torstai 22. huhtikuuta 2010

Vanhanajan maljaköynnös

Pistäydyin tänään päivän piristykseksi Wanilla Rosessa ja löysin suloisen pikkumaljakon valkovuokoille... siitä sitten myöhemmin, kun on sen aika ; )
Samalla hain lisäpiristystä vielä meidän Nurmijärven torikukkamyyjältä, siis olihan tosi kolea ja sateinen päivä tänään...
Mukaan lähti maljaköynnös : )
Sitä on muuten kasvatettu jo viime vuosisadan alussa, tosin sen jälkeen se on ollut pitkään pois suosiosta.


Oli muuten tosi hyvä taimi ! Eli paljon nuppuja ja hyvät kasvavat köynnösversot.


Maljaköynnöksen hoito-ohjeet:

Maljaköynnös viihtyy auringosta puolivarjoon. Kastellaan usein ja lannoitetaan viikoittain miedolla lannoitteella. Kestää lämpöä ja sadettakin.
Maljaköynnös kukkii koko kesän syksyyn saakka, jos vaan on muistanut lannoittaa.
Talveksi sen voi siirtää ikkunalle, vähän viileämpään huoneeseen... Tästä näet miten tämä maljaköynnös talvehti ja leikattiin keväällä...
.
Laitan tämän parvekkeelle, kunhan löydän sinne sen sivupöydän.

Pelargonit kukkii jo

Pelakuutkin saan kohta parvekkeelle. Alla kuva vanhasta pelakuusta, joka jo kukkii näin komeasti. Tästä näet siitä järkyn kuvan, kun olin ottanut sen kellarista talvehtimasta ; ) Kuva löytyy jutun lopusta.

Nämä eivät kyllä tule näin vierekkäin. Toivottavasti löydän pian sen sivupöydän, niin saan kasvit paikoilleen.

Lisäsin tähän vielä linkin, niin näette, miten upeasti tuo pelakuu on kukkinut.

29 kommenttia:

 1. Kiva, että edes muualla on kukkia! Voi vain ihailla. Huomasin juuri sivultasi, että tänään hyvä päivä pensaiden istuttamiselle. Sitä touhua olen tehnyt aamupäivän, siirtäessäni siemenistä kasvattamiani tuijia lastentarhasta ulos maailmaan. Kunpa vain keksisin, mihin loput istuttaisin.

  VastaaPoista
 2. kauniita molemmat!:)
  Ja ihanasti kukkii jo nyt sulla tuo pelargonia!:)
  Minun ruusuni ei taida selvitä,kun oli kylmiössä talven,ensimmäistä kertaa kokeilin talvettaa siellä.Pitää vielä elätellä toivoa.:)Mutta kaipa siinä pitäisi jo näkyä elon merkkejä.. ?

  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
 3. Ihana tuo maljaköynnös, ja ihan uusi kukka minulle!
  Hienosti kukkii tuo pelargoniasi ;)

  VastaaPoista
 4. Voi miten upeasti pelakuusi kukkii! Nopeasti siihen on tullut lehdet ja kukat.
  Minulle uusi tuttavuus on tuo maljaköynnös. Kaunis kukka!

  VastaaPoista
 5. Sari, eihän sun kellarista tänä keväänä ulos nostettu pelakuu voi vielä kukkia? Jos, niin anna ihmeessä vinkki! Onko sulla ollut joku kasvivalo? Tai muu amattilaisen niksi? Paljasta;-)

  VastaaPoista
 6. Sirkka - taitaa olla aika monella, joka lisää kasveja siemenestä, tuo sama ongelma... taimille ei tahdo löytyä paikkoja pihalta ; ) Ja sinulla on vielä tuijia, jotka kasvavat isoiksi... Toivottavasti löydät niille hyvät paikat !

  sarppa - voi olla, että menee vähän aikaa, ennen kuin tekee lehden alkuja, siis siitä kun pääsi valoon. Meillä kellarissa runkoruusu aloitti kasvun jo aikaisin kevättalvesta. Sitä myös kasteltiin hieman talvenaikana, ettei multa kuivunut kokonaan.
  Periaatteessa kylmiö pitäisi olla hyvä talvetuspaikka. Kerro miten kävi : )
  Mukavaa viikonloppua sinullekin !

