tiistai 27. huhtikuuta 2010

Puutarhan lannoitus

Hyvä lannoitusaika perinnetiedon ja kuun vaiheiden mukaan on ke 28.4.- pe 30.4. 2010 tai 8.-9.5 2010. Silloin lannoitteet menevät parhaiten kasvien käyttöön, eivätkä huuhtoudu vesistöihin niin helposti.
Siis lannoittamaan... : )
Meillä kukkii seinustalla nyt narsissit, sen sijaan aikaiset tulppaanit ovat nupussa. Luulisi, että tilanne olisi toisin päin...

Kevätlannoitus puutarhaan on hyvä tehdä silloin, kun kasvit ovat jo heränneet kasvuun, eli silmut vihertävät. Tai punertavat ; )

Kasvit lannoitetaan aina kasvilajin tarpeiden mukaan. Osa kasveista vaatii paljon ravinteita, kuten ryhmäruusut. Ja toista ääripäätä ei lannoiteta ollenkaan, kuten sinivuokkoja.

Sain kokeiluun Nekon luonnonlannoitetta, sillä käytän vaan näitä luomujuttuja... Myös sisälannoitteeni on luonnonlannoite.
Nämä luonnonlannoitteet pitävät maan hyvässä kunnossa, ja kasvit kukoistavat...
Lannoitetta annamme vain kasveille, jotka vaativat runsasravinteisen maan. Elikä ryhmäruusut pääsevät koekaniineiksi : )
Oli pakko ottaa kuvaan nuo kreetantulppaanit, ne ovat vaan niin ihania. Ja kukkivat tosi pitkään ...
Yllä olevat kuvat kävin ottamassa tänään.
Kesälannoituksesta löydät jutun täältä klik, 
Syyslannoituksesta juttu täällä, klik.
Juttu luomulannoitteista löytyy täältä, klik.
Sisäkukkien lannoittaminen ja luomulannoitteet, klik.
...
Väitin syksyllä, ettei meillä tästä kohti liiku ollenkaan joutsenia tms. muuttolintuja...
No nyt keväällä olen nähnyt useampaan kertaan joutsenia taivaalla, eli se siitä ; )
Eilen kävi vielä niin hauskasti, että työn lomassa sattumalta katsahdin ulos ikkunasta ja taivaalla lenteli joutsenparvi. Ja sattumalta kamera oli pöydällä käden ulottuvilla. Ehdin ottaa pari kuvaa todisteeksi, ja itselleni muistin tueksi, hih ; )

23 kommenttia:

 1. Ihania joutsenia - jospa ne nyt lentäisivät tänne mun iloksi..tosin taitaisivat kääntyä pian takaisin, sillä räntää sataa ;(

  VastaaPoista
 2. Ihania kuvia:) Mukava tietää, että olen kerrankin aikataulussa - kaivelin juuri kanankakkipussin esiin, mutten vielä ennättänyt levittää8) Vaikka ei sitä tiedä ennättääkö jos huomenna tulee räntää ja rakeita...

  VastaaPoista
 3. Ihanat valkeat joutsenet tummaa taivasta vasten! Kylä on hiaano tuo meidän kansallislintu.

  VastaaPoista
 4. Voi vitsi, mä olen tosi laiska lannoittaja... Pitänee ottaa sekin ohjelmaan.
  Täälläkin on paljon joutsenia ja kurkia lennellyt...

  VastaaPoista
 5. Kasveille voimaa ja luomu-sellaista vielä! Jes!

  VastaaPoista
 6. Täytyypäs minunkin ravinteita laitella kuun mukaan! :)Kiitos tiedoista!

  Ihanaa joutsenia!!<3

  VastaaPoista
 7. Lannoitteet esille siis:)
  Periaatteella vähän sinne ja tänne;)

  VastaaPoista
 8. Elisa - olivat juuri pohjoisen suuntaan matkalla, eli sinne päin tulossa ovat...
  Ehkäpä ne pitävät pienen lepotauon ja odottelevat, että räntäsade loppuu ; )

  Inkivääri - kanankakat olisikin hyvä levittää ennen sadetta, tai sateella, hih. Silloin ne liukenevat heti ja hajuhaitta menee nopeammin ohitse ; )

  Saila - sanos muuta !!! Upea iso lintu. Lensivät vaan sen verran alhaalla ja nopealla vauhdilla, etten ehtinyt kameralla tarkemmin tähdätä. Piti vain nopeasti räpsäytää kuvat, siis 2 kuvaa ; )

  Mari - keväisin on niin kiva seurata lintujen tuloa... vaikka näin ikkunasta ; )
  Osan kasveista voi jättää lannoittamatta, mutta nuo runsasravinteisen maan kasvit kannattaa lannoittaa...

