sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Pihakuulumisia huhtikuulta

Tässä pihakuulumisia pitkästä aikaa. Meidän pihalla on sipulikukat kukkineet jo tosi pitkään ja nyt alkaa ensimmäiset perennat avata kukkiaan. Tämä kevätkaihonkukan vaaleansininen muoto on tosi kaunis ja siitä on vasta ekat kukat auki. Se on jännästi lähtenyt kasvamaan kiven koloon.

Viininpunainen jouluruusu kukkii jo...

Tämä jouluruusu on aika uusi ja näyttää viihtyvän hyvin paikallaan. Se on istutettu magnolian viereen, joten se on turvassa kanaverkon sisällä. Sen kukka on huikean kaunis 😍



Metsäkauriit kävivät taas vierailulla...

Tässä menikin reilu vuosi, että metsäkauriit ovat pysyneet poissa meidän pihalta. Kolme vuotta sitten ne söivät ensimmäisen kerran meidän isosta kasviryhmästä kaikki ne upeat ja pitkäikäiset tulppaanit. Saatiin kyllä satumaiset kuvat Tulppaanit on nyt syöty
Naapuri oli nähnyt tässä yhtenä aamuyönä, kun neljä metsäkaurista liikkui pihallamme... eli taas kaikki tulppaanit syöty. Harmittaa kyllä, sillä syksyllä ostettiin uusia tulppaaneja iso määrä. Ihan kuin kauriit olisivat tienneet sen. Ensi kevääksi pitää keksiä jokin karkotuskeino!

Näiden metsäkauriiden ja rusakoiden takia meillä on vielä runkosuojat ja kanaverkot puiden ympärillä. Niitä ei voi ottaa pois vielä pitkään aikaan.

Kasvimaan laitto odottaa...

Kasvimaalla ei ole vielä mikään kiire, koska kylvämme siemenet sinne vasta toukokuussa. Etanaesteeseen on selvästikin rusakko tai kauris kompastunut, kun reunus on irronnut maasta. Tai sitten pihan läpi on kulkenut jokin muu iso otus. Tuota reunusta ei nimittäin tuuli saa irrotettua.
Se on vähän epäsiistin näköinen, mutta muuten se ei haittaa, sillä reunusta avataan, jotta kottikärryillä pääsee kasvimaalle.


Kuun mukaan pihatöitä...

Eilen oli kiva sää leikata nuoria omenapuita. Silloin ja tänään 12.4.2020 sekä huomenna on erityisen hyvä ajankohta leikata hedelmäpuut ja marjapensaat. Eli versojen kasvu on hillitympää ja vesiversoja ei juurikaan kasva. Sekä perinnetiedon mukaan leikkausaika tukee tulevaa hedelmä- ja marjasatoa.

Pensaiden alasleikkaukset on jo tehty, ja nekin tehtiin hyvänä aikana kuun mukaan. Nyt odotellaan #kitkemispäiviä, mikäli sää on silloin hyvä. Räntäsateella ei ole lainkaan mielekästä kitkeä. Kasvimaan laittokin ja lannoittamiset ajoitetaan kuun mukaan, niin ollaan tehty jo vuosia. Tätä kertynyttä kokemusta mm. jaan siellä verkkokurssilla

Kompostin keväthoito tehty...

Puutarhakompostin keväthoito tuli jo tehtyä ja kuun mukaan. Nyt viime vuonna puutarhajätteistä koottu komposti lähti taas käyntiin ja tiedossa on hyvää multaa ensi keväänä. Meillä on siis myös toissa vuoden kompostikasa täynnä multaa, jota kohta kärrätään kasvimaalle ja istutuksille. 

Pihalinnut tekevät jo pesiä...

Ensimmäisen punarinnan näkeminen tuo heti tiettyä kesäfiilistä. Pihalla laulelee nyt talvellakin tuttujen mustarastaiden lisäksi tämä punarinta, tai pari. Niin ja tietysti tutut tiaiset pitävät edelleen kevätkonserttia.

