tiistai 23. kesäkuuta 2020

Juurikastelija helpottaa kastelua

Kaupallinen yhteistyö - Esvi Ky
Meillä on ollut tämä juurikastelija jo 10 vuotta ja ilman sitä ei enää tultaisi toimeen. Se säästää vettä ja helpottaa kastelua todella paljon, koska veden saa suoraan mullan sisään kasvien juuristolle. Eilen  kasteltiin ryhmäruusupenkkiä tällä juurikastelijalla, kun oli #kastelupäivät. Homma kävi taas tosi kätevästi, eikä vesi lähtenyt valumaan multapenkalta alas. Nyt onkin niin kuumaa ja kuivaa, että osaa kasveista täytyy jo kastella. Niistä lisää jutun lopulla.

Hyvät ja huonot kastelutavat...

Kasveja voi kastella monella tavalla. Kasvien näkökulmasta tärkeintä olisi saada vesi menemään multaan koko juuristoalueelle. Vettä tulee antaa aina kerralla reilusti eli esim. istutetulle pensaalle vähintään 15 litraa.
Jos kastelee liian pienellä vesimäärällä eli vain mullan pinnan, kasvien juuret eivät lähde hakemaan vettä syvemmältä. Siitä tulee se ongelma, että kasvit eivät juurru kunnolla ja kasvit jäävät riippuvaisiksi kastelusta.

Esvi Juurikastelija painaa veden juuristoalueelle...

Esvi Juurikastelijalla saa veden maan sisään, kasvin juuristoalueelle. Juurikastelijan alaosa painetaan multaan 10-20 cm syvyyteen ja avataan vedentulo juurikastelijassa olevasta kahvallisesta hanasta. Veden annetaan virrata maan sisään, perennoilla lyhyemmän aikaa ja isoilla marjapensaille pidempään. Sitten hana käännetään kiinni, nostetaan juurikastelija ylös ja painetaan taas maahan kasvin toiselta puolelta. Ja avataan hana. Helppoa siis.
Kastelumääristä ja -ajoista on hyvä ohje.
Kuten kuvasta näkyy,  mullan pinta ei kastu lainkaan, mikä on hyvä asia. Juurikastelijasta on muitakin etuja kastelussa, joten listasin ne alle.

  • Vettä ei pääse haihtumaan ilmaan - vettä säästyy
  • Vesi ei lähde valumaan maata pitkin alaspäin esim. rinteissä
  • Vesi saadaan suoraan juuristoalueelle mullan sisään 
  • Maan pinta pysyy kuivana - ei tule etanoita ja kotiloita
  • Maan pinnalla ei ala kasvaa rikkaruohoja, koska mullan pinta pysyy kuivana
  • Multa pysyy pidempään kosteana, koska mullan pinta jää kuivaksi
  • Kastelujen väli on pidempi eli 1-3 viikkoa.
  • Säästää aikaa ja vettä 

Ymmärrätte nyt, miksi olemme niin ihastuneet tähän juurikastelijaamme 😊

Joku teistä jo ehkä miettii, miten vesi menee maahan. Juurikastelijan alaosassa on reiät. Tämä Esvin Juurikastelija on kehitetty yhdessä kaupunkien viheryksiköiden kanssa, ihan ammattikäyttöön. Varmasti siksi se on niin kätevä. Se on kotimainen eli tehty Ikaalisissa.

Juurikastelija on myös helppo liittää kasteluletkuun, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.

Tämä meidän juurikastelija on se matalampi eli 110 cm pitkä, mikä on helppo painaa multamaahan. Jos taas on savimaa, niin kannattaa ostaa se korkeampi, jonka voi jalalla painaa maahan.
Niitä voi ostaa suoraan Esvin verkkokaupasta ja hinta on edullinen hyötyyn nähden eli nelisen kymppiä.
Lisäksi Lahden Siemen ja Kone myy sitä korkeampaa, savimaalle sopivaa, juurikastelijaa.

Mitä kasveja täytyy kastella...

Marja- ja hedelmäkasvit

Mansikka, vadelma, marjapensaat ja hedelmäpuut vaativat kastelu sateettomana kesänä, jotta niistä saa kunnon sadon.
Nimittäin jos kasvi kärsii kuivuudesta, se kuivattaa ensimmäisenä marjoja ja hedelmiään. Mansikalla sen huomaa hyvin. Kuivana kesänä mansikat jäävät pieneksi ja mauttomiksi. Samoin marjapensaiden marjat jäävät pieniksi ja osa kuivuu kokonaan jo raakileena.
Toinen tärkeä kastelun ajankohta näillä on syksyllä. Silloin marja- ja hedelmäkasvit tekevät päätöksen ensi kevään kukinnasta.

