lauantai 17. huhtikuuta 2010

Ihanat krookukset...

Rakastan krookuksia : )

Pienempi on kasvitieteellinen krookus ja isompi tavallinen isokukallinen krookus. Yleensä kasvitieteelliset ovat jo lakastumaan päin, kun isokukalliset kukkivat parhaimmillaan.

Huomaatko, miten vahva kasvu... lehden läpi !

Ja tässä yksilö, joka on levinnyt keskelle nurmikkoa siemenestä....
Kuvan nurmikko on muuten aito kukkivanurmikko.

Kappas vaan, narsissit ovat jo näin pitkällä : ) Otin muuten kuvat tänään, lauantaina ja suurin osa kuvien krookuksista on kasvitieteellisiä krookuksia.

Onko sinun puutarhassasi näitä ihania pieniä kasvitieteellisiä krookuksia ?

28 kommenttia:

 1. Kaunista ja keväistä:).Minun ensimmäiset krookukseni olivat just kasvitieteellisiä,keltaisia ja ihan haaleanvaaleanvioletteja.Yhä jaksavat kukkia keväästä toiseen,seurakseen ovat saaneet komeita isokukkaisia valkeita,violetteja eri sävyissä,keltaisia...

  VastaaPoista
 2. Ei minulla ole aavistustakaan, mikä erottaa kasvitieteellisen ja tavallisen, juuri nyt kukkivat vaaleat (ne muuten alkoivat ensimmäisinä), tumman siniset, hieman raidallisia ja viimeksi avautuvat keltaiset krookukset. Sinulla narsissit ovat jo pitkällä, täällä vasta päitä näkyy mullasta. - Suunnittelen muuten mielessäni jotain enemmän sellaista luonnonmukaista puutarhaa, jossa luonto ja viljelty olisivat sopusoinnussa, voimien mukaan tehtävä, ei kaikkea yhdessä rysäyksessä...

  VastaaPoista
 3. Sari, minä ostan aina niitä krookuksia, joissa ,lukee sana mammouth tms. ne ovat suuria ja näkyvät kauas ja myös kukkivat kauan. Tänä vuonna on ensimmäinen kerta, kun en haravoi lehtoamme, mutta tiedän, että krookukset tuelvat sieltä lehtienkin läpi. Ja sitten on se krookusrinne, jossa ne näkyvät hyvin. Lehdossa suuremman vaikutksen tekevät erilaiset narisissit.

  Minulla on ollut sellaisia oikein pieniä kletaisia krookuksia, mutta ne ovat niin mitättömiä, etten pidä niistä. Saa olla pieni ja hento ja viehättävä, jos on lumikello tai pinkki scilla, mutta krookusryhmien pitää olla näyttäviä.

  Sari, en millään tajua, kerro: Miten on mahdollista, että krookusket leviävät noin? Minulla on sama juttu. Jossain kaukana töröttää yksinäinen krookus. Olen luullut, että ne leviävät vain sipulien avulla...Täällä kaksi on ihmetellyt jo 25 vuotta ja odottaa nyt sun vastausta, kiitos.

  VastaaPoista
 4. Hmm.. hyvä kysymys ;) Kun reilu kymmenen vuotta sitten ostimme tämän talon, niin istuttelin onnessani kaikkea kaikkialle! Jostain vielä nousee krookuksiakin, mutta ei vielä. Lunta on hieman pihalla! Ja pupuset syövät kaikkea mahdollista siellä ;(

  VastaaPoista
 5. Voi miten ovat kauniita! Minäkin rakastan noita ja odotan että tulisivat vihdoin meilläkin lumen alta esiin. Minulla on tuota tavallista isokukallista krookusta.

  VastaaPoista
 6. On noita kasvitieteellisiä (ainakin luulen niin, koska on selvä kokoero), joista ensimmäisessä on jo väriä näkyvissä ja sitten löytyy kyllä myös niitä isompia.

