lauantai 24. huhtikuuta 2010

Fengshui puutarhassa

Liikkuessaan eri puolilla Suomea näkee alueita, jotka ovat todella ihania. Paikkoja, joissa haluaisi asua : )
Sitten on niitä alueita, jotka ovat epämiellyttävän tuntuisia.... Ja samoin voi kokea eroja hyvin pienilläkin alueilla, vaikka omalla pihalla.
Jo tuhansia vuosia sitten, on huomattu nämä erot ja niiden vaikutukset ihmisen käytökseen ja elämään. Edelleen fengshui-ammattilaiset jatkavat tätä tutkimista, maailmahan on muuttunut hieman viime vuosituhansien aikana ; )
Miten tuntuisi, jos pihasi olisi kuin alla oleva kuva ?

Fengshuissa on "tervettä järkeä" noin 70 %. Eli alla on kuva rivitalon pihasta ja jokainen varmaan ymmärtää, miten tämä vaikuttaa asukkaiden mielialaan. Kuvan hiekka on muuten siihen vuosien saatossa kasattua autopihan hiekoitushiekkaa, joissa sitten lapset leikkivät...
Jotta fengshuista olisi helpompi puhua ja vaihtaa kokemuksia, on eri asioille otettu käyttöön nimityksiä, kuten viisi elementtiä (puu, tuli, maa, metalli, vesi), jin/jang, bagua.....
Näiden eri työkalujen avulla tutkitaan puutarhaa. Ja katsotaan, onko kokonaisuus sopiva talon asukkaille. Olemme erilaisia, siksi puutarhatkin ovat erilaisia, myös fengshuin käytön jälkeen.
Alla oleva sisääntulo on erittäin jinmäinen. En muuttaisi taloon, ellei puita saisi poistaa! No, ihan terveellä järjelläkin ajateltuna, seinässä kiinni kasvavat puut eivät ole hyväksi rakennukselle, vaan vioittavat sitä.

Kuvasin tänään pihalta yhden kohdan, jonka tiedän herättävän siivousinnostuksen fengshuin harrastajissa, onhan kivien välit täynnä puiden lehtiä !

Tarkemmin paikkaa katsottaessa, huomaa, että lehtien seasta pilkottaa saniaisten leikatut varret.
Lehdillä on siis tärkeä tehtävä... ne auttavat saniaisia kasvamaan isoiksi. Saniaiset näet viihtyvät parhaiten, jos mullan pinta on katettu lehtikarikkeella eli puiden lehdillä.
Näin keväällä kun näky on rumin, on tilannetta kaunistamaan istutettu kasvitieteellisiä krookuksia : )
Eli fengshuissa maltti on valttia, ympäristö todellakin tutkitaan ensin ja sitten vasta lähdetään miettimään muutoksia ; )
Olen pitänyt paljon erimittaisia puutarha-fengshui kursseja, niin harrastelijoille kuin fengshui-ammattilaisillekin. Ja jos sinua kiinnostaa aihe, pidän tällä hetkellä kursseja tilauksesta.

Fengshuiterveisin Sari


16 kommenttia:

 1. Mielenkiinnolla luen Sari näitä sinun postauksia...
  Voi - olisitpa lähempänä - pitääpä katsella täältä Oulun alueelta löytyykö täältä fenshuin oppeja...
  kiinnostaa kovasti!

  VastaaPoista
 2. Mukava postaus taas kerran ja hienosti havainnollistettu kuvilla. Aihe on mielenkiintoinen, mutta valitettavasti olet turhan kaukana.. Mutta ehkä postailet meille vielä lisää aiheesta ;)

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoinen näkökulma todellakin...pistää ihan ajattelemaan. Itsekin kun taas pihalleni ryntäsin ihan päätä pahkaa uutta kiviaihetta rustaamaan, en tainnut katsoa asiaa oikein kauaskantoisesti, nyt kun asiaa tarkemmin tässä mietin.

  Mutta aloitettu mikä aloitettu, ja minä niin pidän hetken ideasta, ja aina siinä työn edistyessä sitten mietin...(naurua).

  VastaaPoista
 4. Fengshui on mielenkiintoinen aihe. Siinä on loppujen lopuksi paljon samaa, kuin vanhassa suomalaisessa kansan viljelyviisaudessa.

  Minä en kyllä tuota ihanaa vaahteraa poistaisi. Leikkaisin vain sen verran, että oviaukko tulee paremmin esille. :)

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoinen juttu. Minä en ole ikinä ajatellut omalta kohdaltani fengshui-juttuja...

  VastaaPoista
 6. olisi mukava kuulla lisää fengshuista puutarhassa. On minulla pari kirjaakin, mutta... Nuo esimerkkikuvasi olivat todella selventäviä.
  Jos iso osa fengshuista on tervettä järkeä, niin loppu taitaa sitten ollakin kuulostelua ja tunnustelua, fiiliksiä ja virtoja... tarkkana saa olla :)

  VastaaPoista
 7. Mielenkiintoinen postaus! Esimerkkikuvat selventävät tosi hyvin.

  Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 8. Vastaan kuin Ainosofia, oisitpa lähempänä =).