Jalommat ruusut, loistokärhöt

Koko kesän kukkivat jalo-, ryhmä-, peitto- ja köynnösruusut vaativat kastelua, jotta niihin kasva  uusia nuppuja. Meidän ryhmäruusupenkkiä siis kasteltiin eilen vaikka ruusut eivät vielä kuki. Osa taimista oli nuoria ja siksikin niitä tulee nyt kastella. Alla kuva viime vuodelta, joka oli ennätyksellisen sateeton. Ruusut jaksoivat kukkia, kiitos juurikastelijan 😊

Samoin koko kesän kukkivia jalo- eli loistokärhöjä kannattaa kastella kesällä. Silloin nekin jaksavat kukkia runsaasti läpi kesän.

Pintajuuriset kasvit

On joitakin monivuotisia kasveja, joilla juuret ovat lähellä maanpintaa. Tämän tyyppiset kasvit kärsivät kuivana kesänä. Se näkyy siten, että esim. alppiruusu ei kasvata uutta versoa hyvin eli näyttää kärsineeltä seuraavana vuonna. Tai esim. jaloangervo, joka on perenna, menee kesällä yllättäen ruskeaksi ja lähes kuolee. Pintajuurisia kannattaa siis kastella ajoissa.

Taimet sekä nuoret havut

Kaikkia viime syksynä tai tänä vuonna istutettuja taimia kannattaa nyt kastella, ellei ole satanut reilusti. Taimet juurtuvat parhaiten, kun eivät kärsi kuivuudesta. Juurtuminen on tärkeää, jotta kasvi alkaa löytää syvemmältä vettä, eikä ole enää riippuvainen kastelusta.

Tuijia ja muita nuoria havuja on tärkeää kastella myös keväällä ja syksyllä, paitsi jos on tullut runsaasti vesisateita. Kevätsuojat eivät auta havukasveja, jos maa on kuivaa. Siksi havujen maata kastellaan syksyllä ja keväällä.
Havuille on erityisen tärkeää saada vesi menemään juuristoalueelle eli riittävän syvälle. Ei auta, jos kastelee vain pintamultaa. Siksi juurikastelija on niin hyvä näiden havujen kastelussa. Kuva on varottavana esimerkkinä😉

Olisi kiva kuulla, onko teillä kellään juurikastelijaa käytössä?


Tämä blogikirjoitus on kaupallista blogiyhteistyötä eli sain pienen rahapalkkion Esvi Ky:lta.
Iso kiitos heille yhteistyöstä! Tämä tuote on ihan huippu!
Puutarhaterveisin Sari

8 kommenttia:

  1. Vaikuttaa uskomattomalta. Tihkukasteluletkua katselin lehdestä, mutta se taitaakin viedä enemmän vettä. Kastelisin mansikkamaata eli käykö tuo siihen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse asiassa kun tein tätä juttua ja keskustelin muiden kanssa juurikastelijalla kastelusta, niin itsestäkin alkoi tuntua uskomattomalta. Ollaan huomattu se, että juurikastelijalla kasteltu maa on pitkään kosteahkoa. Ja kastelukannulla tai pelkällä letkulla kasteltu taasen kuivuu nopeasti.
      Juurikastelija sopii hyvin mansikan ja perennojenkin kasteluun. Kannattaa aluksi avata hanaa vähitellen, etenkin jos taimet on vielä pieniä. Tihkukasteluletku vie enemmän vettä, ja paljonkin enemmän jos se on maan pinnalla. Se voi myös saada kasvien juuret kasvamaan ylöspäin eli ovat sitten jatkossakin kastelun tarpeessa.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Tämä Esvin juurikastelija on ollut kyllä super kätevä ja vähentänyt kastelua. Mikä on näillä helteillä aivan mahtavaa :)

      Poista
  3. Kyllä on hankittu ja käytetty. Paljonkohan letkusta menee per minuutti eli kauanko yhdessä paikassa pidetään? Mikähän olisi sopiva siirtoväli, metri vai alle?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että jollakin jo on tämä kastelun säästäjä :) Paljonko omasta letkusta menee vettä minuutissa, on helppo laskea itse. Eli laskee vettä vaikka ämpäriin minuutin ajan, ja mittaa veden määrän. Veden tarve riippuu taas kasvista, isolle puulle enemmän ja vaikka metrin välein. Perennoille vähemmän vettä ja ehkä yhteen kohtaan riittää. Juurikastelijan ohjeessa on hyvät suuntaa antavat ajat eri kasviryhmille. Se löytyy Esvin sivuilta, kummankin juurikastelijan tiedoista.

      Poista
  4. Hyvä keksintö!Pientä perunamaatakin tuolla saisi hienosti kasteltua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tosiaan hyvä keksintö ja helppo painaa maahan. Varmasti onnistuu perunamaankin kastelu, kunhan kastelee sivuun eli ei puhkaise juurikastelijalla perunoita ;)
      Vesi kuitenkin imeytyy maahan myös sivusuunnassa.

      Poista