  VastaaPoista
 7. Ihania krookuksia :)

  Ovat yksi upeimmista kevätkukkijoista.

  sinulla niitä jo riittää - mulla ekat heräsivät kukintaan eilen ;)

  VastaaPoista
 8. Hei Sari,

  on meillä krookuksia myös MUTTA lumenalla vielä ;)

  VastaaPoista
 9. Hip hei, kasvitieteellisiä löytyy ja parvitulppaaneja. Ne on suosikkeja vaikka onkin pikkuruisia. Meillä ei vielä krookuksia näy pinnalla. Eikä oikein muutakaan, pari raparperipalluraa pullistelee. Nyt just satoi maa valkoiseksi räntää ^^. Hauskaa ^^.

  VastaaPoista
 10. Luulen, että viime syksynä laitetuista osa voisi olla niitä, koska ennen muita kukki nyt matalana ja tavallista pienemmin kukin viime syksyisiä. En oikein tiedä kaikista mitä ne oli, kun niitä tuli paristakin paikasta tilaajalahjana:) Ihania kuvia, on se kevättä, vaikka tänään uhkasi tulla talvi takaisin, kylmä on ja räntää sataa...

  VastaaPoista
 11. Tiina - nuo kasvitieteelliset ovat siitä ihania, että kukkivat aikaisemmin ja kasvavat isoiksi mättäiksi : )

  Sirkka - kasvitieteelliset ovat aina pienempiä ja nuo tavalliset krookukset isokukallisia, kuten tuossa yhdessä kuvassa.
  Luonnonmukaisempi tai metsäpuutarha ovat kauniita, ja helppohoitoisia. Yleensä ne ovat myös helpommin toteutettaviakin : )

  Leena Lumi - nuo isokukalliset krookukset leviävät yleensä sipuleista. Onkohan teillä joskus haravoitaessa pari sipulia siirtynyt toiseen paikkaan, vaikka hyvin pienikokoisena. Tai myyrät kuljettaneet niitä...
  Meillä nuo nurmikolle levinneet ovat kasvitieteellisiä krookuksia, eli niitä pienikukallisia ; ) Ne leviävät myös siemenistä.... Koska niitä on paljon siellä täällä nurmikolla ja kukaan ei tunnusta niitä sinne istuttaneensa ; ) Varmistin äsken !!!

  Elisa - kohta teilläkin kukkivat krookukset, odota vaan hetki : )
  Rusakot tykkäävät muuten syödä krookuksia... tosin, meillä ovat onneksi jättäneet ne rauhaan.

  Susanne - isokukalliset ovatkin näyttäviä ja niitä on myynnissäkin eniten. Meillä ei isokukalliset kuki vielä joka penkissä... mutta ensi viikolla varmasti loputkin aloittavat kukkimisen, sillä tämä kevät tuntuu jatkuvan lämpimänä, ja sateisena : )

  pioni - parhaiten ne todellakin erottaa koosta ja kukinta-ajasta. Kummatkin ovat kauniita ja täydentävät kivasti toisiaan : )

  Hanna - itseasiassa meillä ensimmäiset krookukset jo alkavat lakastua... siis noista erittäin aurinkoisista paikoista. Ja varjoisemmilla paikoilla kukinta vasta alkaa...

  Ainosofia - siellähän ne ovat ainakin turvassa rusakoilta ; )
  Ja sitten kohta kukkivat, kun lumet häviävät. Ja meillä ne ovat silloin jo harmillisesti lakastuneet, ajatteleppa sitä ; )

  tuuluska - kasvitieteelliset ovat minusta siitä ihania, että kasvattavat isot mättäät eli leviävät hienosti !!! Ja kukkivat niin aikaisin : )
  Meillekin luvattiin yöksi räntää, mutta nyt näyttää tulevan vielä vettä. Sulattaapa ainakin noita lumikasoja, oli se sitten kumpaa tahansa : )

