tiistai 13. huhtikuuta 2010

Puutarhasuunnittelu osa 7 - Perennapenkin suunnittelu

Perennapenkin suunnitteluun on hyvä varata paljon aikaa.
Ensin etsitään sille paikka, josta se nähdään hyvin. Sitten mietitään, kuinka korkeaksi perennat saavat kasvaa. Alla olevassa ryhmässä korkeudet vaihtelevat.

Valitsisin reunaan kaunislehtisiä, kuten kuvassa oleva rusopäivänlilja.

On hyvä muistaa, että osalla perennoista lehdet kuihtuvat jo keskikesällä, kuten idänunikolla. Näitä en laittaisi reunaan, vaan ryhmän keskelle...

Korkeat perennat kaipavat myös tukemista, kuten kuvan kaksimetrinen kultapallo. Sekin on hyvä ottaa huomioon perennapenkin suunnittelussa.
Ja ennen kaikkea valitsen kasvit paikan olosuhteiden mukaan eli aurinkoon aurinkoisen paikan kasvit ja puolivarjoon siellä viihtyvät kasvit jne. Sekä kuivalle paikalle kuivan paikan kasvit ja kosteaan maahan kostean paikan kasvit. Siis nämä perusasiat kasvivalinnoissa !

Perennapenkin suunnittelussa otetaan huomioon myös kukinta-ajat, kukan värit, syysvärit, tuoksut, hoito, talvenkestävyys jne.

Kaikki nämä asiat huomioidaan myös fengshui puutarhasuunnittelussa.
.
Alla kuva perennapenkistä eilen. Vaaleanruskeat tikut ovat viime syksynä leikattujen perennojen varsien tynkiä.
Krookukset aloittavat kukinnan, ja perhoset tulevat heti paikalle : )

21 kommenttia:

 1. Ihanaa, että alin kuva on noin tuore! Nyt loputkin lumet sulavat vauhdilla täältäkin, aamulla satoi vettä ja nyt jo vähän aurinkokin pilkistää.
  Perennapenkin teko on hauskaa, tosin minä tuppaan aina istuttamaan liikaa sinne kaikkea..

  VastaaPoista
 2. Hei Sari, siis ei aivan vähän mitä pitää ottaa huomioon suunnittelussa. Itselläni olis nyt suunnittelun paikka, pitäisi rakentaa uutta penkkiä perennoille sekä ruusuille. Ja marjapensaille. Tuijat pitäisi saada omille paikoilleen,ja paljon muuta. On kai kuljettava yrityksen ja erehdyksen tietä, kun suunnitelman teettäminen tuntuu ylellisyydeltä (vai onko se sitä?). Kiitos ystävällisistä neuvoistasi sivuillasi, joista yritän aina löytää sopivia!

  VastaaPoista
 3. Olisi varmaan järkevää suunnitella - ja suunnittelenkin - mutta en osaa päättää8) Ja päätänkin - ja sitten niitä on siellä täällä.

  Iso piha ja vähän rahaa on huono yhdistelmä, mutta nyt on enää selästä kiinni koko juttu. Alkuun tein istutuksia sinne ja tänne, sillä halusin vähän kukkia joka puolelle taloa, joka on keskellä tonttia. Nyt voin laajentaa penkkejä jo ihan oman pihan kasveja jakamalla ja laajennakin, yritän yhdistellä niitä yhtenäisiksi isoiksi alueiksi.

  Ihania kuvia sinulla - tavoitekuvia minulle:D

  VastaaPoista
 4. Tulipas jälleen hyvää tietoa,kiitos!:)Itselläni on juuri ongelmallista kun ei oikein osaa järkevästi sijoittaa kukkia kukkapenkkiin.Jos joskus perustan uuden kukkapenkin,niin olen viisaampi.Voiko muuten kuunliljoja laittaa aurinkoiselle paikalle?

  Wau,ihanaa kun siellä jo krookukset kukkivat!:)Mulla on vielä suurinosa kukkapenkeistä lumen peitossa..Taidan alkaa kaivaa niitä lumen alta esille. :)

  VastaaPoista
 5. Sari, karvas kokemus on paras opettaja;-) Olen niin hulluna siperiankurejnmiekkaan, että laitoin sitä pienten varhaisten kevätkukkijoiden rinteeseen, sillä seuraamuksella, että kauniiden kukijoiden joukossa oli kuin kuolleita siilejä, sillä iirispehkohan ei ole lumikellojen, scillopjen ja krookusten aikaan mikään kaunsitus. Se rinne meni uusiksi.

  Papaver Oriantale -penkit olen laittanut niin, että ensin narsissit, joiden letittäminen kyllä pitää tehdä, kun lehdet kuihtuneet ja sitten tulevat unikot, joiden lehdet kuoltua leikkaan pois ja siinä jo sitten tulevat leimukukat. Idän unikothan ehtivät tehdä nopeasti uutta kaunista lehteä.

  En tajua, miksi taimipihat avautuvat vasta vappuna!

