perjantai 22. heinäkuuta 2022

Ruskolilja - sitkeä perinnekasvi

Ruskolilja on vanha ja sitkeä perinnekasvi, joka jaksaa kukkia vuodesta toiseen. Nämä meidän ruskoliljat on saatu mummulan pihalta ja yhdeltä vielä vanhemmalta pihalta. Vanhat ruskoliljat ovatkin oikeita aarteita, joita kannattaa vaalia. Etenkin kun niissä on tunnearvoa ja ihania muistoja.


Ruskoliljan vahvan oranssit kukat...

Ruskoliljan tunnistaa sen vahvan oransseista kukista, jonka terälehdissä on tummia pilkkuja. Kukat ovat ikään kuin kellomaisia ja aina ylöspäin. Kukka ei aukea tämän enempää, mitä näissä kuvissa näkyy. 

Lehdet ruskoliljalla on kapeat ja pitkin vartta, kuten monella mullakin liljalla. Liljoilla on sipuli eli yhdestä sipulista kasvaa yksi kukkavarsi. Varsiin, lehtien tyveen, kehittyy tummia pyöreitä itusilmuja, jotka tippuu maahan. Niistä alkaa kasvaa uusia ruskoliljoja, jotka kukkivat noin neljän vuoden kuluttua.

Vanha ruskolilja sitkeä perinnekasvi...

Ruskolilja (Lilium bulbiferum) on tosi sitkeä kasvi ja ehkä viimeisiä kukkivia koristekasveja vuosia sitten hylättyjen autiotalojen pihoilla. Joskus ruskoliljat osoittavan vanhan asuinpaikan, kun rakennuksia ei enää ole.
Ennen ruskoliljaa kutsuttiin keisarinkruunuksi, mikä nykyään voi helposti mennä sekaisin keisarinpikarililjan kanssa. Ne ovat siis täysin eri kasveja. 

Meillä ruskolilja välillä kasvattaa tällaisia kaksi- tai kolmekerroksellisia kukkaterttuja😊

Täällä eteläisessä Suomessa ruskolilja kukkii kesäkuun puolen välin jälkeen eli kesäkuun jälkipuoliskolla. Kuvassa näkyy ruskoliljoja, sinisiä saksankurjenmiekkoja ja vielä nupullaan olevia punertavia varjoliljoja.


Tiikerililja myös sitkeä perinnekasvi...

Toinen  oranssi lilja, johon muutamat sekoittavat ruskoliljan, on kuvan tiikerinlilja. Kuten kuvasta näkyy, sillä kukka on aivan erilainen. Kukka on ikään kuin ylös alaisin ja terälehtien kärjet ovat kääntyneet taaksepäin. 

Tarhasarjaliljat uusia jalosteita...

Oransseja liljoja on myös tarhasarjaliljoissa, joita ennen kutsuttiin värililjoiksi. Ne ovat pitkälle jalostettuja ja kukkien väri voi olla kaikkea muuta, mutta ei sinistä. Usein näillä kukka aukeaa enemmän, mitä ruskoliljalla. Tarhasarjaliljat eivät ole lainkaan niin pitkäikäisiä, mitä rusko- tai tiikerililjat, koska ne ovat pitkälle jalostettuja.
Kuvassa on punakukkainen tarhasarjalilja eli vanhalta nimeltään värililja.

Ruskolilja - kasvupaikka ja hoito-ohjeet...

Ruskolilja (Lilium bulbiferum) viihtyy auringossa ja puolivarjossa tavallisessa tuoreessa puutarhamaassa, jossa on läpäisevyyttä. Se viihtyy myös huonommallakin paikalla, mutta silloin se jää matalammaksi ja kukkakelloja tulee vähemmän. Sen sijaan ruskolilja ei viihdy liian märässä maassa, missä vesi jää seisomaan.
Ruskolilja pärjää hyvin ilman hoitoakin, mutta sitä voi lannoittaa vähän keväisin. Jos siihen tulee punaisia liljakukkoja, niin ne kannattaa poistaa. Onneksi niitä näkee siinä harvemmin.


Tässä lisää postauksia liljoista...



Mukavaa viikonloppua!

Puutarhaterveisin Sari




6 kommenttia:

  1. Ruskoliljoja on minullakin ja kukkivat kiitollisesti joka juhannus. Muistan niitä jo lapsuudesta, isovanhempieni maalaistalon pihalta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen kukinta tosiaan osuu juhannuksen tietämille, enpä tullut tuota ajatelleeksikaan. Siis hyvä juhannuskukka :) Ruskolilja on kuulemma ollut ennen muinoin yleinen puutarhakasvi ja sen moni muistaa juurikin maalaistalojen ja mummoloiden pihoilta.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että löytyy teidänkin pihalta :) Nämä vanhat perinnekasvit ovat sitkeitä ja varmoja sekä meidän vanhaa puutarhakulttuuria.

      Poista
  3. Minulla liljakukot valtasivat tänä kesänä ruskoliljat, oli surullinen näky.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan harmi, miten kävi. Onneksi ensi kesänä liljat kasvavat ja kukkivat taas normaalisti :) Siis mikäli keräät ne liljakukot huolellisesti pois ja pyyhit lehtien alta niiden tummat mönjäiset toukat. Ja kannattaa nyt tutkia kaikkia liljoja syksylle asti ja taas ensi keväänä.

      Poista