  Elisa - näin tuota maljaköynnösta viime kesänä Espoossa ruukkuistutuksessa. Näytti kukkivan tosi hyvin ja muutenkin oli kaunis.
  Eli täytyihän se hankkia kokeiltavaksi ; )

  Susanne - kuvan pelakuu on ehkä neljättä kesää, en ihan muista tarkaan. Se on kukkinut aina erittäin paljon ja nytkin siitä otetut taimet jo kukkivat. Taitaa olla jotain vahvaa ja runsaskukkaista lajiketta : )

  Leena Lumi - tiedätkö, kun luin kommenttisi, aloin itsekin epäillä, oliko se ollut kellarissa vai oliko siellä iso amppelipelakuu ; )
  Tarkistin, ja kyllä tuo vaan oli kellarissa ja kukkii nyt. Ikkunalla talven säilytetty amppelipelakuu on vasta nupussa.
  Olen tehnyt mullanvaihdon ja leikkaukset kuun vaihdeiden mukaan. Ensin otin sen kellarista hajavaloon ja kun se oli tehnyt vihreitä uusia lehtiä, vaihdoin mullan ja laitoin ikkunalle. Parin viikon päästä, muistaakseni, vasta leikkasin sitä tosi vähän. Olin leikannut sen syksyllä reippaasti pienemmäksi, jotta maihtui kellariin.
  Sisällä se on kaakon ikkunalla eikä sillä ole kasvivaloa.
  Luulen, että tämä lajike on vaan runsaskukkainen. Katso vaikka http://sarinpuutarhat.blogspot.com/2008/10/iso-pelargoni.html
  Tai sitten se pelästyi, kun ajattelin heittää sen pois, kun se ei kukkinut syksyllä enää niiiin runsaasti ; )

  VastaaPoista
 7. Kun on pelakuulla taitava hoitaja, niin se kukkii jo näin varhain! Miltä se näyttääkään kesällä... Teillä onkin mahtava torikauppias, kun kaikkea kivaa aina keksit sieltä meille näytille!

  VastaaPoista
 8. Kauniit kukat sinulla kukkimassa ja maljaköynnöksen kukka todella kauniin punainen. Oikea harmaan päivän piristys!

  VastaaPoista
 9. Jo huhtikuulla olet saanut pelargonioan kukkimaan, osaava osaa.
  Hieno maljaköynnös.

  VastaaPoista
 10. Ompa kaunis kukkiva maljaköynnös. Pelargonia myös kukkii kovasti. Paljon on sulla täällä erilaisia kukkia, ihan puutarha. Kiitos kun poikkesit tunnistamassa kukkani :-)

  VastaaPoista
 11. No voi hitsi, juuri tuota maljaköynnöstä Kauppilassa eilen hypistelin, mutten sitten ostanut, kun en oikein tiennyt, onko se vain ns. kertakukkija vai ei. Tokihan minä sitten sellaisen haluan, jos kerran koko kesän kukkii!

  Taivaallisen hieno, tuo pelakuu täydessä kukassa!♥

  VastaaPoista
 12. Maljaköynnös on minulle ihan uusi tuttavuus.

  Toivottavasti on saatavissa myös meilläpäin jostakin liikkeestä, olisi kiva kokeilla.

  VastaaPoista
 13. Kaunis pelakuu ja maljaköynnös. Koitin maljaköynnöstä syksyllä pistokkaasta, mutta se ei onnistunut - täytyy naapurilta kysyä uutta nyt keväällä, jos hän sai omansa hengissä talven yli:)

  VastaaPoista
 14. Kuusirannan emäntä - luulen, että tuon pelakuun kukinnan suurin aiheuttaja on aurinko ; )
  Meidän torikukkamyyjämme on aivan huippu ! Osan kasveista he viljelevät itse ja osan ostavat, kukkien laatu on aina hyvää.

  Taru - tuli tosiaan pirteämpi olo, kun toin työhuoneeseen tuon maljaköynnöksen ; ) Sen kukan väri on niin tulinen...

  arleena - ikkunoilla, missä pidän pelakuita nyt, aurinko paistaa täydellä teholla aamusta ehkä kahteen asti. Auringonvalo saa pelakuut heti työntämään nuppuja ; )

  Sisko - ole hyvä ! Olen käynyt usein pikaisesti blogissasi, mutta monesti se kommentointi vaan "kiireenssä" jää tekemättä...
  Työhuoneella ja kotonani tulee kyllä vaikutelma, että olisi puutarhassa, hih ; ) Ei menaa sekaan mahtua...