  VastaaPoista
 6. Krookukset tuovat kevään!
  Mikähän mahtaa olla tulppaanilajike alimmassa kuvassa, se viirulehtinen? Kivan näköinen.

  VastaaPoista
 7. Hei vaan!
  Tulin vastavierailulle blogiisi! Ja arvontaankin osallistuin.
  Hieno blogi ja ihanat kuvat!

  VastaaPoista
 8. Mulla on tuossa suunnittelussa vähän samanlainen tilanne ku inkiväärillä. Viime kesäkin jäi tosi vähälle laittamiselle ku selkä reistas vaan.

  Tänä kesänä yritän uudella onnella. Ja kun oikein innostun, käy siinä yleensä sillei, että ensin hutkitaan sitten tutkitaan. Mutta sitten onkin ihanaa (ihan oikeasti) kun voi siirtää taas kasveja paikasta toiseen:)

  VastaaPoista
 9. Elisa - jännästi bloggailun myötä, sitä tulee ammattimielessäkin ajateltua nykyään paljon laajemmin, siis että kevät etenee ihan eri tahtia eri puolilla Suomea.... sitä kun on niin tottunut vain näihin lähialueisiin ; )
  Onneksi perennoja on helppo siirtää, kun taas nuo puut...

  Sirkka - hyvin suunniteltuhan on jo puoliksi tehty ; ) Varsinkin isot kasvit ja polut yms on hyvä saada kerralla lopullisille paikoilleen, niitä kun on myöhemmin hankala muuttaa. Perennoja taas voi siirrellä miten vaan : )
  Pihasuunnitelma maksaa 800-2000 euroa, yleensä 1000 euroa omakotitalon pihaan. Toinen vaihtoehto on tilata neuvontakäynti, joka on ehkä 3 tuntia ja 300 euroa. Sitten on vielä se kolmas vaihtoehto eli käydä pihasuunnittelukurssi.
  Inspiroivia suunnitteluhetkiä !

  Inkivääri - hiljaa hyvä tulee : ) Tosiaan monia perennoja on helppo lisätä jakamalla tai itse kylvämällä. Nuo isommat perennapenkin ovat näyttäviä ja helpompi hoitoisiakin ; )

  sarppa - ole hyvä : ) Kuunliljojen lehdet ovat kauneimmillaan puolivarjossa tai varjossa. Aurinko vioittaa helposti sen lehtiä....
  Onneksi noita perennoja on niin helppo siirtää, varsinkin kun ne ovat pieniä ; )

  Leena Lumi - meillä päin osa taimimyymälöistä on jo auki. Tosin taimia on vielä myynnissä vain vähän ; ) Eihän kaikkia edes voi vielä istuttaa kovien yöpakkasten takia...
  Puutarhaharrastus on siitä kivaa, että siinä oppii koko ajan uutta ! Ja käytännön kautta ; )

  Taru - tuo tulppaani on aikaisin kukkiva, ehkä raitatulppaanin - Tulipa greigii jokin lajike. En muista enää ; )
  Krookukset todellakin tuovat kevään ja nuo ihanat perhoset : )

  Partsipuutarhuri - kiitos : ) Ja tervetuloa uudelleenkin ! Huomasitko, aiemmissa postauksissa oli kuvia sipulikukista parvekkeella...

  keijukainen - kasvien siirtely ja jatkuva suunnittelu on tosiaan yksi puutarhaharrastuksen ilo : ) Tai ainakin monelle se on sitä...
  Toivotaan, että selkäsi voi jo paremmin ja pääset jatkamaan puutarhahommia eteenpäin !

  VastaaPoista
 10. Voi , perhonen ja krookuksia :) )Ollaanpa teillä siellä pitkällä....

  Hyviä vinkkejä perennapenkin suunnitteluun ... täällä on kiva käydä lueskelemassa ja virkistämässä muistia ;)

  VastaaPoista
 11. Nämä vinkit ovat niin hyödyllisiä. En aina tule ajatelleeksi kukkien järjestystä, nytkin pitää siirtääpunahattua taaemmaksi ja ruusut siirrän myös.

  Täälläkin kukkivat krookukset

  VastaaPoista
 12. Hyödyllisiä vinkkejä jälleen!

  Luulen, että joudun tänä vuonna kunnostamaan vanhoja perennapenkkejä, talvi taisi jättää tänä vuonna jälkensä meidän puutarhaan.

  VastaaPoista
 13. Heh, minä voisin kopioida tähän tuon Inkiväärin viestin. Iso piha, huono selkä ja vain hetkittäinen suunnitelmallisuus. Ei kovin hedelmällinen yhtälö. :D

  VastaaPoista
 14. Meilläkin iso piha. Kukkia ja pieniä havupuita olen istutellut sinnetänne senkummemmin miettimättä. Mutta postauksesi antoi kyllä paljon miettimistä ja suuntaa mihinpäin pitäisi mennä. Kiitos hyvistä vinkeistä!
  Kaikki kukat kuvissasi ovat niin kauniita!
  Ihanan pitkällä siellä kevät jo on kun krookukset noin kukkivat ja perhosiakin on. Meillä on pihassa vielä paljon lunta.

