keskiviikko 23. lokakuuta 2019

Omenapuiden talvisuojaus nyt!

Nyt on hyvä aika tehdä omenapuiden ja muidenkin hedelmäpuiden talvisuojaus. Ensi viikolle on luvattu jo pakkasia, joten tällä viikolla tehtynä homma on vielä kivaa vaikka paljain käsin. Hedelmäpuiden lisäksi, meillä suojataan myös muutamia muita kasveja. Ihan tässä lähistöllä liikkuu metsäkauriita ja siksi pelaamme varman päälle. On niin hyvässä muistissa, miten yhtenä keväänä kauriit söivät kaikki meidän upeat tulppaanit.

Omenapuiden talvisuojaus - rungonsuoja...

Nuorien omenapuiden ja muidenkin uusien puiden rungot suojaamme yleensä jo syyskuussa muovisin rungonsuojin. Nimittäin syksyisin rusakot käyvät maistelemassa puiden kuorta, ja välillä  ne kauriitkin.
Rungonsuojat estävät myös maan pinnalla, lumen alla, liikkuvia peltomyyriä syömästä puun kuorta. Tuhot paljastuvat vasta, kun lumet sulavat.

Kuvan muovispiraalit on käteviä, sillä ne on helppo kiertää ohuen sekä paksun puun rungon ympärille. Ja kun ne kesän säilyttää varastossa, niin ne kestävät käytössä vuosia.

Biohajoava rungonsuoja...

Nykyään on myös biohajoavia rungonsuojia, joiden sanotaan kestävän noin 4 vuotta. Meillä on testauksessa nyt sellainen pikkusyreenin rungon ympärillä, ja vasta ekaa talvea. Se on muuten samantyyppinen eli spiraalimallia, joka kierretään puun rungon ympärille.

Omenapuiden talvisuojaus - metallinen kanaverkko...

Rungon suojaamisen lisäksi, nuoret hedelmäpuut suojataan korkealla metalliverkolla. Se estää rusakoita ja kauriita syömästä puuta.
Meillä on käytössä perinteiset kanaverkot. Nämä verkot on ainakin 30 vuotta vanhat, jopa vanhemmat. Ne on noin 1,5 metriä korkeat ja riittävät juuri ja juuri. Täällä eteläisessä Suomessa kun lunta ei ole kovin paksulti.
Kuten tästä viime vuoden kuvasta näkee hyvin, metalliverkolle on laitettu pari tukikeppiä. Se on erittäin tärkeää! Lumimyräkässä tukikepit pitävät verkon paikallaan ja sen lisäksi rusakot eivät pääse painamaan verkon reunaa alas. Ihan ylimmässä kuvassa verkon yläreunaa kiinnitetään parhaillaan tukikeppiin.

Magnolia, pensasmustikka ja näsiä saavat myös talvisuojauksen...

Metsäkauriiden takia suojaamme verkolla myös magnolian. Sen verkko on tuettu kolmella tukikepillä, koska se on jo kasvanut niin leveäksi.

Verkko on laitettu myös alla olevan marjatuomipihlajan taimen ympärille. Rusakko on syönyt jo kaksi kertaa näsiän, ja vielä kesällä. Joten se ja pensasmustikat ovat olleet suojattuna koko kesän. Meidän pihalla nimittäin majailee taas iso rusakko.

Rusakot syövät mielellään myös hevoskastanjan taimia sekä ruusukvittenin, tyrnin, kultasateen, vihmojen ja marjaomenapensaan taimia. Kun pensaat ovat jo vähän kasvaneet isommiksi, niitä ei haittaa vaikka rusakko vähän söisikin oksia. Kuvia löytyy lisää Pensaiden talvisuojaus -postauksesta.

Kylmää vastaan tehtävät talvisuojaukset...

Vielä ei tehdä muita talvisuojauksia, vaan odotellaan maan pinnan jäätymistä. Ruusujen talvisuojauksesta Talvisuojaturvetta ryhmäruusuille.

Biokompostorien hoito ennen pakkasia...

Toinen tärkeä asia on nyt tyhjentää biokompostoria, siihen kuun vaihekin on hyvä. Nykytiedon mukaan kompostoria kannattaa tyhjentää neljä kertaa vuodessa. Eli kerralla otetaan vain alin massa pois. Siitä lisää Biokompostorin syksyinen tyhjennys.

