lauantai 2. toukokuuta 2020

Pioneille luujauhoa ja muita pihakuulumisia

Blogiyhteistyö - Puutarhasi elämään (Schetelig Oy)
Aamulla kiireesti lannoitin pionit luujauholla, ennen sadetta. Kuun mukaan nyt ei vielä ole hyvä lannoitusaika, mutta luujauho on sen verran hidasliukoista, että rohkenin antaa sitä pioneille. Muut kasvit saavat luvan odottaa kevätlannoitusta vielä hetken. Samoin kuin kitkeminenkin on tauolla, siis kuun mukaan. Kuvassa pari pientä juhannuspionin alkua, joiden väliin laitoin luujauhon.

Luujauho ehkä paras lannoite pioneille...

Viime heinäkuussa pionit saivat luujauhoa, jotta niillä on käytössä ravinteita, kun päättävät ensi kesän kukinnasta. Ja nyt kun pionit ovat jo kasvussa, niin annoin niille taas luujauhoa. 
Jännä nähdä, miten luujauholla lannoitus alkaa näkyä pioneissa. Eli testaan sitä meidän pioneilla.

Luujauho on hidasliukoista, joten ei ole riskiä, että lannoittaa liikaa. Toki kannattaa aina noudattaa annosteluohjeita. Isolle pionille laitoin desin luujauhoa niin, että toiselle puolelle puoli desiä ja toiselle puolelle loput. Kuvan kohdassa jouduin laittamaan luujauhon aika lähelle vanhaa kiinanpionia sipulikukkien takia. Toiselle puolelle sain sen noin 30 cm päähän pionista. Kaivoin pienen kuopan, johon piilotin lannoitteen.

 Luujauho on siitä hyvää, että sen typpi ja fosfori ravinteet ovat erittäin hidasliukoista. Pioneille kun ei toivota nopeaa lehdistön kasvua, vaan ennemminkin runsasta kukintaa. Luujauho sisältää myös arvokkaita hivenravinteita. Kuvan oikeassa reunassa pilkistää pioni, mikä kukki viime vuonna upeasti eli Viehättävä hybridi pioni pysyy pystyssä ilman tuentaa. Kuvassa näkyy myös auringon värjäämät vuorenkilvet. Niistä huomaa hyvin, miten kevät on ollut aurinkoinen.

Puupioni on jo kasvussa ja sekin sai luujauhoa...

Puupionia suojattiin kevättalvella auringolta, ja nyt sillä on edelleen suojakangas suojaamaan metsäkauriilta. Vielä en ole leikannut siitä kuivuneita oksia pois, sillä kun ei ole kiire.
Saas nähdä, kukkiiko se tänä kesänä vai ei. Viime kesänä se teki ihan huikean upeasti monta kukkaa. Kohta nuppujen pitäisi jo tulla näkyviin... hieman siis jännittää. Myös tälle laitoin huolella sen desin luujauhoa juuristoalueelle. 
Peukut pystyyn, että tämä kukkisi taas upeasti. Kuvia viime kesän kukinnasta Puupioni kukassa, vau! 

Vanhan ajan pioni ja kitkemispäivät kuun mukaan...

Tämä pioni on ollut meillä yhden kesän ja olen saanut sen jakopalana. Viime kesänä se ei vielä kukkinut, joten saa nähdä, kukkiiko nyt.  Tämä on ehkä tarhapioni, sillä se kuulemma kukkii ennen tavallisia kiinanpioneja, punaisin kerrotuin kukin.
Kuten kuvasta näkyy, sen kohtaan on kasvanut heinää. Nyt en sitä viitsinyt kitkeä, sillä kuun vaihe kitkemiseen on tosi huono. Eli odottelen vielä hetken, niitä hyviä ja tosi hyviä kitkemispäiviä 😊

Sen sijaan yksi punatähkä piti pelastaa jo. Viime kesänä heinä on päässyt sen keskustaan, eikä sitä saanut kitkemällä. Joten nyt sitten jaettiin kaikki punatähkät ja samalla sain heinämättään pois. Punatähkä kannattaa jakaa aika usein.

Linnunlaulua ja upea merikotka...

Aamulla, kun naapurustossa ei vielä ole liikettä, niin linnunlaulua tulee kuunneltua vähän väliä. Ja tämän punarinnan kaunis laulu sai taas tänäänkin minut useamman kerran pysähtymään ja kuuntelemaan kevättä. Ihanan leppoisaa puutarhatyötä.

