaa daalioita, niitä ei voi jättää ulos, ennen kuin yöpakkaset on ohi, eli kesäkuun alussa. Siksi esikasvatus aloitetaan usein vasta toukokuussa....
Daaliat aloittavat kukkimisen yleensä heinäkuussa, riippuen hieman vuodesta.


Viime kesä oli daalioille vähän liian kuuma, joten ne kukkivat kunnolla vasta syksyllä. Toivotaan, ettei tulevana kesänä ole yhtä pitkää kuumaa jaksoa, jo ihan daalioiden vuoksi ; )

13 kommenttia:

 1. Sari, mikä daalia tuo vaalean punainen on? Oliskohan sitä mahdollista saada jostain? SE on kaunis.

  VastaaPoista
 2. Olisi siinä esikasvattamisessa aikamoinen laittaminen ja ruukkumeri:)

  Tänään oli niin pimeää ja taas satoi lunta, että tuntui ihan marraskuulta. Voi kun tulisi oikea kevät...

  VastaaPoista
 3. Ihania daalioita. Oletko ikinä kasvattanut itse daaliaa ruukussa koko kesää? Ostin nimittäin sellaista matalaa lajiketta, joka näyttäisi varmasti hyvältä ruukussa. Jokohan ne voisi laittaa kasvamaan.

  VastaaPoista
 4. Tuija - kaksi kuvaa vaaleapunaisesta daaliasta ovat samasta yksilöstä. Se on saatu yhdeltä daaliaharrastajalta, enkä valitettavasti tiedä sen nimeä ; ) On muuten aika korkea daalia, ainakin 150 cm. Sen juurakkokin on aika pieni, joten siitä ei varmaan vielä saa edes jakotainta... tosin sen näkee sitten vasta istutuksen aikaan ; )

  Sussi - minua ihan nauratti ajatus siitä ruukkumerestä...: )
  Kyllä se kevät tulee, se yrittää vain nyt vähän jekkuilla ja testata ihmisten hermoja ; ) Kävin tänään Tulppaanien lumo -näyttelyssä ja siellä oli täysi kevät ! Laitan tänne kuvia siitä huomenna.

  Rachel - olen kasvattanut daaliaa myös ruukussa ja se onnistui hyvin. Ruukun pitää olla riittävän iso. Lämpimässä huoneenlämmössä se kasvaa ihan liian honteloksi ja pitkäversoiseksi.
  Mutta jos sille on hyvä paikka lasitetulla terassilla tai parvekkeella, tai viherhuoneessa, daalian ehkä voisikin kohta puoliin istuttaa ruukuun. Ja voihan ruukun siirtää kylmiksi päiviksi ja öiksi sisälle. Daalia ei kestä pakkasta yhtään !

  VastaaPoista
 5. Kiitos tosi paljon vastauksesta ja kiitos kun jaksat pitää blogia. Tällainen ensimmäisen pihansa omistama kerrostalojen kasvatti on saanut paljon hyviä ohjeita ja vinkkejä.

  VastaaPoista
 6. Mikä määrä daalioita, ihanaa! Taidan jättää daaliatarhan aloituksen suosiolla toiselle kesälle, tykkään niistä, meillä ei ole nyt yhtään, mutta nyt on jo niin paljon suunitelmia ja kasveja, että ei paree ottaa enempää...

  VastaaPoista
 7. Daaliat ovat kauniita, minulla ne ei oikein menesty, kukka menee niin helposti huonoksi...
  Onko sinulla muuten iso piha?

  VastaaPoista
 8. Aivan ihania, joskohan tänä kesänä minäkin laittasin niitä enemmän kuin pari kappaletta ruukkuihin:)

  VastaaPoista
 9. Rachel - kiitos sinulle, kun jaksat kommentoida : ) Kommentit aina kannustavat ja motivoivat blogin pitäjää, ja tuovat paljon iloa : )

  Maija - tuo on kyllä järkevää ! Kannattaa tehdä uusia istutuksia kerralla vain sen verran, minkä jaksaa hoitaa... tai ylipäätänsä tehdä ; )

  Mari - riippuu paljon lajikkeesta, miten sade pilaa kukat. Yksinkertaiset kukat kestävät sadetta hyvin, kuten kuvan oranssikukkainen. Noita kerrottuja vaaleanpunaisia sade sen sijaan pilaa.
  Meidän piha on ihan keskiverto omakotitaloalueen piha, ei siis mikään iso : )

  pioni - ne on kyllä helppoja ja varmoja kukkijoita. Tosin ne täytyy nostaa syksyisin ylös maasta ja talvettaa kellarissa. Onneksi niiden juuret ei ole kovin isot : )

  VastaaPoista
 10. Sari, pari kysymystä istutukseen liittyen. Sain Tukholman puutarhamessuilta amarylliksen sipuleita, niissä on kolmensentin versot, ja kuvissa olivat pihalla kasvamassa. Laitoin ne multiin, toiminko oikein..? Eivät siis olleet näitä perinteisiä joulukukkia, vaan jonkun kliivian tapaisia..
  Toiseksi, ymmärtääkseni salkoruusun (nigra) juurakoita? pärjäävätkö huoneenlämmössä kunnes pääsee ulos istuttamaan? niissä ei ole versoja.
  Kaunis kiitos sinulle jos jaksat minua valistaa!

  Ja todella, tulppaaninäyttely on ihana!

  VastaaPoista
 11. Anonyymi - vähän vaikea sanoa, kun ei tarkasti tiedä mistä kasveista on kyse, etenkin tuon amarylliksen kohdalla. Yleensä amaryllistä kastellaan kohtuudella, etenkin kun se vasta aloittelee kasvuaan.
  Salkoruusun juuret voivat kuivua ja nahistua huoneenlämmössä. Istuttaisin ne ruukkuihin ja pitäisin ruukkuja viileässä, vaikka kellarissa.
  Ja monesti vain kokeilemalla oppii ja saa tietoa : )

  VastaaPoista
 12. Kiitos nopeasta vastauksesta!

  Olen havainnut saman: kokeilemalla oppii. Siksi kysyinkin ammattilaisen neuvoa ;)

  Hyvää päivänjatkoa!

  VastaaPoista
 13. Anonyymi - kerrothan siten joskus, mitä taimillesi kuuluu : )
  Hyvää viikon jatkoa sinullekin !

  VastaaPoista