lauantai 13. toukokuuta 2023

Pavun ja herneen kylvö onnistuu aina, kuun mukaan

 Blogiyhteistyö - Korpikangas Siemen Frö
Pavun ja herneen kylvö onnistuu aina, kun tekee sen oikeaan aikaan ja huolehtii kastelusta. Papuja on erilaisia, osa niistä kasvaa pitkäversoisiksi ja siten tarvitsevat tukea. Osa jää mataliksi, kuten vahapavut. Ne ovatkin meidän suosikkeja varman sadon ja mataluuden takia. 

Kummallakin on isot siemenet, jotka on helppo kylvää riittävän harvasti. Nämä isommat siemenpussit on siitä käteviä, että niissä on riittoisa määrä siemeniä isommalle alueelle. 

Sain nämä kuvan siemenpussit Korpikangas Siemen-Fröltä, ja ihanasti nopealla toimitusajalla kirjeenä.


Pavun kylvö onnistuu lämpimään maahan...

Yksi tärkeimmistä asioista pavun siementen kylvössä on se, että maa on jo lämmennyt. Hiekkapitoiset maat lämpenee aikaisemmin, mitä tiiviit esim. savipitoiset maat. Samoin lavakaulusten multa on lämmintä aikaisin, koska multa niissä on maanpintaa korkeammalla.

Jos kylvää pavun siemenet liian kylmään maahan, ne eivät idä, vaan mätänevät. Tämä onkin yksi syy, jos pavun kylvö ei ole onnistunut.

Kuinka lämmintä maan siten on hyvä olla, riippuu papulajikkeesta. Yleisohjeena maan tulee on  yli +10 astetta ja erikoisemmat pavut vaativat sitäkin lämpimämpää esim. +15 astetta. Eli kannattaa lukea huolella siemenpussin ohje.

Härkäpapu on näistä poikkeus, sillä sen voi kylvää aikaisin keväällä.


Kastele kylvettyä maata huolella...

Siementen kylvämisen jälkeen multa kastellaan. Siitä eteenpäin kastellaan kohtaa huolella niin, että kohta ei pääse kuivumaan. Toinen yleinen syy kylvön epäonnistumiseen on usein se, että itämään lähtenyt siemen kuolee kuivuuteen, koska multa on liian kuivaa. Eli aluksi pitää kastella kylvöstä huolellisesti!

Herneen kylvö onnistuu myös aina...

Herneen kylvö tehdään myös lämpimään maahan ja usein vasta kesäkuun alussa. Viljelylaatikoiden multa lämpiää aikaisemmin mitä kasvimaat, joten niihin pääsee kylvämään herneet aiemmin.

Jos haluaa aikaistaa herneen kasvuun lähtöä, herneitä voi liottaa vedessä ennen kylvöä "yön yli". Se tarkoittaa sitä, että illalla myöhään laitetaan siemenet vesilasiin ja aamulla kylvetään ne pihalle. Eli siemenet on vedessä selvästi alle vuorokauden! Jos siemenet on liian pitkään vedessä, ne mätänevät maassa. Tämä on yksi syy, miksi joillakin herneen kylvö ei ole onnistunut.

Parhaiten kylvö onnistuu kuun mukaan...

Maan lämpötilan ja kastelun lisäksi kun huomioi oikean kuun vaiheen, kylvö onnistuu parhaiten. Kuun mukaan ajoittaminen on hyvin vanhaa perinnetietoa ympäri maailman. Se pätee edelleen. 

Jo se, että valitsee kylvöpäiväksi kasvavan kuun jakson, edesauttaa nopeaa itämistä ja hyvää satoa. Toki voi kylvöpäivän katsoa vielä tarkemminkin, josta enemmän Kuun vaiheet ja puutarhanhoito -verkkokurssilla, mikä on yritykseni Puutarha Studion.

Kasvava kuu alkaa 20.5.2023 eli tänä keväänä taidetaan päästä kylvämään jo toukokuun puolella. Kevät on ollut nyt lämmin ja nämä viimeiset päivät jopa helteisia, että meillä kasvimaan multa on lämmennyt.

Meillä espanjansiruetanat haasteena...

Kuvassa on vahapavun pienet taimet rivissä. Pelkät vihreät "tikut" on taimia, joista siruetanat oli syöneet lehdet yhdessä yössä. Niissä näkyy jo pienet vihreät alut päissä, että taimet lähtivät onneksi kasvuun.
Meillä onkin nykyään kasvimaan ympärillä etanaeste, mikä pitää siruetanat poissa kasvimaalta.


Vahapapuun kehittyy keltaisia papuja, joita kerätään sitä mukaan, kun ne tulevat keltaisiksi. Vahapavuista enemmän Vahapapu onnistuu aina -postauksessa.

Pavut syödään aina esim. keitettynä eli niitä ei syödä raakana. Keltaiset vahapavut on miedon makuisia ja se on myös yksi syy, miksi ne ovat suosikkejamme.


Puutarhaterveisin Sari



6 kommenttia:

  1. Kiitos kasvatusvinkeistä! Onpa ikävä riesa nuo espanjansiruetanat, taitavat popsia kaiken eteen tulevan. Kunpa kaikki ryhtyisivät torjunntatoimiin, ettei popula pääsisi runsastumaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Onneksi siruetanat eivät syö ihan kaikkea, mutta pienet taimet ne syö heti. Siksi taimet onkin suojattava aina siruetanoilta, siis jos niitä on alueella.
      Sanos muuta, olisi aivan mahtavaa, jos kaikki osallistuisivat niiden torjuntatoimiin.

      Poista
  2. Kerrotko, millainen etanaeste on käytössä? Minulla on lavoissa kupariteippiä kokeilussa, mutta haluaisin esteen laajemmalle alueelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on tosiaan itse tehty etanaeste koko kasvimaan ympärillä. Ollaan todettu se erittäin hyväksi siruetanoille.
      Siitä enemmän juttua ja kuvia vanhemmassa blogipostuksessa: https://sarinpuutarhat.blogspot.com/2017/05/etanaeste-viritetty-ja-kasvimaan.html

      Poista