  Anskukka - tuo pelakuu vähän kärsi viime kesän lomakastelijan jäljiltä (tämä ei ole sitten moite ; ) ) ja melkein heitin se kompostiin syksyllä... Onneksi vein sen kuitenkin kellariin... : )
  Maljaköynnös kukkii täydessä auringossa, kun se saa vaan koko ajan lannoitetta.

  Sussi - maljaköynnöstä on varmasti myynnissä isommissa kukkamyymälöissä. Vielähän kukkia ei voi istuttaa ulos eli valikoimat myymälöissä eivät ole runsaimmillaan.
  Minunkin oli ihan pakko kokeilla, koska kukkii hyvin ja eikä siihen tule tuholaisiakaan helposti. Lasitetuilla parvekkeilla kun nuo vihannespunkit ja kirvat voivat olla riesana.

  Inkivääri - maljaköynnös juurtuu kuulemma hitaasti ja vaati tosi lämpimän paikan esim lattialämmityksen päällä. Paras pistokas on nuputon sivuverso, jossa lehtien väli ei ole niin pitkä.

  VastaaPoista
 15. Uskomattoman paljon pelakuussa kukkia! Tahtoo maljaköynnöksen (äitienpäivä tulee kohta) :)

  VastaaPoista
 16. Kyllä minä nyt ihmettelen. Katsos, on hienoa, kun olen vihdoinkin onnistunut talvehdittamaan, mutta nämä kellarissa olleet kukkivat vasta HEINÄKUUSSA! Arvaa, onko pitkä odottaa? Kaiken olen tehnyt, kuten sinä, mutta mitään kuunkiertoja mun kärsimätön luonteeni ei kestä. Kirjat vievät niin paljon aikaani, ettei pääkään kestäisi;-) Silti: Täällä sataa nytkin lumiräntää, ´mutta kaksi iltaa olemme meiehni kanssa siirtäneet iltamyöhään isoja pensaita, istuttaneet uusia ja tänään taitaa olla ensimmäinen puun istutus.

  Laitatko pelakuille kanankakkarakeita? Mulla kasvavat valtavan suuriksi, mutta toisaalta kukkivat myös ihan älyttömän runsaasti. On kuvia puun kokoisista, tuetuista pelakuista, mutta niiden taustat ovat stailaamattomat, en voi laittaa niitä blogiini.

  Ja kuvittele, ne heinäkuussa kukkivat koulutan ulos jo toukokuulla ja saavat olla isolla avoparvekkeella koko suven täysvalossa... Tässä yksi syy, miksi ostan osan aina kukkivana Viherlandiasta about äitienpäiväviikolla.

  VastaaPoista
 17. Hienot kukat! Aivan mahtava pelargoniapensas! Tampereella sataa räntää, mutta ei haittaa, sillä krookukset kukkivat!!!

  VastaaPoista
 18. Kylläpä tuo pelakuun aikaisempi kukinta oli aika mojova näky! Kertakaikkisen upea! Ja niin surkean näköinen kellarista haettuna ^^. Meikä olis varmaan viskannut sen tuossa vaiheessa kompostiin!
  Maljaköynnös näyttää kivan punaiselta ja siinä on kauniit nuput, tykkään niistä. Ajattelin että se olis enemmän huonekasvi, mutta menishän se varmaan verannalla niin kuin parvekkeellakin. Kasvaakohan kesän mittaan miten isoksi?

  VastaaPoista
 19. Ihania, piristäviä kukkakuvia, tykkään paljon. Nyt meneekin aamu kahlatessa aiempia postauksia :)

  VastaaPoista
 20. Kiva tuo maljaköynnös, taas uutta tietoa, onneksi on blogisi missä niitä ihailla tulisi liian ahdasta omaan asuntoon jos kaikkea kivaa ostaisi, pitää nyt hillitä itseään.

  VastaaPoista
 21. Hieno tuo maljaköynnös :)

  Vaikka taitaa sittenkin viedä voiton tuo pelakuu...jotenkin ne vaan on niin IHANIA!