Tiaiset tekevät selvästi pesiä pönttöihin ja kuskaavat sinne uusia pehmikkeitä. Tämä linnunpönttö on vanha ja itse tehty. Sen tyhjennys on paljon hankalampaa kuin niiden uusien rautakaupasta ostettujen. Vähitellen aiotaankin uusia kaikki vanhat. Kuvat uusista pöntöistä löytyy Linnunpönttö on tärkeä pihan linnuille postauksesta. Linnunpöntöt takaa sen, että pääsee nauttimaan keväisestä lintukonsertista ihan omalla pihalla 😊 Ja kesällä linnut auttavat kirvatorjunnassa.


Meille on nyt luvattu koko ensi viikoksi aika viileää säätä, mikä kivasti jarruttaa kasvien kasvuun lähtöä. Nimittäin yöpakkasia tulee usein toukokuussa ja voi silloin palelluttaa talvenarkojen kasvien lehdet. Luonnonkasvit ja hyvin talvenkestävät kasvit kestävät yleensä pienet yöpakkaset toukokuussa, onneksi 😊

Leppoisaa pääsiäisen jatkoa!

Terkuin Sari

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Nämä pikkulinnut on tosi ihania. Mietittiin ihan, missäköhän lähistöllä punarinta pesii, kun sitä näkee pihalla nyt koko ajan läpi kesän. Ei olla vielä keksitty :)

      Poista
  2. Hyvää Pääsiäistä! Todella kaunis jouluruusu ja suloisia kevätkaihonkukkia.Omat tulppaanini näyttivät samanlaisilta ,meillä syyllisiä ovat tod.näk. rusakot.Urheasti osa tulppaaneista on kuitenkin lähtenyt nousemaan repaleisten lehtiensä kera ,saa nähdä kukkivatko.Narsissit eivät onneksi ole öisille vieraille kelvanneet ja pari kevätkirjotähteä aloittelevat kukintaa ja hyasintit ovat nupulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin :) Pidetään peukkuja, että tulppaanisi jaksavat kukkia! Meilläkin narsissit ovat saaneet jäädä rauhaan aina. Ja kirjokevättähtiä ei myöskään syödä. Onneksi on näitäkin kasveja, mitkä eivät kelpaa rusakoille eikä kauriille.

      Poista
  3. Tuo viininpunainen jouluruusu on kyllä upea! Harmi tulppaaneitasi. Noin komeat ryppäät vielä olisi ollut tulossa. Kauriit ja rusakot ovat harmillisia puutarhavieraita. Naapurin kanssa juuri eilen juttelimme (neljän metrin päässä toisistamme!), että täällä ei ole koskaan ennen ollut näin paljon rusakoita mitä viime kesänä ja nyt kuluneen talven ja kevään aikana. Näin jälkikäteen toivon, että viime talvi olisi ollut oikein runsasluminen ja kylmä, jotta edes jokunen rusakko olisi heittänyt henkensä talven aikana. Ensimmäinen krookus on jo käyty syömässä ja kaikki talven yli vihreinä säilyneet päivänkakkaroiden ja bellisten lehdet. Talvella lähti puolet yhden atsalean kukkasilmuista, mikä harmittaa itseäni ihan eniten. Viileää on täälläkin ja taas vaihteeksi maa valkoisena. Ihan hyvä vielä tähän aikaan keväästä. Hyvää pääsiäistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puutarhuri kyllä toivoo kunnon lumipeitettä ja pakkasia talvisin. Siitä on niin monenlaista etua puutarhassa. Meilläkin rusakot on syöneet osan talvivihreistä perennoista, jopa tummakurjenpolven melkein maata myöden.
      Harmillista tuo atsalean kukkasilmujen syönti! En taida nyt uskaltaa tutkia, mikä meidän atsalean tilanne on. Pitkästä aikaa sitä ei suojattu verkolla. Ensi talveksi pitää kyllä ostaa lisää kanaverkkoa ainakin sen atsalean ympärille.
      Kiitos, ja oikein hyvää pääsiäistä sinullekin!

      Poista