Samalla on hyvä vaihtaa tavallinen kompostikuivike talvikuivikkeeseen. Kylmänä kautena ravinteikkaampi kuivike pitää kompostimassan käynnissä, eikä massa jäädy kovilla pakkasilla.
Tällaista Tehokuiviketta olemme testanneet nyt pari vuotta, ja kompostori on pysynyt hyvin käynnissä läpi talven. Tänään haettiin varastosta Tehokuivike säkki lämpimämpään tilaan lämpenemään. Se on muuten yksi konsti, jolla kompostorissa saa lämpötilan pysymään korkeampana.

Nyt saa tulla pakkaset ja vaikka lumi, tärkeimmät pihahommat on tehty 😊

Syysterkuin Sari

9 kommenttia:

  1. Hei tulin visiitille. Sinulla on hyviä käytännön vinkkejä ja hyviä kuvia. Minä olen ostanut myös kuukirjan ja olen yrittänyt tehdä valintoja tekemiseen sen mukaan jo muutaman vuoden. Minulla on myös puutarha blogi. Tervetuloa kurkkaamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa visiitille :) Kiva kuulla, että sinäkin hyödynnät kuutietoutta puutarhatöiden ajoittamisessa. Siitä on ihan uskomattoman iso apu.
      Täytyypä tulla vastavisiitille :)

      Poista
  2. Entä marjapensaat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herukka- ja karviaispensaita ei yleensä tarvitse suojata. Rusakot saattavat maistella oksien kärkiä, mutta se ei haittaa pensasta eikä vähennä marjasatoa.

      Poista
  3. Kiitos muistutuksesta! Täytyy viikonloppuna kaivaa jänisverkot vajasta ja viritellä päärynän, luumun ja omenapuiden ympärille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä :) Itsekin aion vielä loppuviikosta tarkistaa pensasmustikoiden suojaverkon. Sitä ei eilen ehditty tehdä.

      Poista
  4. Rusakot ja varmaan siellä etelässä peuratkin ovat ihan vihoviimeisiä puutarhavieraita! Kesälläkään niille ei kelpaa metsän antimet tai pihanurmikon voikukat, vaan pitää perennoja ja pensaita käydä parturoimassa! Kesällä yksi rusakko toi vielä poikasensakin useampaan otteeseen näytille keskelle pihamaata. Varmaan opetti niille, mistä löytyy maukkaimmat herkut. Luumupuilla, hunajamarjoilla ja pensasmustikoilla on ollut verkot ympärillä jo jonkin aikaa, mutta muutama koristepensas vielä odottaa verkkojaan. Pitäisi tehdä reissua rautakauppaan ensin. Tänä vuonna täällä päin on vielä myyrähuippu, joten tuhoja on varmasti ensi keväänä, kun ei kaikkea voi millään suojata. Pitää vain toivoa, että myyrät pysyvät mieluummin naapurin lintulaudan lähistöllä kuin meidän pihalla. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulemma varsinkin lähellä rannikkoa peurat ja kauriit tekevät paljon tuhoa pihoilla, ja myös kesäaikaan. Onneksi meillä metsäkauriit eivät enää kulje pihan läpi vaan ovat siirtyneet liikkumaan kauempana.
      Pienet rusakon poikaset on kyllä söpöjä :) Harmi vaan, että ne kasvavat isoiksi. Ihan kuin rusakot etsisivät jo loppukesällä talviajan syötävää. Ne kun käyvät pihoilla maistelemassa puiden runkoja, mutta eivät syö runkoa kokonaan ympäri kuten talvella. Eläimet ovat kyllä viisaita.
      Tosiaan Itä- ja Etelä-Suomessa on nyt myyrähuippu menossa. Puiden runkosuojat kannattaakin painaa maahan kiinni, puut kun ei kestä myyrätuhoja. Onneksi suurin osa pensaista kasvattaa uudet oksat, vaikka myyrätuhojen jälkeen pensaat jouduttaisiin leikkaamaan alas. Pidetään kuitenkin peukkuja, että kasvit ovat keväällä ehjiä!
      Kiitos, hyvää viikonloppua sinullekin!

      Poista
  5. On hyvä että nämä suojaa kunnolla. Meiltä löytyy muutamat puut pihasta, ja niille täytyisi hankkia puunrungonsuojat. Meillä on myös todella paljon rusakoita ja muita, jotka ovat talvella kyllä heti omenapuidenkin kimpussa.

    VastaaPoista