  Inkivääri - juu, pienet krookukset ovat yleensä niitä kasvitieteellisiä.
  Meillä alkoi iltapäivästä sataa ja tuuli tosi kylmästi, onneksi tajusin ottaa nuo kuvat aamupäivällä.
  Toivotaan, että kohta taas ilmat vähän lämpiää : )

  VastaaPoista
 12. Oih,kauniita!Meidän takapihalla on noita pienempiä versioita jäänyt edellisiltä asukkailta,ovat hiukan levinneet nurmikollekin.Itse laittelin kukkapenkkeihin niitä isompia! :) Ei mene kauaa kun saa itsekin nauttia niiden kukinnasta!:)

  VastaaPoista
 13. Miten nuo krookuslajit erottaa kaupassa? Lukeeko pussissa kasvitieteellinen? Meillä ei näy ainuttakaan krookusta.

  VastaaPoista
 14. Aurinkoisella seinustalla krookukseni kukkivat, mutta en tiedä kumpiako ovat???

  VastaaPoista
 15. Kauniita nuo lilat krookukset. Minä jännitän putkahtaako pintaan tummaa lilaa ollenkaan, nyt näyttää tulevan vaaleaa lilaa.

  VastaaPoista
 16. Odottelussa on vielä krookusten kukinta, osa ainakin vielä lumen alla. Kauniita ovat.

  VastaaPoista
 17. sarppa - kyllä nuo molemmat ovat vaan niin ihania kevään ilostuttajia : ) Joka kevät on jännä seurata, mihin uuteen kohtaan, on taas ilmestynyt pieni kasvitieteellisen krookuksen alku ...

  Olivieno - se onkin pieni haaste välillä, miten löytää noitä kasvitieteellisiä kaupasta. Niitä myydään kasvitietteelisinä krookuksina, tai paketissa lukee botanical tai vaan krookus. Kuvasta kyllä yleensä näkee, että kukat ovat muita krookuksia pienempiä...

  Taru - kokoero noilla krookuksilla on selvä, kunhan vain on mihin vertaa ; ) Isokukallisilla kukka on aina iso. Pienikukallisilla kukka on pienempi ja aikaa myöden niistä tulee kukkamättäitä.

  arleena - meilläkin yhdessä kukkapenkissä näytti olevan tulossa tosi vähän krookuksia, saa nähdä tuleeko loput vähän myöhemmin pintaa. Toivotaan, että ilmestyvät, nämä puuttuvat yksilöt !

  Vuokko - nyt onkin luvattu lämpimän sään jatkuvan eli lumet sen kun sulaa... ja kevät etenee, ja krookukset kukkii : )

  VastaaPoista
 18. Kaunista! Vielä ei meillä näy mitään sipulikukkia tulevan maasta...

  VastaaPoista
 19. Minulla ei varsinaisesti enää ole krookuksia pihassa. Jokunen sieltä täältä saattaa nousta, mutta ne menevät kyllä rusakon ryökäleiden suihin. Aikanaa istutin niitä kyllä niitä paljon, mutta kun ne eivät pääse kukkimaan ja tekmään lehteä, niin ovat taantuneet. Viime vuosina olen sitten ostanut krookusruukkuja portaille, mihin sentään vielä eivät nuo luontokappaleet tulleet.

  VastaaPoista
 20. Sari, kiitos vastauksesta. Heti selvisi: Istutin ensimmäiset kymmenen vuotta vain noita pieniä krookuksia. Ja sitten tapahtui tällaiselle botanistille upea juttu: Ne pienet alkoivat tehdä mutantteja eli alkoi löytyä kukia, jotka olivat hyvin viehättävästi raidallisia etc. Sama minulla on tapahtunut krassissa, josta aina poimin siement talteen ja situtan keväällä varhain sisällä ruukuihin itämään. Yhtenä vuonna saimme krassia, jossa oli maissinkeltaista/cappuccinon väristä raitaa...Luonto on ikuinen ihme!