  Taru - ilman muuta kasveille luonnollista ; ) Tuo ravinne on kasviperäistä, siis kasveista tehtyä. On tosi mielenkiintoista kokeilla sellaistakin.

  sarppa - ole hyvä ! Itse olen nyt niin innoissani kokeilemaan näitä puutarhatöiden ajoituksia perinnetiedon mukaan.
  Sitähän ei usko, ennen kuin itse näkee ; )

  pioni - muuten, ravinteikas kompostimulta korvaa lannoitteet monilla kasveilla. Tosin nuo runsasravinteisenmaan kasvit täytyy silloinkin lannoittaa... vaikka tyylillä vähän sinne ja tänne ; )

  VastaaPoista
 9. Hyvä vinkki/muistutus, kiitos! Ihania sinun kukkakuvat, ja hyvin on onnistunut joutsenistakin!

  VastaaPoista
 10. Kauniit kuvat. Kiitos lannoitevinkistä.
  Joutsenet ovat ylväitä lintuja.

  VastaaPoista
 11. Hienoja kuvia täällä aina. Kiitos lannoitus- ym vinkeistä. Mielenkiintoista tuo kuunkierron mukaan tekeminen. Sitähän täytyy kokeilla. Kyllä ne ihmiset ennen vanhaan tiesivät.

  VastaaPoista
 12. Ihan tarkaan en kuvasta näe, mutta taitavat olla laulujoutsenia. Joutsenet ovat viime vuosien aikana yleistyneet.

  Taas sai hyviä vinkkejä, täytyypä hankkia lannoitetta.

  VastaaPoista
 13. Kauniita tosiaan nuo kreetantulppaanit, muistuttavat vähän lummetulppaaneja, joita minulla on keltaisia, eivät kylläkään vielä kuki, paksun lumipeitteen alla kun saivat olla niin pitkään. Ihanaa kun sinun narsissit ovat kukassa, niitä odotellessani.
  Joutsenet taisivat lentää tänne, hih!

  VastaaPoista
 14. Hyvä juttu kera kauniiden kuvien!

  Meillä on vuosia käytetty hevosenlantaturvetta ja hevosenlantapurua kalkittuna joka paikkaan puutarhassa tavallisen mullan kera....on mitä mainiointa tavaraa sekä maan parannukseen että osin myös lannoitukseen. Nyt kun ei hevosia enää ole alkaan varastot huveta - apua!!

  Kasvihuoneessa kasvit saavat lisälannoitusta kasteluveden mukana - täytyy myös nyt muistaa lannoittaa pikkutaimet kun on otollinen aika tulossa ;)

  VastaaPoista
 15. No hyvä, kun sanoit! Pitääkin mennä heti heittelemään vähän rakeita omenapuiden juurille. Sadon kanssa niin väliä, mutta jotta jaksaisivat kukkia. :)

  VastaaPoista
 16. Sinä sait kuvan lentävistä joutsenista, minä jäin tänä vuonna paitsi tuollaisesta näystä, ainakin toistaiseksi.
  Tänään on ollut haravointipäivä saa nähdä mitä olkapäät illalla meinaavat, yritin toppuutella itseäni.

  VastaaPoista
 17. Olivieno - ole hyvä : ) Joutsenkuva on aika epätarkka, mutta sain ainakin jonkinlaisen näytettävän kuvan... oli niin nopea tilanne ; )

  arleena - ole hyvä : ) Joutsenet ovat niin kauniita ja hohtavan vaaleita... aivan sykähdyttäviä, kun niitä vaan näkee ; )

  Sirkka - minäkin ensin kokeilin kastelua kuun mukaan ja kirvat hävisivät yhdestä kasvista. Siitä innostuneena kokeilen nyt kuun vaiheita muissakin puutarhahommissa : )

  Sussi - minua niin huvitti tuo joutsenjuttu, kun väitin syksyllä, ettei täällä lentele niitä. Itse asiassa hyvä muuttolintupaikka, kuivattu Nurmijärvi, on vain kilometrin päässä ; )
  Sieltä nuokin joutsenet taisivat tulla...

  Sirkka - kreetan- ja lummetulppaanit ovat kummatkin vähän jalostettuja, eli lähellä alkumuotoaan : ) Ehkä siksi ne ovat niin suloisia.
  Meilläkin lummetulppaanit ovat vielä pienellä nupulla...
  Vapuksi on luvattu "lämmintä sadetta" ja sen jälkeen kaikki varmaan rehahtaa kasvuun ; )

  Hanna - kiitos : ) Tuollainen hevosenlantapuru onkin varmasti tosi hyvää maanparannusainetta. Meillä on ihan vain tavallista puutarhajätekompostimultaa.
  Minä jo lannottelin hajuherneen taimet, kun ovat niin terhakkaasti lähteneet kasvuun : )

  Anskukka - oi, omenapuiden kukinta onkin niin ihana... ja se kukkien hurmaava tuoksu : ) Ei mene kauaa, niin ensimmäiset kirsikkapuut jo kukkivat...

  tia - sitä innoissaan aurinkoisella ilmalla tuleekin haravoitua helposti liikaa. Toivottavasti olkapääsi eivät kovin oireile !
  Tuon joutsenkuvan otossa oli mieletön tuuri. En yleensä pidä kameraa työpöydälläni ja lensivät sen verran nopeasti, että hyvä kun ehdin ottaa kaksi kuvaa.