  Tänään olisi tarkoitus lähteä puutarhakauppaan, katsotaan mitä sieltä lähtee mukaan ;)

  VastaaPoista
 22. Kaunis tuo maljaköynnös! Minulle aivan outo kukka... Komea on myös pelakuu!
  Kiitos jutustasi perannapenkistä, se oli hyvä :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 23. marjamatilda - linkin kuvassa pelakuu tosiaan kukki aivan älyttömän paljon.... Ehkäpä saat sen maljaköynnöksen ; )

  Leena Lumi - lannoitan kasviperäisellä luomulannoitteella, siis joka kastelukerralla. Tosin en lannoita, ennen kuin pelakuulla on vihreitä lehtiä.
  Onko sinulla ne pelakuut täysauringossa ! Luulen, että kukkimattomuuten voisi olla syynä lajike, liian vähän aurinkoa tai liika typpilannoitus kevät/alkukesällä. Siis luulen... Ymmärrän erittäin hyvin, että ostat myös uusia, valmiiksi kukkivia : )
  Olisi niin kiva nähdä kuvia isoista pelakuistasi...

  Olivieno - ihanaa, krookukset tuovat kevään. Siinä ei silloin pienet räntä- tai lumisateet enää haittaa !!!

  tuuluska - minulla on tämmöinen ammattitauti, etten voi heittää kituvaa kasvia pois, vaan sitä yrittää hoitaa kuntoon ; )
  Maljaköynnös voi kuulemma kasvaa 1,5-2 metriä korkeaksi ja menestyy ihan ulkona taivasalla, ruukussa. Se talvehtii sisällä ikkunalla...ei siis ulkona.

  Pakkasakka - kiitos, kiva kuulla : ) Näitä kukkapostauksia onkin kertynyt jo jonkin verran ; )

  tia - minulla on välilllä pieniä vaikeuksia hillitä tässä asiassa itseäni ; ) Välillä kotini on aika viidakko, etenkin nyt taimikasvatus aikaan... : )

  Hanna - kerrot varmaan, mitä kivaa löysit... Pelakuut ovat vaan niin ihania, kukkivat ne sitten kukkaryöppynä tai hienostuneen harvakseltaan : )

  Mari - ajattelinkin, ettet ehkä huomannut perennajuttua, kun näitä postauksia olen nyt laittanut useamman viikossa : )
  Maljaköynnös on vasta viime vuosina tullut takaisin myyntiin, ei siis mikään ihme, jos et sitä ole nähnyt.
  Mukavaa viikonloppua sinullekin !

  VastaaPoista
 24. Sari, sen täytyy olla lajikekysymys! Nämä hyvin talvehtimisesta selvinneet ovat kaikki samaa lajia, tai ainakin siis ihan samannäköisiä. Jouduin luopumaan Mårbacka-pelakuista, ksoka ne kasvoivat niin isoiksi...Taidan ottaa nyt ihan jotain uutta ja yrittää talvettaa pari lisää. Kiitos kaikista hyvistä neuvoista pelakuun osalta!

  VastaaPoista
 25. Leena Lumi - ole hyvä : ) Toivottavasti löydät syyn kukkimattomuuteen... Taitaa tosiaan olla hyvä kokeilla talvehdittaa jotain ihan toista väriä. Kerrothan sitten miten kävi, siis ensi keväänä ; )

  VastaaPoista
 26. Kerron! Otan ihan jonkun uuden värin eli on niinku seikkailu;-)

  (Istutin eilen kolmannen pilvikirsikan...ja huomenna Tuurenpihlajan.)

  VastaaPoista
 27. Heissan ja kivaa syksyä! Kevätkesällä kirjoittelin ja kyselin maljaköynöksen hoidosta, miten sen saan menestymään kesän yli. Hyvin menestyi, kukki koko kesän ja kasvoi terassilla katon harjalle saakka, eli tosi pitkäksi :) Kaunis on kukka!
  Nyt kun on syksy ja pian yöpakkaset tulevat tänne Kempeleeseenkin niin aloin kyseleen Maljaköynökseni jatkohoidosta : Eli mitä teen..menestyykö talven sisällä vai pimeässä kellarissa..leikkaanko sen nyt lyhemmäksi vai mitä suosittelette??

  VastaaPoista
 28. Anonyymi - onpas kiva kuulla, että sait maljaköynnöksen viihtymään noin hyvin : )
  Maljaköynnös kannattaa siirtää ennen pakkasia sisälle, valoisalle ikkunalle. Minulla se oli viime talven ihan normaalissa huoneenlämmössä, ja viihtyi hyvin. Sitä hoidetaan kuin viherkasvia, eli kastellaan normaalisti.
  Ja sitä voi reippaastikin lyhentää... niin mahtuu sisälle paremmihn ; )
  Ihanaa syksyn jatkoa sinullekin !

  VastaaPoista