  VastaaPoista
 15. Hanna - perennapenkin suunnittelu on kyllä aikaa vievää... mutta niin ihanaa : )
  Suurin osa sipulikukkaryhmistä on vasta alkuviikosta paljastunut lumen alta. Tuo kuvan kohta on seinustalta, edelleeen ; )

  arleena - kyllä krookukset ovat vaan niin ihania : )
  Joskus on niinkin, että ostettu uutuusperenna on paljon korkeampi, mitä sen tiedot kertoivat...ja se sitten tietää siirtohommia ; ) Onneksi niitä on helppo siirrellä...

  Sussi - no voi harmi noita talvituhoja : /
  Minä vielä jännitän, miten muutama kasvi pärjäsi. Oli ihana huomata, että jouluruusut ovat selvinneet, vaikka kovat pakkaset tulivat kun ei ollut vielä lunta.

  Anskukka - no tuo yhtälö teettää vain vähän enemmän töitä siirtelynä, tai sitten tulee tosi persoonallinen piha ; )
  Kannatan pihan (ennakkoon) suunnittelua, jo ihan työnikin puolesta ; )

  Susanne - ole hyvä : ) Nurmikon leikkuu helpottuu huomattavasti, kun perennat ja pensaat on laitettu yhtenäisiksi isoiksi ryhmiksi.
  Meillä on nyt viikonloppuna ja alkuviikkona ollut niin lämmintä ja aurinkoista, että lumet ovat hävinneet... vain järkyn isoista lumikasoista on puolet jäljellä ; )

  VastaaPoista
 16. Oi ihanaa. Mikä tuossa Krookuksen vieressä työntää lehtiään; joku tulppaaniko??

  VastaaPoista
 17. Siellä on kyllä pitkällä krookusten kasvu! Ihan kohta on myös se odotettu kuopsutteluaika käsillä kun pääsee kuopsuttelemaan perennapenkkien luona :) ...Niin kesäisä kuvia, ai ai!!!

  VastaaPoista
 18. Minäkin löysin ensimmäiset krookukset maanantaina 12 päivä. Todella yllättävää miten paljon vihreää lumen alta paljastui, esim. rikot olivat tosi pirteän näköisiä.
  Tuo perennojen järjestely on kyllä hauskaa puuhaa, mutta välillä harmaita hiuksia tuottavaa. Viime syksynä siirtelin aika paljon uuteen uskoon ja on tosi jännää nähdä miten onnistuin. Sattuuko oikean väristen kukinta juuri oikeaan aikaan vai miten käy, meneekö värit sekaisin. Olen kyllä koittanut järjestää niin, että sopivan väriset olisivat samassa penkissä, mutta olen myös järjestänyt kukinta ajan mukaan sopimattomiakin värejä samaan penkkiin.

  VastaaPoista
 19. santra - se on tosiaan tulppaani. Luulen tai siis muistaakseni se on raitatulppaanin - Tulipa greigii jokin lajike. Lehtien väritys sillä on tosi vahva, itse asiassa jopa veikeä ; )

  -T - tänään tuossa seinustalla olivat siniset krookukset jo lakastuneet. Niin aurinkoista ja lämmintä siinä kohti on. Viikonloppuna pääseekin jo kuopsutteluhommiin, jippii : )

  Anna-Reetta - perennapenkin suunnittelu vie aikaa !!! Joko sisällä kirjojen äärellä tai sitten ulkona lapion kanssa ; ) Ja uusista kasveista ei aina löydä tarpeeksi tietoa, joten täytyy vain katsoa kesän, mitä niistä tulee...
  Joka tapauksessa mukavaa puuhaa se on : )

  VastaaPoista
 20. Mielenkiintoinen postaus, mutta oi, voi, kun tulee huono omatunto, kun kaikki jää niin vähälle suunnittelulle. Tyyliltäni taidan olla vähän Inkiväärimäinen, tuolla aikaisemmassa kommentissa. Ehkä vähän suunnitelmiakin on, mutta päätökset tulee melkeinpä tehtyä siinä paikalla, kun on penkin ääressä.
  Miten ihmeessä siellä jo krookukset kukkii? Nurmijärvi on tietääkseni pohjoisempana kuin Helsinki, mutta ei täällä vielä kuki. Vaan ehkäpä tuossa näkee suunnittelun edut... :)

  VastaaPoista
 21. Kuusirannan emäntä - älä turhaan kanna huonoa omaatuntuntoa, jokainenhan suunnittelee tavalla, mikä itselle parhaiten sopii ; )
  Helsingissä oli tänä talvena hieman enemmän lunta kuin meillä täällä Nurmijärvellä, 40 km pohjoisempana... tosin ei meillä joka paikassa vielä krookukset kuki.
  Olet oikeassa, aikainen kukinta on seurausta hyvästä suunnittelusta: )

  VastaaPoista