  VastaaPoista
 9. Mie yritän ainakin sisääntulon, portaat ja kuistin, fengshuijailla kuntoon vaikka muuten väsyttäisikin eikä huvittaisi siivota. Ja keväällä ensimmäiseksi (eilen lumisateessa) laitan poraidenvierus kukkapenkin siistiksi. :)

  VastaaPoista
 10. Ainosofia - kiva kuulla, että juttuni herättää mielenkiintoa : )
  Kyllä sielläkin suunnalla varmasti joku järjestää fengshuikursseja tms, onhan aihe erittäin kiintoisa...

  Elisa - laitan lisääkin näitä fengshuijuttuja...
  On se vaan niin mielenkiintoinen aihe, ettei siitä malta olla paria postausta tekemättä ; )

  keijukainen - juuri noihan, kuten kerroit, aidot keijukaiset toimivat ; ) Ja jos huomaa korjattavaa, sen tekee sitten samantien.... ; ) Fengshuissa tuotakin tapaa ymmärretään hyvin....

  Anskukka - fengshui on vanhaa tietoa kuten tuo suomalainen viljelyviisauskin, taitavat olla kumpikin sitä tervettä järkeä ; )
  Puiden juuret ja oksat kasvavat paksuutta, kovalla voimalla. Ja noin lähellä taloa rikkovat kivijalkaa, tukkivat salaojat ja siirtelevät putkia.... lisäksi oksat naarmuttavat seinää, kattoa ja ränniä. Kasvien paksuuskasvun voima on todella uskomaton !

  Mari - fengshuissa on paljon tervettä järkeä ja jos sitä käyttää elämässään, käyttää siis fengshuita ; )
  Nykyään vaan jatkuva kiire vähentää tervettä järkeä, ja tilalle tulee jotain muuta... ; )

  Aila - fengshui on tosi mielenkiintoista... Se muu osa on fengshuikompassin tietoa, elementtien vuorovaikutusta yms.
  Fengshuissa on eri koulukuntia ja kirjojen kirjoittajillakin on erilaisia lähestymistapoja... oleellisinta on löytää itselle sopiva kirja. Fengshuin ei kuulu aiheuttaa stressiä, ahdistusta tai asioiden monimutkaistumista. Päinvastoin, fengshui auttaa ymmärtämänn ja löytämään ratkaisuja, helposti : )

  Sussi - niinhän sitä sanotaan, että kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa : )
  Sitä vaan usein unohtaa kuvata rumia ja outoja kohteita. On niín paljon kivempaa ottaa kuvia kauniista ja kukkivasta ympäristötä ; )
  Mukavaa sunnuntain jatkoa sinullekin !

  Eve - voi voi tätä etäisyyttä ; / Onneksi on tämä blogistania ! Ja eihän sitä tiedä, vaikka sinne suunnallekin joku tilaisi minut pitämään kurssia...

  TuijaR. - oletpa ymmärtänyt fengshuin käytön oivallisesti. Juuri tuo sisääntulo on yksi tärkeimmistä alueista !
  Muistankin blogistasi kuvia kauniista kuististasi : )

  VastaaPoista
 11. Hätäily ei kannata, olen nytkin katsellut kun linnut noita lehtiä heitelevät nokkansa avulla ehkä sieltä jotain hyvää löytyy, mustarastaat ovat kovimpia pöllyttäjiä.

  VastaaPoista
 12. Sinulla on aina niin mielenkiintoiset postaukset! Fengshuita olen jonkin verran sisustuspuolen kirjoista tutkinut ja haluaisin enemmänkin sitä soveltaa, mutta unohdan aina lukemani jutut siitä, kun sitä voisi soveltaa niin moniin kohtiin kotona ja pihalla että menee pää pyörälle.. :) Joskus myös olemassaoleva pihapiirikin asettaa rajoituksia sen käytölle, kun kaikkea ennestään olevaa ei pysty kokonaan muuttamaan. Mutta kiinnostava aihe kyllä on!

  VastaaPoista
 13. tia - on se hyvä, että pihalla on vähän lehtiä, niin linnutkin löytävät herkkupaloja ; )
  Lintujen puuhailuja on vielä niin kiva seuratakin....

  Hilda - fengshuissa otetaankin aina huomioon ympäristön ja rakennuksen asettamat rajoitteet.
  Pidän myös Fengshui sisustuksessa kursseja. Siellä moni oppilas on todennut tuon saman, että pää on mennyt ihan sekaisin, kun on lukenut fenghsui kirjoja ; ) Kirjoissa kun on tiivistetysti paljon asiaa....

  VastaaPoista
 14. Olipa mielenkiintoinen kirjoitus.

  Itse en ole yhtään perehtynyt asiaan, joten kaikki on uutta...

  Mitä nyt itse vaan laittelee pihaansa sellaiseksi missä itse viihtyy ;)

  Tuo rivitalopiha kivineen ja sorineen oli kyllä aika luotaantyöntävä...

  VastaaPoista
 15. Mielenkiinnolla luen postauksiasi. Niissä on niin paljon kaikkea uutta ja mielenkiintoista minulle niinkuin tässäkin postauksessa.
  Mukavaa vappuviikkoa!

  VastaaPoista
 16. Hanna - täällä blogistaniassa oppii koko ajan uutta, puolin ja toisin ; )
  Tärkeintä on aina se, että itse viihtyy ja tuntee olonsa hyväksi !
  Se ympäristö oli kyllä aika kaamea...

  Susanne - fengshui onkin mielenkiintoinen aihe... oli se sitten kodin fengshuita tai puutarhaan liittyvää : )
  Ihanaa vappuviikkoa sinullekin !

  VastaaPoista