 Eilen illalla, jälleen pihahommissa, huomattiin taivaalla pari taidokkaasti liitelevää isoa lintua. En ollut koskaan aiemmin nähnyt moisia. Kuulemma olivat merikotkia. Aika huikea kokemus... ja ihan pihalla ihaillen.

Rusakkoja vaikka muille jakaa...

Aamulla pihalla ja tiellä pomppi ainakin neljän rusakon lauma. Vähän hirvittää, syökö ne vielä pihakasveja vai löytävätkö ruuan jo luonnosta. 
Lisäksi lähinaapurissa oli metsäkauriit syöneet päivällä tulppaaneja, siis keskellä päivää. Joten edelleen pidetään verkot ja runkosuojat hedelmäpuiden ympärillä, ihan varmuuden vuoksi.
Sain vain yhdestä rusakosta kuvan metsikössä. Pitääkin jatkossa olla valmiimpana kuvamaan 😊


Sain Solabiol Luujauho paketin testaukseen Scheteligiltä. Kiitos siitä heille! Kerron sitten kesällä, miten pionit kukkivat.

Leppoisaa viikonlopun jatkoa!

Terkuin Sari

10 kommenttia:

  1. Täällä "täysin puutarhatumpelo" ihmettelee, mitä se luujauho on. Onko se luusta jauhettua jauhoa? Olen luullut tähän asti, että on vain yhdenlainen pioni. Näin sitä viisastuu, heh. Upeita eläinkuvia olet saanut. -Krisu-

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Puutarhatöiden lomassa näkee yllättävän paljon luonnon eläimiä, kun tekee hommia vähän rauhallisempaan tahtiin ;)
      Luujauho on tosiaan jauhettua luuainesta. Se on hyvin vanha lannoite, kuten sarvilastukin. Tosin sitä ei nykyään enää ole myynnissä.

      Poista
  2. Minulla on tuota samaa luujauhoa. Syksyllä laitoin istutuksen yhteydessä uuteen penkkiin sipulikukille ja nyt keväällä jemmailen sitä vähän kaikkialle. Pitääpä ilahduttaa pioneitakin, niitä täällä riittää ja lisää on kasvihuoneessa odottamassa maahanpanijaisiaan.


    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tosiaan luujauhoa suositellaan myös sipulikukille, etenkin jos sipulikukat ovat omina alueina. Meillä ne on muiden kasvien lomassa Kaikki saavat silloin samalla kertaa lannoituksen, toisella lannoitteella. Meillä on nimittäin paljon sipulikukkia.
      Pionipihat on kyllä upeita, sellainen tuntuu sinullakin olevan :)

      Poista
  3. Tuntuu, kuin tämä vuosi olisi oikea jäniksen vuosi, niin paljon noita pitkäkorvia liikkuu puutarhoissa tekemässä tuhojaan. Krookukset on meillä siististi typistetty, mikähän maistuu seuraavaksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa ollaan ihmetelty. Rusakoiden suureen määrään taitaa vaikuttaa lumeton talvi. En muista, että meidän pihalla olisi ennen niitä ollut noin paljon. Ja osa on tosi kesyjä, päästävät 10 metrin päähän, ennen kuin laiskasti siirtyvät hieman etäämmäs. Toivotaan, etteivät lisäänny enempää. Nyt ne syövät uutta vihreää, ehkäpä kasvimaalta. Tai siis toivottavasti ei.

      Poista
  4. Mielenkiintoiselta tuntui tuo luujauho. Pitää kokeilla omille pioneille. Yksi saatu vanhasta pihasta eli siirretty vaikka sitä ei suositella. Hyvin on lähtenyt näköjään alkuun ja kiva katsoa minkälainen kukka ilmestyy sitten joskus, toivottavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta kannattaa kokeilla luujauhoa. Esimerkiksi pioniharrastajat suosivat sitä lannoitteena.
      Pioneja voi hyvin siirtää, mielellään tietysti syksymmällä. Tärkeintä on se, että sen ylempien juurien päälle tulee multaa vain 2-3 cm. Jos se vahingossa menee liian syvälle, se ei tule kukkimaan pitkään aikaan... silloin se kannattaakin nostaa ylemmäs. Toivotaan, että pionisi kukkii hyvin!

      Poista
  5. Kiitos ihanasta blogista. Olen suunnitellut pionipenkin perustamista. Voiko luujauhoa käyttää jo istutuksen yhteydessä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, luujauhoa voi laittaa jo istutuksen yhteydessä. Silloin se tulee ikään kuin kuopan pohjalle, jotta multaa tulee luujauhon ja pionin juuripaakun väliin. Ei siis suoraan juuripaakkuun kiinni.
      Kiitos palautteesta :)

      Poista