keskiviikko 20. toukokuuta 2020

Lisää kukkia mehiläisille

Tänä vuonna taas lisätään kukkia mehiläisille, kimalaisille, perhosille ja muille pörriäisille. Meidän piha on jo hyvin kukkarunsas, mutta vielä mahtuu lisää kukkia. On paljon perennoja, jotka ovat hyviä pölyttäjille, kuten kuvan tummakurjenpolvi. Se kukkiikin runsaasti eli ruokaa riittää mehiläisille koko sen kukinta-ajan. Meille on tulossa vielä lisää uusia perennoja, mutta niistä enemmän myöhemmin.

Uudelle kukkanurmikolle lisää kukkia...

Sille uusimmalle kukkanurmikolle kylvettiin taas lisää kukkien siemeniä aikaisemmin keväällä. Ne kukkivat ehkä ensi vuonna. Aiemmista kylvöistä todennäköisesti tulee kukkia jo nyt kesällä. Sitä odotan jännityksellä.

Vanha kukkanurmikko kukkii huhtikuusta syksylle...

Sen sijaan vanhalle kukkanurmikolle ei tarvitse lisätä kukkia. Siinä kukkien määrä lisääntyy jo ihan itsestäänkin. Yllättävää on se, että voikukat eivät olekaan lähteneet leviämään siinä, mikä on hyvä asia. Voikukan lehdistö on niin iso, että se voi tukahduttaa pidempään kukkivia kasveja. Muutenhan voikukan kukat ovat tärkeitä mehiläisille.

Valko-apila taas selvästikin vaihtaa vähän paikkaa eli välillä sitä on paljon ja välillä sitten vähemmän. Se onkin yksi parhaimmista kukkanurmikolle sopivista kasveista.

Lisää hedelmä- ja marjakasveja mehiläisille...

Meillä on jo kukkivia puita useita, jopa iso metsälehmus, mutta vielä mahtuu lisää niitäkin. Olin suunnitellut ostavani ainakin yhden hedelmäpuun tänä keväänä. Se taitaa siirtyä kylläkin kesälle näillä näkymin. Tosin se kyllä kannattaisi ostaa ajoissa, vaikka istuttaminen jäisikin kesäkuulle.
Kaikki hedelmä- ja marjakasvit on hyviä mehiläisille ja muillekin pörriäisille. Ja itse asiassa ilman niitä, kukista ei muodostu marjoja ja hedelmiä eli pölyttäjät ovat puutarhurin tärkeitä apulaisia.

Kylvökukkia ja kesäkukkia...

Toisessa biohiilimullan testilaatikossa on jo kukkien siemenet itäneet. Laatikkoon tulee siis pölyttäjille mieluisia kasveja. Osa niistä on erikoisempia ja minulle ihan uusia. 

Hyötytarhaan on tulossa taas yksinkertaiskukallista kehäkukkaa monta metriä. Se on yksi parhaimmista kukista perhosille ja erilaisille pörriäisille. Niistä onkin oma postaus Helpot ja varmat kehäkukat.

Sitten meille on tulossa lisää pölyttäjien rakastamia daalioita ainakin parikymmentä, vanhojen oranssien lisäksi. Itse asiassa nämä yksinkertaiskukkaiset daaliat kuuluvat parhaimpiin perhoskasveihin. 
Uusista daalioista kolmella on upean tummanpunainen kukka ja yhdellä keltainen. Muiden kukintaa saa vielä odottaa hetken.
Lisää hyviä kesäkukkia pölyttäjille löytyy Parhaat kesäkukat perhosille -postauksesta.

Ampiaiset eivät ole kiinnostuneet kukista...

Lopuksi laitan vielä kuvan ampiaisesta, joka herkuttelee omenalla. Ampiaisethan eivät pidä kukista, vaan enemmänkin kypsistä hedelmistä, joistakin marjoista ja pöydällä olevista makeista herkuista.

Helppo ekoteko...

Helppo ekoteko on lisätä mehiläisten ja muidenkin pölyttäjien mieleisiä kukkia omalle pihalle, terassille ja parvekkeelle. Sen voi tehdä vaikka siten, että joka vuosi ostaa viisi uutta kasvia pihalle tai pölyttäjäkasveja kesäkukiksi. On myös hyvä muistaa, että mitä enemmän kukkia, sitä enemmän pihalla on perhosia ja pörriäisiä 😊
 • hedelmäpuut ja marjapensaat
 • apilat
 • kurjenpolvet
 • punatähkät
 • punalatvat
 • ajuruohot
 • kehäkukat
 • auringonkukat
 • yksinkertaiset daaliat
 • hunajakukat
 • monet muut puut, pensaat, köynnökset, perennat, luonnonkukat sekä yksivuotiset

Hauskaa Maailman mehiläispäivää!

Puutarhaterkuin Sari 

8 kommenttia:

 1. Hieno omena �� Tuli taas uutta tietoa, olen nimittäin luullut kukissa olevia noita kapeampia otuksia ampiaisiksi. Kiitos tästä! -Sanna-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Tuo omena oli kyllä aika hauska. Se oli Valkeakuulas eli niitä aikaisia ja mehukkaita omenia... täydellisiä ampiaisille :)

   Poista
 2. Maailman mehiläispäivä, onpa hauska! Hyvää maailman mehiläispäivää sinullekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Oli kyllä niin hauska teema päivällä, että siitä oli ihan pakko tehdä oma postaus. Toki aihekin on tärkeä.

   Poista
 3. Kiva postaus! Taitavia nuo ampiaiset ruokailunsa kanssa :) Mukavaa loppuviikkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Ihan samaa ihastelin itsekin. Puussa oli parikin tuollaista hauskaa ampiaisten omenaa. Ihanaa loppuviikkoa sinullekin!

   Poista
 4. Kyllä ampiaisetkin käyvät eräillä kukilla pölyttämässä, mutta loppujenlopuksi hyvin harvinaista se on. Ainakin silkkiyrttejä (milkweed) ne rakastavat. Jos ampiaisista on haittaa, niin toimiva tapa on ostaa vaikka pieni alumiininen grillivuoka, laittaa sille lecasoraa ja täyttää 50%-50% vedellä ja sokerilla, niin ampiaiset vierailevat vain sillä. Samalle viritelmälle tulee muuten tiettyjä perhosiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä! Meillä on pidetty niitä valeampiaispesiä seinustalla, niin ampiaiset eivät ole sen jälkeen tehneet pesää taloon. Eli ampiaisista ei ole syyskesällä ollut enää riesaa. Se on ollut kyllä hyvä ennaltaehkäisykonsti.
   Ihan kuten totesit, ampiaisia on kukissa hyvin harvoin ja vain tietyissä kukissa, mitkä eivät ole meillä edes yleisiä. En muista itse edes nähneeni. Sen sijaan niitä on näkynyt vadelmissa ja omenissa yms., mikä on hyvä pitää mielessä, kun poimii satoa ;)

   Poista