  VastaaPoista
 18. Ihania joutsenia! Aika lähellä meitä on pellolla iso parvi joutsenia, ja muutama kurkikin. Mutta tänään näin siellä jotain muutakin..se oli harmaa (vähän kuin kurki) ja isompi kuin yksikään joutsen. Mikähän se oikein oli...liian isoksi kasvanut kurkiko?

  VastaaPoista
 19. Sari, lannoituksesta hauska juttu. tein kerran eräälle ystävälleni puutarhasuunnitelman ihan paikan päällä ja piiertäne ja kasvit nimeten. No, hän hankki ne ja situtti ohejeiden mukaan. Ei mennyt kauaakaan, kun hän soitti, että koko kivikkopuutarhaosio on kuollut! Vähän löi tyhjää, kunnes tajusin, etten ollut sanonut hänelle ETTEI kivikkokasveja saa lannoittaa, vaan ne vaativat köyhän maan;-)

  Tänään istutin Tuurenpihlajan ja haen vielä toisenkin. Samalla selvisi, mitä ovat ne kauniit narsissit, mitä sisustusblogit ovat olleet tulvillaan: PERUNAnarsisseja! Ostin kukkivana ja istutin penkkiin, kohtaan, jossa ei nyt mitään. Syksyllä tiedän, mitä narsisseja nyt ostan Texasien, Dallasien, Tahitien ja Poeticus Actaeoiden joukkoon. Ne ovat hurmaavia ja tuoksuvat miedosti kuten Runoilijan narsissit.

  VastaaPoista
 20. Lannoitusohjeet tulevat ainakin meillä hyvään käyttöön, joten kiitos.

  Hauskaa vappua!

  VastaaPoista
 21. keijukainen - nuo muuttolintujen levähdyspaikat ovat kyllä mielenkiintoisia seurattavia !
  Jos se kurki olikin syönyt jotain erikoisvitamiinejä ; )

  Leena Lumi - liikalannoitus on yllättävän yleistä ; / Se on kurjaa, kun kasvit kuolevat tai marjapensaat eivät kuki tai .... ja kaikki vain liian innokkaan lannoittajan ansiosta ; )
  Perunanarsissin kukkien tuoksu on aivan ihana ja voimakas !

  lumiomena - ole hyvä : ) Näin kevät onkin tärkein lannoitusajankohta.
  Hauskaa vappua sinullekin !

  VastaaPoista
 22. Täältäkin kiitokset hyvistä lannoitusohjeista, kävin juuri hiukan mutu-tuntumalla lannoituskierroksen puutarhassa, kun mietin, että sade huuhtelisi lannoitteet nyt hyvin kasvien juuristoon. Mistähän saisi kreetan- ja lummetulppaanin sipuleita, samoin kiinnostava on tuo perunanarsissi, uusi tuttavuus minulle sekin.

  Sitten kysymys: miten saisin helposti unikkoryhmän kukkapenkkiini? Kokeilin kasvattaa siemenestä, mutta nousi vain muutama pieni alku, jotka kukkivat heikosti. Olen nähnyt jossakin melkein kahvitassin kokoisia unikonkukkia, ja joku on kertonut etteivät ole kovin vaativia kasvattaa. Kiitos neuvoista!

  VastaaPoista
 23. Anonyymi - kaikkia mainitsemiesi kukkien sipuleja löytyy Korpikangassiemen -Fröltä. Ne tulevat myyntiin vasta loppukesällä.... Heidän nettisivuillakin ne näkyvät vasta silloin.
  Unikkoja on monenlaisia, on yksivuotisia ja monivuotisia. Niiden kylväminen on helppoa, kunhan noudattaa pussissa olevia ohjeita. Oikein erikoiset lajikkeet saattavat olla oikullisia.
  Jos kylvät monivuotisia nyt keväällä, ne ovat ensi vuonna kukkivia. Yksivuotiset kukkivat tänä kesänä. Siis vieläkin ehtii kylvämään molempia.
  Isokukallinen unikko on varmaan ollut monivuotinen idänunikko. Toinen monivuotinen siperianunikko on pienempi ja kukkii tosi pitkään.
  Unikot viihtyvät auringossa ja maassa, jossa on läpäisevyyttä.

  VastaaPoista