  VastaaPoista
 21. Kiitos visiitistäsi! Meillä on suurempia ja pienempiä krookuksia, mutta niiden eroja en tiedä. Pääasia että kaikki kukkivat kauniisti ja lisää pitää mukuloita istuttaa tänä syksynä. Varsinkin puutarhan takaosaan haluan paljon valkoisia krookuksia sillä valkoinen jotenkin erottuu sieltä parhaiten :-)

  Meillä on harmi vain krookukset jo kukkineet, mutta kirsikkapuut vielä jatkavat kukintaansa ja ihana tuomi tekee nuppuja :-)

  T. Katja

  VastaaPoista
 22. Krookukset ovat niin kauniita kaikissa väreissä.

  Karita

  VastaaPoista
 23. Kauniita! meillä on molempia, tavallisia ja kasvitieteellisiä.

  Puput tahtovat vain niitä käydä keväällä "lyhentämässä". Ja Fasse-rouva nyppii kesällä ja syksyllä sipuleita suuhunsa:)

  VastaaPoista
 24. Mari - krookukset ovat kauniita, aina : ) Ehkäpä teiltä kohta niitä sipulikukkia tulee pintaan... Ja jos ei tule, voithan istuttaa niitä syksyllä, ensi kevääksi : )

  Jaana - krookukset tuntuvat olevan rusakoiden suurinta herkkua näin keväällä : / Meillä ovat jostain syystä jättäneet kaikki krookukset rauhaan, taitavat syödä jotain muuta... Onneksi syövät sipulikukista vain krookuksia !

  Leena Lumi - sanos muuta, luonto on todellakin ihmeellinen : ) Meillä on nyt viime vuosina vasta alkanut nousta nurmikosta krookuksen kukkia ja joka kevät uusista kohdin. Ovat sinisen sävyisiä, ja nyt odotan mielenkiinnolla, josko tulisi muitakin värejä ; )

  Katja- Bag End - teillä onkin kevät jo paljon pidemmällä : ) Meillä saa vielä odotella tuota tuomen kukintaa...
  Olen samaa mieltä, krookukset ovat aina kauniita, olivat ne sitten kasvitieteellisiä tai isokukallisia : )

  Karita - niin ovat : ) Ja noissa kasvitieteellisissä on monivärisiäkin kukkia, itseasiassa niissä on enemmän värivalikoimaa kuin isokukallisissa...

  Sussi - syökö Fasse oikeasti krookuksen sipuleita ? Olen luullut, että fasaanit vain käyvät nokkimassa ja pyörimässä niiden päällä. Niin ja nokkimassa kukkia repaleiseksi ; )

  VastaaPoista
 25. Minä pidän eniten sellaisesta (kasvitieteellisestä?)keltaisesta, mikä muodostaa hyvin sivusipuleita. Parissa vuodessa niistä tulee sellaisia tiiviitä kimppuja, pikkukukkia.

  Sattuisitko tuolla kuvauksella tietämään nimen? Minun krookukseni nimittäin menivät myyrien herkuiksi, :(((( ja haluaisin löytää juuri noita uudelleen.

  VastaaPoista
 26. Anskukka - voi voi krookuksiasi : /
  Niitä keltaisia kasvitieteellisiä krookuksia on montaa eri lajia ja lajiketta. Sinun kannattaa katsoa www.korpikangassiemen.fi sivuilta niitä krookuksia loppukesällä, kun kukkasipulit tulevat myyntiin. Korpikankaan nettisivuilla on tosi paljon eri krookuksia ja hyvät kuvat niistä : )

  VastaaPoista
 27. Olen tässä nyt tuijotellut krookuksiani ja tullut siihen tulokseen, etteivät ole noita kasvitieteellisiä!
  Syksyllä korjaan tilanteen ja tungen multaan niiden sipuleita pilvin pimein, näyttivät niin kauniilta : )

  VastaaPoista
 28. Taru - kasvitieteelliset ovat niin suloisia ja niistä tulee isoja kukkamättäitäkin. Taidanpa minäkin hankkia niitä taas lisää... ; )

  VastaaPoista